جلد 2018 -                   جلد 2018 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jorrit JV de Vries, Anne B Chang, Catherine M Bonifant, Elizabeth Shevill, Julie M Marchant. Vitamin A and beta (β)-carotene supplementation for cystic fibrosis. 3 2018; 2018
URL: http://cochrane.ir/article-1-2400-fa.html
پیشینه
افراد مبتلا به فیبروز کیستیک (CF ؛cystic fibrosis) و نارسایی پانکراس در معرض خطر کمبود ویتامین‌های محلول در چربی، از جمله ویتامین A قرار دارند. کمبود ویتامین A سبب بروز مشکلات چشمی و پوستی می‌شود، در حالیکه سطوح بالای ویتامین A می‌تواند به سیستم تنفسی و اسکلتی کودکان آسیب رسانده و با متابولیسم سایر ویتامین‌های محلول در چربی تداخل ایجاد کند. اکثر مراکز CF، ویتامین A را به عنوان مکملی برای کاهش فراوانی کمبود ویتامین A در افراد مبتلا به CF و بهبود پیامدهای بالینی مانند رشد تجویز می‌کنند، اگرچه دوز توصیه شده بین دستورالعمل‌های مختلف متفاوت است. بنابراین، یک مرور سیستماتیک در مورد ویتامین A و مکمل شبیه ویتامین A (کاروتن‌ها یا سایر رتینوئید‌ها) در افراد مبتلا به CF به راهنمایی عمل بالینی کمک می‌کند. این یک به‌روزرسانی از مرور قبلی کاکرین است.
اهداف
تعیین اینکه آیا مکمل با ویتامین A، کاروتن‌ها یا سایر مکمل‌های رتینوئیدی در کودکان و بزرگسالانی که مبتلا به CF هستند، فراوانی اختلالات کمبود ویتامین A را کاهش می‌دهد، سلامت عمومی ‌و تنفسی را بهبود می‌بخشد و بر فراوانی سمیت ویتامین A تاثیر می‌گذارد.
روش های جستجو
ما به جست‌وجوی پایگاه ثبت کارآزمایی‌های گروه فیبروز کیستیک و اختلالات ژنتیکی در کاکرین پرداختیم که از طریق جست‌وجوی پایگاه‌های اطلاعاتی الکترونیکی و جست‌وجوی دستی مجلات و کتاب‌های چکیده مقالات کنفرانس‌ها گردآوری شده است. علاوه بر این ما چندین پایگاه ثبت کارآزمایی در حال انجام را جست‌وجو کردیم، از جمله ClinicalTrials.gov، پلتفرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت (WHO International Clinical Trials Registry Platform) و International Standard Randomised Controlled Trial Number Registry.
آخرین جست‌وجو در پایگاه‌های اطلاعاتی: 1 جون 2018.
معیارهای انتخاب
تمام مطالعات تصادفی‌سازی و‌ شبه‌تصادفی‌سازی و کنترل شده که تمام شکل‌های دارویی ویتامین A، کاروتن‌ها یا رتینوئیدهای خوراکی (یا ترکیبی از آن‌ها)، را که به عنوان مکمل استفاده شدند، با دارونما در هر دوز، به مدت حداقل سه ماه، در افراد مبتلا به CF (که از طریق تست عرق یا تست ژنتیک تشخیص داده شدند) با و بدون نارسایی پانکراس، مقایسه کردند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده به طور مستقل از هم کیفیت مطالعه را ارزیابی کرده و داده‌های مربوط به معیارهای پیامد را استخراج کردند. نویسندگان کیفیت شواهد را با استفاده از سیستم GRADE (نظام درجه‌بندی کیفیت شواهد و قدرت توصیه‌ها) ارزیابی کردند. برای بازیابی اطلاعات کمی ‌ارایه نشده در گزارش مطالعات (missing quantitative data)، با محققان تماس گرفته شد.
نتایج اصلی
هیچ مطالعه‌ای از ویتامین A یا سایر مکمل‌های رتینوئیدی برای ورود مناسب نبود. با این حال، یک مطالعه تصادفی‌سازی شده در مورد بتا (β) - کاروتن شامل 24 فرد مبتلا به CF که جایگزین آنزیم پانکراس را دریافت کردند، انتخاب شدند. این مطالعه دوره‌های مکمل بتا-کاروتن (دوز بالا و به دنبال آن دوز پایین) را با دارونما مقایسه کرد. نتایج به دست آمده برای دوره مکمل با دوز پایین، به علت فقدان دوره شست‌وشو (wash‐out period) پس از مکمل با دوز بالا، باید با احتیاط تفسیر شود.
مطالعه وارد شده دو مورد از پیامدهای اولیه مرور را گزارش نکرد (اختلالات کمبود ویتامین A و مرگ‌ومیر)؛ نتایج برای سومین پیامد اولیه رشد و وضعیت تغذیه‌ای (که به صورت نمره z برای قد گزارش شد) تفاوتی را بین مکمل و دارونما نشان نداد، میانگین تفاوت (MD)؛ 0.23- (95% فاصله اطمینان (CI)؛ 0.89- تا 0.43) (شواهد با کیفیت پایین). با توجه به پیامدهای ثانویه، مکمل با دوز بالای بتا-کاروتن به مدت سه ماه منجر به کاهش قابل‌توجه روزهای نیاز به آنتی‌بیوتیک‌های سیستمیک برای درمان تشدید حملات ریوی، در مقایسه با کنترل شد MD؛ 15- روز (95% فاصله اطمینان (CI)؛ 27.60- تا 2.40-)؛ با این حال، در بخش دوم سه ماه از مطالعه زمانی که سطح مکمل بتا-کاروتن کاهش یافت، این کاهش حفظ نشد MD؛ 8- روز (95% فاصله اطمینان (CI)؛ 18.80- تا 2.80) (شواهد با کیفیت پایین). هیچ اثر آماری معنی‌داری بین گروه‌ها در عملکرد ریه وجود نداشت (شواهد با کیفیت پایین) و هیچ عارضه جانبی مشاهده نشد (شواهد با کیفیت پایین). مکمل، سطوح بتا-کاروتن را در پلاسما تحت تاثیر قرار داد، اما سطوح ویتامین A را تحت تاثیر قرار نداد. این مطالعه کیفیت زندگی یا سمیت را گزارش نکرد.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
از آنجایی که هیچ تصادفی‌سازی و‌ شبه‌تصادفی‌سازی و کنترل شده‌ای در مورد مکمل رتینوئید شناسایی نشد، نمی‌توان در مورد مکمل ویتامین A در افراد مبتلا به CF نتیجه‌گیری کرد. علاوه بر این، با توجه به محدودیت‌های روش‌شناسی در مطالعه انتخاب شده، که بازتاب آن در شواهد با کیفیت پایین بر اساس سیستم GRADE دیده شد، نمی‌توان به وضوح در مورد مکمل بتا-کاروتن نتیجه‌گیری کرد. تا زمانی که اطلاعات بیش‌تری در دسترس نباشد، باید از دستورالعمل‌های خاص منطقه‌ای یا کشوری مربوط به این کار بالین پیروی کرد.
خلاصه به زبان ساده
استفاده منظم از ویتامین‌های A یا شکل‌های دارویی شبیه ویتامین A برای کودکان و بزرگسالان مبتلا به فیبروز کیستیک
سوال مطالعه مروری
ما شواهد مربوط به تاثیر استفاده منظم از مکمل‌های ویتامین A یا شبیه ویتامین A (کاروتن‌ها یا سایر رتینوئید‌ها) را در کودکان و بزرگسالان مبتلا به فیبروز کیستیک مورد بررسی قرار دادیم.

پیشینه
در افراد مبتلا به فیبروز کیستیک، فقط نسبت اندکی از بعضی از ویتامین‌ها، مانند ویتامین A، ممکن است توسط بدن جذب شود و منجر به مشکلات ناشی از کمبود ویتامین شود. فقدان ویتامین A (کمبود ویتامین A) می‌تواند سبب بروز مشکلات چشمی و پوستی شود و با سلامت عمومی و تنفسی ضعیف‌تری همراه باشد. بنابراین، افراد مبتلا به فیبروز کیستیک معمولا با استفاده منظم از داروهای ویتامین A از سنین بسیار جوانی تغذیه می‌شوند. با این حال، مقدار بیش‌ازحد ویتامین A می‌تواند مشکلاتی را در استخوان و کبد ایجاد کند. سطوح بیش از حد ‌کاروتن علت بروز کاروتنمی (carotenaemia)، زرد شدن برگشت‌پذیر و بدون ضرر پوست می‌شود، در حالی‌که فقدان کاروتن مشخص نیست باعث بروز تظاهرات نامطلوب در افرادی می‌شود که سطح طبیعی ویتامین A دارند.

زمان انجام پژوهش
شواهد تا تاریخ زیر به‌روز است: 1 جون 2018.

ویژگی‌های مطالعه
هیچ مطالعه‌ای که به مقایسه ویتامین A یا سایر مکمل‌های رتینوئیدی با دارونما (داروی ساختگی بدون ویتامین A) پرداخته باشد، وارد نشد، اما ما یک مطالعه یافتیم که مکمل بتا - کاروتن (پیش‌ماده ویتامین A) را با دارونما مقایسه کرد. در مجموع 24 بیمار مبتلا به فیبروز کیستیک (6.7 تا 27.7 ساله) به صورت تصادفی در گروه‌ها قرار داده شدند و با استفاده از کپسول‌های بتا-کاروتن (با دوز بالا به مدت سه ماه سپس با دوز پایین به مدت سه ماه دیگر) یا با دارونما (به مدت شش ماه) درمان شدند.

نتایج اصلی
هیچ مطالعه‌ای در مورد مکمل‌های ویتامین A در این مرور وارد نشد.
یک مطالعه واحد انتخاب شده نشان داد که مصرف دوز بالای مکمل بتا-کاروتن به مدت سه ماه در مقایسه با دارونما موجب کاهش تعداد روزهایی شد که افراد مبتلا به CF به آنتی‌بیوتیک‌ها نیاز داشتند، این موضوع در بخش سه ماهه بعدی، هنگام مقایسه دوز پایین مکمل بتا کاروتن با دارونما، مورد مطالعه قرار نگرفت. سایر معیارهای پیامد بالینی (رشد، وضعیت تغذیه و عملکرد ریه) تفاوت آماری معنی‌داری را بین گروه‌های درمان و دارونما نشان نداد. هیچ‌گونه عوارض جانبی مشاهده نشد. پیامدهای دیگر در این مرور، مانند علائم کمبود ویتامین A، مرگ‌ومیر، سمیت و کیفیت زندگی، گزارش نشد.

کیفیت شواهد
ما فقط توتنستیم یک مطالعه را در این مرور وارد کنیم و این مطالعه چندین محدودیت داشت. این موضوع در ارزیابی شواهد با کیفیت پایین نشان داده شد، که با استفاده از سیستم درجه‌بندی شواهد خاص (GRADE) مورد قضاوت قرار گرفت. بنابراین، ما احساس می‌کنیم که قدرت شواهد پائین است. تمام معیارهای پیامد پس از هر دوز مکمل گزارش نشد و نتایج باید با کمی احتیاط بررسی شوند زیرا احتمالا باید مقدار اندکی از بتا-کاروتن از دوره مصرف دوز بالای آن هنوز هم طی دوره دوز پایین مکمل در خون وجود داشته باشد.

نتیجه‌گیری‌ها
از آن‌جایی که هیچ مطالعه‌ای در مورد مکمل ویتامین A در این مرور وارد نشد، نمی‌توان در مورد مصرف معمول مکمل‌های ویتامین A نتیجه‌گیری کرد. با توجه به محدودیت‌های این مطالعه وارد شده در مورد مکمل بتا کاروتن، هیچ‌گونه نتیجه‌گیری قطعی در رابطه با کاربرد آن وجود ندارد. تا زمانی که شواهد بیش‌تری در دسترس نباشد، دستورالعمل‌های محلی در مورد مکمل‌ها باید مورد توجه قرار بگیرد.

(719 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (37 دریافت)    

پذیرش: 1397/3/11 | انتشار: 1397/5/18