در این مرور دو مطالعه (291 شرکتکننده) را برای ورود در نظر گرفتیم. این کارآزماییها به دلیل تفاوت در طول مدت پیگیری، و رژیمهای ضد‐عفونی کننده بینی، از نظر بالینی ناهمگون بودند. یک مطالعه موپیروسین (mupirocin) (2% در پایه پلیاتیلن گلیکول 400 و پلیاتیلن گلیکول 3350) را با دارونما (placebo) در بیماران تحت جراحی انتخابی قلب مقایسه کرد؛ و یک مطالعه، آنردیان (Anerdian) (آیوداین 0.45% تا 0.57% (W/V)، کلرهگزیدین استات (chlorhexidine acetate) 0.09% تا 0.11% (W/V)) را با عدم درمان در بیماران تحت جراحی قلب مقایسه کرد. کارآزماییها دادههای محدودی را در رابطه با SSI، عوارض جانبی و پیامدهای ثانویه (به عنوان مثال SSI ناشی از S aureus، مرگومیر) گزارش کردند.
موپیروسین در مقایسه با دارونما
این مطالعه هیچ تفاوت روشنی را از نظر خطر SSI به دنبال استفاده از موپیروسین در مقایسه با دارونما نیافت (1 کارآزمایی؛ 257 شرکتکننده؛ خطر نسبی (RR): 1.60؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.79 تا 3.25 بر اساس 18/130 عارضه در گروه موپیروسین و 11/127 عارضه در گروه کنترل؛ شواهد با قطعیت پائین ‐ دو سطح به دلیل عدم دقت کاهش یافت).
آنردیان در مقایسه با عدم درمان
مشخص نیست تفاوتی در خطر SSI پس از درمان با آنردیان در مقایسه با عدم درمان وجود دارد یا خیر (1 کارآزمایی؛ 34 شرکتکننده؛ RR: 0.89؛ 95% CI؛ 0.06 تا 13.08 بر اساس 1/18 عارضه در گروه آنردیان و 1/16 عارضه در گروه کنترل؛ شواهد با اطمینان بسیار پائین ‐ دو سطح به دلیل عدم دقت و یک سطح به دلیل خطر سوگیری کاهش یافت).
سوال مطالعه مروری
ما شواهدی را بررسی کردیم که ضد‐عفونی کردن بینی (تمیز کردن بینی با محصولات آنتیباکتریال) در پیشگیری از عفونت محل جراحی (surgical site infection; SSI) در افراد حامل باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (S aureus) موثر و ایمن هستند یا خیر.
پیشینه
اگر باکتری حین جراحی وارد محل زخم شود، ممکن است منجر به نوعی عفونت زخم شود که عموما SSI نامیده میشود. SSIها یکی از شایعترین اشکال عفونتهای مرتبط با مراقبت سلامت هستند، و حدود 1 بیمار از هر 20 بیمار تحت جراحی را در بیمارستان درگیر میکنند. این نسبت هنگامی افزایش مییابد که افراد به منزل بروند. SSIها میتوانند موجب تاخیر در التیام زخم، افزایش طول مدت بستری در بیمارستان، افزایش استفاده از آنتیبیوتیکها، درد غیر‐ضروری و، در موارد شدید، منجر به مرگ شوند، بنابراین پیشگیری از آنها یک هدف کلیدی برای خدمات سلامت است. افرادی که حامل باکتریهایی مانند S aureus هستند، بهخصوص در معرض ابتلا به عفونت زخم قرار دارند. این باکتریها میتوانند در بینی ساکن شوند، و سپس به زخم جراحی منتقل شوند. افرادی که جراحی دارند، میتوانند برای تست این باکتری از یک سوآب بینی (nasal swab) استفاده کنند، و قبل از جراحی بینی خود را با محصولات آنتیباکتریال (آنتیبیوتیکها و ضد‐عفونی کنندهها) تمیز کنند. این کار میتواند باعث کاهش رشد باکتریها شود. ما میخواستیم بدانیم که ضد‐عفونی کردن بینی در کاهش SSI موثر است یا خیر، و اینکه افراد در معرض این درمان، دچار عوارض جانبی مانند سوزش پوست میشوند یا خیر.
ویژگیهای مطالعه
در سپتامبر 2016، کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) را جستوجو کردیم که شامل ضد‐عفونی کردن بینی برای پیشگیری از SSI بودند. دو مطالعه را با 291 شرکتکننده وارد کردیم، که همگی بزرگسالان تحت جراحی قلب بودند. محصولات آنتیباکتریال استفاده شده برای تمیز کردن بینی موپیروسین (mupirocin) (کرم آنتیبیوتیکی) و آنردیان (Anerdian) (محلول ضد‐عفونی کننده) بودند.
نتایج کلیدی
مشخص نیست که ضد‐عفونی کردن بینی تفاوتی را در نرخ SSI در افراد حامل باکتری S aureus ایجاد میکند یا خیر. SSI ناشی از S aureus فقط در یک کارآزمایی گزارش شد و نتایج به ما اجازه نمیدهند که درباره تفاوت در میزان عفونت اطمینان حاصل کنیم. برخی از شرکتکنندگان در مطالعه آنردیان، عوارض جانبی را مانند خارش در اطراف بینی گزارش کردند، اما این عارضه جدی نبود. میزان مرگومیر در جایی که گزارش شد، اندک بود (یک مورد مرگ مستقیما با عفونت S aureus ارتباط داشت).
کیفیت شواهد
دو مطالعهای را که یافتیم، شرکتکنندگان زیادی نداشتند و نتایج قطعی نبودند. گزارش مطالعه آنردیان اطلاعاتی را در مورد نحوه انجام کارآزمایی ارائه نکرد و این امر اطمینان را به وجود خطر سوگیری دشوار میکند. کیفیت مطالعه موپیروسین بهتر بود و در معرض خطر پائین سوگیری قرار داشت؛ اما تعداد اندک شرکتکنندگان و اثرات محدود، کیفیت نتایج را تحت تاثیر قرار میدهد. قطعیت شواهد مربوط به منافع و آسیبهای بالقوه استفاده از ضد‐عفونی کردن بینی برای پیشگیری از SSI در حال حاضر پائین تا بسیار پائین است. برای ارزیابی اثربخشی بالینی این درمان، انجام RCTهای بزرگتر و با گزارشدهی بهتر مورد نیاز هستند.
این خلاصه به زبان ساده تا سپتامبر 2016 بهروز است.