جلد 2019 -                   جلد 2019 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jacob C Eaton, Pamela Rothpletz‐Puglia, Margaret R Dreker, Lora Iannotti, Chessa Lutter, Joyceline Kaganda et al . Effectiveness of provision of animal-source foods for supporting optimal growth and development in children 6 to 59 months of age. 3 2019; 2019
URL: http://cochrane.ir/article-1-2410-fa.html
پیشینه
مواد مغذی مناسب در اوایل زندگی تکامل شناختی را افزایش می‌دهند و برای رشد و عملکرد مناسب ضروری هستند. تاثیر مواد مغذی فردی مصرف شده از طریق غذا به دلیل «سینرژی (هم‌افزایی) غذایی»، که همان تعاملات بیولوژیکی و شیمیایی است که بین موادغذایی رخ می‌دهند، اغلب همانند مصرف مواد مغذی مشابه به شکل مکمل نیست. مواد غذایی با منشاء حیوانی، مانند تخم‌مرغ، گوشت، ماهی و لبنیات، دارای انرژی متراکم هستند و حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی و اسیدهای چرب ضروری با فراهمی‌زیستی بالا هستند. مزایای غذاهای با منشاء حیوانی ممکن است شامل سینرژی بالاتر غذا نسبت به غذاهای غنی شده و نیز کاهش وابستگی به تامین کنندگان خارجی غذاهای غنی شده باشد.
اهداف
ارزیابی اثربخشی مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقایسه با هر نوع مداخله تغذیه‌ای دیگر یا عدم مداخله در بهبود پیامدهای رشد و تکامل در کودکان 6 تا 59 ماهه.
روش های جستجو
ما CENTRAL؛ MEDLINE؛ Embase؛ (CINAHL) Cumulative Index to Nursing and Allied Health Litreture؛ 18 پایگاه اطلاعاتی دیگر و سه پایگاه ثبت کارآزمایی‌ها را تا آگوست 2018 جست‌وجو کردیم. ما هم‌چنین با نویسندگان و متخصصین شناخته شده در این زمینه برای کمک به شناسایی مطالعات در حال انجام یا داده‌های منتشرنشده تماس گرفتیم و فهرست منابع مطالعات و مرورهای انتخاب شده و وب‌سایت‌های سازمان‌های مربوطه را، برای یافتن مطالعات دیگری که ممکن است توسط جست‌وجو‌های الکترونیکی ما به دست نیامده باشند، جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
ما کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل‌شده و کارآزمایی‌های شبه‌تصادفی‌سازی شده و کنترل شده را با هر دوره زمانی انتخاب کردیم، که در آن به کودکان 5 تا 59 ماه (6 ساله) غذای با منشاء حیوانی (مانند مصرف شیر، گوشت یا تخم‌مرغ)، با هر روش پخت ارائه شده و با هر نوع مداخله دیگر یا عدم مداخله مقایسه شد.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم مناسب بودن کارآزمایی را با استفاده از معیارهای پیشنهادی ارزیابی کرده، داده‌ها را استخراج، خطر سوگیری (bias) را ارزیابی کردند، و کیفیت شواهد را با استفاده از رویکرد GRADE (نظام درجه‌بندی میفیت شواهد و قدرت توصیه‌ها) مورد بررسی قرار دادند.
نتایج اصلی
ویژگی‌های مطالعه
 
ما 6 مطالعه را وارد کردیم که داده‌های به دست آمده را از 3036 کودک 5 تا 50 ماهه تجزیه‌و‌تحلیل کردند. این مطالعات در چین، جمهوری دموکراتیک کنگو، اکوادور، گواتمالا، پاکستان، ایالات متحده آمریکا و زامبیا انجام شده و بین 5 تا 12 ماه طول کشیده بودند. سه مطالعه، به‌طور جزئی، از نهادهای دولتی حمایت مالی دریافت کرد؛ یک مطالعه توسط یک سازمان غیرانتفاعی حمایت شد. دو مطالعه منابع مالی خود را گزارش نکردند.
سه مطالعه به مقایسه اثرات تغذیه با مواد غذایی دارای منشاء حیوانی همراه با غلات غنی شده (آهن یا آهن و زینک)، یا غلات غنی‌نشده پرداختند؛ دو مطالعه از گروه کنترل بدون مداخله استفاده کردند؛ یک مطالعه رژیم غذایی مبتنی بر گوشت را با رژیم غذایی مبتنی بر لبنیات مقایسه کرد. انواع مواد غذایی با منشاء حیوانی که مورد آزمایش قرار گرفتند عبارت بودند از ماست، تخم‌مرغ، پنیر، گوشت گاو منجمد (lyophilized)، گوشت گاو puréed and jarred با خوک و پروتئین بخش آب‌مانند شیر پودر شده.
ما چهار مطالعه را در معرض خطر نامشخص سوگیری کلی قضاوت کردیم؛ سه مطالعه به دلیل اینکه توسط صنعتی حمایت مالی شدند که سود محتمل در نتیجه مداخله داشت؛ و یک مطالعه به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی برای ارزیابی پنج مورد از هفت حوزه «خطر سوگیری». ما دو مورد را از شش مطالعه در معرض خطر بالای سوگیری کلی قضاوت کردیم؛ یک مطالعه به دلیل عدم وجود تعادل معنی‌دار در خط پایه در نمرات z قد - برای - سن (LAZ) بین گروه‌ها و شواهد مربوط به گزارش‌دهی انتخابی؛ مطالعه دیگر هم به دلیل عدم وجود تعادل معنی‌دار در خط پایه در نمرات LAZ و هم نمرات z وزن - برای - سن (WAZ) بین گروه‌ها و یک کمپین رسانه‌های اجتماعی در مقیاس بزرگ که ممکن است مراقبت‌های دریافت شده را در خانه در گروه کنترل تحت تاثیر قرار دهد.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
با توجه به کیفیت محدود شواهد، ما از اثرات ارائه مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقابل محصولات غلات یا عدم مداخله بر رشد‌و‌نمو کودکان مطمئن نیستیم. کارآزمایی‌های دارای توان آزمون کافی در مورد مواد غذایی با منشاء حیوانی که به‌طور هدفمند انتخاب شوند مورد نیاز هستند.
خلاصه به زبان ساده
مواد غذایی با منشاء حیوانی برای رشدونمو کودکان 6 تا 59 ماهه
هدف این مطالعه مروری چیست؟
ما شواهد مربوط به تاثیر مواد غذایی را با منشاء حیوانی بر رشدونمو کودکان بین 6 تا 59 ماه بررسی کردیم.

دلیل منطقی برای مطالعه این موضوع چیست؟
تغذیه یک کودک طی پنج سال اول زندگی برای رشدونمو او مهم است. مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخم‌مرغ یا لبنیات مواد مغذی حیاتی را فراهم می‌کنند. در مقایسه با غذاهایی مانند محصولات غلات غنی شده با آهن، مواد مغذی موجود در مواد غذایی با منشاء حیوانی ممکن است بهتر جذب شده و در بدن استفاده شوند.

چه مطالعاتی انتخاب شدند؟
ما 6 مطالعه را با مجموع 3036 کودک که در زمان ورود 5 تا 50 ماهه بودند انتخاب کردیم. این مداخلات در چین، جمهوری دموکراتیک کنگو، اکوادور، گواتمالا، پاکستان، ایالات متحده آمریکا و زامبیا انجام شدند، و بین 5 تا 12 ماه طول کشیدند.
سه مطالعه مواد غذایی را با منشاء حیوانی با یک محصول غلات غنی شده (غنی شده با آهن یا غنی شده با آهن و زینک) یا غنی نشده مقایسه کردند. دو مطالعه مواد غذایی را با منشاء حیوانی با عدم مداخله مقایسه کردند. یک مطالعه گوشت را با لبنیات مقایسه کرد. انواع مواد غذایی با منشاء حیوانی ارائه شده عبارتند از گوشت گاو، گوشت خوک، تخم‌مرغ، ماست، پنیر و پروتئین آب پنیر پودر شده.
سه مطالعه قسمتی از حمایت مالی خود را از نهادهای دولتی و قسمتی را از یک نمایندگی با علاقه تجاری به نتایج مطالعات دریافت کردند؛ ما این مطالعات را در معرض خطر نامشخص سوگیری‌های دیگر رتبه‌بندی کردیم. یک مطالعه توسط یک سازمان غیرانتفاعی پشتیبانی شد. دو مطالعه منابع مالی را گزارش نکردند.

نتایج اصلی چه بود؟
مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقابل مواد غذایی مبتنی بر غلات یا عدم مداخله
پنج مطالعه (2972 کودک) داده‌های مربوط به رشد و افزایش وزن را گزارش کردند. سه مطالعه (592 کودک) افزایش را در رشد و افزایش وزن را در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل گزارش کردند. از دو مطالعه باقی‌مانده (2380 کودک)، یک مطالعه (1062 کودک) نشان داد که در هر دو گروه، قد و وزن، بدون هیچ تفاوتی بین گروه‌ها، کاهش یافت. در مطالعه دیگر (1318 کودک)، در هر دو گروه وزن و قد کاهش یافت، اما این کاهش در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کم‌تر بود. با توجه به این یافته‌های متضاد، ما در مورد تاثیر مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقایسه با مواد غذایی با منشاء غلات یا عدم مداخله بر رشد و افزایش وزن در کودکان زیر 50 ماه نامطمئن هستیم.
سه مطالعه (1612 کودک) داده‌های مربوط به بیماری را گزارش کردند. یک مطالعه در مورد ماست (402 کودک) نشان داد که کودکان مصرف کننده ماست کم‌تر احتمال داشت که دچار اسهال و عفونت تنفسی شوند و در صورت داشتن این عوارض سریع‌تر بهبود یافتند. یک مطالعه در مورد تخم‌مرغ (148 کودک) افزایش بروز اسهال را در کودکان مصرف کننده تخم‌مرغ نشان داد اما این ممکن است به دلیل ارتباطات کشت بین تخم‌مرغ و مشکلات گوارشی باشد. تفاوتی از نظر تب، عفونت‌های تنفسی، یا بیماری‌های پوستی بین گروه‌ها وجود نداشت. مطالعه سوم (1062 کودک) هیچ تفاوتی را بین گروه‌های مداخله و کنترل برای هر معیار بیماری نیافت.
هیچ مطالعه‌ای داده‌های مربوط به کم‌خونی را گزارش نکرد.
رژیم غذایی مبتنی بر گوشت در مقابل رژیم غذایی مبتنی بر لبنیات
یک مطالعه (64 کودک) داده‌های مربوط به رشد (قد) و افزایش وزن را گزارش کرد. نوزادانی که از یک رژیم غذایی مبتنی بر گوشت استفاده کردند، در مقایسه با شیرخوارانی که رژیم غذایی مبتنی بر لبنیات مصرف کردند، از نظر قد افزایش معنی‌داری را نشان دادند. هر دو گروه افزایش وزن داشتند اما تفاوتی بین آن‌ها وجود نداشت.
این مطالعه بیماری یا کم‌خونی را اندازه‌گیری نکرد.

نتایج کلی
با توجه به شواهد کلی محدود و بسیار کم کیفیت، ما در مورد اثرات استفاده کودکان از مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقابل محصولات غلات یا عدم مداخله بر رشدونمو کودکان مطمئن نیستیم.

کیفیت شواهد چگونه بود؟
ما کیفیت شواهد را بسیار پایین رتبه‌بندی کردیم. ما شواهد اندکی یافتیم که نشان دادند مواد غذایی با منشاء حیوانی رشد و افزایش وزن را افزایش می‌دهند و شواهد دیگری یافتیم که نشان دادند این نوع مواد غذایی رشد و افزایش وزن را افزایش نمی‌دهند. هم‌چنین مقدار رشد و افزایش وزن بین مطالعات بسیار متفاوت بود. علاوه بر این، ما نگرانی‌های جدی در مورد سوگیری‌ها، از جمله نقش نامشخص حامیان صنعتی داشتیم. یافته‌های آینده به احتمال زیاد اطمینان ما را به برآورد خود در مورد اثرات مواد غذایی با منشاء حیوانی بر رشد و افزایش وزن تغییر می‌دهند.

این مطالعه مروری تا چه تاریخی به‌روزشده است؟
نویسندگان مرور به جست‌وجوی منابع علمی تا آگوست 2018 پرداختند.
(765 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (99 دریافت)    

پذیرش: 1397/5/10 | انتشار: 1397/11/30