جلد 2018 -                   جلد 2018 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Amy McTague, Timothy Martland, Richard Appleton. Drug management for acute tonic-clonic convulsions including convulsive status epilepticus in children. 3 2018; 2018
URL: http://cochrane.ir/article-1-2119-fa.html
پیشینه
تشنج‌های تونیک - کلونیک (Tonic-clonic) و تشنج‌ صرع پایدار (status epilepticus) (درحال حاضر به‌عنوان یک تشنج تونیک - کلونیک که حداقل 30 دقیقه طول می‌کشد، معرفی شده‌است‌) شرایط اضطراری پزشکی هستند و به درمان ضد‌تشنج مناسب و فوری نیاز دارند. توافق بین‌المللی این است که داروهای ضد‌تشنج باید تنها برای تشنج تونیک - کلونیک که حداق 5 دقیقه ادامه داشته‌باشد، تجویز شود. بنزودیازپین‌ها (Benzodiazepines) (دیازپام (diazepam)، لورازپام (lorazepam)، میدازولام (midazolam)) به‌طور سنتی به‌عنوان داروهای خط- اول (first-line) و فنوباربیتال (phenobarbital)، فنی‌توئین (phenytoin) و پارالدئید (paraldehyde) به‌عنوان داروهای خط- دوم (Second-line) شناخته‌شدند. این به‌روزرسانی یک مطالعه مروری کاکرین (Cochrane Review) است که ابتدا در سال 2002 منتشر و در سال 2008 به‌روزرسانی شد.
اهداف
ارزیابی اثربخشی و ایمنی داروهای ضد‌تشنج استفاده‌شده برای درمان هر تشنج حاد تونیک - کلونیک با هر طول مدتی، ازجمله تشنج پایدار (تونیک - کلونیک) صرع پایدار در کودکانی که به بیمارستان یا بخش اورژانس مراجعه می‌کنند.
روش های جستجو
برای آخرین به‌روزرسانی، ما پایگاه ثبت تخصصی گروه صرع در کاکرین (23 می 2017)، پایگاه ثبت مرکزی کارآزمایی‌های کنترل‌شده کاکرین (CENTRAL ؛cochrane central register of controlled trails) از طریق پایگاه ثبت مطالعات آنلاین کاکرین (CRSO، 23 می 2017)؛ MEDLINE (Ovid 1946 تا 23 می 2017)؛ ClinicalTrials.gov (23 می 2017) و پلت‌فرم بین‌المللی ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت (ICTRP، 23 می 2017) را جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی‌شده و شبه- تصادفی‌سازی‌شده که هر نوع داروی ضد‌تشنج استفاده‌شده را برای درمان تشنج حاد تونیک - کلونیک ازجمله تشنج صرع پایدار در کودکان مقایسه کردند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
2 نویسنده مطالعه مروری کارآزمایی‌ها را برای ورود ارزیابی و داده‌ها را استخراج کردند. ما با نویسندگان مطالعات برای اطلاعات بیش‌تر تماس گرفتیم.
نتایج اصلی
این مطالعه مروری 18 کارآزمایی تصادفی‌سازی‌شده را شامل 2199 شرکت‌کننده، و یک طیف از گزینه‌های درمان دارویی، دوزها و مسیر تجویز (رکتال (rectal)، بوکال (buccal)، از راه بینی (nasal)، داخل عضلانی (intramuscular) و داخل وریدی (intravenous)) بازیابی کرد. مطالعات از نظر طراحی، تنظیم و جمعیت، هم در شرایط سنی‌ آن‌ها و هم در وضعیت بالینی آن‌ها متفاوت هستند. ما در این مطالعه مروری مقایسه‌های بسیاری را از داروها و مسیرهای تجویز داروها انجام دادیم. یافته‌های کلیدی ما به شرح زیر هستند:
(1) این مطالعه مروری فقط شواهد با کیفیت پایین و خیلی پایین را از مقایسه میدازولام بوکال با دیازپام رکتال برای درمان تشنج‌های حاد تونیک - کلونیک (خطر نسبی (RR) برای توقف تشنج: 1.25؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.13 تا 1.38؛ 4 کارآزمایی، 690 کودک) ارائه می‌دهد. با این حال، عدم‌اطمینان در مورد اثر و بنابراین شواهد ناکافی برای حمایت استفاده از آن وجود دارد. هیچ مطالعه بازیابی‌شده‌ای از مقایسه میدازولام داخل بینی و بوکال وجود نداشت.
(2) داروهای ضد‌تشنج داخل‌بینی و بوکال نشان‌دادند به میزان مشابه داروهای ضد‌تشنج داخل وریدی موجب توقف تشنج می‌شوند، به‌عنوان مثال، لورازپام داخل بینی نشان ‌داد به‌اندازه لورازپام داخل وریدی مؤثر است (‌RR: 0.96؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.82 تا 1.13؛ 1 کارآزمایی؛ 141 کودک؛ شواهد با کیفیت بالا) و میدازولام داخل‌بینی مشابه دیازپام داخل وریدی بود (‌RR: 0.98؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.91 تا 1.06؛ 2 کارآزمایی؛ 122 کودک؛ شواهد با کیفیت متوسط).
(3) میدازولام داخل عضلانی نشان‌ داد به میزان مشابه دیازپام داخل وریدی موجب توقف تشنج می‌شود (‌RR: 0.97؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.87 تا 1.09؛ 2 کارآزمایی؛ 105 کودک؛ شواهد با کیفیت پایین).
(4) برای روش تجویز داخل‌وریدی، لورازپام نشان‌داد به‌اندازه دیازپام در توقف تشنج‌های حاد تونیک - کلونیک، مؤثر است: RR: 1.04؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.94 تا 1.16؛ 3 کارآزمایی؛ 414 کودک؛ شواهد با کیفیت پایین. علاوه‌بر این، ما هیچ تفاوت بالینی و آماری معنی‌داری را بین میدازولام داخل‌وریدی و دیازپام (‌RR برای توقف تشنج: 1.08؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.97 تا 1.21؛ 1 کارآزمایی؛ 80 کودک؛ شواهد با کیفیت متوسط) یا میدازولام داخل‌وریدی و لورازپام (‌RR برای توقف تشنج: 0.98؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.91 تا 1.04؛ 1 کارآزمایی؛ 80 کودک؛ شواهد با کیفیت متوسط) نیافتیم. به‌طور کلی، داروهای ضد‌تشنج تجویزی داخل‌وریدی موجب توقف سریع‌تر تشنج می‌شدند اما این موضوع معمولا توسط زمان اتخاذ‌شده برای ایجاد دسترسی داخل‌وریدی درخطر بود.
(5) شواهد محدودی از یک کارآزمایی واحد وجود دارد که نشان‌می‌دهد لورازپام داخل‌بینی ممکن‌است مؤثر‌تر از پارالدئید داخل‌عضلانی در توقف تشنج‌های حاد تونیک - کلونیک باشد (‌RR: 1.22؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.99 تا 1.52؛ 160 کودک؛ شواهد با کیفیت متوسط).
(6) عوارض جانبی مشاهده‌شده و گزارش‌شده در مطالعات بازیابی‌شده خیلی نادر بود. دپرسیون تنفسی (Respiratory depression) شایع‌ترین و بالینی‌ترین عارضه مربوطه بود و درموارد گزارش‌شده، فراوانی این عارضه جانبی از 0% تا 18% در کودکان مشاهده شده‌بود. هیچ‌کدام از مطالعات به‌صورت‌ جداگانه تفاوتی در دپرسیون تنفسی بین داروهای ضد‌تشنج مختلف یا مسیرهای متفاوت تجویز آن‌ها نشان‌ندادند؛ اما به‌صورت جمعی، 3 مطالعه (439 کودک) شواهدی با کیفیت متوسط ارائه‌دادند که لورازپام به‌طور معنی‌داری با موارد کمتری از دپرسیون تنفسی نسبت به دیازپام همراه‌ بود (‌RR: 0.72؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.55 تا 0.93).
بیش‌تر شواهد ارائه‌شده در این مطالعه مروری غالبا از کیفیت متوسط تا بالا هستند. با این حال، کیفیت شواهد ارائه‌شده برای برخی از پیامدهای مهم پایین تا بسیار پایین است، به‌خصوص برای مقایسه مسیر‌های غیر- داخل‌وریدی تجویز دارو. کیفیت پایین تا بسیار پایین شواهد ارائه‌شده با داده‌های محدود و نتایج مبهم برای تجزیه‌و‌تحلیل در دسترس بودند. نارسایی‌های روش‌شناسی در برخی مطالعات جود داشتند که ممکن است در نتایج، سوگیری (bias) به‌وجود آورده‌باشد، محیط‌های مطالعه برای عملیات گسترده‌تر بالینی قابل‌اجرا نبود، و در برخی از تجزیه‌و‌تحلیل‌های جمعی ناسازگاری وجود‌ داشت.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
ما شواهد جدیدی با کیفیت بالا از اثربخشی و ایمنی یک داروی ضد‌تشنج در توقف تشنج حاد تونیک - کلونیک که می‌تواند در کار بالین موثر باشد، شناسایی نکردیم. به‌نظر می‌رسد خطر بسیار پایین عوارض جانبی، به‌خصوص دپرسیون تنفسی وجود دارد. دیازپام و لورازپام داخل‌وریدی به‌نظر می‌رسد با میزان مشابهی از توقف تشنج و دپرسیون تنفسی همراه هستند. اگرچه لورازپام داخل‌وریدی و دیازپام داخل‌وریدی منجر به توقف سریع‌تر تشنج می‌شوند، اما مدت زمان به‌دست آوردن دسترسی داخل‌وریدی ممکن است این اثر را تضعیف کند. در غیاب دسترسی داخل‌وریدی، میدازولام بوکال یا دیازپام رکتال، داروهای ضد‌تشنج خط- اول قابل قبول برای درمان تشنج حاد تونیک - کلونیک هستند که حداقل 5 دقیقه طول بکشد. شواهدی برای حمایت استفاده از لورازپام یا میدازولام داخل‌بینی به‌عنوان جایگزین میدازولام بوکال یا دیازپام رکتال توسط این مطالعه مروری، ارائه‌نشد.
خلاصه به زبان ساده
مدیریت دارویی برای تشنج‌های حاد تونیک - کلونیک (غش‌ها)، ازجمله تشنج صرع پایدار در کودکان.
سوال مطالعه مروری
هدف از این مطالعه مروری ارزیابی این‌ موضوع است که استفاده از داروهای ضد‌تشنج مختلف، با مسیرهای مختلف تجویز، چه‌ تأثیری دارند و با چه سرعتی می‌توانند یک تشنج تونیک - کلونیک (غش) حاد را متوقف کند. این مطالعه مروری هم‌چنین بررسی کرد که آیا داروهای ضد‌تشنج مختلف با اثرات جانبی جدی متفاوت یا فراوانی کم‌تر همراه هستند.

پیشینه
تشنج‌های تونیک - کلونیک و تشنج صرع پایدار، شرایط اضطراری پزشکی هستند. در کودکان، اولین داروی ضدتشنج معمولا در بخش حوادث و اورژانس (A&E) (Accident and Emergency) بیمارستان داده‌ می‌شود. این دارو ممکن است از چندین راه تجویز شود، ازجمله داخل یک رگ (داخل‌وریدی)، داخل دهان و بین گونه‌ها (بوکال)، داخل سوراخ بینی (داخل‌بینی) یا داخل مقعد (رکتال). داروی انتخابی اول باید مؤثر باشد، به‌سرعت اثر کند و با عوارض جانبی جدی همراه نباشد. تحقیق برای یافتن مؤثرترین و ایمن‌ترین داروی ضد‌تشنج در این وضعیت بالینی مهم است.

ویژگی‌های مطالعه
ما کلیه شواهد موجود و مربوط به اثربخشی و ایمنی داروی ضد‌تشنج استفاده‌شده را در درمان خط- اول تشنج‌های تونیک - کلونیک در کودکان تحت پوشش بخش‌های A&E بیمارستان مرور کردیم. این مطالعه مروری داده‌های 18 کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده (RCTs) را بررسی کرد؛ RCTها شواهد قابل‌اعتمادی ارائه‌دادند. آن‌ها استفاده از داروهای ضدتشنج مختلف و راه‌های مختلف تجویز آن‌ها را بررسی کردند.

نتایج اصلی
این مطالعه مروری 18 RCT را شامل 2199 کودک بازیابی کرد و بسیاری از داروهای مختلف ضد‌تشنج، دوز داروها و مسیر تجویز داروها را بررسی کرد. این مطالعات هم‌چنین در طراحی‌های خود، شرایط و جمعیت کودکان شامل‌شده، از‌ نظر سن و وضعیت بالینی آن‌ها (مثلا زمانی که در کارآزمایی به‌کار گرفته‌شدند، از زمان تشنج آن‌ها چه مدت گذشته بود) برخی اختلافات داشتند.
از تجریه‌و‌تحلیل 2 کارآزمایی هیچ شواهد روشنی از یک اثر متفاوت بین لورازپام داخل‌وریدی و دیازپام داخل‌وریدی در متوقف کردن یک تشنج تونیک - کلونیک در بخش اورژانس یافت نشد. درمورد این‌که آیا میدازولام بوکال به‌عنوان اولین درمان یک تشنج تونیک - کلونیک یا تشنج صرع پایدار در زمانی که دسترسی داخل‌وریدی امکان‌پذیر نیست، مؤثر‌تر از دیازپام رکتال باشد، عدم‌اطمینان وجود دارد. شواهد خوبی وجود ندارد که نشان دهد مسیر داخل‌بینی مؤثر‌تر از مسیر داخل‌وریدی است. در نتیجه شواهدی وجود ندارد که مسیر داخل‌بینی می‌تواند به‌عنوان یک مسیر جایگزین تجویز استفاده شود.
اگرچه داروهایی مانند میدازولام، لورازپام و پارالدئید می‌توانند نرخ تنفس را کاهش دهند، این یک عارضه شایع نیست و اغلب در مطالعات بازیابی‌شده، دیده ‌نشده‌ است. میزان اثرات جانبی جدی این داروها به‌طور کلی بسیار پایین است.

کیفیت شواهد
بسیاری از کارآزمایی‌ها از داروهای مختلف، دوزهای مختلف و مسیرهای مختلف تجویز استفاده کردند. این موضوع در هنگام بررسی کلی نتیجه‌گیری این مطالعه مروری باید مورد توجه قرار گیرد. اکثر این کارآزمایی‌ها در بیمارستان‌های بزرگ کودکان یا در بخش‌های بزرگ کودکان در بیمارستان‌های عمومی انجام شدند. این بدان معنی است که نتایج یافته‌شده در این مطالعه مروری احتمالا برای شرایط بالینی مشابه در سراسر جهان مناسب هستند.
کیفیت شواهد ارائه‌شده در این مطالعه مروری از بسیار پایین تا بالا درجه‌بندی شد. کیفیت شواهد ارائه‌شده برای برخی پیامدها پایین تا بسیار پایین است، زیرا اطلاعات موجود برای تجزیه‌و‌تحلیل محدود بوده و نتایج مبهم بودند. هم‌چنین تغییر‌پذیری و اشکالات در طرح‌های برخی مطالعات وجود داشت، که ممکن است بر یافته‌ها تأثیر داشته‌باشد. کیفیت شواهد در برخی محیط‌های مطالعه که به کشور خاصی تعلق داشت جایی که آن‌ها انجام شدند، پایین‌تر بود، بنابراین نتایج ممکن است کار بالینی را در سراسر جهان منعکس نکند.
شواهد تا می 2017 موجود است.

(1970 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (60 دریافت)    

پذیرش: 1396/3/2 | انتشار: 1396/10/20