پیشینه
چربیهای امگا 6 چربیهای چند زنجیرهای غیراشباع حیاتی برای بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیک هستند، اما تاثیر آنها روی خطر بیماریهای قلبی عروقی (CVD ؛cardiovascular disease) مورد بحث است.
اهداف
ارزیابی تاثیرات افزایش مصرف چربیهای امگا 6 (اسید لینولئیک (LA ؛linoleic acid)، گاما لینولنیک اسید (GLA ؛gamma‐linolenic acid)، دی هومو-گاما لینولنیک اسید (DGLA ؛dihomo‐gamma‐linolenic acid) و آراشیدونیک اسید (AA ؛arachidonic acid)) بر میزان مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبیعروقی (CVD) و همه علل مرگومیر.
روش های جستجو
ما تا ماه می 2017، در MEDLINE؛ CENTRAL و Embase و تا سپتامبر 2016 در clinicaltrials.gov و پلتفرم بینالمللی ثبت کارآزماییهای بالینی سازمان جهانی بهداشت، بدون اعمال محدودیت زبانی، جستوجو کردیم. ما کارآزماییهایی را نیز بررسی کردیم که در مرورهای سیستماتیک مرتبط وجود داشتند.
معیارهای انتخاب
ما کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده (RCTs ؛randomised controlled trials) که به مقایسه مصرف زیاد و کم چربی امگا 6 در بزرگسالان با یا بدون CVD، که تاثیرات آن را برای حداقل 12 ماه بررسی کرده بودند مدنظر قرار دادیم. جستوجوی ما شامل متون کامل، خلاصهها، کارآزماییهای ثبت شده و مطالعات منتشر نشده بود. پیامدها عبارت بودند از: همه علل مرگومیر، مرگومیر ناشی از CVD، حوادث قلبی عروقی، عوامل خطر (چربی خون، چاقی، فشار خون) و عوارض جانبی بالقوه. ما کارآزماییهایی را کنار گذاشتیم که در آنها نمیتوانستیم تاثیرات چربی امگا 6 را از سایر رژیمهای غذایی، شیوه زندگی یا مداخلات دارویی جدا کنیم.
گردآوری و تحلیل دادهها
دو نویسنده به طور جداگانه به بررسی عناوین/خلاصهها پرداختند و کارآزماییها را از نظر واجد شرایط بودن بررسی کردند، دادهها را استخراج و خطر وجود سوگیری (bias) را در کارآزماییهای انتخاب شده ارزیابی کردند. ما با نویسندگان مطالعات گنجانده شده مکاتبه کردیم. برای تجزیهوتحلیلهای مربوط به متاآنالیز از تحلیل اثرات تصادفی استفاده کردیم، درحالیکه در تجزیهوتحلیل مربوط به حساسیت از تحلیلهای اثرات ثابت استفاده کردیم و تجزیهوتحلیلها را به کارآزماییهایی که خطر کلی سوگیری در آنها پایین بود محدود کردیم. برای جداول «خلاصه یافتهها» کیفیت شواهد را با استفاده از سیستم GRADE (نظام درجهبندی کیفیت شواهد و قدرت توصیهها) ارزیابی کردیم.
نتایج اصلی
ما 19 RCT را با مجموع 6461 شرکتکننده شناسایی کردیم که طول مدت آنها از یک تا هشت سال بود. در هفت کارآزمایی، تاثیرات GLA مکمل و در 12 کارآزمایی تاثیرات LA مورد بررسی قرار گرفته شده بود، هیچیک از کارآزماییها تاثیرات DGLA یا AA را بررسی نکرده بودند؛ چربیهای امگا 6 عموما جایگزین چربیهای اشباعشده یا چربیهای تکزنجیرهای غیراشباع شده بودند. ما خطر کلی سوگیری را در سه RCT پایین برآورد کردیم.
پیامدهای اولیه: ما به شواهدی با کیفیت پایین دست پیدا کردیم که نشان میداد افزایش مصرف چربیهای امگا 6 روی همه علل مرگومیر تاثیری ندارد یا تاثیر اندکی دارد (خطر نسبی (RR): 1.00؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.88 تا 12.1؛ 740 مرگ؛ 4506 فرد تصادفیسازی شده؛ 10 کارآزمایی) یا رویدادهای بیماریهای قلبیعروقی (RR: 0.97؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.81 تا 15.1؛ 1404 نفر از 4962 فرد تصادفیسازی شده دچار این رویدادها شدند؛ 7 کارآزمایی). ما در رابطه با تاثیر افزایش مصرف چربیهای امگا 6 بر میزان مرگومیر ناشی از CVD مطمئن نیستیم (RR: 1.09؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.76 تا 1.55؛ 472 مرگ؛ 4019 فرد تصادفیسازی شده؛ 7 کارآزمایی)، بیماریهای شریان کرونر (RR: 0.88؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.66 تا 71.1؛ 1059 نفر از 3997 فرد تصادفیسازی شده دچار عارضه شدند؛ 7 کارآزمایی)، حوادث مهم قلبی و مغزیعروقی (RR: 0.84؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.59 تا 1.20؛ 817 حادثه؛ 2879 شرکتکننده؛ 2 کارآزمایی) یا سکته مغزی (RR: 1.36؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.45 تا 4.11؛ 54 حادثه؛ 3730 شرکتکننده؛ 4 کارآزمایی) مطمئن نیستیم، چراکه کیفیت این شواهد را بسیار پایین برآورد کردیم. ما هیچ مدرکی مبنی بر تاثیرات دوز-پاسخ یا مدت زمان برای هیچیک از پیامدهای اولیه پیدا نکردیم، اما پیشنهادهایی برای محافظت بیشتر در شرکتکنندگانی که مصرف پایه امگا 6 آنها کم بود، وجود داشت.
پیامدهای کلیدی دیگر: ما متوجه شدیم افزایش مصرف چربیهای امگا 6 میتواند خطر ابتلا به سکته قلبی (MI ؛myocardial infarction) را کاهش دهد (RR: 0.88؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.76 تا 1.02؛ 609 حادثه؛ 4606 شرکتکننده؛ 7 کارآزمایی؛ شواهد با کیفیت پایین). شواهدی با کیفیت بالا نشان میدهد افزایش مصرف چربیهای امگا 6 در طولانیمدت میزان کلسترول تام سرم را اندکی کاهش میدهد (میانگین تفاوت (MD): 33.3 - mmol/L؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.16 - تا 0.50 -؛ I2 = 81%؛ ناهمگونی تا حدی بوسیله دوز توجیه میشود؛ 4280 شرکتکننده؛ 10 کارآزمایی). افزایش مصرف چربیهای امگا 6 احتمالا بر چاقی تاثیری ندارد یا تاثیر آن اندک است (MD شاخص توده بدنی(BMI): 0.20- kg/m2؛ 95% فاصله اطمینان (CI): − 0.56 تا 0.16؛ 371 شرکتکننده؛ 1 کارآزمایی؛ شواهد با کیفیت متوسط). ممکن است تاثیر مختصری بر میزان تریگلیسیرید سرم (mmol/L - 0.01 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.23- تا 0.21؛ 834 شرکتکننده؛ 5 کارآزمایی)، میزان HDL(mmol/L - 0.01 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.03- تا 0.02؛ 1995 شرکتکننده؛ 4 کارآزمایی) یا میزان LDL داشته یا روی آنها تاثیری ندارد (mmol/L - 0.04 :MD؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.21- تا 0.14؛ 244 شرکتکننده؛ 2 کارآزمایی؛ شواهد با کیفیت پایین).
نتیجهگیریهای نویسندگان
این گستردهترین ارزیابی سیستماتیک مربوط به تاثیرات چربیهای امگا 6 بر سلامت قلبیعروقی، مرگومیر، چربیها و چاقی تا به امروز است، که با استفاده از دادههایی صورت گرفته که پیش از این منتشر نشدهاند. ما هیچ مدرکی مبنی بر اینکه افزایش مصرف چربیهای امگا 6 بتواند پیامدهای قلبی عروقی، به غیر از MI، را کاهش دهد، نیافتیم. در حالی که برای پیشگیری از ابتلا یک نفر به MI لازم بود 53 نفر افزایش مصرف چربی امگا 6 داشته باشند. با وجودی که مزایای چربیهای امگا 6 هنوز تایید نشده، افزایش مصرف چربیهای امگا 6 ممکن است در افرادی که در معرض خطر ابتلا به MI هستند مفید باشد. افزایش مصرف چربیهای امگا 6 باعث کاهش کلسترول تام سرم میشود اما تاثیری بر سایر فاکتورهای چربی خون یا چاقی ندارد.
خلاصه به زبان ساده
چربیهای امگا 6 برای پیشگیری و درمان بیماریهای قلب و گردش خون
سوال مطالعه مروری
ما به بررسی کارآزماییهای تصادفیسازی شده (شرکتکنندگان برای بودن در هر دو گروه درمان شانس یکسان دارند) پرداختیم که به مقایسه تاثیرات مصرف زیاد و کم چربیهای امگا 6 در مرگومیر و بیماریهای قلب و گردش خون (بیماریهای قلبی عروقی(CVD)، شامل حملات قلبی و سکته مغزی) پرداخته بودند.
پیشینه
چربیهای امگا 6 ضروری هستند، که لازم است مقادیری را از آن از مواد غذایی به دست آوریم. آنها برای تنظیم تولید انرژی (بخشی از متابولیسم)، سلامت استخوان، پوست و مو مهم هستند. بسیاری از غذاها حاوی چربیهای امگا 6 هستند، به ویژه روغنهای گیاهی و آجیل. چربیهای امگا 6 عبارتند از اسید لینولئیک (LA)، اسید گاما لینولنیک (GLA)، دیهوموگامالینولنیک اسید (DGLA) و آراشیدونیک اسید (AA).
بعضی شواهد نشان میدهد که افزایش مصرف چربیهای امگا 6، همراه با مصرف کمتر چربیهای اشباع شده (از منابع حیوانی مانند گوشت و پنیر) میتواند بیماری عروق کرونر را کاهش دهد. در مقابل، این نگرانی وجود دارد که سطوح بالای چربیهای امگا 6 میتواند افزایش التهاب، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را بیشتر کند. بهطورکلی، شواهد قطعی در مورد مزایا و معایب مصرف چربی امگا 6 بر بیماریهای قلب و گردش خون یا سایر پیامدهای مرتبط با سلامت وجود ندارد.
ویژگیهای مطالعه
شواهدی که در این مرور وجود دارد تا می 2017 بهروز هستند. ما به 19 مطالعه با مجموع 6461 بزرگسال دست یافتیم. این مطالعات تاثیرات میزان بالاتر مصرف چربی امگا 6 را در مقایسه با مقادیر پایینتر آن، بر بیماریهای قلب و گردش خون و همچنین مرگومیر ارزیابی کرده بودند. ما متوجه شدیم که سه کارآزمایی بسیار قابل اعتماد هستند (با طراحیهای خوب که به ایجاد شواهد معتبر منجر شد). مطالعات در آمریکای شمالی، آسیا، اروپا و استرالیا انجام شده بودند و هشت مطالعه فقط توسط سازمانهای ملی یا سازمانهای خیریه تامین مالی شده بودند. شرکتکنندگان میزان مصرف چربیهای امگا 6 خود را افزایش داده یا همان چربیهای معمول خود را برای حداقل یک سال و حداکثر هشت سال ادامه داده بودند.
نتایج اصلی
ما دریافتیم که افزایش مصرف چربیهای امگا 6 ممکن است تاثیر اندکی بر مرگومیر یا حوادث قلبی عروقی داشته باشد یا بر آنها بدون تاثیر باشند، اما میتواند خطر ابتلا را به حملات قلبی کاهش دهد (شواهد با کیفیت پایین). نقاط ضعف شواهد عبارت بودند از: مشکلاتی در طراحی مطالعات، تعداد کم حوادث، تعداد کم شرکتکنندگان از کشورهای در حال توسعه و تعداد کم زنان.
شواهد نشان میدهد که افزایش مصرف چربیهای امگا 6 باعث کاهش کلسترول خون میشوند (شواهد با کیفیت بالا) و احتمالا بر وزن بدن متناسب با قد تاثیر مختصری داشته یا بر آن تاثیری ندارند (همه شواهد با کیفیت متوسط) و ممکن است روی میزان تریگلیسیریدها، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL، کلسترول خوب) یا لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL، کلسترول بد) نیز تاثیری ناچیز داشته یا تاثیری نداشته باشند (شواهد با کیفیت پایین).