جلد 2015 -                   جلد 2015 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Anne Matthews, David M Haas, Dónal P O'Mathúna, Therese Dowswell. Interventions for nausea and vomiting in early pregnancy. 3 2015; 2015
URL: http://cochrane.ir/article-1-177-fa.html
پیشینه
تهوع، عق زدن و استفراغ، اتفاقاتی هستند که در اوایل بارداری به طور رایج زنان دچار آن می‌شوند. عوارض جسمی، روانی و اجتماعی قابل‌توجهی در زنانی که دچار این علائم می‌شوند، ایجاد می‌شود. این یک به‌روزرسانی از یک مطالعه مروری با عنوان مداخلاتی برای تهوع و استفراغ در اوایل بارداری است که آخرین بار در سال 2014 منتشر شده است.
اهداف
ارزیابی اثربخشی و ایمنی همه مداخلاتی که برای تهوع، استفراغ و عق زدن از اوایل بارداری تا هفته 20حاملگی انجام می‌شود.
روش های جستجو
مرکز ثبت کارآزمایی‌های گروه بارداری و زایمان در کاکرین (Cochrane Pregnancy and Childbirth Group’s Trials Register)، مرکز ثبت کارآزمایی‌های حوزه طب مکمل کاکرین (Cochrane Complementary Medicine Field's Trials Register) (در 19 ژانویه 2015) و فهرست منابع مطالعات بازیابی شده را جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
همه کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل شده (RCT) که هرگونه مداخله را برای تهوع، استفراغ و عق زدن در اوایل حاملگی بررسی کرده‌اند. ما کارآزمایی‌هایی را که تهوع و استفراغ شدید بارداری را بررسی کرده و توسط دیگر مطالعات مروری کاکرین تحت مطالعه قرار گرفته بودند، حذف کردیم. همچنین کارآزمایی‌های شبه‌تصادفی‌سازی شده و کارآزمایی‌هایی که از طراحی مطالعه متقاطع استفاده کرده بودند، از مطالعه خارج کردیم.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
چهار نویسنده این مطالعه مروری، به شکل دو نفره، مناسب بودن کارآزمایی‌ها را بررسی کردند. سپس به طور مستقل خطر سوگیری (bias) را برای آنها بررسی کرده و داده‌های کارآزمایی‌هایی را که وارد مطالعه شدند، استخراج کردند.
نتایج اصلی
41 کارآزمایی شامل 5449 زن، معیارهای ورود را به مطالعه داشتند. این کارآزمایی‌ها بسیاری از مداخلات را، از جمله طب فشاری، طب تحریکی، طب سوزنی، زنجبیل، بابونه، روغن لیمو، روغن نعناع، ویتامین B6 و چند داروی ضدتهوع پوشش دادند. هیچ مطالعه‌ای که رژیم غذایی یا دیگر مداخلاتی که سبک زندگی را بررسی کند، وارد این مطالعه مروری نشد. شواهد مربوط به اثربخشی طب فشاری P6، طب فشاری گوش (گوش) و طب تحریکی نقطه P6 محدود شده بود. طب سوزنی (P6 یا سنتی) فایده چندانی برای زنان در دوران بارداری نشان نداد. استفاده از مشتقات زنجبیل ممکن است برای زنان کمک‌کننده باشند، اما شواهد تاثیرگذاری محدود و ناسازگار بودند، هرچند سه مطالعه اخیر از اثرات زنجبیل در مقایسه با دارونما حمایت کرده‌اند. تنها شواهد محدودی از کارآزمایی‌ها از استفاده از داروهایی، از جمله Doxylamine-pyridoxoine، ویتامین B6 و سایر داروهای ضدتهوع برای از بین بردن حالت تهوع و استفراغ خفیف یا متوسط حمایت کرده اند. اطلاعات کمی درباره عوارض جانبی مادر و جنین و پیامدهای روانی، اجتماعی و اقتصادی وجود دارد.
با توجه به ناهمگونی شرکت‌کنندگان در مطالعه، مداخلات، گروه‌های مقایسه، اندازه‌گیری و گزارش پیامدها قادر به ترکیب یافته‌های حاصل از مطالعات نبودیم. کیفیت روش‌شناسی مطالعات وارد شده متنوع بود. برای اکثر مطالعات خطر سوگیری با توجه به سوگیری عملکردی، سوگیری تشخیصی و سوگیری اصطکاکی کم بود. خطر سوگیری انتخابی برای بسیاری از مطالعات نامشخص بود و تقریبا نیمی از مطالعات به طور کامل یا به وضوح تمام پیامدهای از پیش تعیین شده را گزارش نکردند.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
با توجه به شیوع بالای تهوع و استفراغ در اوایل بارداری، زنان و متخصصین بهداشت نیاز به راهنمایی‌های واضح و مشخص درباره مداخلات موثر و ایمن، براساس شواهدی دارند که به صورت نظام‌مند بررسی شده باشند. فقدان شواهدی با کیفیت بالا برای حمایت از هرگونه مداخله مشخص وجود دارد. این بدین معنی نیست که مداخلاتی که مطالعه شده‌اند بی‌تاثیر هستند، اما شواهد قوی به حد کافی برای هیچ یک از مداخلات وجود ندارد. مشکلاتی که در تفسیر و ترکیب نتایج حاصل از مطالعاتی که در این بررسی وارد شده‌اند وجود دارد، نیاز به نتایج و راهکارهای اختصاصی، سازگار و درست را برای اندازه‌گیری در مطالعات تحقیقاتی برجسته می‌کند.
خلاصه به زبان ساده
مداخلات برای تهوع و استفراغ در اوایل بارداری

پیشینه
تهوع، عق زدن یا آروغ زدن خشک، و استفراغ در اوایل بارداری بسیار شایع است و می‌تواند برای زنان استرس‌آور باشد. درمان‌های متعددی برای زنان مبتلا به بیماری صبحگاهی در دسترس است، از جمله داروها و مکمل‌ها و درمان‌های آلترناتیو.

هدف این مطالعه مروری
به دلیل نگرانی‌هایی که در مورد داروها و عوارض جانبی آن‌ها بر جنین وجود دارد، این مرور به بررسی این موضوع پرداخت که آیا این درمان‌ها ایمن و اثربخش هستند.

روش اجرا
این مرور شواهدی را با کیفیت بالا نیافت که براساس آنها توصیه به انجام هر نوع مداخله‌ای را بنماید. ما 41 کارآزمایی تصادفی‌سازی و کنترل‌شده‌ای را بررسی کردیم که 54549 زن را در اوایل بارداری وارد مطالعه خود کرده بودند. این مطالعات اثربخشی درمان‌های متعددی را از جمله طب سوزنی به نقطه P6 روی مچ دست، acustimulation، طب سوزنی، زنجبیل، بابونه، ویتامین B6، روغن لیمو، روغن نعناع و چندین دارو را بررسی کرده بود که برای کاهش تهوع و استفراغ استفاده شده بودند.

نتایج کلیدی
بعضی مطالعات نشان دادند که بعضی روش‌های درمانی تجویز شده باعث بهبود علایم تهوع و استفراغ در زنان می‌شود اما به‌طور کلی اثرات نا متناسب و محدود هستند. در مجموع، مطالعات خطر پائین سوگیری را داشتند، زیرا مطالعات کور شده بوده و اطلاعات همه شرکت کنندگان را بررسی کرده بودند. با این حال، بعضی جنبه‌های مطالعات به‌طور ناقص گزارش شده بودند، مثلا مشخص نبود شرکت کنندگان چگونه میان بازوهای درمانی تقسیم شده بوند و همه نتایج هم به‌طور کامل و واضح گزارش نشده بودند. اغلب مطالعات روش‌های متفاوتی را برای اندازه‌گیری علایم تهوع و استفراغ به کار گرفته بودند و بنابراین، ما نتوانستیم این یافته‌ها را با هم بررسی کنیم. مطالعات کمی عوارض جانبی مادری و جنینی را گزارش کرده بودند و اطلاعات بسیار اندکی در مورد اثربخشی درمان‌ها بر ارتقا و بهبود کیفیت زندگی زنان موجود بود.

(1583 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (138 دریافت)    

پذیرش: 1393/10/29 | انتشار: 1394/6/17