جلد 2016 -                   جلد 2016 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Colleen Oliver, Helen Watson. Omega-3 fatty acids for cystic fibrosis. 3 2016; 2016
URL: http://cochrane.ir/article-1-159-fa.html
پیشینه
مطالعات نشان می‌دهند رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب ضروری امگا 3 ممکن است اثرات ضدالتهابی مفیدی برای بیماری‌های مزمن مانند فیبروز کیستیک (cystic fibrosis) داشته باشد. این مطالعه مروری یک نسخه به‌روزشده از یک مطالعه منتشر شده قبلی است.
اهداف
تعیین اینکه آیا شواهدی وجود دارد که مصرف مکمل اسید چرب اشباع نشده امگا 3، مرگ و میر و بروز عوارض را کاهش می‌دهد و شناسایی هرگونه عوارض جانبی همراه با مصرف مکمل.
روش های جستجو
جست‌وجوی خود را در مرکز ثبت کارآزمایی‌های گروه فیبروز سیستیک و اختلالات ژنتیکی در کاکرین (Cochrane Cystic Fibrosis and Genetic Disorders Group's Trials Register) شامل منابع شناسایی شده حاصل از جست‌وجوی جامع در پایگاه‌های اطلاعاتی الکترونیکی و جست‌وجوهای دستی در مجلات مربوطه و کتاب‌های چکیده مجموعه مقالات کنفرانس‌ها انجام دادیم. با نویسندگان و افراد علاقه‌مند به موضوع این مطالعه، تماس گرفتیم.
تاریخ آخرین جست‌وجو: 13 آگوست .2013
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده (RCT) که به مقایسه مکمل‌های اسید چرب امگا 3 با دارونما در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک، پرداخته‌اند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده این مطالعه مروری به‌طور جداگانه مطالعات را از نظر دارا بودن شرایط ورود به مطالعه بررسی، آن‌ها را انتخاب، داده‌ها را استخراج و خطر سوگیری (Bias) مطالعات را ارزیابی کردند.
نتایج اصلی
در جست‌وجوهای انجام شده، تعداد 15 مطالعه شناسایی شد. چهار مطالعه با 91 شرکت‌کننده (کودکان و بزرگسالان) که مدت زمان پیگیری در مطالعات بین شش هفته تا شش ماه بود. دو مطالعه بر اساس تصادفی‎سازی مناسب دارای خطر اندک سوگیری بودند، اما این موضوع در دو مطالعه دیگر مشخص نبود. در سه مطالعه، کورسازی بیماران به‌طور مناسب انجام شده بود، با این حال، با توجه به تخصیص پنهان و گزارش انتخابی، خطر سوگیری مشخص نبود.
دو مطالعه مصرف اسیدهای چرب امگا 3 را با روغن زیتون به مدت شش هفته با یکدیگر مقایسه کرده بودند. در یک مطالعه، مکمل غذایی مایع حاوی اسیدهای چرب امگا 3 با مکمل بدون اسیدهای چرب امگا 3، به مدت شش ماه مقایسه شده بود. در یک مطالعه مصرف اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای چرب امگا 6 با یک گروه کنترل (کپسول با ترکیب اسیدچرب اختصاصی) به مدت سه ماه مقایسه شده بود. تنها در یک مطالعه کوتاه‌مدت (19 شرکت‌کننده) که امگا 3 را با گروه دارونما مقایسه کرده بود، بهبود معنی‌داری در عملکرد ریه و نمره شواخمن (Shwachman) و کاهش در حجم خلط در گروه امگا 3 گزارش شده بود. مطالعه دیگری (با 43 شرکت‌کننده) نیز افزایش معنی‌داری را در مقدار اسید چرب ضروری فسفولیپید سرم و کاهش معنی‌داری را در نسبت اسید چرب n-6/n-3 بعد از مصرف مکمل اسید چرب امگا 3 نسبت به گروه کنترل نشان داد. در یک مطالعه بلندمدت (با 17 شرکت کننده)، افزایش معنی‌داری در مقدار اسید چرب ضروری در غشای نوتروفیل و کاهش معنی‌داری در نسبت لکوترین B4 به لکوترین B5 در شرکت کنندگانی که مکمل‌های امگا 3 مصرف کرده‌اند، نسبت به گروه دارونما، گزارش شد.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
این مطالعه مروری نشان داد مصرف منظم مکمل امگا 3 ممکن است برای افراد مبتلا به فیبروز سیستیک در ازای تعداد نسبتا کمی عوارض جانبی، سودمند باشد. با این حال شواهد کافی برای نتیجه‌گیری قطعی یا توصیه به مصرف روزمره این مکمل‌ها در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک وجود ندارد. این بررسی، عدم وجود داده‌های کافی را برای بسیاری از پیامدهای مهم برای افرادی که در مورد درمان فیبروز سیستیک تصمیم‌گیری می‌کنند، برجسته کرده است. به منظور تعیین هرگونه اثر درمانی قابل‌توجه و نیز ارزیابی تاثیر شدت بیماری، دوز و طول مدت درمان، انجام کارآزمایی‌های کنترل شده تصادفی‌شده چند مرکزی بلندمدت در مقیاس بزرگ، مورد نیاز است. محققان آینده باید نیاز به آنزیم‌های پانکراس (pancreatic enzymes) اضافی را نیز مورد توجه قرار دهند.
خلاصه به زبان ساده
استفاده از مکمل امگا 3 در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک
سوال مطالعه مروری
شواهد موجود را درباره تاثیر مصرف مکمل‌های امگا 3 در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک بررسی کردیم.

پیشینه
تصور بر این است که بروز چرخه‌های مکرر عفونت و التهاب در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک، عملکرد ریه را ضعیف می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهند که اسیدهای چرب امگا 3، مانند آن‌هایی که از روغن ماهی به دست آمده‌اند، ممکن است برای مقابله با التهاب و بیماری‌های التهابی مزمن از جمله فیبروز سیستیک سودمند باشند. این مطالعه مروری، یک نسخه به‌روزشده از این مطالعه است.

تاریخ جست‌وجو:
شواهد تا 13 اگوست 2015 به‌روز است.

ویژگی‌های مطالعه
این مطالعه مروری شامل 4 مطالعه در مقیاس کوچک بود که به مقایسه مکمل‌های امگا 3 با دارونما پرداخته بودند. در کل تعداد 91 شرکت‌کننده شامل کودک و بزرگسال وجود داشت. مدت انجام مطالعات بین 6 هفته تا 6 ماه بود.

نتایج اصلی
در یک مطالعه شش هفته‌ای گزارش شد که با مصرف مکمل‌های امگا 3، عملکرد ریه و وضعیت بالینی بهبود یافته است. همچنین میزان خلط در داوطلبانی که مکمل‌های امگا 3 مصرف می‌کنند، کمتر بود. نتایج دو مطالعه طولانی‌مدت دیگر نشان داد در افرادی که مکمل امگا 3 مصرف می‌کنند، افزایش قطعی در سطح اسیدهای چرب ضروری در غشاء سلول‌های سفید خون و همچنین در سطح فسفولیپیدهای (مولکول‌هایی که از ساختار و خود سلول محافظت می‌کنند) اندازه‌گیری شده در نمونه‌های خون مشاهده می‌شود. عوارض جانبی اندکی در هر یک از این مطالعات گزارش شده بود. نتیجه می‌گیریم که مصرف منظم مکمل‌های امگا 3 ممکن است در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک مفید باشد، در حالی که عوارض جانبی کمی دارد. با این حال، شواهد کافی مبتنی بر چهار مطالعه انتخاب شده در این مطالعه که در مقیاس کوچک انجام شده بودند، برای نتیجه‌گیری قطعی یا توصیه به استفاده معمول از این مکمل‌ها در افراد مبتلا به فیبروز سیستیک وجود ندارد. انجام کارآزمایی‌های با مقیاس بزرگتر و طولانی‌تر برای ارزیابی سودمندی بالینی مصرف مکمل امگا 3 و تعیین دوز مناسب، مورد نیاز است.

کیفیت شواهد
فکر نمی‌کنیم که هیچ عاملی در شیوه اجرای مطالعات، تاثیر منفی بر نتایج حاصل از آن‌ها بگذارد. هنوز روشن نیست آیا این مطالعات در معرض انواع دیگر سوگیری که ممکن است بر نتایج تاثیر بگذارد، قرار داشته‌اند یا خیر.

(1533 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (75 دریافت)    

پذیرش: 1394/10/15 | انتشار: 1394/10/15