جلد 2017 -                   جلد 2017 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nicola Dean, Gaye Ellis, G Peter Herbison, Don Wilson, Atefeh Mashayekhi. Laparoscopic colposuspension for urinary incontinence in women. 3 2017; 2017
URL: http://cochrane.ir/article-1-1131-fa.html
پیشینه
بی‌اختیاری استرسی ادراری (SUI) باعث اعمال بار چشمگیر سلامت و اقتصادی بر جامعه و زنان مبتلا می‌شود. کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک (Laparoscopic colposuspension)، یکی از نخستین اعمال جراحی با حداقل دسترسی (minimal access) برای درمان زنان مبتلا به SUI بود. مزایای احتمالی آن اجتناب از برش‌های بزرگ، بستری کوتاهتر در بیمارستان و بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های عادی بود.
اهداف
هدف اصلی، تعیین اثرات کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک در درمان بی‌اختیاری ادراری در زنان است.
روش های جستجو
ما گروه ثبت تخصصی گروه بی‌اختیاری در کاکرین (در 2 جولای 2009) را جست‌وجو کردیم و به دنبال کارآزمایی‌های بیشتر از منابع دیگر و از طریق تماس با نویسندگان مطالعه برای داده‌ها و کارآزمایی‌های منتشر‌نشده بودیم.
معیارهای انتخاب
کارآزماییهای کنترل‌شده و تصادفی یا شبه‌تصادفی‌ در زنان با تشخیص بی‌اختیاری استرسی یا مخلوط علامت‌دار یا اورودینامیک که شامل جراحی لاپاراسکوپی به‌عنوان مداخله در حداقل یکی از بازو‌های مطالعه باشند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
نویسندگان این مطالعه مروری، کارآزمایی‌ها را از نظر کیفیت روش‌شناختی و مناسب بودن آن‌ها برای ورود به مطالعه ارزیابی کردند. دو نویسنده این مطالعه مروری داده‌ها را استخراج و نفر دیگری، آن‌ها را بررسی متقابل کرد. ما در صورت امکان، یک خلاصه آماری را محاسبه کردیم.
نتایج اصلی
ما 22 کارآزمایی مناسب را انتخاب کردیم. ده مورد شامل مقایسه کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک با جراحی کولپوساسپنشن شکم باز بود. در حالی که به نظر می‌رسید تصور ذهنی زنان از بهبود برای هر دو روش مشابه است، در پیگیری کوتاه‌مدت و میان‌مدت شواهدی از نتایج ضعیف‌تر کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک در پیامد‌های عینی وجود داشت. این یافته‌ها نشان‌دهنده گرایش به سمت عوارض بعد از جراحی کمتر، درد پس از جراحی کمتر و بستری کوتاه‌تر در بیمارستان برای کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک در قیاس با کولپوساسپنشن شکم باز بود. با این حال، کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک گران‌تر بود.
هشت مطالعه، کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک را با اسلینگ‌های واژینال «self-fixing» جدید‌تر مقایسه کرده بود. هیچ تفاوت قابل‌توجهی در میزان بهبود ذهنی (یعنی از منظر بیمار) کوتاه‌مدت و بلند‌مدت گزارش‌شده از دو عمل وجود نداشت؛ اما میزان بهبود عینی طی 18 ماه، به نفع اسلینگ‌ها بود. ما هیچ اختلاف معناداری را برای اختلال دفع ادرار (voiding dysfunction) و عوارض بعد از جراحی مشاهده نکردیم. کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک، دارای زمان جراحی و بستری در بیمارستان بسیار طولانی‌تری بود.
میزان بهبود یک‌ساله ذهنی و عینی برای زنانی که در یک کارآزمایی منفرد، به دو گروه بخیه پارا‌واژینال (paravaginal) در مقایسه با یک بخیه، تصادفی‌سازی شده بودند، به طور چشمگیری بالاتر بود. سه مطالعه، بخیه با مش (mesh) و منگنه را برای کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک مقایسه کرده و نتایج به نفع استفاده از بخیه بودند.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
شواهد موجود نشان می‌دهند که کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک می‌تواند طی دو سال پس از جراحی، به همان خوبی کولپوساسپنشن باز باشد. با این حال، جراحی‌های اسلینگ واژینال جدید‌تر ظاهراً حتی منافع بیشتر، پیامد‌های عینی بهتر در کوتاه‌مدت و پیامد‌های ذهنی مشابه را در طولانی‌مدت‌تر نشان می‌دهند. به نظر می‌رسد اگر کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک انجام گیرد، استفاده از دو بخیه پارا‌واژینال، مؤثر‌ترین روش باشد. هنگامی که داده‌های در دسترس بیشتری که نتایج دراز‌مدت را تشریح کنند، وجود داشته باشند؛ باید جایگاه کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک در طبابت بالینی روشن‌تر شود. براساس یک تفسیر اقتصادی خلاصه (BEC)، سه مطالعه شناسایی شد که نشان می‌دادند ممکن است نوار واژینال tension-free (TVT)، هزینه-اثربخشی بیشتری در مقایسه با کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک داشته باشد؛ اما کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک می‌تواند در قیاس با کولپوساسپنشن باز بعد از 24 ماه پیگیری، اندکی هزینه-اثربخش‌تر باشد.
خلاصه به زبان ساده
جراحی Keyhole (لاپاراسکوپیک) از طریق شکم به‌منظور درمان بی‌اختیاری ادراری در زنان
بی‌اختیاری ادراری، یک مشکل شایع و اغلب ناتوان‌کننده برای بسیاری از زنان است. حدود یک‌سوم از زنان در سن باروری، در حین فعالیت جسمانی یا هنگام سرفه، خنده یا عطسه، دچار بی‌اختیاری می‌شوند. اغلب زمانی که چنین بی‌اختیاری «استرسی» با وجود درمان غیر جراحی باقی بماند، انجام جراحی توصیه می‌شود. مقدار چشمگیری از درآمد این زنان و خانواده‌ آن‌ها می‌تواند صرف مدیریت بی‌اختیاری استرسی ادراری شود.
کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک، یک عمل جراحی است که از طریق برشی کوچک در شکم برای نگه‌داشتن و حمایت بافت‌های اطراف گردنه مثانه انجام می‌گیرد. زنان از کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک برای بی‌اختیاری ادراری در مقایسه با جراحی سنتی و باز، با پیشرفت اولیه مشابه، سریع‌تر بهبود می‌یابند. ممکن است میزان موفقیت طولانی‌مدت‌تر کمتر باشد؛ اما عدم قطعیت نسبت به آن وجود دارد. با این حال در هنگام مقایسه کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک با اعمال اسلینگ «self-fixing» جدید‌تر، به نظر می‌رسید که در کوتاه‌مدت، جراحی‌های اسلینگ منافع بیشتری از شیوه‌های با حداقل دسترسی را با میزان بهبود مشابه، اگر نه بهتر، پیشنهاد می‌دهند.
این مرور کارآزمایی‌ها نشان داد که هم کولپوساسپنشن سنتی و هم اسلینگ‌های «self-fixing» جدید‌تر، دارای نتایج بهتری از نظر فنی در کوتاه‌مدت در قیاس با کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک هستند. با وجود این، تجربه زنان از بهبودی، هم در کوتاه‌مدت و هم در بلند‌مدت برای هر نوعی از جراحی مشابه بود. استفاده از دو بخیه در کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک، بهتر از یک بخیه یا استفاده از مش بود. روند برای کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک در مقایسه با جراحی باز، به سمت پیامد‌های بهتری مانند درد پس از جراحی کمتر، بستری در بیمارستان کوتاه‌تر، زمان بازگشت به فعالیت‌های عادی سریع‌تر و دوره کاتتراسیون (catheterization) کوتاه‌تر بود. وقتی که روش لاپاراسکوپی با جراحی‌های اسلینگ واژینال جدیدتر مقایسه شد، تمام روند‌های فوق‌الذکر به نفع جراحی اسلینگ بود.
از لحاظ هزینه‌ها، یک مرور غیر‌ساختارمند از مطالعات اقتصادی حاکی از آن بود که نوار واژینال tension-free و کولپوساسپنشن باز، ارزان‌تر از کولپوساسپنشن لاپاراسکوپیک خواهد بود.
ارزش این مطالعه مروری به‌وسیله اندازه و کیفیت کارآزمایی‌ها و داده‌های اندک در مورد نتایج بلند‌مدت‌، محدود شده بود.

(1432 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (64 دریافت)    

پذیرش: 1388/4/11 | انتشار: 1396/5/5