هدف این مطالعه مروری چیست؟
هدف این بود که بدانیم چه نوع رژیم غذایی میتواند برای القا و حفظ بهبودی در افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (inflammatory bowel disease; IBD) استفاده شود.
IBD چیست؟
IBD دربرگیرنده التهاب دستگاه گوارش است. کولیت اولسراتیو (ulcerative colitis; UC) و بیماری کرون (Crohn’s disease; CD) شایعترین نوع IBD هستند. نشانههای بیماری عبارتند از درد شکمی، اسهال و خونریزی رکتال. IBD با دورههایی از عود بیماری تشخیص داده میشود که در آنها افراد، دچار نشانههایی از بیماری فعال و دورههایی از بهبودی هنگام توقف نشانهها میشوند. در حالی که برخی از غذاها ممکن است نشانههای IBD را تحریک کنند، اطلاعات کمی درباره اینکه رژیمهای غذایی به القا یا حفظ بهبودی در IBD کمک میکنند یا خیر، وجود دارد.
این مطالعه مروری تا چه تاریخی بهروز شده است؟
ما به جستوجوی مطالعات تا 31 ژانویه 2019 پرداختیم.
نتایج اصلی این مطالعه مروری چه هستند؟
ما 18 مطالعه را یافتیم که شامل 1878 شرکتکننده بودند. رژیمهای غذایی مورد مطالعه عبارت بودند از کاهش یا حذف مواد غذایی که گمان میرود نشانههای IBD را تحریک میکنند. این نوع رژیمهای غذایی با رژیمهای «معمولی» مقایسه شدند. این مطالعات به ارزیابی مداخلات تغذیهای برای CD فعال (شش مطالعه)، CD غیر‐فعال (هفت مطالعه)، UC فعال (یک مطالعه) و UC غیر‐فعال (چهار مطالعه) پرداختند. یک مطالعه کودکان را به کار گرفت، در حالی که مطالعات باقیمانده شامل بزرگسالان بودند. این مطالعات طراحی ضعیف و شرکتکنندگان اندکی داشتند. در نتیجه کیفیت کلی شواهد بسیار پائین بود.
تاثیر فیبر بالا، کربوهیدراتهای تصفیه شده کم، میکرو‐ذرات پائین، کلسیم پائین، رژیم غذایی هدایت شده بر اساس نشانهها و رژیم غذایی ارگانیک با محدودیت بالاتر در بهبودی بالینی CD فعال، نامطمئن است. در یک مطالعه، در 100% (4/4) از شرکتکنندگان دریافت کننده کربوهیدرات تصفیه شده کم در مقایسه با 0% (0/3) از شرکتکنندگان رژیم معمولی، بهبودی در 4 هفته به دست آمد. در تجزیهوتحلیل تجمعی از دو مطالعه، 44% (23/52) از شرکتکنندگان در گروه میکرو‐ذرات کم در 16 هفته در مقایسه با 25% (13/51) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، بهبودی را به دست آوردند. یک مطالعه نشان داد که 50% (16/32) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی هدایت شده بر اساس نشانهها در مقایسه با 0% (0/19) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، به بهبودی دست یافتند. یک مطالعه نشان داد که 50% (4/8) از شرکتکنندگان گروه رژیم غذایی با محدودیت غذایی بالا در 24 هفته، در مقایسه با 50% (5/10) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، بهبودی را به دست آوردند. یک مطالعه نشان داد که 37% (16/43) از شرکتکنندگان در گروه کلسیم پائین در 16 هفته در مقایسه با 30% (12/40) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، بهبودی را به دست آوردند.
تاثیر کربوهیدرات تصفیه شده کم، رژیمهای هدایت شده بر اساس نشانهها و گوشت قرمز و فرآوری شده بر عود در CD غیر‐فعال، نامطمئن است. در تجزیهوتحلیل تجمعی از سه مطالعه، 67% (176/264) از شرکتکنندگان در گروه میکرو‐ذرات پائین، در 12 تا 24 ماه در مقایسه با 64% (193/303) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، دچار عود شدند. در تجزیهوتحلیل تجمعی از دو مطالعه، 48% (24/50) از شرکتکنندگان در گروه رژیمهای هدایت شده بر اساس نشانهها، در مقایسه با 83% (40/48) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی در 6 تا 24 ماه دچار عود شدند. یک مطالعه نشان داد که 66% (63/96) از شرکتکنندگان در گروه گوشت قرمز و فرآوری شده پائین در مقایسه با 63% (75/118) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، در 48 هفته دچار عود شدند. یک مطالعه نشان داد که 0% (0/16) از شرکتکنندگان در گروه رژیم حذف مواد غذایی (یعنی، دیساکاریدها، غلات، چربیهای اشباع شده، گوشت قرمز و فرآوری شده پائین) در 12 ماه، در مقایسه با 26% (10/38) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، دچار عود شدند.
تاثیر یک رژیم غذایی هدایت شده بر اساس نشانهها بر بهبودی بالینی در UC فعال نامطمئن است. در یک مطالعه، 36% (4/11) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی هدایت شده بر اساس نشانهها در مقایسه با 0% (0/10) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، در شش هفته به بهبودی دست یافتند.
تاثیر رژیم ضد‐التهابی مبتنی بر آلبرتا (Alberta)، رژیم غذایی بدون کاراژین (Carrageenan‐free) و رژیم غذایی بدون شیر بر عود UC غیر‐فعال، نامطمئن است. در یک مطالعه، 36% (5/14) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی مبتنی بر آلبرتا در مقایسه با 29% (4/14) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، در 6 ماه دچار عود شدند. در یک مطالعه، 30% (3/10) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی بدون کاراژین در مقایسه با 60% (3/5) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، در 12 ماه دچار عود شدند. در 12 ماه، 59% (23/39) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی بدون شیر در مقایسه با 68% (26/38) از شرکتکنندگان در گروه رژیم غذایی معمولی، دچار عود شدند.
هیچ یک از مطالعات وارد شده، عوارض جانبی مرتبط با رژیم غذایی را گزارش نکردند.
نتیجهگیریها
تاثیرات مداخلات غذایی بر CD و UC نامطمئن است. بنابراین نمیتوان در مورد مزایا و آسیبهای مداخلات غذایی در CD و UC نتیجهگیری قطعی کرد. نیاز به توافق در مورد ترکیب مداخلات غذایی در IBD وجود دارد و انجام مطالعات بیشتری برای ارزیابی این مداخلات مورد نیاز است. در حال حاضر، پنج مطالعه در حال انجام وجود دارد (به کارگیری 498 شرکتکننده تخمین زده شده است). این مرور زمانی بهروز میشود که نتایج این مطالعات در دسترس قرار گیرند.