هدف این مطالعه مروری چیست؟
ما شواهد مربوط به تاثیر مواد غذایی را با منشاء حیوانی بر رشد و تکامل کودکان بین 6 و 59 ماه بررسی کردیم.
دلیل منطقی برای مطالعه این موضوع چیست؟
تغذیه کودک طی پنج سال اول زندگی برای رشد و تکامل او اهمیت زیادی دارد. مواد غذایی با منشاء حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخممرغ یا لبنیات مواد مغذی حیاتی را برای کودک فراهم میکنند. در مقایسه با غذاهایی مانند محصولات غلات غنی شده با آهن، مواد مغذی موجود در مواد غذایی با منشاء حیوانی ممکن است بهتر جذب شده و در بدن استفاده شوند.
چه مطالعاتی انتخاب شدند؟
ما 6 مطالعه را با مجموع 3036 کودک وارد کردیم که در زمان ورود 5 تا 50 ماه سن داشتند. این مداخلات در چین، جمهوری دموکراتیک کنگو، اکوادور، گواتمالا، پاکستان، ایالات متحده آمریکا، و زامبیا انجام شدند، و بین 5 و 12 ماه طول کشیدند.
سه مطالعه مواد غذایی را با منشاء حیوانی با یک محصول حاوی غلات غنی شده (غنی شده با آهن یا غنی شده با آهن و زینک) یا غنی نشده مقایسه کردند. دو مطالعه به مقایسه مواد غذایی با منشاء حیوانی با عدم مداخله پرداختند. یک مطالعه گوشت را با لبنیات مقایسه کرد. انواع مواد غذایی با منشاء حیوانی عبارت بودند از گوشت گاو، گوشت خوک، تخممرغ، ماست، پنیر و پروتئین آب پنیر پودر شده.
سه مطالعه قسمتی را از حمایت مالی خود از نهادهای دولتی و قسمتی را از یک نمایندگی با علاقه تجاری به نتایج مطالعات دریافت کردند؛ این مطالعات را در معرض خطر نامشخص سوگیریهای (bias) دیگر رتبهبندی کردیم. یک مطالعه توسط یک سازمان غیر‐انتفاعی پشتیبانی شد. دو مطالعه منابع مالی خود را گزارش نکردند.
نتایج اصلی چه بودند؟
مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقابل مواد غذایی بر پایه غلات یا عدم مداخله
پنج مطالعه (2972 کودک) دادههای مربوط به رشد (بر اساس معیارهای قد‐برای‐سن (height‐for‐age) یا طول‐برای‐سن (length‐for‐age)) و افزایش وزن (وزن‐برای‐سن (بر اساس معیار weight‐for‐age)) را گزارش کردند. سه مطالعه (592 کودک) به ارائه دادههای مربوط به افزایش در وزن‐برای‐سن و قد‐برای‐سن یا طول‐برای‐سن در گروه مداخله، در مقایسه با گروه کنترل، پرداختند. از دو مطالعه باقیمانده، یک مطالعه (1062 کودک) نشان داد که در هر دو گروه، وزن‐برای‐سن و طول‐برای‐سن، بدون هیچ تفاوتی بین گروهها، کاهش یافت. در مطالعه دیگر (1318 کودک)، هر دو گروه نیز برای این پیامدها کاهش نشان دادند، اما کاهش در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل کمتر بود.
سه مطالعه (1612 کودک) دادههای مربوط به بیماری را گزارش کردند. یک مطالعه در مورد ماست (402 کودک) نشان داد که کودکان مصرف کننده ماست با احتمال کمتری دچار اسهال و عفونت تنفسی شده و در صورت ابتلا به این عوارض سریعتر بهبود یافتند. یک مطالعه در مورد تخممرغ (148 کودک) افزایش بروز اسهال را در کودکان مصرف کننده تخممرغ نشان داد، اما این ممکن است به دلیل ارتباطهای فرهنگی میان بین تخممرغ و مشکلات گوارشی باشد. تفاوتی از نظر تب، عفونتهای تنفسی، یا بیماریهای پوستی بین گروهها وجود نداشت. مطالعه سوم (1062 کودک) هیچ تفاوتی را بین گروههای مداخله و کنترل برای هر معیاری از بیماری نیافت.
هیچ مطالعهای دادههای مربوط به کمخونی را گزارش نکرد.
رژیم غذایی با پایه گوشت در مقابل رژیم غذایی با پایه لبنیات
یک مطالعه (64 کودک) دادههای مربوط به رشد (معیار طول‐برای‐سن) و افزایش وزن (معیار وزن‐برای‐سن) را گزارش کرد. نوزادانی که از یک رژیم غذایی با پایه گوشت استفاده کردند، در مقایسه با نوزادانی که رژیم غذایی با پایه لبنیات مصرف کردند و دچار کاهش در معیار طول‐برای‐سن شدند، افزایش معنیداری را در معیار طول‐برای‐سن نشان دادند. هر دو گروه افزایش در معیار وزن‐برای‐سن داشتند اما تفاوتی بین آنها دیده نشد.
این مطالعه بیماری یا کمخونی را اندازهگیری نکرد.
نتایج کلی
با توجه به وجود شواهد کلی محدود شده و با کیفیت بسیار پائین، در مورد اثرات استفاده کودکان از مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقابل محصولات غلات یا عدم مداخله بر رشد و تکامل آنها مطمئن نیستیم.
کیفیت شواهد چگونه بود؟
کیفیت شواهد را در سطح بسیار پائین رتبهبندی کردیم. ما شواهدی را یافتیم که نشان داد مواد غذایی با منشاء حیوانی رشد و وزنگیری را در کودکان افزایش میدهد، در حالی که شواهد دیگر این یافته را تائید نمیکنند. همچنین مقدار رشد و افزایش وزن بین مطالعات بسیار متفاوت بودند. علاوه بر این، نگرانیهای جدی در مورد وجود سوگیریها، از جمله نقش نامشخص حامیان صنعتی آنها، داشتیم. یافتههای آینده به احتمال زیاد اطمینان ما را به برآورد خود در مورد اثرات مواد غذایی با منشاء حیوانی بر رشد و افزایش وزن تغییر میدهند.
این مرور تا چه زمانی بهروز است؟
نویسندگان مرور به جستوجوی منابع علمی تا آگوست 2018 پرداختند.