آنتیاکسیدانها موادی هستند که از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از مولکولهای ناپایدار به نام رادیکالهای آزاد (که باعث اکسیداتیو استرس میشوند) محافظت میکنند. به خوبی مشخص شده که افزودن میوهها و سبزیجات غنی از آنتیاکسیدان به رژیم غذایی روزانه، توانایی شما را برای مبارزه با عفونت و بیماری تقویت میکند. شواهد اخیر نشان میدهند که تغییرات پیشرونده مغز با آشکار شدن اسکیزوفرنی رخ میدهند. از میان بسیاری از توضیحات احتمالی، اکسیداتیو استرس ممکن است یکی از عواملی باشد که به زوال مغز و ماده خاکستری آن کمک کرده و منجر به مشکلاتی در تفکر و عملکرد روزمره افراد میشود. هدف از این مرور، ارزیابی تاثیر آنتیاکسیدانها بهعنوان یک درمان کمکی در کنار داروهای آنتیسایکوتیک استاندارد است. بهویژه، با کاهش (یا تقلیل) اپیزودهای روانپریشی و نشانههای اصلی، و پیشگیری از عود.
جستوجو برای یافتن کارآزماییهای تصادفیسازی شده در سالهای 2010 و 2012 انجام شد، نویسندگان مرور 22 کارآزمایی مرتبط را پیدا کردند که در مجموع 2041 فرد مبتلا به اسکیزوفرنی را تصادفیسازی کردند. کارآزماییها تاثیرات مصرف انواع آنتیاکسیدانها (آلوپورینول (allopurinol)، جینکو بیلوبا (Ginkgo biloba) ، ان‐استیل سیستئین (N‐acetyl cysteine; NAC)، سلژیلین (selegiline)، ویتامینهای C و E) را در مقابل دارونما (placebo) مقایسه کردند. اکثر نتایج، هیچ تفاوت واقعی را میان آنتیاکسیدانها و دارونما نشان ندادند، اگرچه شواهدی حاکی از تاثیر مثبت جینکو بیلوبا بر نشانههای روانپریشی در کوتاهمدت وجود داشت. کیفیت این شواهد در سطح متوسط بود.
با این حال، بهطور کلی، کارآزماییها از فقدان پیامدهای دنیای واقعی مانند پاسخ بالینی، نرخ عود، کیفیت زندگی، عملکرد، بیخطری و رضایت یا قابلیت پذیرش مداخله درمانی رنج میبردند. عوارض جانبی نیز ضعیف گزارش شدند، زیرا برخی از مطالعات هیچ دادهای را برای عوارض جانبی ارائه نمیدهند.
جینکو بیلوبا و NAC به عنوان امیدوار کنندهترین گزینهها در کارآزماییها مطرح شدند، بنابراین باید در طراحی کارآزماییهای آتی بزرگتر و طولانیتر و با گزارشدهی بهتر نسبت به 22 مطالعهای که در حال حاضر وجود دارند، اولویت داشته باشند.
بن گری (Ben Gray)، پژوهشگر همکار اصلی، بنیاد مکپین (McPin Foundation): /http://mcpin.org .