بیست‐دو کارآزمایی با معیارهای ورود مطابقت داشتند. ده مورد از آنها منحصرا افراد مبتلا به EGFR M+ NSCLC را به کار گرفتند؛ بقیه کارآزماییها شامل جمعیت مختلطی از بیماران بوده و نتایج مربوط به افراد مبتلا به EGFR M+ NSCLC را به عنوان تجزیهوتحلیل زیر‐گروه گزارش کردند. تعداد شرکتکنندگان مبتلا به تومورهای EGFR M+ در مجموع ۳۰۲۳ نفر بودند، که تقریبا ۲۵۶۳ نفر از آنها منشاء آسیایی داشتند.
دادههای مربوط به بقای کلی (overall survival; OS) نشان دادند که نتایج بین کارآزماییهای وارد شده که درمانهای EGFR‐محور را در مقابل شیمیدرمانی سیتوتوکسیک یا دارونما (placebo) مقایسه کردند، همسو و سازگار نبودند.
ارلوتینیب (erlotinib) در هشت کارآزمایی، جفیتینیب (gefitinib) در نه کارآزمایی، آفاتینیب (afatinib) در دو کارآزمایی، ستوکسیماب (cetuximab) در دو کارآزمایی، و ایکوتینیب (icotinib) در یک کارآزمایی استفاده شدند. یافتههای FASTACT ۲ مزیت بالینی مداخله را برای OS در شرکتکنندگان درمانشده با ارلوتینیب بهعلاوه شیمیدرمانی سیتوتوکسیک در مقایسه با شیمیدرمانی سیتوتوکسیک بهتنهایی نشان داد، همانطور که کارآزمایی Han ۲۰۱۷ مزیت جفیتینیب را بهعلاوه شیمیدرمانی سیتوتوکسیک نشان داده بود، اما هر دوی این نتایج مبتنی بر تعداد کمی از شرکتکنندگان بودند (به ترتیب؛ n = ۹۷ و n = ۱۲۲).
برای بقای بدون پیشرفت (progression‐free survival; PFS)، یک تجزیهوتحلیل تجمعی از چهار کارآزمایی شواهدی را حاکی از مزیت بالینی ارلوتینیب در مقایسه با شیمیدرمانی سیتوتوکسیک نشان داد (نسبت خطر (HR): ۰,۳۱؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۲۵ تا ۰.۳۹؛ ۵۸۳ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت بالا). یک تجزیهوتحلیل تجمعی از دو کارآزمایی انجامشده روی جفیتینیب در برابر پاکلیتاکسل (paclitaxel) بهعلاوه کربوپلاتین (carboplatin) شواهدی را حاکی از مزیت بالینی آن برای PFS نشان داد (HR: ۰.۳۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۳۲ تا ۰.۴۸؛ ۴۹۱ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت بالا)، و یک تجزیهوتحلیل تجمعی از دو کارآزمایی انجامشده روی جفیتینیب در برابر پمترکسد (pemetrexed) بهعلاوه کربوپلاتین با حفظ پمترکسد نیز شواهدی را حاکی از مزیت بالینی جفیتینیب برای PFS نشان داد (HR: ۰.۵۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۴۶ تا ۰.۷۴؛ ۳۷۱ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت متوسط). یک تجزیهوتحلیل تجمعی از دو کارآزمایی شواهدی را حاکی از مزیت بالینی مداخله برای PFS در مقایسه با شیمیدرمانی نشان داد (HR: ۰.۴۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۳۴ تا ۰.۵۳؛ ۷۰۹ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت بالا). همه کارآزماییها، به جز یک مورد کوچک، بهبودی متناظری را در میزان پاسخ به درمان با مهارکننده تیروزین کیناز (TKI) در مقایسه با شیمیدرمانی نشان دادند.
عوارض جانبی درجه ۳/۴ گزارششده و مرتبط با تک‐درمانی (monotherapy) با آفاتینیب، ارلوتینیب، جفیتینیب و ایکوتینیب عبارت بودند از راش و اسهال. سرکوب مغز استخوان (myelosuppression) در بازوهای شیمیدرمانی بهطور همسو و سازگار بدتر شدند؛ خستگی و بیاشتهایی نیز با برخی از شیمیدرمانیها مرتبط بودند.
هفت کارآزمایی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و بهبود نشانههای بیماری را با استفاده از روششناسیهای مختلف گزارش کردند. برای هر یک از داروهای ارلوتینیب، جفیتینیب و آفاتینیب در مقایسه با شیمیدرمانی، دو کارآزمایی بهبودی را برای TKI در یک یا چند شاخص نشان دادند.
کیفیت شواهد برای مقایسههای ارلوتینیب و جفیتینیب با شیمیدرمانی سیتوتوکسیک و برای مقایسه آفاتینیب با شیمیدرمانی سیتوتوکسیک در سطح بالایی قرار داشت.
پیشینه
سرطان ریه شایعترین سرطان در جهان است، که اغلب در زمان تشخیص گسترش یافته است. بنابراین، انجام جراحی معمولا امکانپذیر نیست و دریافت درمان دارویی، بهطور معمول شیمیدرمانی، مورد نیاز است. سرطان سلول غیر‐کوچک ریه (non‐small cell lung cancer; NSCLC)، شایعترین نوع سرطان ریه است. حدود ۱۰% تا ۱۵% از افراد مبتلا به NSCLC، نوع خاصی را از سرطان دارند که به عنوان جهش گیرنده مثبت فاکتور رشد اپیدرمال (+EGFR M) شناخته میشود، و در آن تغییراتی در سلولهای سرطانی در ژنهای کنترلکننده رشد تومور وجود دارد. در این مرور، درمانهای جدید را که EGFR M + NSCLC را هدف قرار میدهند، بررسی کردیم تا بفهمیم این درمانها چه عملکردی دارند.
اهداف
هدف این مرور، آن بود که بدانیم افراد دریافتکننده درمانهای معطوف به EGFR M+ NSCLC زندگی طولانیتر و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بهتری نسبت به افراد دریافتکننده شیمیدرمانی استاندارد دارند یا خیر.
ویژگیهای کارآزمایی
ما ۲۲ کارآزمایی را یافتیم که پنج داروی متفاوت معطوف به EGFR را بررسی و با درمان شیمیدرمانی استاندارد مقایسه کردند: ارلوتینیب، جفیتینیب، آفاتینیب، ایکوتینیب و ستوکسیماب آنتیبادی. کارآزماییهایی را وارد کردیم که نتایج را تا ۲۷ جولای ۲۰۲۰ منتشر کردند.
نتایج
نتایج ما نشان دادند افراد دریافتکننده ارلوتینیب، جفیتینیب، آفاتینیب یا ایکوتینیب، زمان طولانیتری را پیش از پیشرفت سرطان داشته و دچار عوارض جانبی کمتری نسبت به افرادی شدند که شیمیدرمانی استاندارد را دریافت کردند. با این حال، مطمئن نیستیم که افراد دریافتکننده ارلوتینیب، آفاتینیب یا ایکوتینیب زندگی طولانیتری نسبت به افراد دریافتکننده شیمیدرمانی استاندارد داشته باشند.
نتیجهگیری
ارلوتینیب، جفیتینیب، آفاتینیب و ایکوتینیب، گسترش بیشتر سرطان ریه + EGFR M را به تاخیر انداخته و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت را بهبود میبخشند. تجویز ستوکسیماب همراه با شیمیدرمانی نسبت به شیمیدرمانی بهتنهایی، در کنترل این نوع سرطان یا طولانیشدن زندگی بهتر نیست.
این یک نسخه بهروزشده از مطالعه مروری کاکرین است که پیش از این در سال ۲۰۱۸ منتشر شد.
میزان بروز تشنجها پس از جراحی کرانیوتومی سوپراتنتوریال برای پاتولوژی غیر‐تروماتیک بین ۱۵% تا ۲۰% تخمین زده شده است؛ با اینحال، خطر ابتلا به تشنج از ۳% تا ۹۲% در طول یک دوره ۵ ساله متغیر است. تشنجهای پس از جراحی میتوانند باعث تسریع در پیشرفت صرع شوند؛ تشنجها اکثرا طی اولین ماه پس از جراحی کرانیال رخ میدهد. تجویز داروهای ضد‐صرع (antiepileptic drugs; AEDs) قبل یا پس از جراحی به منظور پیشگیری از بروز تشنجها به دنبال جراحی کرانیال، در تعدادی از کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) بررسی شده است.
ما ۱۰ کارآزمایی تصادفیسازی و کنترل شده (N = ۱۸۱۵) را وارد کردیم، که بین سالهای ۱۹۸۳ و ۲۰۱۵ منتشر شدند. سه کارآزمایی یک AED تکی (فنیتوئین) را با دارونما یا عدم درمان مقایسه کردند. یک کارآزمایی سه‐بازویی، ۲ نوع از AEDها (فنیتوئین، کاربامازپین) را با عدم درمان مقایسه کرد. دومین کارآزمایی سه‐بازویی، AEDهای فنیتوئین و فنوباربیتال را با عدم درمان مقایسه کرد. از این پنج کارآزمایی که AEDها را با دارونما یا عدم درمان مقایسه کردند، دو کارآزمایی مزیت آماری معنیداری را برای درمان AED در مقایسه با گروه کنترل برای بروز زودرس تشنج گزارش دادند؛ سایر مقایسهها تفاوت واضح یا معنیداری را از نظر آماری بین AEDها و گروه کنترل نشان ندادند. هیچ یک از کارآزماییها که مقایسههای سر‐به‐سر AEDها (فنیتوئین در مقابل سدیم والپروات، فنیتوئین در مقابل فنوباربیتال، لوتیراستام در مقابل فنیتوئین، زونیسامید در مقابل فنوباربیتال) بودند، تفاوتهای آماری معنیداری را بین درمانها برای بروز زودهنگام یا دیرهنگام تشنج نشان ندادند.
فقط پنج کارآزمایی بروز مرگومیر را گزارش دادند. یک کارآزمایی، تعداد کمتری را از مرگومیرها در گروههای کاربامازپین و عدم درمان در مقایسه با گروه فنیتوئین پس از ۲۴ ماه درمان، و نه پس از ۶ ماه درمان، گزارش کرد که از نظر آماری معنیدار بود. بروز عوارض جانبی درمان بهطور ضعیفی گزارش شدند؛ با این حال، سه کارآزمایی نشان دادند که عوارض جانبی بیشتری با فنیتوئین در مقایسه با والپروات، دارونما، یا عدم درمان، رخ دادند که قابل توجه بودند. هیچ یک از کارآزماییها نتایج مربوط به پیامدهای عملکردی را مانند ناتوانی گزارش نکردند.
به دلیل مسائل روششناسی و تنوع مقایسههای انجام شده در این کارآزماییها، شواهد را برای تمامی پیامدهای گزارش شده با قطعیت پائین در نظر گرفتیم.
سوال مطالعه مروری
این مطالعه مروری کاکرین شواهد را برای بررسی اثربخشی و ایمنی داروهای ضد‐صرع (antiepileptic drugs; AEDs) هنگام تجویز برای افرادی که صرع ندارند به منظور پیشگیری از ابتلا به تشنج پس از جراحی کرانیوتومی (craniotomy) (یک نوع جراحی مغز که معمولا برای خارج کردن تومورهای مغزی استفاده میشود) ارزیابی میکند. ما همچنین قصد داشتیم تا ارزیابی کنیم که AED خاصی در پیشگیری از تشنجهای پس از جراحی کرانیوتومی مؤثرتر از بقیه است یا خیر.
پیشینه
افرادی که تحت جراحی مغز با نام کرانیوتومی قرار میگیرند، ممکن است در معرض خطر بیشتر ابتلا به تشنجهای پس از جراحی کرانیوتومی قرار داشته باشند. AEDها در کارآزماییها استفاده شدهاند تا از وقوع تشنجها پس از عمل جراحی در افرادی که سابقه قبلی صرع ندارند، پیشگیری کنند. تعداد کمی از کارآزماییها درمانهای مختلف AED را در برابر یکدیگر مقایسه کردند، در حالیکه سایر کارآزماییها AEDها را با دارونما (placebo) (قرصی که حاوی هیچ دارویی نیست) یا گروه بدون درمان مقایسه کردند.
ویژگیهای مطالعه
شواهد تا سپتامبر ۲۰۱۹ بهروز است. ده کارآزمایی با معیارهای ورود به مطالعه ما مطابقت داشتند، و شامل ۱۸۱۵ نفر بودند. سه کارآزمایی فنیتوئین (phenytoin) (یک AED) را با دارونما (داروی ساختگی) یا عدم درمان مقایسه کردند. یک کارآزمایی، AEDهای فنیتوئین یا کاربامازپین (carbamazepine) را با عدم درمان مقایسه کرد. یک کارآزمایی، AEDهای فنیتوئین یا فنوباربیتال (phenobarbital) را با عدم درمان مقایسه کرد. پنج کارآزمایی دیگر، کارآزماییهای سر‐به‐سر (جایی که در آن یک دارو مستقیما در مقابل داروی دیگری مقایسه میشود) از AEDها (فنیتوئین در مقابل والپروات (valproate)؛ زونیسامید (zoniasamide) در مقابل فنوباربیتال و لوتیراستام (levetiracetam) در مقابل فنیتوئین) بودند.
یافتههای کلیدی
ما هیچ شواهد ثابتی را پیدا نکردیم که نشان دهد درمانهای پیشگیرانه AED در کاهش تعداد تشنجهایی که پس از جراحی رخ میدهند، مرگومیرها یا عوارض جانبی، مؤثر هستند.
قطعیت شواهد
با قرار دادن تمام کارآزماییها کنار هم، ملاحظه کردیم که به علت مشکلات بالقوه در طراحیهای کارآزماییها، قطعیت شواهد در سطح پائینی بود. همچنین وجود تفاوتها در طراحیهای کارآزماییهای مربوط به درمانهای مورد بررسی و نتایج گزارش شده به این معنی است که مقایسه نتایج در سراسر کارآزماییها امری دشوار بود. این بدان معنی است که احتمالا نتایج واقعی ممکن است با نتایج مشاهده شده تفاوتی اساسی داشته باشند. برای تأیید یافتههای ذکر شده در بالا، انجام مطالعات با کیفیت بیشتری لازم است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb