دو RCT پیدا کردیم که متناسب با معیارهای ورودمان بود. این دو کارآزمایی مقایسههای مختلفی را تست کردند.
یک RCT چند‐نهادی شامل ۱۳۰ شرکتکننده میشد و پرتودرمانی hyperfractionated (دوره شش هفتهای با پروتکل دو بار در روز ۱۱۷ cGy برای هر فراکشن تا دوز کلی ۷۰۲۰ cGy) را با پرتودرمانی معمول (دوره شش هفتهای با پروتکل روزانه ۱۸۰ cGy برای هر فراکشن تا دوز کلی ۵۴۰۰ cGy) مقایسه میکرد. میانه (median) بقای کلی (overall survival; OS) در گروه معمولی ۸,۵ ماه و در گروه hyperfractionated معادل ۸.۰ ماه بود. هیچ شواهد واضحی از تاثیر بر OS یا بقای بدون رویداد (event‐free; EFS) در شرکتکنندگانی که پرتودرمانی hyperfractionated دریافت میکردند، در مقایسه با پرتودرمانی معمول پیدا نکردیم (OS: نسبت خطر (HR): ۱.۰۷؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۷۵ تا ۱.۵۳؛ EFS؛ HR: ۱.۲۶؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۳ تا ۱.۹۰). پاسخ رادیولوژیکی (خطر نسبی (RR): ۰.۹۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۴ تا ۱.۶۳) و انواع مختلف سمّیت در هر دو گروه مشابه بود. در مورد دیگر پیامدها هیچ اطلاعاتی وجود نداشت. بر اساس رویکرد GRADE، کیفیت شواهد را برای OS و EFS در سطح پائین (یعنی پژوهش بیشتر به احتمال زیاد تاثیر مهمی بر اطمینان ما به تخمین این تاثیر خواهد داشت و احتمالا این تخمین را تغییر میدهد) و برای پاسخ رادیولوژیک و سمّیت (یعنی ما در مورد این تخمین بسیار نامطمئن هستیم) در سطح بسیار پائین در نظر گرفتیم.
دومین RCT شامل ۷۱ شرکتکننده بود و پرتودرمانی hypofractionated (Gy ۳۹ در ۱۳ فراکشن در عرض ۲,۶ هفته، Gy ۳ در هر فراکشن) را با پرتودرمانی معمولی (Gy ۵۴ در ۳۰ فراکشن در عرض شش هفته، Gy ۱.۸ در هر فراکشن) مقایسه کرده بود. این کارآزمایی برای گروه hypofractionated؛ میانه (median) OS معادل ۷.۸ ماه و برای گروه معمولی ۹.۵ ماه را گزارش کرد. همچنین، برای گروه hypofractionated، بقای بدون پیشرفت (progression‐free survival; PFS) را ۶.۳ ماه و برای گروه معمولی ۷.۳ ماه گزارش کرد. هیچ شواهد واضحی از تاثیر بر OS؛ (HR: ۱.۰۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۳ تا ۲.۰۱) یا PFS؛ (HR: ۱.۱۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۶۳ تا ۲.۲۲) در شرکتکنندگانی که پرتودرمانی hypofractionated دریافت میکردند در مقایسه با شرکتکنندگانی که پرتودرمانی معمول دریافت میکردند، پیدا نکردیم. اصلیترین عوارض جانبی دیده شده، اریتم موضعی و پوستهریزی خشک به خصوص در پشت لاله گوش بود. سمّیتهای دیگری نیز بود، اما تفاوت بین گروههای درمانی دارای اهمیت آماری نبود. در مورد دیگر پیامدها هیچ اطلاعاتی وجود نداشت. کیفیت شواهد را برای OS، در سطح متوسط (یعنی پژوهش بیشتر احتمالا اثر مهمی بر اطمینان ما به تخمین این تاثیر خواهد داشت و احتمالا تخمین را تغییر میدهد) و برای PFS و سمّیتها، در سطح پائین در نظر گرفتیم. شایان توجه است که حجم نمونه در این RCT کوچک بود، که میتواند باعث قدرت آماری کم برای یک پیامد مرتبط بالینی شود.
سوال مطالعه مروری
بررسی تاثیرات پرتودرمانی معمولی (با یا بدون شیمیدرمانی) در برابر دیگر درمانها (شامل روشهای مختلف پرتودرمانی) برای گلیوماهای منتشر ساقه مغز که به تازهگی تشخیص داده شده در کودکان و افراد جوان از سن ۰ تا ۲۱ سالگی.
پیشینه
گلیومای منتشر ساقه مغز معمولا در پل مغزی (بخشی از مغز) ایجاد شده و حداقل در ۵۰% پل مغزی گسترش و نفوذ میکند و در تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (magnetic resonance imaging; MRI) ظاهری مشخص دارد. پیشآگهی این تومور، با میانه (median) بقای کلی ((overall survival; OS)؛ زمان تشخیص سرطان، یا شروع درمان تا مرگومیر به هر علتی) بین ۸ تا ۱۱ ماه، بسیار ضعیف است. از این رو، هیچ آنالیز یا مروری که مزایا یا آسیبهای رادیاسیون را برای گلیومای منتشر ساقه مغز تازه تشخیص داده شده در کودکان و افراد جوان ۰ تا ۲۱ ساله بررسی کند، وجود ندارد.
ویژگیهای مطالعه
با جستوجوی جامع و غربالگری بانکهای اطلاعاتی پزشکی، دو مطالعه بالینی پیدا کردیم که درمانهای مختلفی را تست کردند. یک مطالعه، با ۱۳۰ شرکتکننده، پرتودرمانی hypofractionated (دوره شش هفتهای با درمان دو بار در روز) را با پرتودرمانی معمولی (دوره شش هفتهای با درمان روزانه) مقایسه کرد. مطالعه دوم، با ۷۱ شرکتکننده، پرتودرمانی hypofractionated (دوره سه هفتهای با درمان یکبار در روز) را با پرتودرمانی معمولی مقایسه کرد.
نتایج کلیدی
برای مقایسه پرتودرمانی hypofractionated و پرتودرمانی معمولی، هیچ شواهد واضحی در مورد تاثیر بر OS، بقای بدون رویداد (EFS؛ زمان از لحظه تشخیص، ورود به مطالعه، یا درمان تا پیشرفت، عود بیماری، تومور ثانویه، یا مرگومیر)، پاسخ رادیولوژیکی (کاهش اندازه تومور بیش از ۵۰%) و سمّیت (آسیب به بدن به دلیل پرتودرمانی) وجود نداشت.
برای مقایسه پرتودرمانی hypofractionated و پرتودرمانی معمولی، هیچ شواهد واضحی از تاثیر بر OS، بقای بدون پیشرفت (PFS؛ زمان از لحظه تشخیص، ورود به مطالعه یا درمان تا پیشرفت بیماری)، و عوارض جانبی وجود نداشت.
کیفیت شواهد
برای پرتودرمانی hypofractionated، وقتی که با درمان معمولی مقایسه شد، کیفیت شواهد برای OS و EFS در سطح پائین و برای پاسخ رادیولوژیکی و سمّیت در سطح بسیار پائین بود.
برای پرتودرمانی hypofractionated، وقتی که با درمان مرسوم مقایسه شد، کیفیت شواهد برای OS متوسط، و برای PFS و سمیت پائین بود.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb