در این مرور، ۱۸ مطالعه را با ۱۰۸۷ شرکتکننده که ۵۴۵ نفر از آنها HS و ۵۴۲ نفر از آنها IS دریافت کردند، وارد کردهایم. همه شرکتکنندگان بیش از ۱۸ سال سن داشتند و همه کارآزماییها بیماران پُر‐خطر را کنار گذاشتند (ASA IV). همه کارآزماییها پارامترهای خونی را حین جراحی و سه روز بعد از جراحی بررسی کردند.
در یک مطالعه ۹۰ روزه، سه مورد مرگومیر (کمتر از ۱%) در گروه IS و چهار مورد مرگومیر (کمتر از ۱%) در گروه HS گزارش شد. هیچ گزارشی از عوارض جانبی جدی وجود نداشت. اکثر شرکتکنندگان تعادل مایع مثبتی پس از جراحی (۴,۴ لیتر با IS و ۲.۵ لیتر با HS) داشتند که در شرکتکنندگان گروه HS به طور چشمگیری کمتر بود (MD: ‐۱.۹۲ لیتر؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۲.۶۱‐ تا ۱.۲۲‐ لیتر؛ ۰.۰۰۰۰۱ < P). شرکتکنندگان IS میانگین حجم ۲.۴ لیتر و شرکتکنندگان HS حجم میانگین ۱.۴۹ لیتر دریافت کردند که این میزان در گروه HS نسبت به گروه IS بسیار کمتر است (MD: ‐۰.۹۱ لیتر؛ ۹۵% CI؛ ۱.۲۴‐ تا ۰.۵۹‐ لیتر؛ P < ۰.۰۰۰۰۱). حداکثر میانگین سدیم سرم در گروه HS بین ۱۳۸.۵ و ۱۵۹ meq/L و در گروه IS بین ۱۳۶ و ۱۴۳ meq/L بود. حداکثر سدیم سرم به طور چشمگیری در شرکتکنندگان HS بیشتر بود (MD: ۷.۷۳؛ ۹۵% CI؛ ۵.۸۴ تا ۹.۶۲؛ P < ۰.۰۰۰۰۱)، گرچه این سطح درون محدودههای نرمال سدیم است (۱۳۶ تا ۱۴۶ meq/L).
به نظر میآید میزان بالایی از ناهمگونی مربوط به تفاوتهای چشمگیر در دوز HS در مطالعات باشد. کیفیت شواهد برای پیامدهای گزارش شده بین بالا و بسیار پائین بود. خطر سوگیری (bias) در بسیاری از مطالعات برای سوگیری تشخیص و عملکرد، یعنی معیارهایی که احتمال دادیم پیامدهای مطالعه را تحت تاثیر قرار دهد، قابل تعیین نبود.
سوال مطالعه مروری
آیا محلولهای دارای نمک بیشتر نسبت به محلولهای معمولی حین جراحی، ایمن هستند؟
پیشینه
بیماران معمولا حین جراحی به مایع نیاز دارند. گاهی برای حفظ حجم خون کافی از میزان زیادی مایع استفاده میشود، اما این حجمها ممکن است باعث افزایش زیاد مایع در بیمار شود. مایعاتی که معمولا حین جراحی استفاده میشود، تعادل نمکی مشابه با خون دارند که به آنها محلولهای ایزوتونیک گفته میشود. محلولهای نمکی هیپرتونیک (hypertonic salt solutions; HS) نسبت به محلولهای نمکی ایزوتونیک (isotonic salt solutions; IS)، غلظت سدیم بیشتری دارند. کاهش حجم کلی مایع مورد نیاز در استفاده از HS، برای بیمارانی که جراحی میشوند مزیتی به همراه دارد.
تاریخ جستوجو
این شواهد تا ۸‐ام اپریل ۲۰۱۶ بهروز است.
ویژگیهای مطالعه
۱۸ کارآزمایی را وارد مرور کردیم که HS و IS را در افرادی که جراحی میشوند، مقایسه میکردند. این کارآزماییها شامل ۱۰۸۷ شرکتکننده بود. پانصد و چهلوپنج (۵۴۵) شرکتکننده، حین جراحی HS و ۵۴۲ شرکتکننده IS دریافت کردند. شرکتکنندگان به طور تصادفی در گروههایشان تقسیم شدند. مطالعات در ۱۱ کشور انجام شده است. سن شرکتکنندگان مطالعه بیش از ۱۸ سال بود. همه مطالعات، افراد با خطر جدی سلامت را کنار گذاشتند. و سطوح مایعات را حین و سه روز بعد از جراحی کنترل کردند.
نتایج کلیدی
در کل هفت مورد مرگومیر گزارش شد، سه مورد (کمتر از ۱%) در گروه IS و چهار مورد (کمتر از ۱%) در گروه HS. خطر مرگومیر در این مطالعات بسیار پائین بود. این مطالعات وقوع عوارض جانبی جدی را گزارش نکردند.
سیزده مطالعه میزان مایع داده شده را گزارش کردند. گروه IS به طور میانگین ۲,۴ لیتر و گروه HS حدود ۰.۹۱ لیتر کمتر (۱.۴۹ لیتر) دریافت کردند. بیشترین میزان سدیم در خون در طول مدت مطالعه در ۱۶ مطالعه گزارش شد. گروه IS میانه (median) حدود ۱۳۹ meq/L سدیم و گروه HS حدود ۷.۷۳ meq/L سدیم از گروه IS بیشتر داشت. طیف نرمال مورد قبول سدیم بین ۱۳۶ تا ۱۴۶ meq/L است.
کیفیت شواهد
این کارآزماییها به جهت بررسی تفاوتهای موجود در مرگومیر و عوارض جانبی، فاقد اندازه و زمان لازم بودند. کیفیت شواهد برای مرگومیرها را بسیار پائین در نظر گرفتیم، و احتمالا مطالعات آتی این نتایج را تغییر خواهند داد.
گزارشها در مورد بالاترین میزان سدیم از کیفیت متوسطی برخوردار است. اندازهگیری میزان سدیم خون حین جراحی، یک روش مرسوم است که احتمال گزارش اشتباه آن، پائین است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb