جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای Trevor M Johnson

Xiangyu Ma، Chunjie Li، Liuhe Jia، Yan Wang، Wenwen Liu، Xuedong Zhou، Trevor M Johnson، Dingming Huang،
دوره ۲۰۱۶، شماره ۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

پیشینه
پروسه درمان کانال ریشه (root canal therapy) به ترتیب شامل تمیز کردن، شکل‌دهی، ضد‐عفونی کردن و انسداد کانال ریشه است. این کار معمولا با ایجاد حفره‌ای در تاج دندان موردنظر انجام می‌شود، که به آن درمان کانال ریشه اورتوگراد (orthograde) می‌گویند. در صورت شکست، پُر کردن رتروگراد (retrograde filling)، که کانال ریشه را از راس (apex) ریشه می‌بندد، جایگزین خوبی است. از مواد متعددی برای پُر کردن رتروگراد استفاده می‌شود. از آنجا که هیچ کدام از این مواد، همه شرایط ایده‌آل را ندارند، انتخاب موثرترین ماده اهمیت زیادی دارد. این مطالعه، به‌روز کردن یک مرور کاکرین است که نخستین‌بار در ۲۰۱۶ منتشر شد.
اهداف
تعیین اثرات مواد مختلف مورد استفاده برای پُر کردن رتروگراد در کودکان و بزرگسالانی که برای حفظ دندان خود، پُر کردن رتروگراد برایشان ضروری است.
روش های جستجو
یک متخصص اطلاعات پنج بانک اطلاعاتی کتاب‌شناختی را تا ۲۱ اپریل ۲۰۲۱ جست‌وجو کرد و از روش‌های جست‌وجوی بیشتر برای شناسایی مطالعات منتشر شده، منتشر نشده و در حال انجام بهره برد. هم‌چنین چهار بانک اطلاعاتی را به زبان چینی جست‌وجو کردیم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده‌ای (randomised controlled trials; RCTs) را انتخاب کردیم که به مقایسه مواد مختلف پُر کننده رتروگراد، با نرخ موفقیت گزارش‌شده که با روش‌های بالینی یا رادیولوژیکی در یک دوره پیگیری حداقل ۱۲ ماه ارزیابی کردند، پرداختند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
رکوردها در دو نسخه توسط غربالگران مستقل بررسی شدند. دو نویسنده مروری داده‌ها را به‌طور مستقل و تکراری استخراج کردند. با نویسندگان اصلی کارآزمایی برای اطلاعات از دست‌رفته تماس گرفته‌ شد. دو نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم خطر سوگیری (bias) مطالعات وارد شده را ارزیابی کردند. از دستورالعمل‌های آماری کاکرین پیروی کرده و قطعیت شواهد را با استفاده از درجه‌‏بندی توصیه‏، ارزیابی، توسعه و ارزشیابی (GRADE) ارزیابی کردیم.
نتایج اصلی

هشت مطالعه، شامل ۱۳۹۹ شرکت‌کننده با ۱۴۷۱ دندان، که بین سال‌های ۱۹۹۵ و ۲۰۱۹ منتشر شدند، و شش مقایسه مواد پُر کننده رتروگراد، همه در معرض خطر بالای سوگیری قرار داشتند.

‐ mineral trioxide aggregate (MTA) در مقابل intermediate restorative material (IRM): ممکن است تاثیری اندک تا عدم تاثیر از MTA در مقایسه با IRM بر نرخ موفقیت در یک سال وجود داشته باشد، اما شواهد بسیار نامشخص است (خطر نسبی (RR): ۱,۰۹؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۹۷ تا ۱.۲۲؛ I۲ = ۰%؛ ۲ مطالعه؛ ۲۲۲ دندان؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).

‐ MTA در مقابل super ethoxybenzoic acid (Super‐EBA): ممکن است تاثیری اندک تا عدم تاثیر از MTA در مقایسه با Super‐EBA بر نرخ موفقیت در یک سال دیده شود، اما شواهد بسیار نامشخص است (RR: ۱,۰۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۶ تا ۱.۱۰. ۱ مطالعه؛ ۱۹۲ دندان؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).

‐ Super‐EBA در مقابل IRM: شواهد در مورد تاثیر Super‐EBA در مقایسه با IRM بر نرخ موفقیت در ۱ سال بسیار نامشخص است، با نتایجی که نشان می‌دهند Super‐EBA ممکن است نرخ موفقیت را کاهش داده یا هیچ تاثیری بر آن نداشته باشد (RR: ۰,۹۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۰ تا ۱.۰۱؛ ۱ مطالعه؛ ۱۹۴ دندان؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).

‐ dentine‐bonded resin composite در مقابل glass ionomer cement: کامپوزیت مذکور ممکن است نرخ موفقیت درمان را در ۱ سال افزایش دهد، اما شواهد بسیار نامشخص است (RR: ۲,۳۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۶۰ تا ۳.۵۹؛ ۱ مطالعه؛ ۱۲۲ دندان؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین). هنگام در نظر گرفتن ریشه به عنوان واحد آنالیز نتایج مشابهی در یک سال به دست آمد (RR: ۱.۵۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۲۰ تا ۲.۰۹؛ ۱ مطالعه؛ ۱۲۷ ریشه؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).

‐ glass ionomer cement در مقابل amalgam: شواهد در مورد تاثیر glass ionomer cement در مقایسه با amalgam بر نرخ موفقیت در یک سال بسیار نامشخص است، با نتایجی که نشان می‌دهد glass ionomer cement ممکن است نرخ موفقیت را کاهش داده یا تاثیری نداشته باشد (RR: ۰,۹۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۶ تا ۱.۱۲؛ ۱ مطالعه؛ ۱۰۵ دندان؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).

‐ MTA در مقابل مواد ترمیم ریشه (root repair material; RRM): ممکن است تاثیر MTA در مقایسه با RRM بر نرخ موفقیت در یک سال اندک یا بدون تاثیر باشد، اما شواهد بسیار نامشخص است (RR: ۱,۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۴ تا ۱.۰۷؛ I۲ = ۰%؛ ۲ مطالعه؛ ۲۷۸ دندان؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).

عوارض جانبی در هیچ یک از مطالعات وارد شده ارزیابی نشدند.

نتیجه‌گیری‌های نویسندگان

بر اساس شواهد محدود حاضر، شواهد کافی برای نتیجه‌گیری در مورد مزایای هر ماده نسبت به ماده دیگر برای پُر کردن رتروگراد در درمان ریشه وجود ندارد. به این نتیجه رسیدیم که به RCTهایی با کیفیت بالاتر نیاز است.

خلاصه به زبان ساده

فواید و خطرات مواد مختلف مورد استفاده برای پُر کردن رتروگراد در افرادی که برای حفظ دندان نیاز به این درمان دارند، چیست؟

پیام‌های کلیدی

‐ به دلیل کمبود شواهد قوی، مزایا و خطرات مواد مختلف مورد استفاده برای پُر کردن رتروگراد در درمان کانال ریشه نامشخص هستند.

‐ شواهد به اندازه کافی قوی نیستند تا مشخص کنند کدام ماده برای پُر کردن رتروگراد کارآمدتر است.

‐ برای تقویت شواهد به مطالعات آینده نیاز داریم.

پُر کردن رتروگراد در درمان کانال ریشه چیست؟

قسمت زنده دندان، که به عنوان پالپ دندان نیز شناخته می‌شود، به دلیل آسیب یا عفونت باکتریایی ناشی از پوسیدگی دندان می‌تواند برای همیشه متورم شود. برای مقابله با این مشکل، دندان‌پزشک باید سوراخی را در بالای تاج دندان ایجاد کند تا به فضای داخلی دندان یعنی سیستم کانال ریشه دندان دسترسی پیدا کند. سپس دندان‌پزشک بافت عفونی و باکتری را با ترکیبی از تمیز کردن مکانیکی و شست‌وشو خارج می‌کند.

پس از انجام این کار، دندان‌پزشک این فضای خالی را با مواد پُر کننده خنثی پُر می‌کند و سوراخ آن را کاملا می‌بندد. به این روش، درمان کانال ریشه (root canal therapy) می‌گویند. گرچه نتایج به‌طور کلی خوب هستند، گاهی مواقع با شکست درمان مواجه می‌شویم، شاید به این دلیل که سیستم کانال ریشه پیچیده بوده و از بین بردن کامل همه باکتری‌ها همیشه آسان نیست. اینها می‌توانند گسترش یابند و عفونت در اطراف ریشه به‌طور نامحدود ادامه یابد.

زمانی که درمان کانال ریشه با شکست مواجه می‌شود، درمان دوباره‌ای به نام پُر کردن رتروگراد (retrograde filling)، جایگزین مناسبی برای حفظ دندان است. در این روش، دندان‌پزشک یک فلپ (flap) را از لثه برداشته و برای دسترسی به نوک پائین ریشه دندان، سوراخی را در استخوان ایجاد می‌کند. پس از قطع نوک ریشه و آماده‌سازی کامل، راس ریشه کاملا بسته می‌شود (apical seal) و سوراخی که توسط دندان‌پزشک ایجاد شده‌، با مواد دندان‌پزشکی پُر می‌شود. به نظر می‌آید این فرآیند بستن، مهم‌ترین عامل موفقیت در روش پُر کردن از طریق رتروگراد باشد.

از چه موادی می‌توان برای پُر کردن رتروگراد استفاده کرد؟

مواد زیادی برای بستن کامل نوک ریشه توسعه یافته‌اند، به عنوان مثال، mineral trioxide aggregate (MTA)؛ intermediate restorative material (IRM)؛ super ethoxybenzoic acid (Super‐EBA)؛ dentine‐bonded resin composite؛ glass ionomer cement؛ amalgam؛ و root repair material (RRM). با این حال، هیچ توافقی در مورد اینکه کدام ماده بهتر است، وجود ندارد.

ما به دنبال چه یافته‌ای بودیم؟

ما می‌خواستیم بدانیم کدام ماده برای پُر کردن رتروگراد در درمان کانال ریشه بهتر عمل می‌کند، و اینکه با عوارض ناخواسته (مضر) مرتبط هستند یا خیر.

ما چه کاری را انجام دادیم؟

برای یافتن مطالعاتی جست‌وجو کردیم که مواد مختلف مورد استفاده را برای پُر کردن رتروگراد در درمان کانال ریشه مقایسه کردند. نتایج این مطالعات را مقایسه و خلاصه کرده و اطمینان خود را نسبت به شواهد، بر اساس عواملی مانند روش‌های انجام و حجم نمونه مطالعه، رتبه‌بندی کردیم.

ما به چه نتایجی رسیدیم؟

هشت مطالعه را با حداقل مدت زمان ۱۲ ماه پیدا کردیم که شامل ۱۳۹۹ نفر (۱۴۷۱ دندان) بالای ۱۷ سال و تحت پُر کردن رتروگراد با استفاده از انواع مختلف مواد پُر کننده بودند.

شواهد:

‐ برای تعیین اینکه کدام ماده در پُر کردن رتروگراد بهتر است استفاده شود، به اندازه کافی قوی نیست.

هیچ مطالعه‌ای اثرات ناخواسته هر یک از مواد را بررسی نکرد.

محدودیت‌های شواهد چه هستند؟

محدودیت‌های اصلی شواهد این است که مطالعات:

‐ بسیار کوچک بودند؛

‐ با روش‌هایی انجام شدند که ممکن است منجر به ورود خطاهایی در نتایج آنها شده باشند؛ و

‐ مطالعات کافی برای اطمینان از نتایج انجام نشده‌اند.

با توجه به این محدودیت‌ها، اعتماد کمی به شواهد داریم.

این شواهد تا چه زمانی به‌روز است؟

شواهد تا اپریل ۲۰۲۱ به‌روز است.


Helen V Worthington، Laura MacDonald، Tina Poklepovic Pericic، Dario Sambunjak، Trevor M Johnson، Pauline Imai، Janet E Clarkson،
دوره ۲۰۱۹، شماره ۰ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

پیشینه
پوسیدگی دندان (tooth decay) و بیماری‌های پریودنتال (التهاب لثه (gingivitis) و پریودنتیت (periodontitis)) اکثر افراد را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می‌دهند و هزینه‌های درمان آن بار قابل توجهی بر دوش خدمات سلامت می‌گذارند. پوسیدگی دندان و بیماری لثه می‌توانند موجب درد، مشکلاتی در خوردن و صحبت کردن، اعتماد به نفس پایین و حتی از دست دادن دندان و نیاز به جراحی شوند. از آنجا که پلاک دندان علت اصلی است، اختلال مکانیکی در پلاک و حذف آن به صورت روزانه که توسط خود فرد انجام شود، برای سلامت دهان و دندان مهم است. مسواک زدن می‌تواند پلاک‌های بالای لثه را از سطوح صورت و زبانی/کام بردارد، اما استفاده از دستگاه‌های خاص (مانند نخ دندان، برس‌ها، خلال‌ها و دستگاه‌های شست‌وشو دهنده دهان) اغلب برای رسیدن به منطقه بین دندانی توصیه می‌شوند.
اهداف
ارزیابی اثربخشی دستگاه‌های تمیز کننده بین دندانی مورد استفاده در خانه، علاوه بر مسواک زدن، در مقایسه با مسواک زدن به تنهایی، برای پیشگیری و کنترل بیماری‌های پریودنتال، پوسیدگی‌ها، و پلاک. هدف ثانویه، مقایسه دستگاه‌های مختلف تمیز کننده بین دندانی با یکدیگر بود.
روش های جستجو
متخصص اطلاعات گروه سلامت دهان در کاکرین، بانک‌های اطلاعاتی زیر را جست‌وجو کرد: پایگاه ثبت کارآزمایی‌های گروه سلامت دهان در کاکرین (تا ۱۶ ژانویه ۲۰۱۹)، پایگاه ثبت مرکزی کارآزمایی‌های کنترل‌شده کاکرین (CENTRAL) (کتابخانه کاکرین، شماره ۱۲؛ ۲۰۱۸)؛ MEDLINE OVID (از ۱۹۴۶ تا ۱۶ ژانویه ۲۰۱۹) و CINAHL EBSCO (از ۱۹۳۷ تا ۱۶ ژانویه ۲۰۱۹). پایگاه ثبت کارآزمایی‌های مؤسسات ملی سلامت ایالات متحده (ClinicalTrials.gov) و پلت‌فرم پایگاه ثبت کارآزمایی‌های بالینی سازمان جهانی بهداشت برای شناسایی کارآزمایی‌های در حال انجام جست‌وجو شدند. ما هیچ محدودیتی را در مورد زبان یا تاریخ انتشار اعمال نکردیم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) که به مقایسه مسواک زدن و استفاده از دستگاه تمیز کننده بین دندانی در خانه در مقابل مسواک زدن به تنهایی یا با یک دستگاه دیگر (حداقل مدت زمان چهار هفته) پرداختند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دست کم دو نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم جست‌وجوها را غربالگری، مطالعات را انتخاب، ‌داده‌ها را استخراج، خطر سوگیری (bias) مطالعات را ارزیابی، و قطعیت شواهد را به صورت بالا، متوسط ، پائین یا بسیار پایین، با توجه به GRADE ارزیابی کردند. شاخص‌های اندازه‌گیری شده در سطوح اینترپروگزیمال، در صورت امکان، استخراج شدند. ما متاآنالیزهای اثرات تصادفی را با استفاده از تفاوت‌های میانگین (MDs) یا تفاوت‌های میانگین استانداردشده (SMDs) انجام دادیم.
نتایج اصلی

ما ۳۵ RCT (۳۹۲۹ شرکت‌کننده تصادفی‌سازی شده بزرگسال) را وارد کردیم. مطالعات در معرض خطر بالای سوگیری عملکرد بودند، زیرا کورسازی شرکت‏‌کنندگان امکان‌پذیر نبود. فقط دو مطالعه در غیر این صورت در معرض خطر پائین سوگیری قرار داشتند. بسیاری از شرکت‏‌کنندگان سطح پائینی را از التهاب لثه در زمان ورود به مطالعه داشتند.

مطالعات دستگاه‌های زیر را به همراه مسواک زدن، در مقایسه با مسواک زدن به تنهایی ارزیابی کردند: نخ دندان (۱۵ مطالعه)، برس‌های بین دندانی (۲ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده چوبی (۲ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده لاستیکی/الاستومری (۲ مطالعه) و دستگاه‌های شست‌وشوی دهان (۵ مطالعه). چهار دستگاه با نخ دندان مقایسه شدند: برس‌های بین دندانی (۹ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده چوبی (۳ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده لاستیکی/الاستومری (۹ مطالعه)، دستگاه‌های شست‌وشوی دهان (۲ مطالعه). مقایسه دیگر، خلال‌های تمیز کننده لاستیکی/الاستومری در مقایسه با برس‌های بین دندانی (۳ کارآزمایی) بود.

هیچ کارآزمایی‌ای به ارزیابی پوسیدگی اینترپروگزیمال نپرداخت و بسیاری از آنها پریودنتیت را ارزیابی نکردند. التهاب لثه توسط شاخص‌ها (اغلب Löe‐Silness؛ مقیاس ۰ تا ۳) و با نسبت محل‌های خونریزی دهنده اندازه‌گیری شد. پلاک توسط شاخص‌ها، اغلب Quigley‐Hein (۰ تا ۵)، اندازه‌گیری شد.

هدف اصلی: مقایسه‌ها در برابر مسواک زدن به‌تنهایی

شواهدی با قطعیت پائین پیشنهاد کردند که نخ دندان علاوه بر مسواک زدن، ممکن است منجر به کاهش التهاب لثه (اندازه‌گیری شده توسط شاخص لثه (GI)) در یک ماه (SMD: ‐۰,۵۸؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۱.۱۲‐ تا ۰.۰۴‐؛ ۸ کارآزمایی؛ ۵۸۵ شرکت‌کننده)، سه ماه یا شش ماه شود. نتایج برای محل‌های خونریزی دهنده و پلاک‌ها متناقض بودند (شواهد با قطعیت بسیار پائین).

شواهدی با قطعیت بسیار پائین نشان می‌دهند که استفاده از یک برس بین دندانی، به‌علاوه دندان مسواک زدن، ممکن است باعث کاهش التهاب لثه (اندازه‌گیری شده توسط GI) در یک ماه (MD: ‐۰,۵۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۳‐ تا ۰.۲۳‐؛ ۱ کارآزمایی؛ ۶۲ شرکت‌کننده) شود، هر چند تفاوت روشنی در محل‌های خونریزی دهنده دیده نشد (MD: ‐۰.۰۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۳‐ تا ۰.۰۳؛ ۱ کارآزمایی؛ ۳۱ شرکت‌کننده). شواهدی با قطعیت پائین پیشنهاد کردند که برس‌های بین دندانی ممکن است بیش از مسواک زدن به‌تنهایی باعث کاهش پلاک شوند (SMD: ‐۱.۰۷؛ ۹۵% CI؛ ۱.۵۱‐ تا ۰.۶۳‐؛ ۲ کارآزمایی؛ ۹۳ شرکت‌کننده).

شواهدی با قطعیت بسیار پائین پیشنهاد کردند که استفاده از خلال‌های تمیز کننده چوبی، به علاوه مسواک زدن، ممکن است محل‌های خونریزی را در سه ماه کاهش دهند (MD: ‐۰,۲۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۳۷‐ تا ۰.۱۳‐؛ ۱ کارآزمایی؛ ۲۴ شرکت‌کننده)، اما تاثیری روی پلاک ندارند (MD: ‐۰.۰۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۳‐ تا ۰.۰۷‐).

شواهدی با قطعیت بسیار پائین پیشنهاد کردند که استفاده از خلال‌های تمیز کننده پلاستیکی/الاستومری، به علاوه مسواک زدن، ممکن است پلاک را در یک ماه کاهش دهند (MD: ‐۰,۲۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۴۱‐ تا ۰.۰۳‐)، اما برای التهاب لثه (GI؛ MD: ‐۰.۰۱؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۹‐ تا ۰.۲۱؛ ۱ کارآزمایی؛ ۱۲ شرکت‌کننده؛ خونریزی: MD: ۰.۰۷؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۵‐ تا ۰.۰۱‐؛ ۱ کارآزمایی؛ ۳۰ شرکت‌کننده) این اثر دیده نشد.

شواهدی با قطعیت بسیار پائین پیشنهاد کردند که دستگاه‌های شست‌وشوی دهان، ممکن است منجر به کاهش التهاب لثه شود که توسط GI در یک ماه اندازه‌گیری شد (SMD: ‐۰,۴۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۹‐ تا ۰.۰۶‐؛ ۴ کارآزمایی؛ ۳۸۰ شرکت‌کننده)، اما در سه ماه یا شش ماه چنین تاثیری وجود نداشت. شواهدی با قطعیت پائین پیشنهاد کردند که استفاده از دستگاه‌های شست‌وشوی دهان بیشتر از مسواک زدن به تنهایی، باعث کاهش محل‌های خونریزی در یک ماه (MD: ‐۰.۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۷‐ تا ۰.۰۶؛ ۲ کارآزمایی؛ ۱۲۶ شرکت‌کننده)، یا سه ماه، یا پلاک در یک ماه (SMD: ‐۰.۱۶؛ ۹۵% CI؛ ۰.۴۱‐ تا ۰.۱۰؛ ۳ کارآزمایی؛ ۲۳۵ شرکت‌کننده)، ۳ ماه یا ۶ ماه نشدند.

هدف ثانویه: مقایسه‌ها بین دستگاه‌ها

شواهدی با قطعیت پائین پیشنهاد کردند که برس‌های بین دندانی بیش از نخ دندان باعث کاهش التهاب لثه در یک و سه ماه می‌شوند، اما تفاوتی را برای پریودنتیت نشان ندادند که با پروب کردن عمق پاکت اندازه‌گیری شد. شواهد برای پلاک متناقض بود.

شواهدی با قطعیت بسیار پائین پیشنهاد کردند که شست‌وشوی دهان در مقایسه با نخ دندان باعث کاهش التهاب لثه در یک ماه شده، اما شواهدی با قطعیت بسیار پائین تفاوتی را بین دستگاه‌ها برای پلاک پیشنهاد ندادند.

شواهدی با قطعیت بسیار پائین برای برس‌های بین دندانی یا نخ دندان در مقابل خلال‌های تمیز کننده چوبی، برتری هیچ مداخله‌ای را نشان نداد.

عوارض جانبی

مطالعاتی که عوارض جانبی را اندازه‌گیری کردند، هیچ موردی را از عوارض جانبی جدی که در اثر دستگاه‌ها ایجاد شده باشد، نیافتند و هیچ شواهدی دال بر تفاوت بین گروه‌های مطالعه در اثرات جزئی مانند التهاب لثه دیده نشد.

نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
استفاده از نخ دندان یا برس‌های بین دندانی علاوه بر مسواک زدن، بیش از مسواک زدن به تنهایی، ممکن است التهاب لثه یا پلاک یا هر دو را کاهش دهند. برس‌های بین دندانی ممکن است موثرتر از نخ دندان باشند. شواهد موجود برای خلال‌های تمیز کننده چوبی و دستگاه‌های شست‌وشوی دهان محدود و ناهمگون هستند. پیامدها اغلب در کوتاه‌مدت اندازه‌گیری شدند و شرکت‌کنندگان در بسیاری از مطالعات سطح پائینی را از التهاب لثه در زمان ورود به مطالعه داشتند. به طور کلی، شواهد قطعیت پائین تا بسیار پائینی داشتند و اندازه‌های اثر مشاهده شده ممکن است از نظر بالینی مهم نباشند. کارآزمایی‌های آینده باید وضعیت پریودنتال شرکت‌کننده را با توجه به طبقه‌بندی جدید بیماری‌های پریودنتال گزارش کنند، و برای اندازه‌گیری پوسیدگی‌های اینترپروگزیمال و پریودنتیت، به اندازه کافی طولانی باشند.
خلاصه به زبان ساده

استفاده از دستگاه‌های تمیز کننده بین دندان‌ها در منزل (علاوه بر مسواک زدن) برای پیشگیری و کنترل بیماری‌های لثه و پوسیدگی دندان

سوال مطالعه مروری

استفاده از دستگاه‌های تمیز کننده بین دندانی در منزل، علاوه بر مسواک زدن، در مقایسه با مسواک زدن به تنهایی یا یک وسیله دیگر، تا چه اندازه در پیشگیری و کنترل بیماری‌های پریودنتال (لثه) (التهاب لثه و پریودنتیت)، پوسیدگی دندان (dental caries) و پلاک، موثر هستند؟

پیشینه

پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه اغلب افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. آن‌ها می‌توانند موجب درد، مشکلاتی در خوردن و صحبت کردن، اعتماد به نفس پایین شده، و در موارد شدید، ممکن است منجر به از دست دادن دندان و نیاز به جراحی شوند. هزینه خدمات سلامت برای درمان این بیماری‌ها بسیار زیاد است.

از آنجا که پلاک دندان‌ (یک لایه از باکتری در یک ماتریکس ارگانیک که روی دندان‌ها شکل می‌گیرد) علت اصلی این وضعیت است، مهم است که پلاک را به طور منظم از روی دندان‌ها برداریم. در حالی که بسیاری از افراد به طور معمول دندان‌هایشان را مسواک می‌زنند تا پلاک را تا خط لثه از بین ببرند، رساندن مسواک به مناطق بین دندان‌ها (interdental) دشوار است، بنابراین تمیز کردن بین دندان‌ها اغلب به عنوان یک گام اضافی در روتین بهداشت شخصی دهان توصیه می‌شود. ابزارهای مختلفی می‌توانند برای تمیز کردن بین دندان‌ها استفاده شوند، مانند نخ دندان، برس‌های بین دندانی، خلال‌های تمیز کننده دندان، و دستگاه‌های فشار آب که به عنوان شست‌وشو دهنده‌های دهان شناخته می‌شوند.

ویژگی‌های مطالعه

نویسندگان مرور با همکاری گروه بهداشت دهان کاکرین، برای یافتن مطالعات تا ۱۶ ژانویه ۲۰۱۹ جست‌وجو کردند. ما ۳۵ مطالعه (۳۹۲۹ شرکت‌کننده بزرگسال) را شناسایی کردیم. شرکت‌کنندگان می‌دانستند در یک مطالعه آزمایشی بودند، که ممکن است رفتار تمیز کردن دندان یا خوردن‌شان را تحت تاثیر قرار داده باشد. برخی از مطالعات مشکلات دیگری داشتند که ممکن است یافته‌های خود را کمتر قابل اعتماد سازند، مانند خروج افراد از مطالعه یا عدم استفاده از دستگاه اختصاص داده شده به هر فرد.

مطالعات دستگاه‌های زیر را به همراه مسواک زدن، در مقایسه با مسواک زدن به تنهایی، ارزیابی کردند: نخ دندان (۱۵ مطالعه)، برس‌های بین دندانی (۲ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده چوبی (۲ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده لاستیکی/الاستومری (۲ مطالعه) و دستگاه‌های شست‌وشوی دهان (۵ مطالعه). چهار دستگاه با نخ دندان مقایسه شدند: برس‌های بین دندانی (۹ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده چوبی (۳ مطالعه)، خلال‌های تمیز کننده لاستیکی/الاستومری (۹ مطالعه)، دستگاه‌های شست‌وشوی دهان (۲ مطالعه). سه مطالعه خلال‌های تمیز کننده لاستیکی/الاستومری را با برس‌های بین دندانی مقایسه کردند.

هیچ مطالعه‌ای به ارزیابی پوسیدگی نپرداخت و تعداد اندکی، بیماری شدید لثه را بررسی کردند. پیامدها در کوتاه‌مدت (یک ماه تا شش هفته) و میان‌مدت (سه و شش ماه) اندازه‌گیری شدند.

نتایج کلیدی

ما دریافتیم که استفاده از نخ دندان، علاوه بر مسواک زدن، ممکن است التهاب لثه را در کوتاه‌مدت و میان‌مدت کاهش دهد. معلوم نیست نخ دندان باعث کاهش پلاک می‌شود یا خیر.

استفاده از یک برس بین دندانی، علاوه بر مسواک زدن، ممکن است در کوتاه‌مدت باعث کاهش التهاب لثه و پلاک شود.

استفاده از خلال‌های تمیز کننده چوبی دندان ممکن است بهتر از مسواک زدن به تنهایی، برای کاهش التهاب لثه (اندازه‌گیری شده با محل‌های خونریزی) باشد، اما نه برای پلاک در میان‌مدت (فقط ۲۴ شرکت‌کننده).

استفاده از خلال‌های تمیز کننده دندان ساخته شده از لاستیک یا الاستومر، ممکن است بهتر از مسواک زدن به تنهایی برای کاهش پلاک باشند، اما نه برای التهاب لثه در کوتاه‌مدت (فقط ۳۰ شرکت‌کننده).

مسواک زدن به همراه شست‌وشوی دهان (فشار آب) ممکن است منجر به کاهش التهاب لثه در کوتاه‌مدت شود، اما هیچ شواهدی برای این در میان‌مدت وجود ندارد. هیچ شواهدی دال بر تفاوت در پلاک وجود نداشت.

برس‌های بین دندانی ممکن است بهتر از نخ دندان برای التهاب لثه در یک و سه ماه باشند. شواهد برای پلاک متناقض است. هیچ شواهدی از تفاوت بین دستگاه‌ها برای پریودنتیت که توسط پروب کردن عمق پاکت (probing pocket depth) اندازه‌گیری شد، وجود نداشت.

شواهدی وجود دارد که شست‌وشوی دهان ممکن است بهتر از نخ دندان برای کاهش التهاب لثه (اما نه پلاک) در کوتاه‌مدت باشد.

شواهد موجود برای خلال‌های تمیز کننده بین دندانی، نشان نمی‌دهند که بهتر یا بدتر از نخ دندان یا برس‌های بین دندانی برای کنترل التهاب لثه یا پلاک باشند.

مطالعاتی که «عوارض جانبی» را اندازه‌گیری کردند، هیچ موردی را از عوارض جانبی جدی نیافتند و هیچ شواهدی دال بر تفاوت بین گروه‌های مطالعه در اثرات جزئی مانند التهاب لثه دیده نشد.

قطعیت شواهد

قطعیت شواهد پائین تا بسیار پائین است. اثرات مشاهده شده ممکن است از نظر بالینی مهم نباشند. مطالعات پیامدها را عمدتا در کوتاه‌مدت اندازه‌گیری کردند و بسیاری از شرکت‏‌کنندگان سطح پائینی را از بیماری لثه در آغاز مطالعات داشتند.

تحقیقات آینده

مطالعات آینده باید از طبقه‌بندی جدید بیماری‌های پریودنتال برای توصیف سلامت لثه شرکت‏‌کنندگان استفاده کنند، و آن‌ها باید به اندازه کافی طولانی باشند تا بتوانند پریودنتیت و پوسیدگی دندان را اندازه‌گیری کنند.



صفحه ۱ از ۱