بلفاروکراتوکونژکتیویت (blepharokeratoconjunctivitis; BKC) نوعی از التهاب سطح چشم و پلکها است که میتواند کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. BKS شامل تغییرات در پلکها، اختلال عملکرد غدد میبومین (meibomian)، و التهاب ملتحمه و قرنیه است. التهاب مزمن قرنیه میتواند منجر به ایجاد زخم، رگزایی و کدر شدن قرنیه شود. BKS در کودکان باعث بروز نشانههای قابلتوجهی از جمله سوزش (irritation)، آبریزش، نور‐هراسی (photophobia) و کاهش بینایی میشود. کاهش بینایی در کودکان مبتلا به BKS، ممکن است ناشی از کدورت قرنیه، عیب انکساری (refractive error) یا تنبلی چشم (amblyopia) باشد.
درمان BKS معطوف به انسداد دهانه غدد میبومین، فلور باکتریایی لبه پلک و ملتحمه، و التهاب سطح چشم است. همچنین ممکن است تغییرات رژیم غذایی شامل افزایش مصرف اسیدهای چرب ضروری (essential fatty acids; EFAs)، مفید باشند. هر دو درمان موضعی و سیستمیک مورد استفاده قرار میگیرند؛ این مرور کاکرین بر درمانهای سیستمیک تمرکز دارد.
بیماری بلفاروکراتوکونژکتیویت (blepharokeratoconjunctivitis; BKC) شامل التهاب پلکها و سطح جلویی چشم است. این وضعیت در کودکان و بزرگسالان رخ میدهد. کودکان مبتلا به BKS دارای چشمهای در حال آبریزش، دارای خارش، قرمز و دردناک در نور روشن هستند. آنها ممکن است دچار کاهش بینایی ناشی از زخم شدن قرنیه شوند، که میتوان آن را به عنوان پنجره جلویی چشم توصیف کرد. درمانهای گوناگونی از جمله آنتیبیوتیکها، عوامل ضد‐التهاب و مکملهای غذایی برای BKS تجویز میشوند. گاهی این درمانها به صورت قطرههای چشمی و پماد تجویز میشوند، در شرایطی که در موارد شدید ممکن است به شکل سیستمیک (معمولا خوراکی) تجویز شوند. همچنین تجویز دارو به صورت خوراکی برای کودکان میتواند از دادن قطرههای چشمی یا پماد آسانتر باشد.
هدف این مطالعه مروری کاکرین، ارزیابی تاثیرات درمانهای سیستمیک برای BKS در کودکان صفر تا ۱۶ ساله بود. برای یافتن مطالعات، در منابع علمی منتشر شده و مراکز ثبت کارآزماییهای بالینی جستوجو کردیم. مطالعهای را با کیفیت بالا در مورد این موضوع نیافتیم. هیچ گزارش یا کارآزماییای دارای معیارهای ورود به این مطالعه مروری کاکرین نبود. مطالعاتی را که پیدا کردیم، یک درمان را در مقابل درمانی دیگر یا دارونما (placebo) به شیوه تصادفی مقایسه نکردند، بنابراین نمیتوانیم با قطعیت بگوییم که تاثیرات درمان مشاهدهشده، ناشی از دیگر عوامل نیستند. پزشکان نیز از راههای بسیار مختلفی برای سنجش تاثیرات درمانها استفاده کردند. این جستوجوها تا اپریل ۲۰۱۶ بهروز است.
ما توصیه میکنیم تحقیقات بیشتری درباره اثرات درمان سیستمیک برای BKS انجام شود. همچنین توصیه میکنیم شیوههای جدیدی برای سنجش تاثیرات درمانها ایجاد شده و اندازهگیریهای بالینی و نظرات کودکان و خانوادهها در مورد بیماریشان در نظر گرفته شوند.
بلفاروکراتوکونژنکتیویت (blepharokeratoconjunctivitis; BKC) نوعی التهاب سطح چشم و پلک است که باعث تغییراتی در پلک و اختلال در عملکرد غدد میبومین (meibomian) و التهاب ملتحمه و قرنیه میشود. التهاب مزمن قرنیه میتواند به ایجاد زخم، واسکولاریزاسیون (vascularisation ) و کدورت منجر شود. BKC در کودکان میتواند نشانههای قابل توجهی از جمله سوزش، آبریزش، ترس از نور و از دست دادن بینایی به علت کدورت قرنیه، عیوب انکساری یا آمبلیوپی (amblyopia) داشته باشد.
درمان BKC مستقیما به اصلاح بیماری غدد میبومین و فلور باکتریایی (bacterial flora) لبه پلک و ملتحمه، و کنترل التهاب سطح چشم بستگی دارد. گرچه هر دو درمان سیستمیک و موضعی برای درمان افراد مبتلا به BKC صورت میگیرد، این مرور کاکرین بر درمانهای موضعی تمرکز دارد.
یک مطالعه از USA را وارد کردیم که معیارهای ورود به مرور را داشت. در این مطالعه ۱۳۷ کودک از صفر تا شش ساله که مبتلا به کونژنکتیویت پلک بودند به طور تصادفی در چهار بازوی کارآزمایی (ترکیب لوتپردنول اتابونات (loteprednol etabonate)/توبرامایسین (tobramycin)، لوتپردنول اتابونات به تنهایی، توبرامایسین به تنهایی یا دارونما) به مدت ۱۵ روز قرار داده شده و ارزیابیهایی در روزهای ۱، ۳، ۷ و ۱۵ انجام شده بود. تشخیص ما این بود که این مطالعه در معرض خطر بالایی از سوگیری ریزش نمونه (attrition bias) و سوگیری ناشی از گزارشدهی انتخابی پیامد است. این مطالعه گزارش نکرده بود که چه تعدادی از کودکان بهبود نشانهها را داشتند و همچنین گزارشی در مورد موفقیت کامل یا نسبی درمان وجود نداشت که بر اساس اندازهگیری تغییرات در نشانههای بالینی باشد.
همه کودکان کاهش درجه کونژنکتیویت را نشان دادند اما شواهدی مبنی بر اینکه تفاوتهای مهمی بین گروهها وجود داشته، مشاهده نشد. حدت بینایی به طور کامل گزارش نشده بود، اما نویسندگان اظهار داشتند که هیچ تغییری در حدت بینایی هیچ یک از گروههای درمان وجود نداشت. این مطالعه، حوادث جانبی چشمی و غیر‐چشمی را گزارش کرده بودند اما برای تشخیص تفاوتهای بین گروهها توان آزمون کافی نداشت. حوادث جانبی چشمی عبارت بودند از: لوتپردنول/توبرامایسین در ۱/۳۴ نفر (درد چشم)، لوتپردنول در ۴/۳۵ نفر (درد چشم، التهاب ملتحمه، ترشح چشم، التهاب چشم)، توبرامایسین در ۰/۳۴ نفر؛ دارونما (حامل) در ۰/۳۴ نفر. قطعیت شواهد برای همه این پیامدها محدود بود و ما آن را در سطح بسیار پائین ارزیابی کردیم.
اطلاعاتی در مورد علائم بالینی (جدا از نمره درجه بیماری)، پیشرفت بیماری یا کیفیت زندگی وجود نداشت.
هدف از انجام این مرور چیست؟
هدف از انجام این مرور کاکرین پی بردن به این موضوع بود که درمانهای موضعی (مثل قطرههای چشمی یا پمادها) برای BKC در کودکان نشانهها را بهبود میبخشند و ایمن هستند یا خیر. محققان کاکرین تمام مطالعات مرتبط با پاسخ این سوال را گردآوری و تجزیهوتحلیل کرده و یک مطالعه را به این مرور وارد کردند.
پیامهای کلیدی
شواهد خوبی در مورد مزایا و آسیبهای درمانهای موضعی برای BKC در کودکان وجود ندارد.
در این مرور چه موضوعی بررسی شد؟
وقتی که سطح چشم و پلک ملتهب میشود به آن کراتوکونژنکتیویت پلک یا BKC گفته میشود. این عارضه میتواند آبریزش چشم، خارش، قرمزی که در نور زیاد دردناک است را ایجاد کند. در نهایت میتواند منجر به زخم در جلوی چشم شود که منجر به از بین رفتن دید چشم میشود. این یک دلیل بسیار شایع برای مراقبت از چشم کودکان است. آنتیبیوتیکها، استروئیدها و لوبریکانتها درمانهای احتمالی برای این شرایط هستند و به صورت قطرههای چشمی یا پمادها تجویز میشوند.
نتایج اصلی این مرور چه هستند؟
محققان کاکرین فقط یک مطالعه را پیدا کردند که به بررسی تاثیرات ترکیب استروئیدها و آنتیبیوتیکها در درمان BKC در کودکان پرداخته بود. این مطالعه، تاثیر این درمان را به وضوح گزارش نکرده بود و بسیار کوچکتر از این بود که بتواند به ارزیابی ایمنی درمان بپردازد.
این مرور تا چه زمانی بهروز است؟
محققان کاکرین برای این مرور مطالعات انتشار یافته را تا ۱۱ جولای ۲۰۱۶ جستوجو کردهاند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb