ما شش مطالعه را وارد کردیم که دادههای مربوط به ۲۴۵۲ شرکتکننده مبتلا به ESKD را گزارش کرده بودند. مداخلات بررسی شده، اسید فولیک با یا بدون ویتامینهای دیگر (ویتامین B۶، ویتامین B۱۲) بود. میانگین سنی شرکتکنندگان ۴۸ تا ۶۵ سال بود و نسبت شرکتکنندگان مرد از ۵۰% تا ۹۸% متفاوت بود.
درمان پائین آورنده هموسیستئین احتمالا تاثیری اندک یا عدم تاثیر بر مورتالیتی قلبیعروقی دارد (۴ مطالعه؛ ۱۱۸۶ شرکتکننده؛ RR: ۰,۹۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۰ تا ۱.۲۲). شواهدی از ناهمگونی میان مطالعات وارد شده وجود نداشت (I² = ۰%). درمان پائین آورنده هموسیتئین تاثیری اندک یا عدم تاثیر بر مورتالیتی به هر علتی یا هر پیامد ثانویه دیگر در این مرور دارد. تجزیهوتحلیل زیر‐گروه از پیش تعیین شده و تجزیهوتحلیل حساسیت تفاوتی اندک یا عدم تفاوت را نشان دادند. حوادث جانبی گزارش شده کم و خفیف بود و افزایشی نیز در بروز حوادث جانبی ناشی از درمانهای پائین آورنده هموسیتئین وجود نداشت (۳ مطالعه؛ ۱۲۴۸ شرکتکننده؛ RR: ۱.۱۲؛ ۹۵% CI؛ ۲.۴۷ تا ۰.۵۱؛ I۲ = ۰%). به طور کلی ارزیابی مطالعات مشخص کرد که در خطر پائین سوگیری (bias) هستند و شواهدی از سوگیری انتشار وجود نداشت.
پیشینه
افراد با بیماری پیشرفته کلیوی غالبا بیماری قلبی دارند، بیماری قلبی شایعترین علت مرگومیر در این افراد است. سطح بالای آمینواسید (هموسیتئین (homocysteine)) در خون، عامل خطر بیماری قلبی در افراد مبتلا به بیماری پیشرفته کلیه است. درمانهای پائین آورنده هموسیتئین (فولیک اسید، ویتامین B۶، ویتامین B۱۲) غالبا استفاده میشود، اما مزایا و مضرات آنها نامشخص است. هدف ما در این مرور، ارزیابی مزایا و مضرات درمانهای پائین آورنده هموسیتئین در افراد مبتلا به بیماری پیشرفته کلیه بود که دیالیز میشدند.
ویژگیهای مطالعه
ما شش کارآزمایی تصادفیسازی و کنترل شده را که شامل ۲۴۵۲ شرکتکننده با سن بین ۴۸ و ۶۵ سال بود از جستوجوی منابع علمی در ژانویه ۲۰۱۶ شناسایی کردیم و این مطالعات را تجزیهوتحلیل کردیم.
نتایج کلیدی
ما دریافتیم که درمانهای پائین آورنده هموسیتئین مزایایی برای سلامت قلب در افراد مبتلا به بیماری پیشرفته کلیوی تحت درمان با دیالیز، ندارند. این درمانها دستاوردی در کاهش نرخ مرگومیر ناشی از بیماری قلبی ندارند. با این حال درمانهای پائین آورنده هموسیتئین عموما قابل تحمل بودند و عوارض جانبی خفیفی داشتند.
کیفیت شواهد
به طور کلی مطالعات، کیفیت بالایی داشتند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb