کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده با حضور شرکتکنندگان دارای دستگاه(های) ارتودنسی ثابت با قوس کامل در لولههای مولر، که به اولین و دومین دندان مولر دائمی متصل میشوند. کارآزماییهایی انتخاب شدند که هر نوع چسب مورد استفاده را برای اتصال لولههای مولر (استیل ضد‐زنگ یا تیتانیوم) با هر چسب دیگری مقایسه کردند.
کارآزماییها همچنین شامل موارد زیر بودند:
۱‐ یک لوله به یک دندان مولر در یک طرف قوس متصل شده و یک بند به همان دندان در طرف مقابل قوس چسبیده میشود.
۲‐ لولههای مولر به یک نوع دندان در یک گروه از بیماران و بندهای مولر به همان نوع دندان در گروه دیگری از بیماران اختصاص داده شدند.
دو کارآزمایی (n = ۱۹۰)، با خطر پائین سوگیری (bias)، در این مطالعه مروری وارد شده و هر دو دادههای مربوط به زمان نخستین شکست را در سطح دندان ارائه کردند. ترکیب دادهها تفاوت آماری معنیداری را به نفع بندهای مولر، با نسبت خطر ۲,۹۲ نشان داد (۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۱.۸۰ تا ۴.۷۲). ناهمگونی آماری معنیداری بین دو مطالعه مشاهده نشد. همچنین دادههای مربوط به زمان اولین شکست در سطح دندان بیمار در دسترس بود و تفاوت آماری معنیداری را به نفع بندهای مولر نشان داد (خطر نسبی (RR): ۲.۳۰؛ ۹۵% CI؛ ۱.۵۶ تا ۳.۴۱) (خطر عارضه برای لولههای مولر = ۵۷%؛ خطر عارضه برای بندهای مولر = ۲۵%).
یک کارآزمایی، دادههای مربوط به دیکلسیفیکاسیون (decalcification) را ارائه کرد و مجددا تفاوت آماری معنیداری را به نفع بندهای مولر نشان داد. عوارض جانبی دیگری شناسایی نشدند.
براساس نتایج دو کارآزمایی با طراحی خوب و خطر سوگیری پائین که در این مطالعه مروری وارد شدند، نشان داده شد که شکست لولههای مولر متصل شده با چسبهای شیمیایی یا نوری (chemically‐cured or light‐cured adhesive) (پرتوی نور مخصوص که برای محکم کردن مواد استفاده میشود) بهطور قابل توجهی بالاتر از باندهای مولر چسبانده شده با سیمان گلاس آینومری بود. یک کارآزمایی نشان داد که دیکلسیفیکاسیون کمتری با باندهای مولر چسبانده شده با گلاس آینومر نسبت به لولههای اتصال مولر که از یک چسب نوری استفاده کردند، وجود داشت. با این حال، با توجه به دادههای محدود مربوط به این پیامد، دستیابی به شواهد بیشتری برای نتیجهگیری قویتر لازم است.
پیشینه
درمان ارتودنسی شامل استفاده از بریسهای ثابت یا متحرک دندانی برای اصلاح موقعیت دندانها است. موفقیت بریسهای دندانی بستگی دارد به اتصالات فلزی (براکتها و بندها) که روی دندانها چسبانده میشوند، بهطوری که در طول درمان جدا نشوند. براکتها (مربعهای فلزی) معمولا به دندانهایی غیر از دندانهای مولر متصل میشوند، برای مولرها بیشتر از بندها (حلقههای فلزی که هر دندان را میپوشاند) استفاده میشوند. لولههای ارتودنسی (لولههای فولادی ضد‐زنگ که اجازه میدهند سیمها از طریق آنها عبور کنند)، بهطور معمول به بندها جوش داده میشوند، اما آنها میتوانند مستقیما (باند (bond)) به دندانهای مولر نیز چسبانده شوند. شکست براکتها، بندها و باند لولههای مولر، روند پیشرفت درمان را با بریس دندانی کُند میکنند.
ویژگیهای مطالعه
شواهد موجود در این مطالعه مروری که با گروه سلامت دهان در کاکرین انجام شد، تا ۱۵ فوریه ۲۰۱۷ بهروز شد. دو مطالعه را انتخاب کردیم که ۱۹۰ شرکتکننده را ارزیابی کردند. هر دو کارآزمایی در انگلستان انجام شده و باند لولههای مولر را با بند مولر مقایسه کردند.
نتایج اصلی
براساس دادههای محدود به دست آمده از دو مطالعه و با خطر پائین سوگیری، به نظر میرسد که باند لولههای مولر با میزان شکست بیشتری نسبت به بندهای مولر مرتبط هستند.
پیشینه
برای یک پزشک لازم است که بهترین چسب را برای تثبیت براکتهای (bracket) ارتودنسی بشناسد، تا در طول درمان با مشکلی مواجه نشوند. خرابی براکت، زمان صرف شده را در جراحی برای تعمیرات و زمان کلی درمان افزایش میدهد. در حال حاضر متخصص ارتودنسی میتواند از بین چهار گروه از چسبها که ممکن است با کمک یک فرایند شیمیایی یا به کمک نور تنظیم شوند، انتخاب کند. بعضی از چسبها ممکن است از پوسیدگی اولیه در اطراف براکت پیشگیری کنند چرا که حاوی فلوراید هستند.
ویژگیهای مطالعه
شواهد موجود در این مرور، که همراه با گروه سلامت دهان در کاکرین انجام شد، تا ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۷ بهروز است. سه کارآزمایی را وارد کردیم: یک کامپوزیت خالص شیمیایی با یک کامپوزیت خالص نوری (یک کارآزمایی)، یک سیمان گلاس آینومر معمولی (یک کارآزمایی) و یک کامپوزیت رزین اصلاحشده با پلیاسید (کامپومر) (یک کارآزمایی) مقایسه شد. کیفیت گزارشهای کارآزمایی به طور کلی ضعیف بود.
نتایج کلیدی
شواهدی روشنی وجود ندارد که بر اساس آن یک تصمیمگیری بالینی روی نوع چسب ارتودنسی برای استفاده گرفته شود.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb