سوال مطالعه مروری
شواهد حاصل از کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شدهای را مرور کردیم که سووفلوران با غلظت اولیه بالا را با غلظت اولیه پائین، برای مشاهده شواهدی که از غلظت بالا برای کاهش زمان القا و عوارض برای القای تنفسی بیحسی طرفداری میکند، مقایسه کرده بودند. این نسخه بهروز از مرور ابتدا در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، تا فوریه ۲۰۱۶ بهروز است.
پیشینه
بیحسی عمومی برای جراحی را میتوان با تنفس بیمار از ترکیبی از سووفلوران (sevoflurane) (بخار یا داروی بیحسی تنفسی خوشبو) و اکسیژن با ماسک القا کرد. گزارش شده که این روش، ایمن و قابل اطمینان است و مورد قبول بیماران واقع میشود. غلظت اولیه سووفلوران که برای القا استفاده میشود، میتواند پائین یا بالا باشد. روش غلظت اولیه پائین شامل تزریق غلظت پائینی از سووفلوران (کمتر از ۴%) و سپس افزایش تدریجی غلظت تا زمان بیهوش شدن بیمار است. روش غلظت اولیه بالا شامل تزریق غلظت بالای سووفلوران (از ۴% تا ۸%) از ابتدا و سپس ادامه دادن تزریق تا زمان بیهوش شدن بیمار است. بلافاصله بعد از بین رفتن هوشیاری و پیش از اینکه بیحسی به اندازه کافی برای جراحی عمیق شود، بیمار وارد مرحلهای میشود که در آن سرفه میکند، نرخ تنفس و ضربان قلب نامنظم میشود، بیمار نفسش را حبس میکند و دچار حرکت غیر‐قابل کنترل میشود. غلظت بالا ممکن است این مرحله را کوتاه کند.
ویژگیهای مطالعه
در این مرور ۱۱ کارآزمایی تصادفیسازی و کنترل شده را وارد کردیم (۸۲۹ شرکتکننده). این کارآزماییها بین سالهای ۱۹۹۷ و ۲۰۱۴ انجام شده و از نظر سن شرکتکنندگان (بزرگسالان در برابر کودکان)، غلظت سووفلوران مورد استفاده، اضافه کردن نیتروس اکساید (nitrous oxide) و اوپیوئید و دیگر فاکتورها با هم تفاوت داشتند. برخی از عناصر روشها نشان داد که شواهد با کیفیت پائینی به دست خواهد آمد. این مطالعات را نمیتوان باهم ترکیب کرد و با قطعیت نمیتوان نتایج آنها را اعلام کرد.
نتایج کلیدی
روش غلظت اولیه بالا زمان القا را کوتاه کرد (شش مطالعه؛ ۴۴۳ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین) و با نرخهای مشابهی از سرفه (هشت مطالعه؛ ۵۸۹ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین)، بسته شدن ناگهانی طنابهای صوتی که از تنفس پیشگیری میکند (هفت مطالعه؛ ۵۸۸ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین)، ایست تنفسی (پنج مطالعه؛ ۳۸۹ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین)، حرکات ناگهانی (پنج مطالعه؛ ۴۴۵ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین) و ضربان قلب پائین (سه مطالعه؛ ۱۹۹ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین) همراه بود. روش غلظت اولیه بالا در مقایسه با روش غلظت اولیه پائین، ساسپنشن بیشتری را نشان داد (دو مطالعه؛ ۱۶۰ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین).
کیفیت شواهد
مطالعات وارد شده، شواهد با کیفیت پائینی ارائه کردند و تفسیر نتایج مطالعه باید با دقت صورت گیرد. به مطالعات بیشتری برای قطعی کردن نتیجهگیریها نیاز است.
سوال مطالعه مروری
آیا شواهد به دست آمده موید این موضوع است که استفاده از پروپوفول به مثابه یک داروی موثر در کاهش کلی میزان هدررفت خون و بهبود کیفیت میدان جراحی در افراد تحت جراحی فانکشنال آندوسکوپیک سینوس (functional endoscopic sinus surgery; FESS) و هیپوتانسیون القا شده، در مقایسه با روش بیحسی استنشاقی (گاز) و داروهای دیگر، موثر است؟ این مرور، شواهد منتشر شده در سال ۲۰۱۳ را بهروز میکند و تا فوریه ۲۰۱۶ بهروز است.
پیشینه
FESS روشی با حداقل تهاجم است که از آن برای درمان بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن (التهاب غشای مخاطی در حفرههای هوا درون استخوانهای صورت، و تجمع مایع در حفره برای بیش از ۱۲ هفته) استفاده میشود. جراح با کارگذاری یک دوربین مینیاتوری در بینی بیمار، نمایی نزدیک از سینوسها را مشاهده میکند. مشکل اصلی این است که خونریزی حین جراحی، جلوی دید را میگیرد و مدتزمان پروسیجر را بیشتر میکند و باعث افزایش خطر آسیب دیدن ساختارهای اطراف (چشم و مغز) میشود. یک روش برای کاهش خونریزی تحت بیحسی عمومی، هیپوتانسیون القایی است که طی آن فشار خون عمدا به زیر حد نرمال پائین آورده میشود تا میدان جراحی بهبود یابد. با این حال، کاهش فشار خون خطرات خاص خود را به همراه دارد؛ از جمله آسیب دائمی مغزی، تاخیر در بیداری، ایجاد لخته خونی در مغز، نبود جریان کافی خون به مغز و مرگومیر. پروپوفول (یک داروی بیحسی تزریقی به صورت داخل وریدی) و عوامل بیحسی استنشاقی (گاز استنشاقی) روشهای جایگزین برای کاهش فشار خون طی بیهوشی هستند.
ویژگیهای مطالعه
در مرور خود چهار مطالعه را (۲۷۸ شرکتکننده) وارد مرور کردیم. این مطالعات بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ انجام شده بودند. اگرچه هر چهار مطالعه وارد شده از نوع تصادفیسازی شده بودند، برخی از عناصر متدولوژی آنها نشان میدهد که میزان خطر سوگیری (bias) در همه کارآزماییها پائین یا نامشخص است.
نتایج کلیدی
ما دریافتیم که پروپوفول میزان هدررفت کلی اندازهگیری شده خون را در کودکان یا بزرگسالان کاهش نداده است (۲ مطالعه؛ ۱۵۸ شرکتکننده). پروپوفول ممکن است کیفیت میدان جراحی را اندکی بهبود بخشد (۴ مطالعه؛ ۲۷۷ شرکتکننده)، اما تفاوتی در مدت زمان جراحی ایجاد نمیکند (۳ مطالعه؛ ۲۱۴ شرکتکننده). این دارو در دستیابی به هیپوتانسیون القایی قابل اطمینانتر بود (۱ مطالعه؛ ۸۸ شرکتکننده). در هیچ یک از مطالعات صورت گرفته، هیچ گونه عوارض جانبی ناشی از هیپوتانسیون القایی با پروپوفول گزارش نشد.
کیفیت شواهد
فقط چهار مطالعه را یافتیم که جمعا تعداد کمی از شرکتکنندگان در آنها حضور داشتند. کیفیت شواهد به دست آمده از این مطالعات در حد متوسط تا بسیار پائین بود، بنابراین نتایج به دست آمده باید با احتیاط تفسیر شوند. برای تایید اینکه استفاده از پروپوفول، مزیت مهمی را به همراه دارد یا خیر، به انجام مطالعات بیشتری نیاز است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb