بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی زیر را جستوجو کردیم: پایگاه ثبت کارآزماییهای گروه سلامت دهان در کاکرین (Cochrane Oral Health's Trials Register)؛ (تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶)؛ پایگاه ثبت مرکزی کارآزماییهای کنترل شده کاکرین (CENTRAL)؛ (کتابخانه کاکرین؛ شماره ۱۲؛ ۲۰۱۵)؛ MEDLINE via OVID (از ۱۹۴۶ تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶)؛ EMBASE via OVID (از ۱۹۸۰ تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶)؛ LILACS via BIREME (از ۱۹۸۲ تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶) و ISI Web of Science (از ۱۹۴۵ تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶). به منظور دستیابی به کارآزماییهای در حال انجام تا تاریخ ۵ ژانویه ۲۰۱۶، به جستوجو در ClinicalTrials.gov و پلتفرم بینالمللی پایگاه ثبت کارآزماییهای بالینی سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization International Clinical Trials Registry Platform) پرداختیم. هیچ گونه محدودیتی از نظر زبان یا تاریخ انتشار در جستوجوی بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی لحاظ نشد. همچنین چند مجله تخصصی را از تاریخ ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۱ به صورت دستی جستوجو کردیم.
جهت دستیابی به مطالعات بیشتر، فهرست منابع تمامی کارآزماییهای واجد شرایط را بررسی کردیم. به منظور دسترسی به دادههای منتشر نشده با متخصصین هر حوزه تماس حاصل کردیم.
پنج کارآزمایی را با مجموع ۱۹۰ شرکتکننده وارد مرور کردیم. برای این نسخه بهروز شده در ژانویه ۲۰۱۶، هیچ مطالعه جدیدی را شناسایی نکردیم.
سه کارآزمایی مربوط به درمان دندانپزشکی یعنی درمانهای ترمیمی یا کشیدن دندان، و دو کارآزمایی در رابطه با درمان ارتودنسی بودند. هیچ یک از کارآزماییهای وارد شده دارای خطر پائین سوگیری نبود.
سه مورد از کارآزماییهای وارد شده پاراستامول (paracetamol) را با دارونما (placebo) مقایسه کرده بودند، فقط دو مورد از آنها دادههایی را برای انجام تجزیهوتحلیل ارائه کردند (وجود یا عدم وجود درد پس از جراحی که توسط والدین گزارش شده بود). متاآنالیز (meta‐analysis) انجام شده از این دو کارآزمایی یک خطر نسبی (RR) معادل ۰,۸۱ برای درد پس از جراحی نشان داد (۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۵۳ تا ۱.۲۲؛ دو کارآزمایی، ۱۰۰ شرکتکننده؛ ۰.۳۱ = P)، که هیچ گونه شواهدی دال بر مزیت تجویز پاراستامول پیش از جراحی نشان نداد (۵۲% از افراد گروه دارونما در برابر ۴۲% از افراد گروه پاراستامول درد را گزارش کردند). خطر سوگیری در یکی از کارآزماییها نامشخص و در دیگری پُر‐خطر بود. کیفیت این شواهد پائین بود. در یک مطالعه هیچ گونه حوادث جانبی رخ نداد؛ دو کارآزمایی دیگر اشارهای به حوادث جانبی نکرده بودند.
چهار مورد از کارآزماییهای وارد شده به مقایسه ایبوپروفن با دارونما پرداخته بودند. سه مورد از آنها دادههای قابل استفادهای ارائه کرده بودند. یکی از کارآزماییها هیچ گونه تفاوت آماری قابل توجهی در رابطه با درد پس از جراحی بین گروه مصرف کننده ایبوپروفن و گروه کنترل در کودکانی که تحت درمان دندانی قرار گرفته بودند، گزارش نکرده بود. به منظور تعیین تاثیر تجویز ایبوپروفن پیش از جراحی بر شدت درد پس از جراحی، دادههای مربوط به دو کارآزمایی دیگر را با هم تجمیع کردیم، این دو کارآزمایی شامل بیمارانی بودند که جایگذاری ارتودنسی بدون بیهوشی عمومی را تجربه کرده بودند. میانگین تفاوت در شدت درد پس از جراحی معادل ۱۳,۴۴‐؛ (۹۵% CI؛ ۲۳.۰۱‐ تا ۳.۸۸‐؛ دو کارآزمایی؛ ۸۵ شرکتکننده؛ ۰.۰۰۶ = P) در مقیاس آنالوگ بصری ۰ تا ۱۰۰ دارای اهمیت آماری بود، که نشان دهنده مزیت احتمالی برای تجویز ایبوپروفن پیش از جراحی و پیش از پروسیجرهای ارتودنسی است. به هرحال خطر سوگیری در هر دو کارآزمایی بالا بود. کیفیت این شواهد پائین بود. فقط یکی از کارآزماییها، حوادث جانبی را گزارش کرده بود (یک شرکتکننده در گروه ایبوپروفن و یک شرکتکننده در گروه دارونما آسیب به لب یا چانه را گزارش کرده بودند).
سوال مطالعه مروری
آیا دادن داروهای مسکّن مثل پاراستامول (paracetamol) و ایبوپروفن (ibuprofen) به کودکان پیش از درمان دندانپزشکی به کاهش درد پس از درمان کمک میکند؟
پیشینه
بروز درد دندان پس از پروسیجرهای دندانپزشکی شایع است و میتواند به ترس فزاینده از درمان دندانپزشکی، خودداری از دریافت درمان دندانی و مشکلات دیگر بیانجامد. کاستن از میزان درد به ویژه در کودکان و نوجوانان مهم است. یکی از اقداماتی که برای این منظور میتواند صورت گیرد تجویز داروی مسکّن پیش از درمان است.
نویسندگان مرور در گروه سلامت دهان در کاکرین Cochrane Oral Health، این نسخه بهروز را به منظور جستوجوی شواهدی پیرامون استفاده از داروهای مسکّن در کودکان زیر ۱۷ سال که بدون استفاده از آرامسازی یا بیهوشی عمومی، اما با یک بیحسی موضعی تحت درمان قرار میگیرند، انجام دادهاند. این درمانها شامل کشیدن دندان، ترمیم دندان و پر کردن دندان بودند.
ویژگیهای مطالعه
ما تا ۵ ژانویه ۲۰۱۶ در بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی مختلف و نیز به صورت دستی جستوجو انجام دادیم. پنج مطالعه را با مجموع ۱۹۰ شرکتکننده در این مرور وارد کردیم. بین مرور قبلی کاکرین که در سال ۲۰۱۲ انجام شد و آخرین جستوجوی انجام شده در ژانویه ۲۰۱۶ هیچ مطالعه جدیدی پیدا نکردیم.
سه مطالعه وارد شده مربوط به درمان دندانپزشکی (پر کردن و کشیدن دندان) و دو مطالعه مربوط به درمان ارتودونسی (بریس) بود. سه مورد از پنج مطالعه وارد شده، پاراستامول را با دارونما (قرص شکر) و چهار مورد نیز ایبوپروفن را با یک دارونما مقایسه کرده بودند.
نتایج کلیدی
بر اساس شواهد موجود، ما نمیتوانیم تعیین کنیم که دادن داروی مسکّن پیش از درمان برای کودکان و نوجوانانی که تحت پروسیجرهای دندانپزشکی با بیحسی موضعی قرار میگیرند مزیتی دارد یا خیر. یک مزیت احتمالی در مورد دادن داروی مسکّن پیش از جایگذاری بریسها وجود دارد. فقط یک مطالعه یک حادثه جانبی را گزارش کرده بود (یک شرکتکننده از هر گروه دچار آسیب گونه یا لب در اثر گزش شده بود). نیاز به پژوهشهای بیشتری وجود دارد.
کیفیت شواهد
هیچ یک از مطالعات وارد شده خطر پائین سوگیری (bias) نداشتند. کیفیت این شواهد پائین بود.
سوال مطالعه مروری
هدف این مرور کاکرین، یافتن موثرترین داروی آرامبخش استفاده شده در طول درمان دنداننپزشکی کودکان بود.
پیشینه
ترس از دندانپزشک ممکن است به عنوان رفتار عدم همکاری در کودکان نیازمند درمان دندانپزشکی بیان شود. مشکلات مدیریت رفتاری میتواند منجر به پوسیدگی دندان کودک شود. درحالی که تکنیکهای رفتاری نقش مهمی در مدیریت کردن کودکان بازی میکنند، برخی از کودکان هنوز با همکاری با درمان دندانپزشکی مشکل دارند و ممکن است نیاز به آرامسازی (sedation) داشته باشند. این مرور تاثیرات داروهای آرامسازی کودک را درحالی که آنها را هوشیار نگه میدارد، مورد بررسی قرار داد.
ویژگیهای مطالعه
نویسندگان گروه سلامت دهان در کاکرین این مرور را انجام دادند و شواهد تا ۲۲ فوریه ۲۰۱۸ بهروز شد. مجموع ۵۰ کارآزمایی تصادفیسازی و کنترل شده با مجموع ۳۷۰۴ شرککننده وارد شدند. در این مطالعات ۳۴ نوع آرامبخش مختلف، اغلب با استنشاق اکسید نیتروس (nitrous oxide) استفاده شد. دوزها و تجویز این داروها بهطور گستردهای متفاوت بود. ما مطالعات را به گروههای مقایسه داروها با دارونما (placebo)، مقایسه داروها با سایر داروها و مقایسه دوزهای مختلف از داروها، تقسیم کردیم. بهدلیل اینکه تمام مطالعات متفاوت بودند، توانستیم فقط یک متاآنالیز برای مقایسه میدازولام (midazolam) خوراکی با یک دارونما انجام دهیم. این مرور نشان داد که استفاده از میدازولام خوراکی نسبت به داروی دارونما، همکاری بیمار را برای درمان دندانپزشکی بیشتر میکند. در مواردی که گزارش شد، عوارض جانبی کم و جزئی بود.
نتایج کلیدی
میدازولام خوراکی احتمالا رفتار کودکان را در طول درمان دندانپزشکی بهبود میبخشد. سایر آرامبخشها را ارزیابی کردیم اما شواهد کافی برای نتیجهگیری کردن در این زمینه وجود ندارد.
قطعیت شواهد
برخی شواهد با قطعیت متوسط وجود دارد که نشان میدهد میدازولام حل شده در آب میوه موثر است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb