چهار کارآزمایی با مجموع ۳۱۹۸ کودک زیر پنج سال معیارهای ورود به این مرور را داشتند که در افغانستان، اسپانیا و ایالات متحده امریکا انجام شده بودند. شیوع کمبود ویتامین D در این جمعیتها به طور گستردهای متغیر بود (محدوده: %۷۳,۱ در افغانستان، ۱۰ تا ۱۲% در ایالات متحده و ۶.۲% در اسپانیا). کارآزماییهای وارد شده به ارزیابی مورتالیتی (دو کارآزمایی)، بروز پنومونی (دو کارآزمایی)، بروز اسهال (دو کارآزمایی)، بستری شدن در بیمارستان (دو کارآزمایی)، و مقادیر متوسط ویتامین D سرم (چهار کارآزمایی) پرداخته بودند.
ما نمیدانیم که مکمل ویتامین D بر مورتالیتی به هر علتی تاثیر میگذارد یا خیر، چرا که بررسی این پیامد به دلیل وقوع کم، به خوبی صورت نگرفته بود (خطر نسبی (RR): ۱,۴۳؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۵۴ تا ۳.۷۴؛ یک کارآزمایی؛ ۳۰۴۶ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین).
در رابطه با پنومونی، اپیزودهایی از پنومونی «تایید شده با روش رادیوگرافی» مربوط به اولین بار یا تنها اپیزود پنومونی، تفاوت اندکی بین گروههای دریافت کننده مکمل و گروههای بدون مکمل وجود داشت (نسبت میزان: ۱,۰۶؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۸۹ تا ۱.۲۶؛ دو کارآزمایی، ۳۱۳۴ شرکتکننده، شواهد با کیفیت متوسط)، همینطور برای کودکان با پنومونی تایید شده یا تایید نشده نیز به همین صورت بود (RR: ۰,۹۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۷ تا ۱.۰۴؛ یک کارآزمایی؛ ۳۰۴۶ شرکتکننده). در این دو کارآزمایی تفاوت واضحی بین کودکان با و بدون مکمل از نظر اپیزودهای اسهال وجود نداشت.
در تنها کارآزمایی بزرگ که در افغانستان انجام شده بود، نویسندگان کارآزمایی گزارش کرده بودند که تجویز مکمل ویتامین D با افزایش تکرار اپیزودهای پنومونی تایید شده با رادیوگرافی قفسه سینه همراه بوده است (RR: ۱,۶۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۲۸ تا ۲.۲۱؛ یک کارآزمایی؛ ۳۰۴۶ شرکتکننده)، اما این مسئله در مورد پیامدهای پنومونی تایید شده یا تایید نشده صادق نبود (RR: ۱.۰۶؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۰ تا ۱.۱۳؛ یک کارآزمایی؛ ۳۰۴۶ شرکتکننده).
در مورد بستری در بیمارستان که در یک کارآزمایی کوچک اندازهگیری شده بود، هیچ گونه تفاوتی مشاهده نشده بود (RR: ۰,۸۶؛ ۹۵% CI؛ ۰.۲۰ تا ۳.۶۲؛ یک کارآزمایی؛ ۸۸ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین).
میزان متوسط سطح ویتامین D سرمی در کودکانی که مکمل دریافت کرده بودند، در پایان دوره تجویز مکمل، بیشتر از کودکان گروه بدون مکمل بود (MD: ۷,۷۲ نانوگرم/میلیلیتر؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۰ تا ۱۴.۹۳؛ چهار کارآزمایی؛ ۲۶۶ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین). این نتایج در ابتدا توسط دو کارآزمایی کوچکتر با ابعاد بزرگی از تاثیر مطرح شده بودند. در دو مطالعه بزرگتر در بیشتر دورههای کارآزمایی، سطح سرمی ویتامین D در گروه مداخله بالا بود، اما در انتهای دوره اینگونه نبود. علت این مساله شاید گذشتن زمان از آخرین دوز هنگام اندازهگیری، کمپلیانس ناقص، یا نیاز بالای بدن در سنین نوزادی به ویتامین D باشد.
هیچ کارآزمایی را نیافتیم که بروز TB، مالاریا یا بیماریهای تبدار، طول مدت پنومونی، طول مدت اسهال، شدت عفونت و مورتالیتی به علل خاص (ناشی از TB، اسهال یا مالاریا) را گزارش کرده باشد.
پیشینه
ویتامین D یک ریز‐مغزی مهم برای رشد استخوانها و عملکرد ایمنی بدن است. کمبود آن میتواند منجر به رخداد ریکتز (rickets) و برخی عفونتها مثل عفونتهای تنفسی شود. برخی مطالعات یک ارتباط را بین کمبود ویتامین D و عفونتهای دوره کودکی گزارش کردهاند، و تصور میشود که این مساله مربوط به نقش ویتامین D در سیستم ایمنی باشد. در این مرور سیستماتیک، محققین کاکرین به بررسی نقش مکمل ویتامین D در پیشگیری از عفونتها در کودکان زیر پنج سال پرداختهاند. محققین در این مرور عفونتهایی مانند پنومونی، سل (TB)، اسهال و مالاریا را مورد مطالعه قرار دادهاند.
ویژگیهای مطالعه
نویسندگان مرور شواهد موجود را تا ۱۷ جون ۲۰۱۶ مورد بررسی قرار داده و چهار کارآزمایی را با مجموع ۳۱۹۸ کودک زیر پنج سال وارد کردند. کارآزماییهای وارد شده در افغانستان، اسپانیا و ایالات متحده امریکا به انجام رسیده بودند.
یافتههای کلیدی
این مرور، هیچ تاثیری از مکمل ویتامین D روی موارد زیر پیدا نکرد: مرگومیر (شواهد با کیفیت پائین )؛ وقوع اولین یا تنها اپیزود پنومونی؛ یا بر کودکان مبتلا به پنومونی، صرفنظر از اینکه با تستهای بیمارستانی تایید شده یا نشده باشند (شواهد با کیفیت متوسط ). یکسری شواهد محدود نشان دادند که تفاوت قابل ملاحظهای در اولین اپیزود یا اپیزودهای مکرر از اسهال بین گروههای مصرف کننده مکمل ویتامین D و کودکان بدون مکمل وجود ندارد. در مورد تاثیر ویتامین D بر بستری شدن در بیمارستان اطلاعی نداریم، چرا که فقط یک مطالعه کوچک این مساله را بررسی کرده بود (شواهد با کیفیت بسیار پائین ). مقادیر متوسط ویتامین D سرمی در گروهی که مکمل دریافت کرده بود در انتهای دوره دریافت مکمل، در برابر کودکان بدون مکمل بالاتر بود (شواهد با کیفیت پائین). یک کارآزمایی بزرگ از افغانستان افزایشی را در تکرار اپیزودهای پنومونی تایید شده نشان داد، اما در رابطه با پنومونی تایید شده یا تایید نشده چیزی نشان نداد. هیچ یک از کارآزماییهای وارد شده پیامدهای مربوط به TB یا مالاریا را گزارش نکرده بود.
نتیجهگیریها
یک کارآزمایی بزرگ، تاثیری را از ویتامین D بر مرگومیر یا عفونتهای تنفسی در کودکان زیر پنج سال نشان نداد. ما هیج کارآزمایی را که به بررسی نقش مکمل ویتامین D در پیشگیری از عفونتهای دیگر مثل TB و مالاریا پرداخته باشد، نیافتیم.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb