در این مرور بهروز شده، ما نه RCT را درباره باربیتوراتدرمانی در نوزادان ترم و پرهترم دیرهنگام با سن کمتر از سه روز، و مبتلا به آسفیکسی پریناتال بدون وجود شواهدی از تشنج شناسایی کردیم. هشت مورد از این مطالعات، باربیتوراتدرمانی پروفیلاکتیک را با درمان معمول (۴۳۹ نوزاد ثبت شدند) و یک مطالعه، باربیتوراتدرمانی را با درمان با فنیتوئین (phenytoin)، (۱۷ نوزاد ثبت شد) مقایسه کردند.
باربیتوراتدرمانی پروفیلاکتیک در برابر درمان معمول: یک کارآزمایی کوچک، کاهش خطر مرگومیر یا ناتوانی شدید تکامل سیستم عصبی با باربیتوراتدرمانی (فنوباربیتال (phenobarbital)) را در برابر درمان معمول (RR: ۰,۳۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۴ تا ۰.۷۸؛ RD: ‐۰.۵۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۴‐ تا ۰.۲۵‐؛ NNTB: ۲؛ ۹۵% CI؛ ۱ تا ۴؛ ۱ مطالعه؛ ۳۱ نوزاد) گزارش کرد (شواهد با کیفیت بسیار پائین).
هشت کارآزمایی، در مقایسه باربیتوراتدرمانی پروفیلاکتیک با درمان معمول پس از آسفیکسی پریناتال، تاثیر معنیداری را درباره خطر مرگومیر (RR معمولی: ۰,۸۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۵ تا ۱.۴۲؛ RD معمولی: ۰.۰۲‐؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۸‐ تا ۰.۰۵؛ ۸ کارآزمایی؛ ۴۲۹ نوزاد) (شواهد با کیفیت پائین) نشان ندادند و یک کارآزمایی کوچک که در بالا ذکر شد، کاهش قابل توجهی را در خطر ابتلا به ناتوانی شدید تکامل سیستم عصبی گزارش کرد (RR: ۰.۲۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۶ تا ۰.۹۲؛ RD: ‐۰.۴۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۳‐ تا ۰.۱۳‐؛ NNTB: ۲؛ ۹۵% CI؛ ۱ تا ۸؛ ۱ مطالعه؛ ۳۱ نوزاد) (شواهد با کیفیت بسیار پائین).
یک متاآنالیز از شش کارآزمایی درباره تشنج در دوران نوزادی، کاهشی با اهمیت آماری در تشنج در گروه باربیتورات پروفیلاکتیک در برابر درمان معمول گزارش کرد (RR معمولی: ۰,۶۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۴۸ تا ۰.۸۱؛ RD معمولی: ۰.۱۸‐؛ ۹۵% CI؛ ۰.۲۷‐ تا ۰.۰۹‐؛ NNTB: ۵؛ ۹۵% CI؛ ۴ تا ۱۱؛ ۶ مطالعه؛ ۳۱۹ نوزاد) (شواهد با کیفیت پائین). نتایج مشابهی در تجزیهوتحلیلهای زیر‐گروه درباره نوع نمره باربیتورات و سارنات (Sarnat) وجود داشت.
باربیتوراتدرمانی پروفیلاکتیک در برابر تشنجدرمانی پروفیلاکتیک دیگر: یک مطالعه، باربیتورات پروفیلاکتیک را در برابر فنیتوئین (phenytoin) پروفیلاکتیک گزارش کرد. تفاوت معنیداری در فعالیت تشنج در دوران نوزادی بین دو گروه مطالعه وجود نداشت (RR: ۰,۸۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۷ تا ۱۲.۰۰؛ ۱ کارآزمایی؛ ۱۷ نوزاد).
سوال مطالعه مروری
آیا استفاده از باربیتوراتدرمانی پروفیلاکتیک (prophylactic barbiturate therapy)، احتمال مرگ یا داشتن مشکلات شدید رشد را در نوزادان ترم یا پرهترم دیرهنگام پس از آسفیکسی حین تولد کاهش میدهد؟
پیشینه
تشنجها (غشها) پس از آسفیکسی حین تولد (که در آن نوزاد اکسیژن کافی در زمان تولد دریافت نمیکند) شایع هستند. این تشنج ممکن است آسیب مغزی ناشی از آسفیکسی هنگام تولد را بدتر کند. از نظر این فرضیه، درمان با باربیتورات (دارویی که باعث آرامش و خوابآلودگی میشود و برای درمان تشنجها استفاده میشود) که بلافاصله پس از آسفیکسی تولد به نوزادان داده میشود، ممکن است پیامدها را با پیشگیری از تشنج و حفاظت از مغز بهبود بخشد. این درمان، پروفیلاکسی نامیده میشود، زیرا به جای درمان تشنج که یک بار رخ دادهاند، برای پیشگیری از تشنج استفاده میشود. باربیتوراتدرمانی چندین عوارض جانبی دارد و نگرانیهایی درباره اینکه باربیتوراتها ممکن است رشد مغز را مختل کنند، وجود دارد.
ویژگیهای مطالعه
ما نه مورد کارآزمایی بالینی را برای گنجاندن در این مرور با جستوجو در بانکهای اطلاعاتی پزشکی در نوامبر ۲۰۱۵ شناسایی کردیم. فقط شواهدی را با کیفیت پائین یا بسیار پائین درباره باربیتوراتهای پروفیلاکتیک در نوزادان مبتلا به آسفیکسی پریناتال یافتیم. مطالعات این مرور، تعداد کمی از نوزادان را انتخاب کردند و فقط چند مطالعه، سلامت نوزادان را طی یک دوره زمانی طولانی بررسی کردند.
نتایج کلیدی
در حال حاضر، اطلاعات کافی برای توصیه به باربیتوراتدرمانی برای آسفیکسی در نوزادان بلافاصله پس از تولد وجود ندارد اما پیش از تشنج میتواند شروع شود.
نتیجهگیری
اینکه باربیتورات در آسفیکسی بلافاصله پس از تولد به نوزاد داده شود یا اینکه اگر پیش از تشنج شروع شود، ایمن یا موثر است، نامشخص است. مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
۱. مقایسه اثربخشی تجویز پروبیوتیک مادری در برابر دارونما (placebo) یا عدم مداخله در مادران در طول دوران بارداری برای پیشگیری از زایمان زودرس و پیشگیری از مرگومیر و موربیدیتی نوزادان متولد شده به صورت پرهترم.
۲. مقایسه اثربخشی تجویز پروبیوتیک مادری در برابر دارونما، عدم مداخله یا تجویز پروبیوتیک نوزاد در مادران نوزادان پرهترم پس از زایمان در پیشگیری از مورتالیتی و موربیدیتی نوزاد پرهترم مانند NEC.
۱۲ کارآزمایی واجد شرایط را با مجموع ۱۴۵۰ مادر و ۱۲۰۴ نوزاد شناخته شده وارد کردیم. یازده کارآزمایی برای مادران در دوران بارداری پروبیوتیک را تجویز کردند و یک کارآزمایی برای مادران پس از زایمان نوزادان پرهترم خود پروبیوتیک تجویز کردند. هیچ مطالعهای تجویز مستقیم پروبیوتیک را به مادر با تجویز برای نوزاد مقایسه نکرد. کارآزماییهای پرهناتال وارد شده در یک اندیکاسیون برای کارآزمایی، سن بارداری و مدت زمان مصرف پروبیوتیکها و همچنین دوز و فرمولاسیون پروبیوتیکها بسیار متفاوت بودند. زنان باردار وارد شده در این کارآزماییها بهطور کلی در معرض خطر پائین زایمان زودرس قرار داشتند. در متاآنالیز (meta‐analysis) دادههای کارآزمایی، تجویز پروبیوتیک خوراکی به زنان باردار، بروز زایمان زودرس کمتر از ۳۷ هفته (خطر نسبی (RR) معمول: ۰,۹۲؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۳۲ تا ۲.۶۷؛ ۴ مطالعه؛ ۵۱۸ مادر و ۵۰۶ نوزاد)، زایمان پرهترم کمتر از ۳۴ هفته (تفاوت خطر (RD) معمول: ۰.۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۲‐ تا ۰.۰۲؛ ۲ مطالعه؛ ۲۸۷ مادر و نوزاد)، بروز مرگومیر نوزاد (RD معمول: ۰.۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۲‐ تا ۰.۰۲؛ ۲ مطالعه؛ ۳۰۹ مادر و ۲۹۸ نوزاد) یا سن بارداری در زمان تولد (تفاوت میانگین (MD): ۰.۱۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۳۳‐ تا ۰.۶۳؛ ۲ مطالعه؛ ۲۰۹ مادر با ۲۰۷ نوزاد) را کاهش نداد.
یک کارآزمایی به بررسی تجویز پروبیوتیکها به مادران پس از زایمان زودرس پرداخت و ۴۹ مادر و ۵۸ نوزاد را وارد کرد. تفاوت معنیداری از نظر خطر هرگونه NEC (RR: ۰,۴۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۳ تا ۱.۴۶؛ ۱ مطالعه؛ ۵۸ نوزاد)، جراحی برای NEC (RR: ۰.۱۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۱ تا ۲.۵۸؛ ۱ مطالعه؛ ۵۸ نوزاد)، مرگومیر (RR: ۰.۶۶؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۶ تا ۶.۸۸؛ ۱ مطالعه؛ ۵۸ نوزاد) و مرگومیر یا NEC (RR: ۰.۵۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۹ تا ۱.۴۹؛ ۱ مطالعه؛ ۵۸ نوزاد) وجود نداشت. زمان سپری شده تا رسیدن به ۵۰% تغذیه رودهای در نوزادانی که مادران آنها پروبیوتیک دریافت کردند بهبود یافت، اما این تخمین غیر‐دقیق است (MD: ‐۹.۶۰ روز؛ ۹۵% CI؛ ۱۹.۰۴‐ تا ۰.۱۶‐ روز؛ ۵۸ نوزاد). بهبود دیگری در هیچ یک از پیامدهای نوزادی گزارش نشد. این تخمینها غیر‐دقیق بوده و احتمال مزایا و آسیبهای معنیداری را از تجویز پروبیوتیک برای مادر رد نمیکند. هیچ موردی از سپسیس اثبات شده از طریق کشت با ارگانیسم پروبیوتیک وجود نداشت. به دلیل ناهمگونی و عدم دقت، کیفیت بر اساس سیستم درجهبندی توصیه، ارزیابی، توسعه و ارزشیابی (GRADE) شواهد پائین تا بسیار پائین قضاوت شد.
سوال مطالعه مروری
آیا مصرف پروبیوتیکها در زنان باردار قبل از زایمان و/یا مصرف پروبیوتیکها پس از زایمان در مادرانی که نوزادان نارس دارند در مقایسه با تجویز دارونما (placebo)، عدم مداخله یا تجویز پس از زایمان پروبیوتیکها برای خود نوزادان نارس خطر موربیدیتی و مورتالیتی را در نوزادان نارس کاهش میدهد؟
پیشینه
التهاب ممکن است در زایمان زودرس و موربیدیتی نوزادان نارس نقش داشته باشد. نوزادان نارس در معرض خطر تغییراتی در رشد باکتریهای طبیعی «خوب» در روده خود قرار دارند. پروبیوتیکها مکملهایی برای «باکتری خوب» هستند. دادن این باکتریها بهطور مستقیم به نوزادان نارس ممکن است التهاب و خطر ابتلا به بیماریهای شدید گوارشی (انتروکولیت نکروزان) و همچنین خطر مرگومیر را کاهش دهد. با این حال، در مورد ایمنی تجویز پروبیوتیکها بهطور مستقیم برای نوزادان نارس نگرانیهایی وجود دارد.
ویژگیهای مطالعه
دوازده کارآزمایی واجد شرایط با مجموع ۱۴۵۰ مادر و ۱۲۰۴ نوزاد شناخته شده از جستوجوها وارد شدند، که تا مارچ ۲۰۱۷ بهروز هستند. یازده کارآزمایی پروبیوتیکها را در دوران بارداری به مادران دادند و یک کارآزمایی پروبیوتیک را به مادران پس از زایمان نوزادان پرهترم خود ارائه کردند. هیچ مطالعهای مصرف مستقیم پروبیوتیک را توسط مادر در برابر مصرف مستقیم آن توسط نوزاد مقایسه نکرد. مطالعات مربوط به زنان باردار بر جنبههای مختلف مطالعات با پروبیوتیکهای مختلف ارائه شده در زمانهای مختلف تمرکز داشتند. زنان باردار وارد شده در این کارآزماییها بهطور کلی در معرض خطر پائین زایمان زودرس قرار داشتند. یک کارآزمایی با مادرانی که پروبیوتیک را پس از زایمان دریافت کردند، مادران نوزادانی بودند که در هنگام تولد کمتر از ۱۵۰۰ گرم وزن داشتند.
نتایج کلیدی
برای نتیجهگیری در مورد اینکه تجویز مکملیاری خوراکی پروبیوتیکها برای زنان بارداری که در معرض خطر پائین زایمان زودرس قرار دارند یا تجویز مکملیاری خوراکی پروبیوتیکها برای مادران نوزادان پرهترم پس از زایمان مزیت یا آسیب قابل ملاحظهای دارد یا خیر، شواهد کافی وجود ندارد. هیچ کارآزمایی در مورد تجویز پروبیوتیکها به مادرانی که در معرض خطر بالای داشتن نوزاد نارس قرار دارند، وجود نداشت، بنابراین تاثیرات پروبیوتیکهایی که به این مادران داده میشود ناشناخته است. مطالعات بیشتری مورد نیاز است تا بدانیم ارائه پروبیوتیکها به مادران نوزادان پرهترم خطر مرگومیر، انتروکولیت نکروزان یا سایر مشکلات مرتبط با زودرس بودن را کاهش میدهد یا خیر.
کیفیت شواهد
بهطور کلی، کیفیت شواهد به علت عدم دقت (حجم نمونههای کوچک) و غیر‐مستقیم بودن (مادران وارد شده در مطالعات لزوما در معرض خطر بالای زایمان زودهنگام نوزادان خود نبودند) پائین تا بسیار پائین بود.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb