ما ۴۸ مطالعه (۲۲۴ گزارش) را که شامل ۷۸۰۳ شرکتکننده تصادفیسازی شده بود، وارد مرور کردیم. از این تعداد، سه مطالعه میان کودکان انجام شده بود (۳۴۶ شرکتکننده). در مرور سال ۲۰۰۹ حدود ۳۰ مطالعه لحاظ شده بود (۹۴ گزارش، ۵۹۴۹ شرکتکننده). خطر سوگیری (bias) برای تولید توالی در ۱۹ مطالعه و برای پنهانسازی تخصیص در ۱۴ مطالعه، پائین بود. دادههای ناقص پیامد در ۲۲ مطالعه به طور کافی مشخص شدند و ۳۷ مطالعه عاری از گزارشدهی انتخابی بودند.
در ۴۸ مطالعه سه مقایسه مختلف صورت گرفته بود: قطع یا اجتناب از مصرف استروئید در مقایسه با ادامه مصرف استروئید، و اجتناب از مصرف استروئید در مقایسه با قطع استروئید. در مطالعات مربوط به بزرگسالان تفاوت معناداری در مورتالیتی بیماران در موارد زیر مشاهده نشد: مطالعاتی که قطع استروئید را در برابر ادامه مصرف استروئید مقایسه کرده بودند (۱۰ مطالعه؛ ۱۹۱۳ شرکتکننده؛ مرگومیر در یک سال بعد از پیوند: RR: ۰,۶۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۳۶ تا ۱.۳۰)، مطالعاتی که اجتناب از مصرف استروئید را در برابر ادامه مصرف استروئید مقایسه کرده بودند (۱۰ مطالعه؛ ۱۴۶۲ شرکتکننده؛ مرگومیر در یک سال بعد از پیوند: RR: ۰.۹۶؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۲ تا ۱.۸۰). به نحو مشابهی تفاوت معناداری در از دست دادن پیوند (graft loss) در موارد زیر یافت نشد: مقایسه میان قطع استروئید در برابر ادامه مصرف استروئید (۸ مطالعه؛ ۱۸۱۷ شرکتکننده؛ از دست دادن پیوند غیر از مرگومیر با کارکرد درست عضو پیوند شده یک سال بعد از پیوند: RR: ۱.۱۷؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۲ تا ۱.۹۲)، مقایسه میان اجتناب از مصرف استروئید در برابر ادامه مصرف استروئید (۷ مطالعه؛ ۱۲۱۱ شرکتکننده؛ از دست دادن پیوند غیر از مرگومیر با کارکرد درست عضو پیوند شده یک سال بعد از پیوند: RR: ۱.۰۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۶۴ تا ۱.۸۶). خطر رد پیوند در بیماران درمان شده با استروئید در مدت کمتر از ۱۴ روز بعد از پیوند، به طور معناداری افزایش یافت (۷ مطالعه؛ ۸۳۵ شرکتکننده، RR: ۱.۵۸؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۸ تا ۲.۳۰) همچنین در بیمارانی که در یک نقطه زمانی بعد از پیوند استروئید را قطع کرده بودند، خطر رد پیوند به طور معناداری افزایش داشت (۱۰ مطالعه؛ ۱۹۱۳ شرکتکننده، RR: ۱.۷۷؛ ۹۵% CI؛ ۱.۲۰ تا ۲.۶۱). شواهدی که نشان دهنده تفاوتی در رویدادهای زیانبار مانند عفونت و بدخیمی در بزرگسالان دریافت کننده پیوند کلیه باشد، وجود ندارد. تاثیر قطع استروئید در کودکان روشن و واضح نبود.
موضوع چیست؟
هر ساله بیش از ۲۸,۰۰۰ مورد پیوند کلیه در کل جهان انجام میشود. پیوند کلیه درمان انتخابی برای افراد واجد شرایطی است که عملکرد کلیه آنها از دست رفته است. اکثر دریافت کنندگان پیوند کلیه کورتیکواستروئید را به مثابه بخشی از درمان سرکوب سیستم ایمنی (immunosuppression) دریافت میکنند. استروئیدها در پیشگیری از رد حاد پیوند موثر هستند، رد حاد پیوند یک مشکل عمده و اصلی در زمانهای اولیه بعد از پیوند کلیه است. با این حال استروئیدها وقتی طولانیمدت مصرف شوند عوارض جانبی جدی ایجاد میکنند. در این مرور، دو استراتژی برای کاهش تجویز استروئیدها در پیوند کلیه ارزیابی شد: ادامه ندادن مصرف استروئیدها خیلی زود بعد از پیوند (درون ۱۴ روز) یا توقف دیرتر درمان استروئیدی.
ما چه کاری را انجام دادیم؟
منابع علمی را تا فوریه ۲۰۱۶ جستوجو کردیم و ۴۸ مطالعه (۷۸۰۳ بیمار) را که در این مرور ارزیابی شدند، شناسایی کردیم. فقط سه مطالعه، کودکان را وارد کرده بودند. این یک نسخه بهروز از مروری است که آخرین بار در سال ۲۰۰۹ منتشر شده بود.
ما به چه نتایجی رسیدیم؟
مرور ما به بررسی دادههای مربوط به ۷۸۰۳ دریافت کننده پیوند کلیه پرداخت. ما خطر سوگیری را در همه مطالعات بررسی کردیم و مشخص شد که بیشتر مطالعات کور نشده بودند، در حدود نیمی از مطالعات یا محل تامین منابع مالی و سرمایهگذاری خود را گزارش نکرده یا چگونگی تصادفیسازی و تخصیص شرکتکنندگان مطالعه را مشخص نکرده بودند.
در مرور ما مشخص شد که خطر رد حاد پیوند به طور معناداری با هر دو شیوه درمانی کاهش استروئید میان بزرگسالانی که پیوند کلیه دریافت کرده بودند، افزایش مییابد. تفاوتی اندک یا عدم تفاوت در تعداد مرگومیرها یا از دست دادن کلیههای پیوند شده در هر دو استراتژی کاهش استروئید درون پنج سال بعد از پیوند کلیه وجود ندارد. تفاوتی در عوارض جانبی مانند عفونت، سرطان یا دیابت بعد از پیوند، میان دو گروه از بیمارانی که مصرف استروئید را قطع کرده بودند در مقایسه با بیمارانی که مصرف را ادامه داده بودند، وجود نداشت. تاثیر قطع استروئید در کودکان روشن و واضح نبود.
نتیجهگیریها
شواهدی مبنی بر تفاوت در مورتالیتی بیماران یا از دست دادن عضو پیوندی تا پنج سال بعد از پیوند وجود ندارد، اما نتایج طولانی‐مدت از اجتناب و قطع استروئید هنوز نامشخص باقی مانده است.
۳۵ مطالعه را با حضور ۳۴۲۹ شرکتکننده شناسایی کردیم. بیستوهشت مطالعه (۳۱۸۹ شرکتکننده) یک آنتاگونیست گیرنده وازوپرسین را در برابر دارنما، مراقبت معمول، عدم درمان یا محدودیت مایع مقایسه کرده بودند. در بزرگسالان مبتلا به هیپوناترمی هیپوتونیک غیر‐هیپوولمیک مزمن، این آنتاگونیست تاثیرات نامطمئنی بر مرگومیر (۱۵ مطالعه؛ ۲۳۳۰ شرکتکننده: RR: ۱,۱۱؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۲ تا ۱.۳۳) به دلیل خطر گزارشدهی انتخابی و عدم دقت جدی؛ و روی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، به دلیل خطر جدی عملکرد، گزارشدهی انتخابی و سوگیری ریزش نمونه (attrition bias)، در شش ماه داشت و از غیر‐مستقیم بودن مرتبط با اعتبارسنجی Short Form Health Survey (یا SF‐۱۲) در زمینه هیپوناترمی رنج میبردند. این مداخله ممکن است مدت اقامت در بیمارستان (شواهد با قطعیت پائین به دلیل خطر سوگیری عملکرد و عدم دقت) را کاهش دهد (۳ مطالعه؛ ۶۱۰ شرکتکننده: MD: ‐۱.۶۳ روز؛ ۹۵% CI؛ ۲.۹۶‐ تا ۰.۳۰‐) و ممکن است تفاوتی اندک یا عدم تفاوت در عملکرد شناختی ایجاد کند (شواهد با قطعیت پائین به دلیل خطر سوگیری عملکرد و عدم دقت). آنها احتمالا پیامدهای میانی غلظت سدیم سرم (۲۱ مطالعه؛ ۲۶۴۱ شرکتکننده: MD: ۴.۱۷ میلیمول/لیتر؛ ۹۵% CI؛ ۳.۱۸ تا ۵.۱۶) را افزایش میدهند، مسئول افزایش دو و نیم، در صورتی که اغلب افراد افزایش ۵ تا ۶ میلیمول/لیتر در غلظت سدیم داشتند، در مقایسه با دارونما در ۴ تا ۱۸۰ روز (شواهد با قطعیت متوسط به دلیل خطر سوگیری ریزش نمونه) (۱۸ مطالعه؛ ۲۰۱۴ شرکتکننده: RR: ۲.۴۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۹۵ تا ۳.۱۸). اما احتمالا خطر تصحیح سریع سدیم سرم، اغلب به صورت بیش از ۱۲ میلیمول/لیتر/روز تعریف میشود (شواهد با قطعیت متوسط به دلیل غیر‐مستقیم بودن) (۱۴ مطالعه؛ ۲۰۵۸ شرکتکننده: RR: ۱.۶۷؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۶ تا ۲.۴۰) و علت شایع عوارض جانبی مانند تشنگی (۱۳ مطالعه؛ ۱۶۶۶ شرکتکننده: OR: ۲.۷۷؛ ۹۵% CI؛ ۱.۸۰ تا ۴.۲۷) و پلیاوری (۶ مطالعه؛ ۱۲۷۲ شرکتکننده: RR: ۴.۶۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۵۹ تا ۱۳.۸۵) (شواهد با قطعیت بالا) بودند. پتانسیل سمیّت کبدی با توجه به عدم دقت بزرگ، نامطمئن است. تاثیرات بهطور کلی بین عوامل مختلف، همسو و سازگار بودند که نشان از تاثیر کلاس دارویی دارند.
دادههای مربوط به مداخلات دیگر مانند محدودیت مایع، اوره، مانیتول، دیورتیکهای لوپ (loop diuretics)، کورتیکواستروئیدها، دمکلوسیکلین (demeclocycline)، لیتیوم و فنیتوین بهطور عمده وجود نداشت.
در افراد مبتلا به هیپوناترمی مزمن، آنتاگونیست گیرنده وازوپرسین افزایش غلظت سدیم سرم را با سرعت متوسط با هزینه افزایش خطر ۳% سرعت دادن به این افزایش، بیشتر میکند. تا به امروز شواهد با قطعیت بسیار پائین برای پیامدهای مهم از نظر بیمار وجود دارد؛ تاثیرات بر مورتالیتی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مشخص نیست و مزایا یا آسیبهای قابل توجه آن را نمیتوان منتفی دانست؛ به نظر میرسد تاثیر مهمی در عملکرد شناختی ندارد اما ممکن است طول مدت اقامت را در بیمارستان کمی کوتاهتر کند، اگر چه دادههای موجود محدود هستند. تصمیمات درمانی باید بر اساس بیشتر بودن مقدار افزایش غلظت سدیم سرم در برابر خطرات کوتاه‐مدت و تاثیرات نامطلوب آن بر پیامدهای مهم بیمار گرفته شوند. شواهد برای درمانهای دیگر تا حد زیادی وجود ندارد.
مطالعات بیشتر برای ارزیابی درمانهای استاندارد مانند محدودیت مایع یا اوره در برابر دارونما و یکی دیگر از این موارد، اطلاعرسانی میشود و ضروری است. با توجه به شواهد محدود موجود برای پیامدهای مهم بیمار، هر مطالعه باید این پیامدها را به شیوهای استاندارد به کار گیرد.
موضوع چیست؟
غلظت پائین سدیم خون میتواند به علت بسیاری از بیماریها ایجاد شود و به بقای کوتاهتر و طولانیتر شدن اقامت در بیمارستان بستگی دارد. بسیاری از درمانها مانند محدودیت مایع یا قرصهای مخصوص آب به نام آنتاگونیست گیرنده وازوپرسین (vasopressin receptor antagonists) میتوانند برای افزایش غلظت سدیم خون استفاده شوند، تا در درازمدت به آهستگی افزایش یافته و از صدمه مغزی جلوگیری کنند. این که این درمانها نیز پیامدهای بیماران (چگونگی احساس بیمار، عملکرد و بقا) را بهبود میبخشند یا خیر، کمتر روشن است.
ما چه کاری را انجام دادیم؟
کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) و شبه‐RCTهایی را وارد کردیم که به مقایسه تاثیرات هر نوعی از مداخله با دارونما (placebo)، عدم درمان، مراقبت معمول یا هر نوعی از دیگر مداخلات در بیماران مبتلا به هیپوناترمی هیپوتونیک غیر‐هیپوولمیک مزمن پرداخته بودند.
ما چه چیزی پیدا کردیم؟
جستوجوی سیستماتیک ما (تا دسامبر ۲۰۱۷) ۳۵ مطالعه را شناسایی کرده که ۳۴۲۹ بیمار را به کار گرفته بودند. آنتاگونیست گیرنده وازوپرسین تاثیرات نامشخصی بر خطر مرگومیر و کیفیت زندگی دارند و مطالعات بیشتری برای پاسخ به این سوالات لازم است. آنها احتمالا میزان غلظت سدیم را بهبود میبخشد اما گاهی اوقات خیلی سریع اتفاق میافتد. علاوه بر این، افرادی که از این آنتاگونیست استفاده میکنند ممکن است دچار افزایش تشنگی و تولید ادرار شوند. برای هر یک از دیگر درمانهای موجود، اطلاعات بسیار کمی وجود دارد.
نتیجهگیریها
در افرادی که دارای غلظت کم سدیم هستند، این آنتاگونیست غلظت سدیم را تا حد متوسطی افزایش میدهد. تاثیرات آنها بر مرگومیر و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مشخص نیست و نمیتوان مزایا یا آسیب قابل ملاحظه آنها را منتفی دانست، به نظر میرسد تاثیر مهمی در عملکرد شناختی داشته باشند، اما ممکن است اقامت را در بیمارستان کمی کوتاهتر کنند، اگر چه دادههای موجود محدود است. شواهد برای درمانهای دیگر تا حد زیادی وجود ندارد.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb