یک کارآزمایی بالینی تصادفیسازی شده را وارد کردیم (N = ۳۰۴ مورد تصادفیسازی شده؛ ۲۰۴ مورد کامل شده؛ ۲۷۶ مورد تجزیهوتحلیل شده) که اوپیوئیدها (اکسیکودن/نالوکسان طولانیرهش) را در برابر دارونما (placebo) مقایسه کرده بود. بعد از ۱۲ هفته نشانههای RSL در گروه دارو بیشتر از گروه دارونما از بین رفته بود (با استفاده از IRLSSS؛ MD: ‐۷,۰؛ ۹۵% CI؛ ۹.۶۹‐ تا ۴.۳۱‐ و برای CGI؛ MD: ‐۱.۱۱؛ ۹۵% CI؛ ۱.۴۹‐ تا ۰.۷۳). بیماران بیشتری در گروه دارو نسبت به گروه دارونما به دارو پاسخ داده بودند (با استفاده از IRLSSS؛ RR: ۱.۸۲؛ ۹۵% CI؛ ۱.۳۷ تا ۲.۴۲؛ و CGI؛ RR: ۱.۹۲؛ ۹۵% CI؛ ۱.۴۹ تا ۲.۴۸). نسبت کاهش نشانهها (remitters) در گروه دارو نسبت به گروه دارونما بیشتر بود (با استفاده از IRLSSS؛ RR: ۲.۱۴؛ ۹۵% CI؛ ۱.۴۵ تا ۳.۱۶). نمرات (scores) کیفیت زندگی در گروه دارو بیشتر از گروه دارونما بهبود پیدا کرده بود (MD: ‐۰.۷۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱‐ تا ۰.۳۶‐). همچنین کیفیت خواب اندازهگیری شده با کفایت خواب (sleep adequacy)؛ (MD: ‐۰.۷۴؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۵‐ تا ۰.۳۳‐) و کمیت خواب (MD: ۰.۸۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۲ تا ۱.۲۶) در گروه دارو بیشتر از گروه دارونما بهبود یافته بود.
تفاوتی میان گروهها در خوابآلودگی یا چرت زدن و تلاش برای بیدار ماندن در طول روز وجود نداشت. حوادث جانبی بیشتری در گروه دارو گزارش شده بود (RR: ۱,۲۲؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۷ تا ۱.۳۹). حوادث جانبی عمده عبارت بودند از: مشکلات گوارشی، خستگی و سردرد.
پیشینه
سندرم پای بیقرار (restless legs syndrome; RLS) یک اختلال عصبی (نورولوژیک) بسیار شایع است، بیماران از نیاز شدید به حرکت در پاهایشان شکایت دارند؛ آنها احساسات ناخوشایندی را در پاهای خود حس میکنند، همه این نشانهها در حالت استراحت و عمدتا در زمان خواب رخ میدهد. تعداد بیمارانی که از RLS شکایت دارند طبق نژاد، جنس، سن، کشور و وضعیت سلامتی متغیر است. حدود ۵% تا ۱۰% افراد به این بیماری مبتلا هستند، و ۲% تا ۵% آنها نیازمند درمانهای دارویی مداوم هستند. وقتی که RLS به داروهای مورد استفاده در درمان پارکینسون و صرع پاسخ ندهد، پزشکان برای بیماران، اوپیوئید تجویز میکنند.
سوال مطالعه مروری
آیا اوپیوئیدها برای درمان افراد مبتلا به RLS موثر و ایمن هستند؟
روشهای جستوجو
ما منابع علمی را برای یافتن مطالعات مربوط به بررسی اوپیوئیدها در درمان RLS، منتشر شده یا منتشر نشده، و به هر زبانی، جستوجو کردیم.
نتایج
ما فقط یک کارآزمایی بالینی تصادفیسازی شده را انتخاب کردیم، خطر سوگیری (bias) در این کارآزمایی متوسط بود، در این کارآزمایی ترکیب اکسیکودون و نالوکسان با کپسولهای دارونما (placebo) مقایسه شده بود؛ داروها دو بار در روز به شرکتکنندگانی داده میشد که به داروهای معمول پاسخ نداده بودند. محققین از مقیاس شدت بینالمللی RLS استفاده کردند تا دریابند بیماران بعد از ۱۲ هفته درمان بهبود یافتهاند یا خیر. شرکتکنندگانی که ترکیب اکسیکودون و نالوکسان را دریافت کرده بودند، بهبودی در نشانههای RLS، کیفیت زندگی و کیفیت خواب را گزارش کردند، ۴۲% افراد در گروه دارو بدون نشانه بودند.
بحث
این مطاله طراحی خوبی داشت، اما خطر سوگیری بالا بود؛ چون درصد زیادی از شرکتکنندگان درمان را قطع کردند (سوگیری ریزش نمونه (attrition bias)). حوادث جانبی در هشتادوچهار درصد افراد در گروه دارو دیده شد؛ این عوارض عمدتا گوارشی، خستگی، سردرد و خوابآلودگی (somnolence) بود؛ ۹,۸% افراد، مطالعه را به دلیل حوادث جانبی ترک کردند.
نتیجهگیری
استفاده از اوپیوئیدها در درمان RLS در بیماران مقاوم به درمانهای مرسوم، با شواهد با کیفیت پائین حمایت میشود. تجویز این داروها به دلیل سوءاستفاده بالقوه، وابستگی و حوادث جانبی باید با احتیاط و مبتنی بر تجربه بالینی باشد. هیچ یک از بیماران از بدتر شدن نشانههای بیماری هنگام درمان با اوپیوئیدها شکایتی نداشت.
بررسی تاثیرات لوازم دهانی یا لوازم ارتوپدی کاربردی برای درمان آپنه انسدادی خواب در کودکان.
ما بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی زیر را جستوجو کردیم: پایگاه ثبت کارآزماییهای گروه سلامت دهان در کاکرین (Cochrane Oral Health's Trials Register)؛ (تا ۷ اپریل ۲۰۱۶)، پایگاه ثبت مرکزی کارآزماییهای کنترل شده کاکرین (CENTRAL؛ شماره ۳؛ ۲۰۱۶) در کتابخانه کاکرین (Cochrane Library)؛ (جستوجو شده در ۷ اپریل ۲۰۱۶)؛ MEDLINE Ovid (از ۱۹۴۶ تا ۷ اپریل ۲۰۱۶)؛ Embase Ovid (از ۱۹۸۰ تا ۷ اپریل ۲۰۱۶)؛ LILACS BIREME (از ۱۹۸۲ تا ۷ اپریل ۲۰۱۶)؛ BBO BIREME (از ۱۹۸۶ تا ۷ اپریل ۲۰۱۶) و SciELO Web of Science (از ۱۹۹۷ تا ۷ اپریل ۲۰۱۶). ClinicalTrials.gov و پلتفرم بینالمللی پایگاه ثبت کارآزماییهای بالینی سازمان جهانی بهداشت را برای یافتن کارآزماییهای در حال انجام تا ۷ اپریل ۲۰۱۶ جستوجو کردیم. در جستوجوی بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی، هیچ محدودیتی برای زبان یا تاریخ انتشار قائل نشدیم.
سوال مطالعه مروری
آیا لوازم دهانی و لوازم ارتوپدی کاربردی برای درمان کودکان مبتلا به سندرم آپنه انسدادی خواب (obstructive sleep apnoea syndrome)، اثربخش و ایمن هستند؟
پیشینه
آپنه انسدادی خواب (obstructive sleep apnoea) در کودکان یک اختلال تنفسی است که با اپیزودهایی از انسداد جزئی یا کامل راه هوایی فوقانی که در طول خواب رخ میدهد، مشخص میشود. عوامل خطر متعددی وجود دارد که با نشانههای بیماری در روز و شب همراه هستند؛ نشانههایی مانند: خوابآلودگی، تحریکپذیری، خستگی، سردرد صبحگاهی، گرفتگی بینی، خرخر همیشگی، کابوس و غیره. درمان شایع برای آپنه انسدادی خواب در دوران کودکی عبارت است از جراحی آدنوتونسیلکتومی (adeno‐tonsillectomy) یا برداشتن آدنوئیدها و لوزهها. این روش با عودی که ممکن است با مشکلات کرانیوفاشیال همراه باشد، دچار محدودیت میشود. برای درمان بیماران مبتلا به آپنه انسدادی خواب و ناهنجاریهای کرانیوفاشیال از لوازم ارتوپدی دهانی یا کاربردی استفاده شده است، زیرا به کمک این لوازم فک پائین (ماندیبل) به سمت جلو نگه داشته میشود که این امر، بالقوه باعث تعریض مسیر تنفسی فوقانی و افزایش فضای تنفسی فوقانی و در نتیجه بهبود عملکرد تنفسی میشود.
ویژگیهای مطالعه
شواهدی که این مرور بر اساس آنها انجام شده بود، تا ۷ اپریل ۲۰۱۶ بهروز است. این مرور فقط شامل یک مطالعه بود که در آن ۳۲ کودک برای دریافت یک دستگاه دهانی یا عدم درمان تصادفیسازی شده بودند. تعداد بیستوسه شرکتکننده توانستند مطالعه را به پایان برسانند.
نتایج کلیدی
به نظر میرسد که درمان سندرم آپنه انسدادی خواب در کودکان به کمک لوازم ارتوپدی دهانی یا لوازم ارتوپدی کاربردی امکانپذیر باشد. با این حال، این امر فقط بر دادههای برگرفته از یک مطالعه کوچک استوار است.
کیفیت شواهد
این مطالعه با تعداد کمی از شرکتکنندگان صورت گرفت و کیفیت شواهد برای پیامدهای مختلف در حد بسیار پائین ارزیابی شد. در حال حاضر، شواهد کافی برای نتیجهگیری در این خصوص وجود ندارد که لوازم ارتوپدی دهانی یا کاربردی در درمان آپنه انسدادی خواب در کودکان موثر است یا خیر.
پیشینه
سندرم پاهای بیقرار (RLS) یک بیماری شایع و ناراحتکننده است که بر ۵% تا ۱۵% از جمعیت تاثیر میگذارد. بسیاری از پزشکان هنوز از این بیماری مطلع نیستند و نشانههای آن را تشخیص نمیدهند. این بیماری میتواند بهطور قابلملاحظهای بر خواب اثر گذاشته و باعث کاهش کیفیت زندگی شود. نیاز به درمانی بیخطر و موثر برای RLS وجود دارد. درمانهای فعلی شامل آگونیستهای دوپامین، ضد‐تشنجها و اوپیوئیدها هستند.
سوال
آیا بنزودیازپینها در افراد مبتلا به RLS موثر و بیخطر هستند؟
روشهای انجام
منابع را برای یافتن مطالعاتی به هر زبانی، منتشرشده یا نشده، جستوجو کردیم که بنزودیازپینها را به عنوان درمان RLS در نظر گرفتند.
نتایج
هیچ مطالعهای در این مرور گنجانده نشد.
بحث
بنزودیازپینها مدت زمان طولانی است که در درمان افراد مبتلا به RLS استفاده میشوند، زیرا به شروع و تداوم یافتن خواب کمک میکنند. از آنجای که هیچ مرور سیستماتیک درستی در رابطه با اثربخشی بنزودیازپینها انجام نشده، یک مورد را در این زمینه انجام دادیم.
نتیجهگیری
این مرور سیستماتیک نشان میدهد که اطلاعات مناسبی برای حمایت یا رد استفاده از بنزودیازپینها در درمان نشانههای RLS وجود ندارد.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb