ما ۱۷ مطالعه (سه مطالعه برای این بهروزرسانی جدید بودند)، را شامل ۳۲۸۲ کودک وارد کردیم: ۱۶ RCT (شامل ۳۲۰۴ کودک) و یک شبه‐RCT (شامل ۷۸ کودک). کودکان در تمام مطالعات زیر شش سال بودند. پانزده مطالعه در مناطق شهری آمریکای شمالی، یک مطالعه در استرالیا و یک مورد در چین انجام شدند. اکثر مطالعات، در مناطقی با وضعیت اجتماعیاقتصادی پائین انجام گرفتند. تعدا دختران و پسران در مطالعاتی که این اطلاعات را گزارش کردند، یکسان بود. طول مدت مداخله در ۱۵ مطالعه از سه تا ۲۴ ماه متغیر بود، درحالی که دو مطالعه، مداخلات را فقط یک بار انجام دادند. دورههای پیگیری بین سه و هشت ماه متغیر بود. سه RCT در همه زمینههای ارزیابی شده، در معرض خطر پائین سوگیری قرار داشتند. ۱۴ مطالعه دیگر دارای خطر نامشخص یا بالای سوگیری بودند؛ برای مثال، ما دو RCT و یک شبه‐RCT را در معرض خطر بالای سوگیری انتخاب و شش RCT را در معرض خطر بالای سوگیری ریزش نمونه (attrition bias) ارزیابی کردیم. گرانتهای پژوهشی ملی یا بینالمللی یا دولتی، بودجه ۱۲ مطالعه را تامین کردند، درحالی که دو مطالعه دیگر منابع مالی خود را گزارش نکردند.
مداخلات آموزشی در برابر عدم مداخله
هیچ یک از مطالعات وارد شده در این مقایسه، تاثیر مداخلات را بر پیامدهای شناختی یا عصبی‐رفتاری یا حوادث جانبی ارزیابی نکردند. تمامی مطالعات دادههای مربوط به پیامدهای سطح سرب خون را گزارش کردند.
مداخلات آموزشی نشان داد که احتمالا هیچ شواهدی مبنی بر وجود تفاوت در کاهش سطوح سرب خون (پیوسته: تفاوت میانگین (MD): ۰,۰۳‐؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۱۳‐ تا ۰.۰۷؛ I² = ۰%؛ ۵ مطالعه، ۸۱۵ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت متوسط؛ دادههای تبدیل شده به لگاریتم) یا در کاهش سطوح گردوغبار کف زمین (MD: ‐۰.۰۷؛ ۹۵% CI؛ ۰.۳۷‐ تا ۰.۲۴؛ I² = ۰%؛ ۲ مطالعه، ۳۱۸ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت متوسط) وجود نداشت.
مداخلات محیطی در برابر عدم مداخله
کنترل گردوغبار: یک مطالعه در این مقایسه، دادههای مربوط به پیامدهای شناختی و عصبی‐رفتاری و حوادث جانبی را در کودکان گزارش کرد. این مطالعه نشان داد که از نظر عددی ممکن است پیامدهای عصبی‐رفتاری بهتری در کودکان گروه مداخله وجود داشته باشد. با این حال، تفاوتها اندک بوده و CI هم تاثیر مفید و هم تاثیر غیرمفید مداخله محیطی را در برمیگرفت (بهعنوان مثال رشد ذهنی (مقیاسهای تکامل نوزاد بیلی ‐ نسخه دوم (Bayley Scales of Infant Development‐II)): MD: ۰,۱؛ ۹۵% CI؛ ۲.۱‐ تا ۲.۴؛ ۱ مطالعه؛ ۳۰۲ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت پائین). در همان مطالعه هیچ حادثه جانبی مرتبط با مداخله طی پیگیری هشت ساله مشاهده نشد، اما دو کودک مبتلا به حوادث جانبی در گروه کنترل گزارش شد (۱ مطالعه، ۳۵۵ شرکتکننده؛ شواهد با قطعیت بسیار پائین).
نتایج متاآنالیز همچنین هیچ شواهدی را از اثربخشی مداخلات بر سطوح سرب خون پیدا نکرد (پیوسته: MD: ‐۰,۰۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۹‐ تا ۰.۰۶؛ I² = ۰%؛ ۴ مطالعه، ۵۶۵ شرکتکننده، شواهد با قطعیت متوسط؛ دادههای تبدیل شده به وسیله لگاریتم). ما نتوانستیم دادههای مربوط به سطوح گردوغبار کف زمین را تجمیع کنیم، اما مطالعات گزارش کردند که ممکن است هیچ شواهدی مبنی بر تفاوت بین گروهها وجود نداشته باشد (شواهد با قطعیت بسیار پائین).
کاهش خاک: در دو مطالعه که به ارزیابی این مداخله محیطی پرداختند، فقط پیامد «سطح سرب خون» گزارش شد. یک مطالعه تاثیر کوچکی را بر کاهش سطح سرب خون نشان داد، درحالی که مطالعه دیگر هیچ تاثیری را گزارش نکرد. بنابراین، شواهد فعلی را برای نتیجهگیری در مورد اثربخشی کاهش خاک کافی نمیدانیم (شواهد با قطعیت بسیار پائین).
ترکیبی از مداخلات آموزشی و محیطی در برابر آموزش استاندارد
مطالعات در این مقایسه فقط سطوح سرب خون و سطوح سرب موجود را در گردوغبار گزارش کردند. به دلیل وجود تفاوتهای اساسی بین مطالعات، نمیتوانیم مطالعات را در یک متاآنالیز تجمیع کنیم. از آنجا که مطالعات نتایج متناقضی را گزارش کردند، در حال حاضر شواهد برای مشخص کردن اینکه ترکیب مداخلات باعث کاهش سطوح سرب خون و سطوح گردوغبار کف میشود یا خیر، کافی نیست (شواهد با قطعیت بسیار پائین).
بر اساس شواهد فعلی، مداخلات آموزشی و مداخلات محیطی خانگی (یعنی اقدامات کنترل گردوغبار) هیچ شواهدی را از وجود تفاوت در کاهش سطوح سرب خون در کودکان، بهعنوان یک معیار سلامت جمعیت، نشان ندادند. شواهد مربوط به تاثیر مداخلات محیطی بر پیامدهای شناختی و عصبی‐رفتاری و حوادث جانبی بسیار نامطمئن هستند.
انجام کارآزماییهای بیشتری برای تعیین موثرترین مداخله در جهت کاهش یا حتی پیشگیری از قرار گرفتن در معرض سرب مورد نیاز است. عناصر کلیدی این کارآزماییها باید بهطور همزمان شامل استراتژیهایی برای کاهش منابع متعدد مواجهه با سرب با استفاده از سطوح آزمایشی پاکسازی گردوغبار باشد. همچنین لازم است کارآزماییهایی در کشورهایی با سطح درآمد پائین و متوسط و در گروههای مختلف اجتماعیاقتصادی در کشورهای با درآمد بالا انجام شوند.
چرا این مرور مهم است؟
مواجهه با سرب یک خطر جدی سلامت بهویژه برای کودکان به شمار میرود. مسمومیت با سرب در سطوح بالا میتواند باعث کمخونی، آسیب چند‐ارگانی، تشنج، کما و مرگومیر در کودکان شود. مسمویت در سطوح مزمن پائین میتواند به اختلال شناختی (فرایندهای فکری)، روانشناختی (حالات ذهنی و عاطفی) و عصبی‐رفتاری (بهعنوان مثال پرخاشگری، بیشفعالی) منجر شود. منابع بالقوه زیادی از سرب در محیط وجود دارد، بنابراین محققان، مداخلات مختلف آموزشی و محیطی خانگی، مانند آموزش والدین، حذف گردوغبار سرب یا اصلاح فضای منزل را برای کاهش قرار گرفتن کودکان در معرض سرب مطالعه کردهاند. با این حال، مشخص نیست که این مداخلات در کاهش یا پیشگیری از مواجهه با سرب در کودکان، و اینکه تا چه میزان، موثر هستند یا خیر.
چه کسانی ممکن است علاقهمند به این مرور باشند؟
‐ والدین و مراقبانی که میخواهند از مواجهه خانگی کودکان با سرب پیشگیری کنند.
‐ متخصصان سلامت و تصمیمگیرندگانی که به روشهای پیشگیری از مواجهه خانگی کودکان با سرب علاقهمند هستند.
هدف این مرور پاسخدهی به چه سوالاتی است؟
ما میخواستیم بدانیم که مداخلات آموزشی یا محیطی خانگی، یا ترکیبی از هر دو، در پیشگیری یا کاهش مواجهه خانگی با سرب در کودکان تا سن ۱۸ سال، موثر هستند یا خیر. ما همچنین علاقهمند به بررسی بهبود رشد شناختی و عصبی‐رفتاری، آسیبهای بالقوه، کاهش سطوح سرب خون و سطوح گردوغبار سرب خانگی بودیم.
چه مطالعاتی وارد این مرور شدند؟
بانکهای اطلاعاتی را تا مارچ ۲۰۲۰ برای یافتن کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (که در آنها شرکتکنندگان بهطور تصادفی، در این حالت، به یک یا چند گروه برای دریافت درمان و یک گروه بدون دریافت درمان، اختصاص داده میشوند) و شبه‐RCTها (که در آنها کودکان با استفاده از روشهایی که کاملا تصادفی نیست، به گروهها اختصاص داده میشوند) جستوجو کردیم. ما ۱۷ مطالعه را (سه مطالعه جدید برای این بهروزرسانی)، شامل ۳۲۸۲ کودک از تولد تا شش سالگی پیدا کردیم. مطالعات مداخلات آموزشی یا محیطی، یا ترکیبی را از هر دو، به منظور کاهش مواجهه خانگی کودکان با سرب مورد بررسی قرار دادند. کودکان در تمام مطالعات زیر شش سال بودند. پانزده مطالعه در مناطق شهری آمریکای شمالی، یک مطالعه در استرالیا و یک مورد در چین انجام شدند. اغلب مطالعات در مناطقی با وضعیت اجتماعیاقتصادی پائین انجام شد. تعداد دختران و پسران در این مطالعات مساوی بود. طول مدت مداخله در ۱۵ مطالعه از سه تا ۲۴ ماه متغیر بود، و در دو مطالعه، یک مداخله یک بار انجام شد. در چهارده مطالعه از روشهای نادرستی استفاده شد که میتواند نتایج آنها را تحریف کرده، و باعث اعتماد کمتر آنها شود.
دورههای پیگیری بین سه و هشت ماه متغیر بود. پانزده مطالعه با گرانتهای پژوهشی ملی یا بینالمللی یا دولتی حمایت شدند؛ دو مطالعه منابع تامین مالی خود را گزارش نکردند.
شواهد حاصل از این مرور چه هستند؟
مداخلات آموزشی: هیچ یک از مطالعات وارد شده در این مقایسه، تاثیر مداخلات را بر پیامدهای شناختی یا عصبی‐رفتاری، یا روی آسیبها ارزیابی نکردند. مداخلات آموزشی در مقایسه با عدم مداخله، شاید هیچ تفاوتی را در سطوح سرب خون کودکان خردسال یا سطوح گردوغبار کف زمین ایجاد نکنند (شواهد با کیفیت متوسط).
مداخلات محیطی: یک مطالعه با مقایسه اقدامات کنترلی گردوغبار با عدم مداخله، تفاوتی اندک تا عدم تفاوت را در پیامدهای شناختی و عصبی‐رفتاری بین گروهها پس از سه تا هشت سال نشان داد. همان مطالعه آسیبها را ارزیابی کرد و هیچ ارتباطی را با نوع مداخله نشان نداد، اما دو کودک مبتلا به عوارض جانبی را در گروه کنترل مشاهده کرد. همه مطالعات وارد شده در این مقایسه نشان دادند که کنترل گردوغبار نسبت به عدم مداخله منجر به کاهش بیشتر یا کمتری در سطوح سرب خون در کودکان خردسال (شواهد با کیفیت متوسط) یا سطوح گردوغبار در کف زمین (شواهد با کیفیت بسیار پائین) نمیشود. دو مطالعه تاثیر کاهش خاک را ارزیابی کردند، و امکان نتیجهگیری را در مورد اثربخشی آن فراهم نکردند (شواهد با کیفیت بسیار پائین).
ترکیبی از مداخلات آموزشی و محیطی در برابر آموزش استاندارد: شواهد کافی وجود ندارد که نشان دهد ترکیب مداخلات، سطوح سرب خون یا سطوح سرب گردوغبار در کف زمین را کاهش میدهند (شواهد با کیفیت بسیار پائین)، انجام مطالعات بیشتری برای رفع این شکاف پژوهشی نیاز است.
در آینده چه اتفاقی میافتد؟
انجام تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا دریابیم چه روشی برای پیشگیری از قرار گرفتن کودکان در معرض سرب موثر است. مطالعات باید در گروههای مختلف اجتماعیاقتصادی در کشورهایی با سطح درآمد بالا، متوسط و پائین انجام گیرند تا مشخص شود که مداخلات چگونه در زمینههای مختلف شکل گرفته بر اساس سطوح مختلف صنعتی شدن یا مقررات ایمنی سلامت محیطی و شغلی عمل میکنند.
ما ۱۴,۴۸۸ رکورد منحصربهفرد را شناسایی کردیم و ۱۰۳۰ مورد را برای واجد شرایط بودن در متن کامل ارزیابی کردیم. ما ۵۸ مطالعه را یافتیم که با معیارهای ورود ما مطابقت داشتند، شامل ۲۲ RCT؛ ۳ NRCT؛ ۱۴ مطالعه CBA و ۱۹ مطالعه ITS، با مجموع ۱,۱۸۰,۰۹۶ شرکتکننده. میانه زمانی طول مدت پیگیری ۱۰ ماه بود. این مطالعات شامل کودکان، نوجوانان و بزرگسالان میشد و در انواع مختلف محیطها از جمله مدارس، خردهفروشی و مراکز خدمات غذایی اجرا میشد. بیشتر مطالعات را در معرض خطر بالا یا نامشخص سوگیری در حداقل یک حوزه قضاوت کردیم و بیشتر مطالعات از طراحیهای غیر‐تصادفیسازی شده استفاده کرده بودند. مطالعات طیف وسیعی را از مداخلات مورد بررسی قرار داده و نتایج را برای اینها بهطور جداگانه ارائه میکنیم.
مداخلات برچسبگذاری (۸ مطالعه): شواهدی را با قطعیت متوسط یافتیم که نشان میداد برچسبگذاری به صورت چراغ راهنمایی (traffic‐light) همراه با کاهش فروش SSBها مرتبط است و شواهدی با قطعیت پائین نشان میدهد که برچسبگذاری برای امتیاز رتبهبندی غذایی با کاهش فروش SSBها همراه است. در مورد تاثیرات برچسبگذاری کالری روی منوی غذا بر فروش SSBها، گزارشها متغیر هستند.
استانداردهای تغذیهای در موسسات عمومی (۱۶ مطالعه): شواهدی را با قطعیت پائین یافتیم که نشان میداد کاهش دسترسی به SSBها در مدارس با کاهش مصرف SSBها مرتبط است. ما شواهدی را با قطعیت بسیار پائین پیدا کردیم که در آن افزایش دسترسی به آب آشامیدنی در مدارس و برنامههای میوه مدرسه با کاهش مصرف SSB همراه بوده است. ارتباطهای گزارش شده بین بهبود دسترسی به آب آشامیدنی در مدارس و وزن بدن دانشآموزان متغیر هستند.
ابزارهای اقتصادی (۷ مطالعه): ما شواهدی را با قطعیت متوسط یافتیم که نشان میداد افزایش قیمت SSBها با کاهش فروش SSBها همراه است. گزارشها در مورد تاثیر تخفیف روی قیمت نوشیدنیها با کالری پائین بر فروش SSB متغیر است.
مداخلات تامین غذای کامل (۳ مطالعه): ارتباطهای گزارش شده بین ابتکارات داوطلبانه صنعت برای بهبود تامین غذای کامل و فروش SSB متغیر است.
مداخلات خردهفروشی و خدمات غذایی (۷ مطالعه): شواهدی را با قطعیت پائین یافتیم که نشان میدهند نوشیدنیهایی با پیشفرض سالمتر در منوهای غذایی کودکان در رستورانهای زنجیرهای با کاهش فروش SSB همراه است و شواهدی با قطعیت متوسط نشان میدهد که تبلیغات نوشیدنیهای سالم در سوپرمارکتها منجر به کاهش فروش SSB میشود. شواهدی را با قطعیت بسیار پائین پیدا کردیم مبنی بر اینکه محدودیتهای برنامهریزی شهری بر رستورانهای فستفودی و محدودیتهای اعمال شده بر تعداد فروشگاههای فروش SSBها در محیطهای دور افتاده با کاهش فروش SSB همراه هستند. ارتباطهای گزارش شده بین ترویج نوشیدنیهای سالمتر در دستگاههای فروش اتوماتیک و مصرف یا فروش SSB متغیر است.
رویکردهای درونبخشی (۸ مطالعه): شواهدی را با قطعیت متوسط یافتیم که نشان میدهد برنامههای یارانههای غذایی دولتی با محدودیتهای خرید SSBها، با کاهش مصرف SSB همراه هستند. برنامههای بدون محدودیت سودآور غذایی، تاثیرات گوناگونی را گزارش کردند. ما شواهدی را با قطعیت متوسط یافتیم که نشان میدهد کمپینهای چند‐جزیی عمومی متمرکز بر SSBها، با کاهش فروش SSB همراه هستند. ارتباطهای گزارش شده بین آزادسازی تجارت و سرمایهگذاری و فروش SSB متغیر است.
مداخلات مبتنی بر خانه (۷ مطالعه): ما شواهدی را با قطعیت متوسط یافتیم که نشان میدهد بهبود دسترسی به نوشیدنیهای کمکالری در محیط خانگی با کاهش مصرف SSB همراه است و شواهدی با قطعیت بالا نشان میدهند این مداخلات با کاهش وزن بدن میان نوجوانان دارای اضافهوزن یا چاق و مصرف پایه بالای SSBها همراه است.
پیامدهای جانبی گزارش شده توسط مطالعات، که ممکن است در برخی شرایط رخ دهد، شامل تاثیرات منفی بر درآمد، مصرف جبرانی SSB خارج از مدرسه زمانی که دسترسی به SSBها در مدارس کاهش مییابد، کاهش مصرف شیر، نارضایتی سهامداران و افزایش محتوای کل انرژی در خریدهای خواربار با تخفیف قیمت در نوشیدنیهای با کالری پائین، در میان افراد دیگر میشود. قطعیت شواهد در مورد پیامدهای جانبی، برای بسیاری از پیامدها پائین تا بسیار پائین بود.
ما مداخلاتی را که شیر شیرین شده با شکر را هدف قرار داده بودند، بهطور جداگانه تجزیهوتحلیل کردیم و شواهدی را با قطعیت پائین تا متوسط پیدا کردیم که نشان میداد برچسبگذاری شکلکها و جوایز کوچک برای انتخاب نوشیدنیهای سالمتر در کافه تریاهای مدارس ابتدایی با کاهش مصرف شیر شیرین شده با شکر مرتبط هستند. ما شواهدی را با قطعیت پائین پیدا کردیم که نشان میداد بهبود جاگذاری شیر ساده در کافه تریاهای مدارس با کاهش مصرف شیر شیرین شده با شکر در ارتباط نیست.
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر چه هستند؟
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر (sugar‐sweetened beverages; SSBs) نوشیدنیهای سرد و داغ با شکر افزوده هستند. SSBهای رایج عبارتند از نوشیدنیهای غیر‐الکلی غیر‐رژیمی، سودای معمولی، چای سرد شده، نوشیدنیهای ورزشی، نوشیدنیهای انرژیزا، پانچهای میوه، آبهای شیرین شده، و چای و قهوه شیرین شده.
چرا SSBها یک موضوع مهم سلامت هستند؟
پژوهشها نشان میدهند افرادی که مقدار زیادی SSB مینوشند اغلب وزنشان زیاد میشود. نوشیدن مقدار زیادی SSBها نیز میتواند خطر ابتلا به دیابت، بیماری قلبی، و پوسیدگی دندان را افزایش دهد. بنابراین پزشکان توصیه میکنند که کودکان، نوجوانان و بزرگسالان SSBهای کمتری مصرف کنند. دولتها، بنگاههای تجاری، مدارس و محلهای کار، اقدامات مختلفی را برای حمایت از گزینههای سلامتتر در انتخاب نوشیدنی اتخاذ کردهاند.
هدف این مطالعه مروری چیست؟
ما میخواستیم بفهمیم اقداماتی که تاکنون اتخاذ شدهاند در کمک به افراد برای نوشیدن SSBهای کمتر به منظور بهبود سلامت آنها موفق بودهاند یا خیر. ما روی اقداماتی تمرکز کردیم که محیطی را تغییر میدهند که افراد در آن شرایط گزینههای نوشیدنی را انتخاب میکنند. ما به مطالعات در زمینه برنامههای آموزشی یا مالیاتهای SSB توجه نکردیم، چرا که اینها در مرورهای جداگانه مورد بررسی قرار میگیرند. (با این حال، افزایش قیمتی را در SSB بررسی کردیم که به دلیل مالیات نبودند.) ما به دنبال تمام مطالعات در دسترس بودیم که معیارهای به خوبی تعریف شده را برای پاسخ به این پرسش داشتند. این مرور نشان دهنده وضعیت شواهد تا ژانویه ۲۰۱۸ است.
ما چه مطالعاتی را یافتیم؟
ما ۵۸ مطالعه را پیدا کردیم که شامل بیش از یک میلیون بزرگسال، نوجوان و کودک بودند. اکثر مطالعات حدود یک سال به طول انجامیدند و در مدارس، فروشگاهها یا رستورانها انجام شدند.
برخی مطالعات از روشهایی استفاده کردند که چندان قابل اعتماد نبودند. به عنوان مثال، در برخی از مطالعات، از شرکتکنندگان به سادگی پرسیده شد که چقدر SSB میخورند، که چندان قابل اعتماد نیست، چون گاهی اوقات افراد فراموش میکنند که چقدر SSB میخورند. بنابراین برخی از یافتههای مرور ما ممکن است زمانی که مطالعات بهتر و بیشتر در دسترس قرار گیرند، تغییر کنند.
این مطالعات به ما چه میگویند؟
ما شواهدی را پیدا کردهایم که برخی از اقدامات اجرا شده برای کمک به افراد در نوشیدن SSBs کمتر موفق بودهاند، از جمله موارد زیر:
‐ برچسبهایی که به راحتی فهمیده میشوند، مثل برچسبهای شبیه چراغ راهنمایی، و برچسبهایی که مفید بودن نوشیدنیها را با ستارهها یا اعداد رتبهبندی میکنند.
‐ محدودیتها در دسترسی به SSB در مدارس (به عنوان مثال جایگزینی SSBها با آب در کافه‐تریاهای مدارس.)
‐ افزایش قیمت SSBها در رستورانها، فروشگاهها و مراکز تفریحی.
‐ منوهای کودکان در رستورانهای زنجیرهای که شامل نوشیدنیهای سالمتر به عنوان نوشیدنی استاندارد آنها هستند.
‐ ترویج نوشیدنیهای سالمتر در سوپرمارکتها.
‐ یارانههای غذایی دولتی (به عنوان مثال استامپهای خوراکی) که نمیتوانند برای خرید SSBها مورد استفاده قرار گیرند.
‐ کمپینهای عمومی با تمرکز بر SSBها.
‐ اقداماتی که در دسترس بودن نوشیدنیهای کم‐کالری را در خانه بهبود میبخشند، به طور مثال از طریق تحویل بطریهای آب و نوشیدنیهای رژیمی به درب خانه.
ما همچنین شواهدی را پیدا کردهایم که نشان میدهند بهبود دسترسی به آب آشامیدنی و نوشیدنیهای رژیمی در خانه میتواند به افراد کمک کنند تا وزن خود را کاهش دهند.
همچنین اقدامات دیگری نیز وجود دارند که ممکن است بر مقدار SSB که افراد مینوشند، تاثیر داشته باشند اما برای این شواهد موجود، شواهدی با قطعیت پائین وجود دارد.
برخی از مطالعات، اما نه همه آنها، دریافتند که چنین اقداماتی میتوانند تاثیراتی داشته باشند که در نظر گرفته نشده و شاید منفی باشد. برخی مطالعات گزارش دادند که با اجرای این اقدامات، سود فروشگاهها و رستورانها کاهش پیدا کرد، اما مطالعات دیگر نشان دادند که سود، بیشتر شده یا همان طور باقی ماند. کودکانی که آب آشامیدنی رایگان در مدارس میگیرند، ممکن است شیر کمتری بنوشند. برخی مطالعات گزارش کردند که افراد از این اقدامات ناخشنود بودند.
ما همچنین به مطالعات انجام شده در مورد شیر شیرین شده با شکر نگاه کردیم. ما دریافتیم که جوایز کوچک برای کودکانی که شیر ساده را در کافه‐تریای مدرسه خود انتخاب میکنند و همچنین برچسبهای شکلکدار، ممکن است به کودکان کمک کنند تا کمتر از شیر شیرین شده با شکر بنوشند. با این حال، این همچنین ممکن است سهم شیر تلف شده را بالا ببرد زیرا کودکان آنها را انتخاب میکنند اما آن را نمیخورند.
این نتایج در عمل به چه معنا است؟
مرور ما نشان میدهد اقداماتی که محیطی را تغییر میدهند که در آن افراد نوشیدنیها را انتخاب میکنند، میتوانند به افراد کمک کنند تا کمتر SSB بخورند. بر اساس یافتههای ما، پیشنهاد میکنیم که چنین اقداماتی ممکن است بهطور گستردهتری مورد استفاده قرار گیرند. مقامات دولتی، افراد تجاری و متخصصان سلامت که چنین اقداماتی را انجام میدهند، باید با محققان برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد تاثیرات آنها در کوتاهمدت و طولانیمدت همکاری کنند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb