استراتژی جستوجو ۳۱,۷۶۷ رکورد را شناسایی کرد؛ پس از غربالگری، ۹۰ گزارش متن کامل از نظر واجد شرایط بودن ارزیابی شدند. تعداد ۶۷ کارآزمایی را وارد کردیم (از ۷۶ گزارش)، که ۸۵۰۶ زن را وارد کردند؛ تعداد زنانی که در آنالیزها شرکت کردند، میان پیامدها بسیار متفاوت بودند، به طوری که بررسی غلظت هموگلوبین در نقطه پایانی مطالعه، پیامدی با بیشترین تعداد شرکتکنندگان آنالیز شده بود (۶۸۶۱ زن). فقط ۱۰ مطالعه با خطر سوگیری (bias) پائین در نظر گرفته شدند، اکثر مطالعات جزئیات کافی را در مورد کیفیت کارآزمایی ارائه ندادند.
احتمال بروز کمخونی میان زنان دریافت کننده آهن در پایان مداخله در مقایسه با زنان گروه کنترل، بهطور قابلتوجهی کمتر بود (خطر نسبی (RR): ۰,۳۹؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۲۵ تا ۰.۶۰، ۱۰ مطالعه، ۳۲۷۳ زن، شواهد با کیفیت متوسط). زنان دریافت کننده آهن، غلظت بالاتر هموگلوبین را نسبت به زنان گروه کنترل در پایان مداخله نشان دادند (تفاوت میانگین (MD): ۵.۳۰؛ ۹۵% CI؛ ۴.۱۴ تا ۶.۴۵، ۵۱ مطالعه، ۶۸۶۱ زن، شواهد با کیفیت بالا). زنان دریافت کننده آهن در مقایسه با زنان گروه کنترل، با خطر کمتر کمبود آهن روبهرو بودند (RR: ۰.۶۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۰ تا ۰.۷۶، ۷ مطالعه، ۱۰۸۸ زن، شواهد با کیفیت متوسط). فقط یک مطالعه (۵۵ زن) بهطور خاص کمخونی ناشی از فقر آهن را گزارش کرد و هیچ مطالعهای به مورتالیتی اشاره نداشت. هفت کارآزمایی با حضور ۹۰۱ زن در مورد «هر گونه عارضه جانبی» گزارش کرده و افزایش کلی شیوع عوارض جانبی ناشی از مصرف مکملهای آهن را شناسایی نکردند (RR: ۲.۱۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۴ تا ۴.۸۶، شواهد با کیفیت پائین). پنج مطالعه با حضور ۵۲۱ زن، به افزایش شیوع عوارض گوارشی در زنان مصرف کننده آهن اشاره نکردند (RR: ۱.۹۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۲۶ تا ۳.۱۲، شواهد با کیفیت پائین). شش مطالعه که ۶۰۴ زن را وارد کردند، افزایش شیوع مدفوع شل/اسهال را شناسایی کردند (RR: ۲.۱۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۰ تا ۴.۱۱، شواهد با کیفیت بالا)؛ هشت مطالعه با ورود ۱۰۳۶ زن، افزایش شیوع مدفوع سفت/یبوست را گزارش کردند (RR: ۲.۰۷؛ ۹۵% CI؛ ۱.۳۵ تا ۳.۱۷، شواهد با کیفیت بالا). هفت مطالعه که ۱۱۹۰ زن را بررسی کردند، شواهدی را مبنی بر افزایش شیوع درد شکم میان زنان تصادفیسازی شده برای مصرف آهن به دست آوردند (RR: ۱.۵۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۹ تا ۲.۴۱، شواهد با کیفیت پائین). هشت مطالعه با حضور ۱۲۱۴ زن، شواهدی را مبنی بر افزایش شیوع تهوع میان زنان تصادفیسازی شده برای مصرف آهن نیافتند (RR: ۱.۱۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۸ تا ۱.۸۲). وجود شواهدی مبنی بر اینکه مکمل آهن باعث بهبود عملکرد شناختی در زنان میشود، نامطمئن است، زیرا مطالعات قابل متاآنالیز نبودند و مطالعات فردی نتایج متناقضی را گزارش کردند. مصرف مکمل آهن حداکثر و کمتر از حداکثر عملکرد ورزشی را بهبود بخشیده، و به نظر میرسد خستگی علامتدار را کاهش میدهد. اگرچه به دلیل وجود تفاوت در گزارشدهی نمیتوان پایبندی به درمان را بهطور رسمی متاآنالیز کرد، تفاوت آشکاری در پایبندی به درمان میان زنان تصادفیسازی شده به گروه دریافت آهن و گروه کنترل وجود نداشت.
سوال مطالعه مروری
مصرف خوراکی آهن حداقل به مدت پنج روز در هفته چه تاثیری بر پیامدهای سلامت زنان در دوران قاعدگی دارد (در مقایسه با عدم مصرف آهن)؟
پیشینه
کمبود آهن (کمبود آهن ذخیره شده در بدن) و کمخونی (سطوح پائین هموگلوبین ‐ گلبولهای قرمز سالم ‐ در خون) از مشکلات رایج در سطح جهانی، به ویژه در زنان، است. سطوح پائین آهن در نهایت میتواند باعث کمخونی (کمخونی ناشی از فقر آهن) شود. حدود یک سوم زنان غیر باردار در سراسر جهان دچار کم خونی هستند. این مشکل بیشتر در کشورهای کم درآمد دیده میشود، اما کمبود آهن و کمخونی در زنان در همه زمینهها شایعتر است. کمخونی ناشی از فقر آهن به سلامت و بهزیستی (well‐being) زنان آسیب رسانده و مکملهای آهن ‐ قرص، کپسول، شربت یا قطره حاوی آهن ‐ یک مداخله رایج برای پیشگیری و درمان این بیماری هستند. ما به دنبال بررسی شواهد آهن، مصرف خوراکی آن حداقل به مدت پنج روز در هفته، برای بهبود پیامدهای سلامت در زنان غیر باردار در سنین باروری (زنان در دوره قاعدگی) بودیم.
تاریخ جستوجو
این مرور تا نوامبر ۲۰۱۵ بهروز است.
ویژگیهای مطالعه
مطالعاتی را وارد کردیم که تاثیرات مصرف آهن را در مقایسه با عدم مصرف آن، زمانی که حداقل پنج روز در هفته به زنان در سنین قاعدگی داده شد، مقایسه کردند. تعداد ۶۷ کارآزمایی را شناسایی کردیم که ۸۵۰۶ زن واجد شرایط را برای گنجاندن در مرور انتخاب کردند. اکثر کارآزماییها بین یک و سه ماه به طول انجامیدند. رایجترین نوع آهن مورد استفاده، سولفات آهن ( ferrous sulphate) بود.
نتایج کلیدی
شواهدی را پیدا کردیم که مکملهای آهن شیوع کمخونی و کمبود آهن را کاهش داده، و سطوح هموگلوبین را در خون و در ذخایر آهن افزایش میدهند. مصرف مکمل آهن به وضوح خطر بروز عوارض جانبی، به عنوان مثال، یبوست و درد شکم، را افزایش میدهد.
کیفیت شواهد
شواهدی را با کیفیت بالا یافتیم که آهن هموگلوبین را بهبود میبخشد و در عملکرد روده تغییراتی ایجاد میکند، اما شواهدی را با کیفیت متوسط به دست آوردیم که آهن شیوع کمخونی و کمبود آهن را کاهش میدهد. شواهدی دال بر تاثیرات آهن بر دیگر پیامدها، مانند درد شکم، کیفیت پائینی دارد. هیچ اطلاعاتی در مورد تاثیرات آهن بر مورتالیتی در این گروه جمعیتی وجود ندارد.
انجام مطالعات قطعی بیشتری مورد نیاز است تا مشخص شود مصرف مکملهای آهن به صورت خوراکی برای حداقل پنج روز در هفته تاثیری بر پیامدهای کلیدی مرتبط با سلامت دارد یا خیر.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb