نه RCT کامل شده، معیارهای ورود را به مطالعه داشتند، که از بین آنها چهار کارآزمایی به صورت خوشهای‐تصادفیسازی شده انجام شدند. همچنین پنج کارآزمایی در حال انجام را شناسایی کردیم. مطالعات وارد شده در معرض خطر بالا یا نامشخص سوگیری قرار داشته، و بر اساس رتبهبندی GRADE، از کیفیت پائین یا بسیار پائین برخوردار بودند. طول دوره پیگیری از یک سال در چهار مطالعه، سه سال در یک مطالعه، پنج یا شش سال در دو مطالعه، و ده سال در دو مطالعه متفاوت بود. هشت مطالعه، شرکتکنندگانی را از جمعیت عمومی به کار گرفتند، اگرچه از نظر محدوده سنی هدف، تفاوتهای وجود داشت. یک مطالعه اعضای خانواده بیماران قلبی (دارای خطر بالا) را به کار گرفت. تفاوتهای قابلتوجهی میان مطالعات از نظر مداخلات دریافت شده توسط گروه مداخله و کنترل وجود داشت. شواهد کافی برای طبقهبندی مطالعات بر اساس انواع رویکردهای ارزیابی خطر به دست نیامد.
دادههای محدودی درباره مورتالیتی به هر علتی (all‐cause mortality) (خطر نسبی (RR): ۰,۹۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۳ تا ۱.۰۳؛ ۳ مطالعه؛ ۱۰۳,۵۷۱ شرکتکننده؛ I² = ۰%؛ شواهد با کیفیت پائین) و مورتالیتی ناشی از بیماریهای قلبیعروقی (RR: ۱.۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۰ تا ۱.۱۱؛ ۲ مطالعه؛ ۴۳,۹۵۵ شرکتکننده؛ I² = ۰%) موجود است، و نشان میدهد که غربالگری تاثیری بر این پیامدها ندارد. دادهها برای ترکیبی از نقاط پایانی (endpoint) غیر کشنده نیز محدود بودند؛ در مجموع، شواهد نشان میدهد که هیچ تفاوتی در تمام بیماریهای عروق کرونر قلبی (RR: ۱.۰۱؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۵ تا ۱.۰۷؛ ۴ مطالعه؛ ۵ مقایسه؛ ۱۱۰,۱۶۸ شرکتکننده؛ I² = ۰%؛ شواهد با کیفیت پائین)، بیماریهای عروق کرونر قلبی غیر کشنده (RR: ۰.۹۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۹ تا ۱.۰۹؛ ۲ مطالعه؛ ۴۳,۹۵۵ شرکتکننده؛ I² = ۳۹%)، همه موارد سکته مغزی (RR: ۰.۹۹؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۰ تا ۱.۱۰؛ ۲ مطالعه؛ ۷۹,۶۳۱ شرکتکننده؛ I² = ۰%؛ شواهد با کیفیت پائین)، و سکته مغزی غیر کشنده (RR: ۱.۱۷؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۴ تا ۱.۴۷؛ ۱ مطالعه؛ ۲۰,۰۱۵ شرکتکننده) وجود ندارد.
بهطور کلی، به نظر میرسد ارزیابی سیستماتیک خطر منجر به سطح پائینتر کلسترول تام (تفاوت میانگین (MD): ۰,۱۱‐ میلیمول بر لیتر (mmol/l)؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۷‐ تا ۰.۰۴‐؛ ۶ مطالعه؛ ۷ مقایسه؛ ۱۲,۵۹۱ شرکتکننده؛ I² = ۵۷%؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین)، فشار خون سیستولیک پائینتر (MD؛ ۳.۰۵‐ میلیمتر جیوه (mmHg)؛ ۹۵% CI؛ ۴.۸۴‐ تا ۱.۲۵‐؛ ۶ مطالعه؛ ۷ مقایسه؛ ۱۲,۵۹۱ شرکتکننده؛ I² = ۸۲%؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین) و فشار خون دیاستولیک پائینتر (MD؛ ۱.۳۴‐ میلیمتر جیوه؛ ۹۵% CI؛ ۱.۷۶‐ تا ۰.۹۳‐؛ ۶ مطالعه؛ ۷ مقایسه؛ ۱۲,۵۹۱ شرکتکننده؛ I² = ۰%؛ شواهد با کیفیت پائین) میشود. یک مطالعه عوارض جانبی را ارزیابی کرد و هیچ تفاوتی را در دیسترس سایکولوژیکی طی پنج سال (۱۱۲۶ نفر) نشان نداد.
سوال مطالعه مروری
آیا برنامههای ارزیابی سیستماتیک خطر (غربالگری) در پیشگیری از بروز بیماریهای قلبیعروقی مفید هستند؟
پیشینه
بیماریهای قلبیعروقی (CVD) گروهی از بیماریهای اثرگذار بر قلب و عروق خونی هستند. CVD یک بار (burden) جهانی است و هنوز هم دلیل شماره یک مرگومیر زودرس و ناتوانی در سراسر جهان به حساب میآید. شناسایی افرادی که در معرض افزایش خطر بیماریهای قلبیعروقی قرار دارند، از طریق برنامههای شبه‐غربالگری، ممکن است به پیشگیری و مدیریت CVD کمک کنند. این مطالعه مروری، اثربخشی ارزیابی سیستماتیک خطر یا برنامه شبه‐غربالگری را در کاهش مرگومیر قلبیعروقی، مرگ به هر علتی، حوادث غیر کشنده (مانند حملات قلبی، سکته مغزی و آنژین) و عوامل خطرساز CVD در بزرگسالان سالم و بزرگسالان در معرض خطر CVD ارزیابی کرد.
ویژگیهای مطالعه
بانکهای اطلاعاتی علمی را برای یافتن کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شدهای (کارآزماییهای بالینی که در آنها افراد بر اساس شانس و به صورت تصادفی یکی از دو یا چند نوع درمان را دریافت میکنند) جستوجو کردیم که به بررسی ارزیابی سیستماتیک خطر در بزرگسالان سالم یا افرادی پرداختند که در معرض خطر بالای ابتلا به بیماری قلبیعروقی قرار داشتند. افرادی را که قبلا CVD داشتند (مانند حملات قلبی و سکته مغزی) در نظر نگرفتیم، زیرا این افراد برای خدمات سلامت شناخته شده بوده و تحت درمان قرار داشتند. شواهد تا ژانویه ۲۰۱۵، بهروز است.
نتایج کلیدی
نه کارآزمایی، معیارهای ورود را به مطالعه داشتند. دادههای محدودی نشان میدهند که غربالگری، هیچ تاثیری بر مرگومیر (به هر علتی) یا تعداد افرادی که سکته مغزی داشته یا دچار بیماریهای کرونر قلبی در حال پیشرفت بودند، نگذاشت . دادهها همچنین برای عوامل خطر قلبیعروقی (لیپیدهای خون و فشار خون) که در آنها برخی تاثیرات مطلوب با ارزیابی سیستماتیک خطر دیده شد، محدود بود، اما بین مطالعات تفاوت وجود داشت و بنابراین نتایج قطعی نیستند.
کیفیت شواهد
بهطور کلی، سطح کیفیت شواهد، پائین یا بسیار پائین بودند. مطالعات وارد شده، در معرض خطر سوگیری (bias) بودند، چهار مطالعه، خطر بالای سوگیری را نشان دادند. با در نظر داشتن این امر، نتایج حاصل از این مطالعه مروری، باید با احتیاط تفسیر شوند.
در حال حاضر، شواهد محدودی در مورد تاثیرات ارزیابی سیستماتیک خطر برای پیشگیری از بروز CVD وجود دارد. پنج کارآزمایی در حال انجام را شناسایی کردیم و زمانی که نتایج حاصل از آنها در دسترس قرار گیرند، آنها را با هم ترکیب میکنیم.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb