کمّیسازی تاثیرات مرتبط با دوز در دوزها و انواع مختلف بلاکرهای انتخابی گیرنده آدرنرژیک بتا‐۱ بر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در برابر دارونما (placebo) در بیماران مبتلا به هیپرتانسیون اولیه.
بانک اطلاعاتی خلاصه مرورهای اثربخشی (Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness; DARE) را برای مرورهای مرتبط جستوجو کردیم. بانکهای اطلاعاتی زیر را برای مطالعات اولیه جستوجو کردیم: پایگاه ثبت تخصصی گروه هیپرتانسیون در کاکرین (Cochrane Hypertension Specialised Register)؛ (تمام سالها تا ۱۵ اکتبر ۲۰۱۵)؛ CENTRAL از طریق پایگاه ثبت مطالعات آنلاین کاکرین (Cochrane Register of Studies Online)؛ (شماره ۱۰؛ ۲۰۱۵)؛ Ovid MEDLINE (از ۱۹۴۶ تا ۱۵ اکتبر ۲۰۱۵)، Ovid EMBASE (از ۱۹۷۴ تا ۱۵ اکتبر ۲۰۱۵) و ClinicalTrials.gov (تمام سالها تا ۱۵ اکتبر ۲۰۱۵). پایگاه ثبت تخصصی گروه هیپرتانسیون، شامل موارد زیر است: کارآزماییهای کنترل شده حاصل از جستوجوهای چکیده مقالات CAB؛ CINAHL، پایگاه ثبت مرکزی کارآزماییهای کنترل شده کاکرین؛ EMBASE، خلاصهمقالات علم و فناوری مواد غذایی (Food Science and Technology Abstracts; FSTA)، بهداشت جهانی، LILACS؛ MEDLINE، پایاننامهها و تزهای ProQuest؛ PsycINFO؛ Web of Science و پلتفرم بینالمللی پایگاه ثبت کارآزماییهای بالینی سازمان جهانی بهداشت (ICTRP). بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی با استفاده از استراتژی ترکیبی از جستوجوی با حساسیت بالای کاکرین، برای شناسایی کارآزماییهای تصادفیسازی شده در MEDLINE جستوجو شدند: نسخه با حداکثر حساسیت (نسخه ۲۰۰۸) با اصطلاحات MeSH و اصطلاحات متنی رایگان انتخاب شد. هیچ محدودیت زبانی استفاده نشد. راهبرد جستوجوی MEDLINE به CENTRAL؛ EMBASE، پایگاه ثبت تخصصی گروه هیپرتانسیون و ClinicalTrials.gov با استفاده از واژگان کنترل شده مناسب و همچنین قابل اجرا ترجمه شدهاند. کل استراتژیها درضمیمه ۱ موجودند.
دو نویسنده ورود مطالعات را تایید و به طور جداگانه دادهها را استخراج کردند. نرمافزار Review Manager (RevMan) ۵,۳.۵ برای سنتز دادهها استفاده شد.
ما ۵۶ مورد RCT (کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده) را شناسایی کردیم که اثربخشی بلاکرهای انتخابی بتا‐۱ (بتا‐بلاکر‐۱) در کاهش فشار خون (BP) در ۷۸۱۲ بیمار هیپرتانسیو اولیه بررسی کرده بودند. از میان کارآزماییهای وارد شده به مرور، ۲۶ مورد RCT، از نوع مطالعات موازی و ۳۰ RCT، مطالعات متقاطع بودند که هشت نوع بتا‐بلاکر‐۱ را آزموده بودند. روی هم رفته، اکثریت بلاکرهای بتا‐۱ مطالعه شده به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک (systolic blood pressure; SBP) و دیاستولیک (diastolic blood pressure; DBP) را کاهش دادند. در افرادی با هیپرتانسیون خفیف تا متوسط، بلاکرهای انتخابی بتا‐۱ را تا میانگین ۸‐/۱۰‐ میلیمتر جیوه و ضربان قلب را تا ۱۱ ضربه در دقیقه کاهش دادند. حداکثر کاهش BP از طریق بلاکرهای بتا‐۱ دو بار با دوز شروع کننده اتفاق افتاد. بلاکرهای اختصاصی بتا‐۱، تاثیر پاسخ‐دوز درجهبندی شده بر SBP و DBP بالاتر از محدوده دوز توصیه شده را نشان ندادند. بیشتر بلاکرهای بتا‐۱ تست شده به طور قابل توجهی ضربان قلب را کاهش دادند. پاسخ‐دوز درجهبندی شده از بلاکرهای بتا‐۱ بر ضربان قلب مشهود بود. بلاکرهای بتا‐۱ با دوز بالاتر، ضربان قلب را بیشتر از دوزهای پائینتر کاهش دادند. به طور مجزا و روی هم رفته، بلاکرهای بتا‐۱ بر فشار نبض که آنها را از طبقات دیگر داروها متمایز مینمود، تاثیری نداشت.
پیشینه
بلاکرهای انتخابی بتا‐۱ زیر‐کلاسی از بتا‐بلاکرها هستند که به طور شایع در درمان فشار خون بالا استفاده میشوند. داروها در این طبقه شامل آتنولول (Tenormin)، متوپرولول (Lopressor)، نبیوولول (Bystolic) و بیسوپرولول (Zebeta, Monocor) هستند. ما یک متدولوژی جامع را برای آزمودن اینکه چطور دوزها و داروهای مختلف در این طبقه از داروها فشار خون را کاهش میدهند، ایجاد کردیم.
ویژگیهای مطالعات وارد شده
ما ۵۶ کارآزمایی بالینی را که تاثیر هشت نوع از بلاکرهای بتا‐۱ را در کاهش فشار خون در ۷۸۱۲ فرد با فشار خون بالا میآزمود، یافته و در این مرور گنجاندیم. این شرکتکنندگان به طور تصادفی برای دریافت دوز ثابتی از درمان با بلاکر بتا‐۱ یا دارونما (placebo) برای ۳ تا ۱۲ هفته تعیین شدند.
نتایج کلیدی
به طور میانگین، بلاکرهای بتا‐۱؛ BP را تا ۱۰‐ درجه در فشار سیستولیک و ۸‐ درجه در فشار دیاستولیک در افراد با فشار خون بالای خفیف تا متوسط کاهش دادند. به طور کلی، دوزهای بالاتر از بلاکرهای بتا‐۱ کاهش بزرگتری از فشار خون را در مقایسه با دوزهای پائینتر نشان نداد. حداکثر کاهش فشار خون با مصرف دو بار در روز از شروع دوز توصیه شده، نشان داده شد.
دوزهای بالاتر بلاکرهای بتا‐۱ ضربان قلب را بیشتر از دوزهای کمتر کاهش دادند، بنابراین احتمال بیشتری وجود دارد که سبب عارضه جانبی شایع کند شدن ضربان قلب شوند. بلاکرهای انتخابی بتا‐۱ فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را تا درجه مشابهی کاهش میدهند، همانطور که نمونهای برای زیر‐کلاسهای دیگری از بتا‐بلاکرها است و بنابراین تاثیری اندک یا عدم تاثیر بر فشار نبض میگذارند. این وضعیت، متفاوت از طبقههای دیگر داروهای آنتیهیپرتانسیو مانند دیورتیکهای تیازیدی، مهار کنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین و بلاکرهای گیرنده آنژیوتانسین است.
کیفیت شواهد
کیفیت شواهد به علت انواع مختلف سوگیری (bias) که میتوانست تاثیر را اغراقآمیز جلوه کند، پائین تشخیص داده شد. شواهد با کیفیت پائین به این معناست که احتمال زیادی وجود دارد پژوهشهای آتی، تاثیر مهمی بر اطمینان ما نسبت به تخمین تاثیر داشته باشد و محتمل است که تخمین را تغییر دهد.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb