پیشینه
وریدها یک نوع رگ خونی هستند که خون را از بدن به قلب منتقل میکنند (به نام بازگشت خون وریدی). این فرآیند به کمک انقباضات یک سری از پمپهای عضلانی درون پاها انجام میشود. مشکلات وریدها یا پمپهای عضلانی در پاها در بعضی افراد میتواند این روند را مختل کند و موجب بیماریای شود که به نام نارسایی مزمن وریدی (chronic venous insufficiency; CVI) شناخته میشود. CVI ممکن است باعث درد، ادم (احتباس مایع منجر به تورم) و زخمهای پا شده و میتواند کیفیت زندگی یک فرد را مختل کند. پژوهشها نشان میدهد که درمانهایی مانند تمرین ورزشی که هدف آن افزایش حرکت مفصل مچ پا و تقویت پمپ عضلانی در کاف پا است، میتواند برای پیشگیری از بدتر شدن بیماری و عواقب آن مفید باشد. شواهدی را مبنی بر حمایت از تمرینات ورزشی به عنوان درمانی برای CVI مورد بررسی قرار دادهایم.
ویژگیهای مطالعه و نتایج کلیدی
این مرور شامل دو کارآزمایی بالینی بود که در مجموع ۵۴ شرکتکننده را وارد کرده و به طور مستقیم تاثیر مداخله تمرینات ورزشی و کنترل را مقایسه کردند (شواهد موجود تا می ۲۰۱۶). یک مطالعه گزارش داد تفاوتی بین تمرینات ورزشی و گروه کنترل وجود ندارد، در حالی که دومین مطالعه کاهش را در نشانههای گروه تمرینات ورزشی نشان داد. در پایان مطالعه، بهبود در بازگشت خون وریدی در گروه تمرینات ورزشی در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. مطالعات وارد شده گزارشی از موارد جدید زخمهای پای وریدی ارائه نکردند. تفاوتی بین گروه ورزش و کنترل با توجه به کیفیت زندگی افراد شرکتکننده، دامنه حرکات مفصل مچ پا یا قدرت عضلات کلی مشاهده نشد. یافتههای کلی بهبود در بازگشت خون وریدی در گروه تمرینات ورزشی، این ایده را مطرح میکند که تمرینات ورزشی موجب بهبود جریان خون در افراد مبتلا به CVI میشود، اما خطر سوگیری (bias) ناشی از کورسازی یا تصادفیسازی را برای هر دو مطالعه بالا میبرد. بنابراین ما در نظر میگیریم که در حال حاضر اطلاعات کافی برای تعیین اینکه تمرینات ورزشی در مدیریت CVI موثر است یا خیر، وجود ندارد.
کیفیت شواهد
کیفیت کلی شواهد را بسیار پائین قضاوت کردیم: دو مطالعه وارد شده کوچک بودند (مجموعا ۵۴ شرکتکننده) و در معرض خطر بالایی از سوگیری بر اساس شیوههای کورسازی یا تصادفیسازی آنها بود.
ما سه RCT جدید را برای این بهروزرسانی وارد کردیم، در مجموع ۶ مورد RCT را وارد کردیم که شامل ۵۵۹ کودک از سن ۲۹ روزگی تا ۱۲ سال و مبتلا به پنومونی بودند و به صورت بیمار بستری در بیمارستان تحت درمان قرار گرفتند. شدت پنومونی در یک کارآزمایی متوسط، در دو کارآزمایی شدید و در سه کارآزمایی مشخص نشده بود. مطالعات، پنج مداخله مختلف را ارزیابی کردند: اثرات فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه (۳ مطالعه؛ ۲۱۱ کودک)، فشار مثبت بازدمی (۱ مطالعه؛ ۷۲ کودک)، فشار راه هوایی مثبت مداوم (CPAP) (۱ مطالعه؛ ۹۴ کودک)، CPAP حبابی (bCPAP) (۱ مطالعه، ۲۲۵ کودک) و کمک به درناژ اتوژنیک (۱ مطالعه؛ ۲۹ کودک). مطالعات وارد شده در بنگلادش، برزیل، چین، مصر، و آفریقایجنوبی انجام شده بودند. مطالعات بهطور کلی در معرض خطر پایین سوگیری (bias) قرار داشتند. کورسازی شرکتکنندگان در اکثر مطالعات امکانپذیر نبود، اما اینطور تصور کردیم که بعید است پیامدها تحت تاثیر عدم کورسازی قرار گرفته باشند.
یک مطالعه در گروه bCPAP گزارش داد که سه مورد مرگومیر در کودکان در گروه فیزیوتراپی رخ داد (N = ۷۹) و ۲۰ مورد مرگومیر در کودکان گروه کنترل گزارش شد (N = ۱۴۶) (خطر نسبی (RR): ۰,۲۸؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۰۸ تا ۰.۹۰؛ ۲۲۵ کودک؛ شواهد با کیفیت پایین). یک مطالعه در گروه کمک به درناژ اتوژنیک (۲۹ = N)، و یک مطالعه در گروه فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه (۷۲ = N) گزارش دادند که هیچ موردی از مرگومیر رخ نداد. مشخص نیست که تکنیکهای فیزیوتراپی قفسه سینه (bCPAP، کمک به درناژ اتوژنیک، و فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه) طول مدت بستری در بیمارستان (روزها) را کاهش داد یا خیر (میانگین تفاوت (MD): ۰.۱۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۶‐ تا ۰.۷۶؛ ۴ مطالعه؛ شواهد با کیفیت پایین).
در میان پارامترهای بالینی مورد استفاده برای تعریف برطرف شدن بالینی علایم، تفاوت وجود داشت. دو مطالعه کوچک نشان دادند که تفاوتی در برطرف شدن تب بین کودکان در گروههای فیزیوتراپی (فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه و کمک به درناژ اتوژنیک) و کنترل وجود نداشت. از پنج مطالعهای که سطوح اشباع اکسیژن محیطی را در نظر گرفتند، فقط دو مورد گزارش کردند که استفاده از فیزیوتراپی قفسه سینه (CPAP و فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه) بهبود بیشتری را در سطوح اشباع اکسیژن محیطی نشان داده است. با این حال، مشخص نبود که میزان تنفس (تعداد تنفس/دقیقه) پس از فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه، بهبود یافته بود یا خیر (MD: ‐۲,۲۵؛ ۹۵% CI؛ ۵.۱۷‐ تا ۰.۶۸؛ ۲ مطالعه؛ ۱۲۲ کودک؛ شواهد با کیفیت پایین). دو مطالعه، عوارض جانبی (تعداد عوارض) را مورد بررسی قرار دادند، اما فقط یک مطالعه هر گونه عارضهای را گزارش کرد (RR: ۱.۲۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۸ تا ۱.۶۷؛ ۲ مطالعه؛ ۲۵۴ کودک؛ شواهد با کیفیت پایین).
سوال مطالعه مروری
ما شواهدی را در ارتباط با تاثیر هر نوع فیزیوتراپی قفسه سینه برای کودکان مبتلا به پنومونی مرور کردیم.
پیشینه
پنومونی نوعی عفونت ریوی و بزرگترین علت مرگومیر در سراسر جهان میان کودکان تا سن پنج سالگی است. فیزیوتراپی قفسه سینه ممکن است به بهبودی کودکان کمک کند، زیرا میتواند به باز کردن راههای هوایی و همچنین به تنفس آنها کمک کند.
تاریخ جستوجو
شواهد تا ۲۲ فوریه ۲۰۱۸ بهروز هستند.
ویژگیهای مطالعه
ما شش مطالعه را شامل ۵۵۹ کودک مبتلا به پنومونی از سن ۲۹ روزگی تا ۱۲ سالگی انتخاب کردیم. این یک بهروزرسانی از مروری است که در سال ۲۰۱۳ منتشر شده و شامل سه مطالعه جدید است.
مطالعات در بیمارستانهای بنگلادش، برزیل، چین، مصر، و آفریقای جنوبی انجام شده بودند.
پنومونی در سه مطالعه متوسط تا شدید توصیف شد، اما شدت آن در سه مطالعه مشخص نشده بود. همه مطالعات، کودکانی را که فیزیوتراپی دریافت کرده بودند و کودکانی را که فیزیوتراپی دریافت نکرده بودند، وارد کردند. همه کودکان همچنین درمان دارویی استاندارد را برای پنومونی دریافت کردند.
این مطالعات مرگومیر، طول مدت بستری در بیمارستان، زمان لازم تا طبیعی شدن نتایج آزمایشگاهی (بدون علائم پنومونی) و عوارض جانبی را مورد بررسی قرار دادند.
منابع مالی مطالعه
چهار مطالعه، منابع تامین مالی (یک آژانس سلامت کودک، دانشگاه، کمکهای تحقیقاتی دولتی) را گزارش کردند و دو مطالعه، منابع مالی مطالعه خود را گزارش نکردند.
نتایج کلیدی
یک مطالعه، مرگومیرهای کمتری را در کودکانی که فشار جریان هوای مداوم مثبت حبابی (bCPAP) دریافت کردند، گزارش کرد. تکنیکهای فیزیوتراپی (bCPAP، کمک به درناژ اتوژنیک، و فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه) با طول مدت بستری کوتاهتر در بیمارستان ارتباطی نداشتند. دو مطالعه، بهبودهایی را در سطوح اکسیژن خون پس از فیزیوتراپی قفسه سینه (CPAP و فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه) گزارش کردند. بهبودی قابل توجهی در میزان تنفس پس از فیزیوتراپی معمولی قفسه سینه مشاهده نشد. بر اساس شواهد موجود، ما نمیتوانیم تایید کنیم که فیزیوتراپی قفسه سینه برای کودکان مبتلا به پنومونی مفید است یا خیر.
کیفیت شواهد
ما کیفیت کلی شواهد را به دلیل طراحی و روشهای ناکافی مطالعه، نتایج متفاوت میان مطالعات و دادههای اندک، پایین ارزیابی کردیم.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb