ما چهار کارآزمایی (۴۶۰۸ زن) را وارد مرور کردیم، اما فقط دادههای مربوط به دو مطالعه قابل استفاده در آنالیزهای مرور بودند (n = ۴۴۷۲). دادههای قابل استفاده مطالعات در مجموع به لحاظ سوگیری کلی پُر‐خطر ارزیابی شدند. یکی از این مطالعات از نوع خوشهای‐تصادفیسازی شده و در یک کشور با سطح درآمد پائین به اجرا درآمده بود، مطالعه دیگر در یک کشور با سطح درآمد بالا به اجرا درآمده بودند. هر چهار مطالعه وارد شده به ارزیابی از دست دادن خون در سومین مرحله از زایمان پرداخته بودند. دستاندرکاران زایمان، میزان خون از دست رفته را در دو کارآزمایی تخمین زده بودند. سومین کارآزمایی برای تعیین تاثیر خونریزی، سطح هماتوکریت را در روز دوم پس از زایمان ارزیابی کرده بودند. چهارمین مطالعه PPH ≥ ۵۰۰ میلیلیتر را اندازهگیری کرده بود.
تحریک نوک سینه در برابر عدم درمان
یک مطالعه (شامل ۴۳۸۵ زن) به مقایسه تاثیر تشویق نوزاد به مکیدن پستان در برابر عدم درمان پرداخته بود. خون از دست رفته در ۱۱۴ زن اندازهگیری نشده بود (۵۹ مورد در گروه کنترل و ۵۵ مورد در گروه تشویق نوزاد به مکیدن پستان). پس از خروج بارداریهای دو‐قلویی، موارد مردهزایی و مرگومیرهای نوزادی، آنالیزهای اصلی برای این کارآزمایی روی ۴۲۲۷ مورد زایمان واژینال به اجرا درآمد. از نظر مرگومیر مادر یا موربیدیتی شدید ، یک مورد مرگومیر مادر به دلیل جفت باقیمانده در گروه تشویق نوزاد به مکیدن پستان اتفاق افتاده بود (خطر نسبی (RR): ۳,۰۳؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۷۴.۲۶ تا ۰.۱۲؛ یک مطالعه؛ ۴۲۲۷ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین)؛ به موربیدیتی شدید اشاره نشده بود. PPH شدید (مساوی یا بیشتر از ۱۰۰۰ میلیلیتر) در این مطالعه گزارش نشده بود.
بروز PPH (مساوی یا بیشتر از ۵۰۰ میلیلیتر) در گروههای تشویق نوزاد به مکیدن پستان و عدم درمان مشابه بود (RR: ۰,۹۵؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۶تا ۰.۷۷؛ یک مطالعه؛ ۴۲۲۷ شرکتکننده؛ کیفیت متوسط). از نظر از دست دادن خون در سومین مرحله زایمان، هیچ تفاوتی میان گروه تحریک نوک پستان و عدم درمان وجود نداشت (تفاوت میانگین (MD)؛ ۲,۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۱۱.۳۹ تا ۷.۳۹‐؛ یک مطالعه؛ ۴۲۲۷ شرکتکننده؛ کیفیت پائین). نرخهای جفت باقیمانده (RR: ۱,۰۱؛ ۹۵% CI؛ ۷.۱۶ تا ۰.۱۴؛ یک مطالعه؛ ۴۲۲۷ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین)، مرگومیرهای پریناتال (RR: ۱,۰۶؛ ۹۵% CI؛ ۱.۹۸ تا ۰.۵۷؛ یک مطالعه؛ ۴۲۷۱ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین) و پذیرش مجدد مادر در بیمارستان (RR: ۱,۰۱؛ ۹۵% CI؛ ۷.۱۶ تا ۰.۱۴؛ یک مطالعه؛ ۴۲۲۷ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین) در هر دو گروه مشابه بودند. سطح شواهد به دست آمده از این مقایسه را به علت نگرانیهای مربوط به خطر سوگیری در یک کارآزمایی وارد شده (آنالیزهای نامناسب برای طرح پژوهش خوشهای) و عدم‐دقت (فواصل اطمینان گسترده به طوری که از خط عدم تفاوت عبور کرده بود و برای برخی پیامدها، پائین بودن تعداد رویدادها) کاهش دادیم.
بسیاری از پیامدهای ثانویه مربوط به مادر (شامل عوارض جانبی) گزارش نشده بودند. به طور مشابه، اکثر پیامدهای ثانویه مربوط به نوزادان گزارش نشده بودند.
تحریک نوک سینه در برابر اکسیتوسین
مطالعه دیگری به مقایسه تاثیر تحریک نوک پستان (از طریق یک پمپ پستان) با اکسیتوسین پرداخته بود. هشتادوهفت زن در مطالعه شرکت داده شدند اما فقط ۸۵ نفر از آنها آنالیز شدند. PPH شدید (مساوی یا بیشتر از ۱۰۰۰ میلیلیتر) و مرگومیر مادر یا موربیدیتی شدید گزارش نشده بودند.
هیچ تاثیر آشکاری از تحریک نوک پستان بر از دست دادن خون (MD: ۱۵,۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۲۴.۵۰‐ تا ۵۴.۵۰؛ یک مطالعه؛ ۸۵ شرکتکننده؛شواهد با کیفیت پائین) یا بر آنمی پس از زایمان(MD: ‐۰,۴۰؛ ۹۵% CI؛ ۲.۲۲‐ تا ۱.۴۲؛ یک مطالعه؛ ۸۵ شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین) وجود نداشت. سطح شواهد به دست آمده از این مقایسه را به دلیل نگرانیهای مربوط به خطر سوگیری (تخصیص متناوب) در یک کارآزمایی وارد شده به مرور و عدم‐دقت (CIهای گسترده به طوری که از خط عدم تفاوت عبور کرده بود و کوچک بودن حجم نمونه) کاهش دادیم.
بسیاری از پیامدهای ثانویه مربوط به مادر (شامل بروزعوارض جانبی) گزارش نشده بودند و هیچ یک از پیامدهای ثانویه مربوط به نوزاد فهرست شده در این مرور گزارش نشده بودند.
هیچ یک از مطالعات وارد شده به مرور، یکی از پیامدهای اولیه این مرور را گزارش نکرده بودند: PPH شدید (مساوی یا بیشتر از ۱۰۰۰ میلیلیتر). فقط یک مطالعه مرگومیر مادر یا موربیدیتی شدید را گزارش کرده بود. دادههای مربوط به پیامد ثانویه برای پیامدهای مادر به میزان محدود و دادههای مربوط به پیامد ثانویه برای پیامدهای مربوط به نوزاد به میزان بسیار کم وجود داشتند.
هیچ تفاوت شفافی میان تحریک نوک پستان (تشویق نوزاد به مکیدن پستان) در برابر عدم درمان در رابطه با مرگومیر مادر، بروز PPH (مساوی یا بیشتر از ۵۰۰ میلیلیتر)، از دست دادن خون در سومین مرحله از زایمان، جفت باقیمانده، مرگومیرهای پریناتال یا پذیرش مجدد مادر در بیمارستان وجود نداشت. در حالی که این دادهها مبتنی بر یک مطالعه مجزا با یک حجم نمونه قابل قبول هستند، کیفیت این دادهها در اکثر موارد پائین یا بسیار پائین بودند.
برای ارزیابی اثربخشی تحریک نوک پستان برای کاهش خونریزی در طول سومین مرحله زایمان شواهد کافی وجود نداشت، دستیابی به شواهد بیشتر از طریق اجرای مطالعات با کیفیت بالا ضروری است. توصیه میشود در آینده مطالعات با کیفیت بالا، با حجم نمونه کافی استفاده کرده، اثر تحریک نوک پستان را در مقایسه با عوامل یوتروتونیک (uterotonic agents) از جمله سنتومترین (syntometrine) و اکسیتوسین مورد ارزیابی قرار داده و پیامدهای مهم را از جمله مواردی که در این مرور فهرست شدند، گزارش دهند.
موضوع چیست؟
پس از تولد یک نوزاد، جفت خارج میشود. فاصله زمانی بین خروج نوزاد و جفت را سومین مرحله زایمان مینامند. از دست دادن خون اضافی در طول این مرحله میتواند زندگی مادر را به خطر اندازد. روشهای متفاوت بسیاری برای کاهش میزان خونریزی در سومین مرحله از زایمان استفاده شدهاند. تحریک نوک پستان (nipple stimulation) چه به صورت دستی، با استفاده از یک پمپ پستان یا از طریق تشویق نوزاد به مکیدن پستان یک روش برای کاهش خونریزی پس از زایمان است. این روش میتواند بلافاصله پس از تولد نوزاد به منظور افزایش ترشح هورمونی به نام اکسیتوسین (oxytocin) استفاده شود. زمانی که اکسیتوسین آزاد میشود، باعث انقباضات رحم شده که متعاقبا این امر میتواند منجر به کاهش خونریزی پس از زایمان شود.
چرا این موضوع مهم است؟
اکثر مرگومیرهای مادر مرتبط با تولد نوزاد در کشورهای در حال توسعه به دلیل خونریزی پس از زایمان اتفاق میافتد. این اتفاق قابل پیشگیری است. این مرور به بررسی تاثیرات شیردهی از پستان و تحریک نوک پستان بر خونریزی در طول سومین مرحله زایمان میپردازد.
ما چه شواهدی را به دست آوردیم؟
در ۱۵ جولای ۲۰۱۵ برای دستیابی به شواهد به جستوجو پرداختیم و چهار مطالعه تصادفیسازی و کنترل شده را شامل ۴۶۰۸ زن وارد مرور کردیم اما فقط دو مورد از چهار مطالعه دادههای قابل استفاده برای آنالیز داشتند. دادههای پیامدی مرتبط هر دو مطالعه را دارای سوگیری پُر‐خطر ارزیابی کردیم. یک مطالعه به مقایسه تاثیر مکیدن پستان مادر توسط نوزاد بلافاصله پس از تولد با عدم‐مداخله پرداخته بود. مطالعه دیگری به مقایسه تحریک نوک پستان (با یک پمپ پستان) در برابر تزریق اکسیتوسین پرداخته بود. هیچ یک از دو مطالعه، خونریزی پس از زایمان را گزارش نکرده بودند. عوارض جانبی پس از درمان گزارش نشده بودند. به طور مشابه، اطلاعات محدودی درباره سایر پیامدهای مربوط به زنان و نوزادان ایشان وجود داشت.
در مقایسه میان تحریک نوک پستان (تشویق نوزاد تازه متولد شده برای مکیدن پستان) با عدم شیردهی، تفاوتهای آشکاری از لحاظ تعداد مرگومیرهای مادران وجود نداشت. بروز عوارض بیمارگونه شدید در مادر گزارش نشده بود. یک زن در گروه مداخله از نوع تشویق نوزاد تازه متولد شده برای مکیدن پستان، در نتیجه جفت باقیمانده جان خود را از دست داده بود. تفاوت شفافی در از دست دادن خون مساوی یا بیشتر از ۵۰۰ میلیلیتر، جفت باقیمانده، مرگومیرهای پریناتال و پذیرش مجدد مادر در بیمارستان میان آنهایی که از طریق پستان نوزاد خود را تغذیه کرده بودند و آنهایی که این کار را نکرده بودند، وجود نداشت. از آنجایی که این دادهها بر مبنای یک مطالعه واحد با حجم نمونه قابل قبول (شامل ۴۲۲۷ زن) بود، قسمت عمده این نتایج به دلیل نگرانیهای مربوط به آنالیز داده و متدولوژی مطالعه، دارای کیفیت پائین یا بسیار پائین بودند.
مقایسه ما از تحریک نوک پستان (با استفاده از پمپ پستان) در برابر اکسیتوسین شامل یک مطالعه کوچک با حدود فقط ۸۵ زن شرکتکننده بود. هیچ تفاوت شفافی میان گروهها در رابطه با از دست دادن خون یا آنمی پس از زایمان وجود نداشت. این نتایج به دلیل نگرانیهای مربوط به روش اجرای کارآزمایی و حجم نمونه آن دارای کیفیت پائین بودند.
این یافتهها چه معنایی دارند؟
برای ارزیابی اثربخشی تحریک نوک پستان برای کاهش خونریزی در طول سومین مرحله زایمان شواهد کافی وجود نداشت، دستیابی به شواهد بیشتر از طریق اجرای مطالعات با کیفیت بالا ضروری است. توصیه میشود در آینده کارآزماییهای بالینی تصادفیسازی شده، با حجم نمونه کافی برای ارزیابی اثر تحریک نوک پستان در مقایسه با عواملی که رحم را تحریک میکنند از جمله سنتومترین (syntometrine) یا اکسیتوسین به تنهایی به اجرا درآیند و پیامدهای مهم از جمله پیامدهایی که در این مرور فهرست شدند، گزارش شوند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb