پژوهشگران سازمان همکاری کاکرین یک مرور در مورد تاثیرات متوتروکسات (methotrexate) چه به تنهایی و چه همراه با سایر داروهای ضد‐روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (disease‐modifying anti‐rheumatic drugs; DMARDs) برای افراد با آرتریت روماتوئید (rheumatoid arthritis) انجام دادند. پس از جستوجو برای یافتن تمام مطالعات مرتبط تا ۱۹ ژانویه ۲۰۱۶، آنها ۱۵۸ مطالعه را با بیش از ۳۷,۰۰۰ نفر یافتند. این مطالعات بین سالهای ۱۹۸۵ و ۲۰۱۶ منتشر شده و بین ۱۲ هفته تا ۲ سال به طول انجامیده بودند. یافتههای آنان در زیر خلاصه شده است:
در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، در مقایسه با مصرف متوتروکسات به تنهایی:
‐ ترکیبات متوتروکسات + سولفاسالازین (sulfasalazine) + هیدروکسیکلروکین (hydroxychloroquine) و متوتروکسات + اغلب DMARDهای بیولوژیک فعالیت بیماری را بهبود میبخشد. دیگر ترکیبات درمانی (متوتروکسات + هیدروکسیکلروکین، متوتروکسات + لفلونومید (leflunomide)، متوتروکسات + تزریقات طلا) ممکن است فعالیت بیماری را در افرادی که به متوتروکسات به تنهایی پاسخ نمیدهند، بهبود بخشد.
‐ ترکیباتی از متوتروکسات + چند DMARDهای بیولوژیک (آدالیموماب (adalimumab)، اتانرسپت (etanercept)، سرتولیزوماب (certolizumab)، یا اینفیلیکسیماب (infliximab)، آسیب مفاصل (چیزی که توسط اشعه ایکس دیده میشود) را در کمی بیش از یک سال در بیمارانی که پیش از این متوتروکسات نگرفتهاند، کاهش میدهد.
‐ ترکیباتی از متوتروکسات + آزاتیوپرین (azathioprine)، متوتروکسات + سیکلوسپورین (cyclosporine) و متوتروکسات + توکسیلیزوماب (tocilizumab)؛ (۸ میلیگرم/کیلوگرم) احتمالا شانس توقف دارو را به دلیل عوارض جانبی افزایش میدهد.
آرتریت روماتوئید چیست و متوتروکسات و سایر داروهای ضد‐روماتیسمی تعدیل کننده بیماری چه هستند؟
هنگامی که شما آرتریت روماتوئید (rheumatoid arthritis; RA) دارید، سیستم ایمنی بدن شما، که به طور معمول با عفونتها مبارزه میکند، به پوشش مفاصل شما حمله میکند. این باعث میشود مفاصل شما متورم، سفت و دردناک شود. در حال حاضر هیچ درمانی برای RA وجود ندارد، بنابراین هدف از درمان تسکین درد و سفتی و بهبود توانایی حرکت شما است. خوشبختانه داروهای بسیاری وجود دارند که میتوانند بیماری را به طور موثری کنترل کنند. این داروها به عنوان داروهای اصلاح کننده ضد‐روماتیسمی، (یا disease‐modifying anti‐rheumatic drugs; DMARDs) شناخته شدهاند. متوتروکسات به طور گستردهای به عنوان DMARD ارجح برای اغلب بیماران مبتلا به RA شناخته میشود چرا که به خوبی برای اکثر بیماران کار میکند و عموما به خوبی تحمل میشود. متوتروکسات را میتوان به تنهایی استفاده کرد یا با دیگر DMARDها ترکیب کرد. این DMARDهای دیگر عبارتند از داروهایی که برای سالهای طولانی در دسترس و مورد استفاده هستند (مانند سولفاسالازین (sulfasalazine) و هیدروکسیکلروکین (hydroxychloroquine)) و همچنین درمانهای جدیدتر و گرانتر (DMARDهای بیولوژیک و توفاسیتینیب (tofacitinib)). این مهم است که به درک مقایسهای این درمانها از نظر مزایا و عوارض جانبی برسیم.
چه به سر افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید که متوتروکسات را در ترکیب با سایر داروهای ضد‐روماتیسمی تعدیل کننده بیماری دریافت میکنند، میآید؟
الف) افرادی که پیش از این متوتروکسات نگرفتهاند:
ACR ۵۰ (تعداد مفاصل حساس یا متورم و پیامدهای دیگر مانند درد و ناتوانی)
‐ ۶۱ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات + سولفاسالازین + هیدروکسیکلروکین دریافت کردند و ۵۶ تا ۶۷ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات + DMARDهای بیولوژیک یا توفاسیتینیب دریافت کرده بودند، بهبود نشانههای آرتریت روماتوئید خود را تجربه کردند، در مقایسه با ۴۱ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات را به تنهایی دریافت کردند.
تصاویر اشعه ایکس از مفاصل:
‐ افرادی که متوتروکسات همراه با آدالیموماب، اتانرسپت، سرتولیزوماب یا اینفیلیکسیماب دریافت کرده بودند، کاهش مختصری در پیشرفت آسیب مفصل (نمره Sharp‐van der Heijde) در مقایسه با متوتروکسات خوراکی طی یک سال داشتند اما میزان تخمینی تخریب حتی با متوتروکسات خوراکی بسیار کوچک بود (افزایش ۲,۶ نمره).
توقف مصرف دارو به دلیل عوارض جانبی:
‐ ۳۶ نفر از ۱۰۰ نفر که متوتروکسات + آزاتیوپرین دریافت کردند مصرف دارو را به علت عوارض جانبی متوقف کردند، در مقایسه با ۸ نفر از ۱۰۰ که متوتروکسات را به تنهایی دریافت کرده بودند.
ب) افرادی که پیش از این متوتروکسات گرفتهاند:
ACR ۵۰ (تعداد مفاصل حساس یا متورم و پیامدهای دیگر مانند درد و ناتوانی)
‐ ۶۱ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات + سولفاسالازین + هیدروکسیکلروکین گرفته بودند و ۲۷ تا ۶۴ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات + DMARDهای بیولوژیک یا توفاسیتینیب گرفته بودند، بهبود نشانههای آرتریت روماتوئید خود را تجربه کردند، در مقایسه با ۱۳ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات به تنهایی دریافت کردند.
تصاویر اشعه ایکس از مفاصل:
هیچ درمانی منجر به کاهش قابل توجه در میزان آسیبهای مفاصل دیده شده در تصاویر اشعه ایکس در طول یک سال نشد.
توقف مصرف دارو به دلیل عوارض جانبی:
‐ ۲۱ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات + سیکلوسپورین و ۱۲ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات + توکلیزوماب (۸ میلیگرم/کیلوگرم) دریافت کرده بودند، به علت عوارض جانبی باید مصرف دارو را متوقف میکردند، در مقایسه با ۷ نفر از ۱۰۰ نفری که متوتروکسات را به تنهایی دریافت کرده بودند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb