دیالیز صفاقی (peritoneal dialysis; PD) یک درمان مهم برای بیماران مبتلا به مراحل پیشرفته بیماری کلیوی است و در بیش از ۲۰۰,۰۰۰ بیمار در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. با این وجود، به دلیل احتمال بروز عفونتهایی مانند پریتونیت (peritonitis) و عفونتهای محل خروج و تونل آن، اعتبار و مقدار آن با محدودیت مواجه شده است. برای کاهش خطر ابتلا به پریتونیت، استراتژیهای متعددی از جمله استفاده از آنتیبیوتیکها، محلولهای ضد‐عفونی موضعی برای محل خروج و عوامل ضد‐قارچ ابداع شده است. با این حال، اثربخشی این استراتژیها متغیر بوده و بر اساس تعداد کمی از کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) شکل گرفته است. استراتژیهای پیشگیرانه بهینه برای کاهش وقوع پریتونیت هنوز مشخص نیست.
این یک نسخه بهروز از مرور کاکرین است که اولین بار در سال ۲۰۰۴ منتشر شده است.
در این مرور، سیونه مطالعه با ۴۴۳۵ بیمار تصادفیسازی شده وارد شده است. در این نسخه بهروز بیست مطالعه بیشتر وارد شده است. خطر سوگیری در حوزههای مختلف اغلب نامشخص یا بالا بود؛ سوگیری در ۱۹ (۴۹%) مطالعه برای تولید تصادفی توالی، در ۱۲ (۳۱%) مطالعه برای پنهانسازی تخصیص، در ۲۲ (۵۶%) مطالعه به دلیل گزارشدهی ناقص پیامد و در ۱۲ (۳۱%) مطالعه به دلیل گزارشدهی انتخابی پیامد پائین قضاوت شد. به نظر میرسید در رابطه با کورسازی شرکتکنندگان و پرسنل در ۸ مطالعه (۲۱%) و در رابطه با کورسازی ارزیابان پیامدها در ۱۰ مطالعه (۲۶%) خطر پائین سوگیری وجود داشت. لازم به ذکر است که در بسیاری از مطالعات به علت ماهیت مداخله یا درمان کنترل، کورسازی شرکتکنندگان و پرسنل امکانپذیر نبود.
استفاده از آنتیبیوتیک خوراکی یا موضعی در مقایسه با دارونما (placebo) یا عدم درمان، تاثیرات نامطمئنی بر خطر عفونت در محل خروجی/تونل (۳ مطالعه، ۱۹۱ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰,۴۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۹ تا ۱.۰۴؛ شواهد با کیفیت پائین) و خطر پریتونیت (۵ مطالعه، ۳۹۵ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰.۸۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۷ تا ۱.۱۹) داشت.
استفاده از آنتیبیوتیک نازال در مقایسه با دارونما یا عدم درمان، تاثیرات نامطمئنی بر خطر عفونت محل خروجی/تونل (۳ مطالعه، ۳۳۸ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۱,۳۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۶۲ تا ۲.۸۷؛ شواهد با کیفیت پائین) و خطر پریتونیت (۳ مطالعه، ۳۳۸ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰.۹۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۶۷ تا ۱.۳۱) داشت.
ونکومایسین (vancomycin) داخل وریدی پیش و حولوحوش زمان انجام جراحی در مقایسه با عدم درمان ممکن است بتواند خطر ابتلا به پریتونیت را کاهش دهد (۱ مطالعه، ۱۷۷ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰,۰۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۱ تا ۰.۶۱) اما تاثیر آن بر خطر عفونت محل خروجی/عفونت تونل نامطمئن بود (۱ مطالعه، ۱۷۷ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰.۳۶؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۰ تا ۱.۳۲).
تاثیرات استفاده از ضد‐عفونیکننده موضعی در مقایسه با مراقبتهای استاندارد یا سایر درمانهای فعال (آنتیبیوتیک یا سایر مواد ضد‐عفونی کننده) بر خطر عفونت محل خروجی/تونل (۸ مطالعه، ۹۷۳ بیمار،RR: ۱,۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۵ تا ۱.۳۳؛ شواهد با کیفیت پائین) و خطر پریتونیت (۶ مطالعه، ۸۵۳ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰.۸۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۶۵ تا ۱.۰۶) نامطمئن بود.
پروفیلاکسی ضد‐قارچی با نیستاتین (nystatin)/فلوکونازول (fluconazole) خوراکی در مقایسه با دارونما یا عدم درمان شاید بتواند خطر ابتلا به پریتونیت قارچی را که پس از یک دوره درمان آنتیبیوتیکی رخ میدهد، کاهش دهد (۲ مطالعه، ۸۱۷ بیمار، شواهد با کیفیت پائین: RR: ۰,۲۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۲ تا ۰.۶۳).
عدم مداخله، خطر برداشتن یا جایگزینی کاتتر را کاهش داد. اکثر مطالعات موجود کوچک و از کیفیت نامطلوبی برخوردار بودند. فقط شش مطالعه دارای ۲۰۰ بیمار یا بیشتر بودند.
موضوع چیست؟
افراد مبتلا به نارسایی کلیه ممکن است با دیالیز صفاقی (peritoneal dialysis) درمان شوند، به طوری که یک کاتتر به طور دائمی از طریق دیواره شکم داخل محوطه پریتونئوم (peritoneum) (که محتویات شکمی را محصور میکند) قرار میگیرد و چند بار در روز مایع استریل وارد و تخلیه میشود. شایعترین عارضه جدی آن عفونت پریتونئوم است، که پریتونیت (peritonitis) نامیده میشود. این عارضه ممکن است ناشی از ورود باکتری باشد که به طور تصادفی از کاتتر منتقل میشود.
ما چه کاری را انجام دادیم؟
ما منابع علمی را تا ۴ اکتبر ۲۰۱۶ جستوجو کردیم و ۳۹ مطالعه را شناسایی کردیم که در آنها ۴۴۳۵ بیمار تحت دیالیز صفاقی تصادفیسازی شدند تا در این مرور مورد ارزیابی قرار بگیرند.
ما به چه نتایجی رسیدیم؟
ما دریافتیم که آنتیبیوتیکهایی که هنگام جاگذاری کاتتر دیالیز صفاقی به کار میروند ممکن است بتوانند خطر ابتلا به پریتونیت زودهنگام را کاهش دهند، اما تاثیری بر عفونت محل خروجی یا تونل ندارند. پروفیلاکسی ضد‐قارچی با نیستاتین (nystatin) یا فلوکونازول (fluconazole) خوراکی خطر ابتلا به پریتونیت قارچی ایجاد شده به دنبال یک دوره درمان آنتیبیوتیکی را کاهش میدهد. کیفیت شواهد در مطالعات موجود پائین است و در نتیجه، اینکه استفاده از موپیروسین (mupirocin) نازال یا محلولهای ضد‐عفونی کننده موضعی یا سایر مداخلات، برای کاهش عفونت محل خروجی یا عفونت تونل یا پریتونیت مزیتی دارد یا خیر، موضوعی نامطمئن است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb