ما از روشهای استاندارد روششناسی مورد انتظار کاکرین استفاده کردیم.
چرا این سؤال مهم است؟
بیماری مزمن انسداد ریه (COPD)، که شامل برونشیت مزمن و آمفیزم است، یک بیماری شایع طولانیمدت ریوی است که غالبا با سیگار کشیدن همراه است. بیماران مبتلا به COPD دچار علائم پایدار و مزمنی از جمله تنگی نفس، سرفه و تولید خلط میشوند. COPD معمولا با تعدادی از داروهای استنشاقی درمان میشود. این داروها شامل برونکودیلاتورهای طولانیاثر (LABA و LAMA) هستند که راههای هوایی را باز میکنند (گشاد میکنند)؛ و کورتیکواستروئیدهای استنشاقی (ICS)، داروهایی هستند که باعث مهار التهاب در مجاری هوایی میشوند. در برخی از افراد به ویژه مبتلا به علائم پایدار یا تشدیدهای مکرر علایم ریوی (اپیزودهایی که علائم بیماران بدتر میشود)، از هر سه کلاس این داروهای استنشاقی استفاده میشوند.
برونکودیلاتورهای LABA و LAMA در حال حاضر در اسپریهای استنشاقی ترکیبی تکی موجود هستند. این اسپریهای استنشاقی ترکیبی باعث بهبود پایبندی به درمان و پیامدهای بیمار میشوند. در حال حاضر، مشخص نیست که استفاده از ICS علاوه بر این اسپریهای استنشاقی ترکیبی LAMA/LABA جدید، منافع درمانی یا خطر عوارض جانبی بیشتر را در پی دارد یا خیر.
ما چطور به این سوال پاسخ دادیم؟
ما در جستوجوی مطالعاتی بودیم که درمان COPD پایدار را با ICS، علاوه بر اسپریهای استنشاقی ترکیبی LABA /LAMA در مقابل اسپریهای استنشاقی ترکیبی LAMA/LABA بهتنهایی مقایسه کردند. این فرآیند شامل یک جستوجوی دقیق در چندین بانک اطلاعاتی الکترونیکی برای کارآزماییها تا ۹ دسامبر ۲۰۱۵ بود.
ما چه چیزی را یافتیم؟
مطالعه مروری ما هیچ مطالعهای را شناسایی نکرد که به ارزیابی منافع و خطرات نسبی این دو استراتژی درمانی پرداخته باشد.
نتیجهگیری
هیچ کارآزمایی مرتبطی تا به امروز منتشر نشده است. ما نمیتوانیم در این مطالعه مروری هیچ منفعتی را از اضافه کردن ICS به یک اسپری استنشاقی ترکیبی LAMA/LABA برای درمان COPD پایدار، تایید کنیم.
چرا این سوال مهم است؟
بیماری مزمن انسدادی ریه (chronic obstructive pulmonary disease; COPD) که شامل آمفیزم و برونشیت مزمن است، یک بیماری ریوی طولانیمدت است که اغلب با سیگار کشیدن همراه است. بیماران مبتلا به COPD ممکن است دچار دورههای شعلهوری (تشدید) بیماری شوند که اغلب با عفونت ایجاد شده و نشانههایی مانند تنگی نفس، سرفه و خلط که بهطور قابل توجهی بدتر میشود و درمان اضافی یا بستری را در بیمارستان را الزامی میسازد.
کورتیکواستروئیدهای سیستمیک (یعنی غیر‐استنشاقی)، مانند پردنیزولون (prednisolone)، پردنیزون (prednisone) و کورتیزون (cortisone)، بهطور گسترده در درمان بیماران مبتلا به این شعلهوریها (تشدیدها) مورد استفاده قرار میگیرند. ما میخواستیم بررسی کنیم که یک دوره کوتاهتر (هفت روز یا کمتر) از این درمان به اندازه طول دوره معمول (طولانیتر از هفت روز) مناسب است و موجب بروز عوارض جانبی کمتری میشود یا خیر.
ما چگونه به این سوال پاسخ دادیم؟
به جستوجوی تمام مطالعات انجام شدهای پرداختیم که درمان کورتیکواستروئید خوراکی یا تزریقی را برای مدت هفت روز یا کمتر در برابر درمان برای مدت بیش از هفت روز در افراد مبتلا به تشدید حاد COPD مقایسه کرده بودند.
ما چه چیزی یافتیم؟
هشت مطالعه را که شامل ۵۸۲ فرد مبتلا به COPD بود یافتیم که در معرض یک شعلهوری بوده و نیاز به درمان اضافی در بیمارستان داشتند. این مطالعات، درمان خوراکی یا تزریقی کورتیکواستروئید را برای مدت هفت روز یا کمتر در برابر درمان به مدت بیش از هفت روز مقایسه کرده بودند. اکثر افراد در این مطالعات در اواخر دهه شصت عمر خود بودند و نشانههای شدید یا بسیار شدید COPD داشتند، و مردان بیشتر از زنان شرکت کرده بودند. آخرین جستوجو برای گنجاندن مطالعات در این مرور در مارچ ۲۰۱۷ انجام شد.
تفاوتی بین دورههای کوتاهتر و طولانیتر درمان مشاهده نشد. افرادی که به مدت هفت روز یا کمتر درمان شده بودند، نرخ بالاتری از شکست درمان یا زمان طولانیتری را برای تشدید بعدی خود نداشتند؛ تعداد افرادی که از درمان اجتناب کردند، از ۵۱ نفر کمتر تا ۳۴ نفر بیشتر در هر ۱۰۰۰ نفر درمان شده متغیر بود (میانگین ۲۲ نفر کمتر از هر ۱۰۰۰ نفر). زمان بستری در بیمارستان و عملکرد ریه (تستهای تنفسی) در پایان درمان تفاوتی نداشت. به هیچ تفاوتی در عوارض جانبی یا مرگومیر بین درمانها اشاره نشده بود. اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی، که پیامد مهمی برای افراد مبتلا به COPD بوده محدود است، زیرا فقط یک مطالعه آن را اندازهگیری کرد.
هشت مطالعه وارد شده در این مرور بهطور کلی به خوبی طراحی شده بودند و کیفیت شواهد به دلیل عدم دقت در نتایج، متوسط ارزیابی شد؛ انجام پژوهشهای بیشتر، مخصوصا شامل افراد مبتلا به COPD با شدت کمتر، مورد نیاز است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb