سه کارآزمایی معیارهای ورود را برای ورود به مطالعه داشتند که مجموعا ۱۰۷ شرکتکننده داشته و در سه مرکز مراقبت سلامت مختلف به انجام رسیده بودند: یک مرکز نگهداری veterans administration ایالات متحده، یک خانه سالمندان در اسرائیل، و یک انجمن سرویس پرستاری در هنگکنگ. دادههای مربوط به این سه حوزه در دسترس بودند. Priefer و همکاران فواصل زمانی مختلف را بین تعویض کاتتر ارزیابی کردند (۱۷ = n)؛ Firestein و همکاران استفاده از آنتیبیوتیک پروفیلاکسی را در زمان تعویض کاتتر مورد بررسی قرار داده بودند (۷۰ = n)؛ و Cheung و همکاران دو نوع مختلف را از محلولهای پاک کننده با هم مقایسه کرده بودند (۲۰ = n).
تمامی کارآزماییهای وارد شده کوچک و دارای توان آزمون ضعیفی بودند. گزارشات مربوط به این کارآزماییها ناکافی بوده و بنابراین قضاوت در مورد ارزیابی خطر سوگیری برای اکثر زمینهها در دو کارآزمایی مشخص نبود. شواهد اندکی وجود داشت که نشان میداد: الف) بروز UTI علامتدار در افرادی که کاتتر ادراری آنها هر دو ماه و هنگام وجود اندیکاسیون بالینی تعویض شده بود، کمتر از زمانی بود که فقط به علت اندیکاسیون بالینی کاتتر تعویض میشد (خطر نسبی (RR): ۰,۳۵؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۱۳ تا ۰.۹۵؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین)، ب) برای ارزیابی تاثیر آنتیبیوتیک پروفیلاکسی در کاهش کشت ادرار مثبت طی ۷ روز (RR: ۰.۹۱؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۹ تا ۱.۰۴)؛ عفونت (RR: ۱.۴۱؛ ۹۵% CI؛ ۰.۵۵ تا ۳.۶۵)؛ یا مرگومیر (RR: ۲.۱۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۲۰ تا ۲۲.۳۰؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین) شواهد کافی وجود نداشت، ج) هیچ گونه تفاوتی که دارای اهمیت آماری باشد، در بروز باکتریوری بدون نشانه طی ۷ روز بین افرادی که جهت پاکسازی به هنگام تعویض کاتتر برای آنها از آب یا محلول کلرهگزیدین استفاده شده بود، وجود نداشت (RR: ۰.۸۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۴۲ تا ۱.۵۲). با این حال، هیچ یک از ۱۶ شرکتکننده طی ۱۴ روز دچار یک عفونت مجاری ادراری علامتدار وابسته به کاتتر (catheter‐associated urinary tract infection; CAUTI) نشدند.
پیامدهای زیر برای تصمیمگیری حیاتی و نیز جدول «خلاصهای از یافتهها» در نظر گرفته شدند: الف) رضایت شرکتکنندگان، ب) کیفیت زندگی مختص این شرایط، ج) ترومای مجرای ادراری و د) تجزیهوتحلیل رسمی اقتصادی. هرچند هیچ یک از کارآزماییها این پیامدها را گزارش نکرده بودند.
هیچ یک از کارآزماییها مقایسههای زیر را انجام نداده بودند: الف) مقایسه تعویض کاتتر در برابر سیاستهای دیگری مثل شستوشو، ب) تعویض کاتتر در خانه در برابر تعویض آن در مراکز بالینی، ج) استفاده از تکنیکهای تمیز کننده در برابر ضد‐عفونی هنگام تعویض کاتتر، د) استفاده از لوبریکانت A در برابر لوبریکانت B یا عدم استفاده از لوبریکانت، و) پروسیجر تعویض کاتتر توسط خود شخص در برابر تعویض آن توسط مراقب یا متخصص سلامت.
پیشینه اطلاعات
کاتتر ادراری لولهای است که به منظور تخلیه ادرار از مثانه، از انتهای میزراه درون مثانه کار گذاشته میشود. کاتترهای ادراری، معمولا فقط برای چند روز لازم است، مثلا چند روز بعد از جراحی. با این حال یکسری شرایط پزشکی به درناژ طولانیمدت مثانه نیاز دارند. راههای مختلف زیادی برای مراقبت و نگهداری از کاتتری که طولانیمدت کار گذاشته شده است، وجود دارد. در این مرور، این روشهای مختلف را که به عنوان «سیاست»های مراقبت سلامت محسوب میشوند مورد بررسی قرار دادهایم. نمونهای از سیاستهایی که به تعویض کاتترهای ادراری طولانیمدت مربوط میشوند عبارتند از: زمان بین تعویض کاتترها، استفاده از آنتیبیوتیک حین تعویض، استفاده از محلولهای پاکسازی یا لوبریکانت حین تعویض، و پرسنل، محیط و تکنیکهای استفاده شده برای تعویض. این مرور به شناسایی اینکه کدام سیاستها در تعویض کاتترهای ادراری طولانیمدت در بهبود مراقبت از بیمار موثرتر است، کمک میکند.
یافتههای اصلی این مرور
این مرور نشان داد که در حال حاضر شواهد با کیفیت بالا جهت ارزیابی اثربخشی سیاستهای مختلف تعویض کاتترهای ادراری طولانیمدت کافی نیستند. فقط سه کارآزمایی بالینی تصادفیسازی شده با مجموع ۱۰۷ شرکتکننده واجد شرایط بوده و وارد این مرور شدهاند.
این کارآزماییها به ارزیابی موارد زیر پرداخته بودند: الف) فواصل زمانی متفاوت برای تعویض کاتتر، ب) استفاده از آنتیبیوتیک جهت پیشگیری از عفونت و ج) استفاده از محلولهای پاکسازی مختلف. جهت اثبات اینکه تعویض کاتتر به صورت ماهیانه و نیز زمانی که یک دلیل بالینی برای آن وجود داشته باشد، در کاهش میزان باکتریهای ادراری موثرتر از تعویض کاتتر فقط هنگام وجود یک دلیل بالینی است، شواهد کافی وجود نداشت. همچنین شواهد کافی برای اینکه بگوییم استفاده از آنتیبیوتیکها هنگام تعویض کاتتر به منظور پیشگیری از بروز عفونت موثر است یا خیر و اینکه استفاده از آب برای پاکسازی حین تعویض کاتتر به اندازه محلول شوینده آنتیباکتریال موثر است یا خیر، وجود نداشت.
عوارض جانبی
هیچ یک از کارآزماییها هیچ گونه عارضه جانبی را در ارتباط با سیاستهای مورد نظر گزارش نکرده بودند.
محدودیتهای مرور
هر سه کارآزمایی وارد شده در این مرور بسیار کوچک و دارای نقصهای روششناسی بودند. بنابراین لازم است برای دادن پاسخ قطعی به سوال این پژوهش، کارآزماییهای جدیدی انجام شوند. شواهد این مرور تا ۱۹ می ۲۰۱۶ بهروز است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb