تعداد ۵۰ مطالعه را انتخاب کردیم، که ۳۱ مورد در متاآنالیز شرکت داده شدند. سطح کیفیت مطالعات مختلف بوده، و همه آنها با طراحی مشاهدهای، در معرض خطر بالای سوگیریهای (bias) معین قرار داشتند. با این حال، سوگیریها میان AEDهای بررسی شده متعادل بود و معتقدیم که این نتایج، از طریق این سوگیریها قابل توضیح نیستند.
خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در معرض کاربامازپین (carbamazepine; CBZ) قرار داشتند نسبت به کودکانی که از مادران سالم متولد شدند (۱۳۶۷ نفر در مقابل ۲۱۴۶ نفر؛ خطر نسبی (RR): ۲,۰۱؛ ۹۵% CI؛ ۱.۲۰ تا ۳.۳۶) و از زنان مبتلا به صرع درمان نشده (۳۰۵۸ نفر در مقابل ۱۲۸۷ نفر؛ RR: ۱.۵۰؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۳ تا ۲.۱۹)، بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در معرض فنوباربیتال (phenobarbital; PB) قرار داشتند در قیاس با کودکانی که از مادران سالم متولد شدند (۳۴۵ نفر در مقابل ۱۵۹۱ نفر؛ RR: ۲.۸۴؛ ۹۵% CI؛ ۱.۵۷ تا ۵.۱۳) بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در مواجهه با فنیتوئین (phenytoin; PHT) بودند نسبت به کودکانی که از مادران سالم (۴۷۷ نفر در مقابل ۹۸۷؛ RR: ۲.۳۸؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۲ تا ۵.۰۳) و از زنان مبتلا به صرع درمان نشده (۶۴۰ نفر در مقابل ۱۲۵۶؛ RR: ۲.۴۰؛ ۹۵% CI؛ ۱.۴۲ تا ۴.۰۸) متولد شدند، افزایش یافت. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در معرض توپیرامات (topiramate; TPM) قرار داشتند نسبت به کودکانی که از مادران سالم متولد شدند (۳۵۹ نفر در مقابل ۴۴۲ نفر؛ RR: ۳.۶۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۳۶ تا ۱۰.۰۷) بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در مواجهه با والپروات (valproate; VPA) بودند در مقایسه با کودکانی که از مادران سالم (۴۶۷ نفر در مقابل ۱۹۳۶ نفر؛ RR: ۵.۶۹؛ ۹۵% CI؛ ۳.۳۳ تا ۹.۷۳) و از زنان مبتلا به صرع درمان نشده (۱۹۲۳ نفر در مقابل ۱۲۵۹ نفر؛ RR: ۳.۱۳؛ ۹۵% CI؛ ۲.۱۶ تا ۴.۵۴) متولد شدند، بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری ماژور برای لاموتریژین (lamotrigine; LTG) افزایش نیافت. گاباپنتین (gabapentin; GBP)، لوتیراستام (levetiracetam; LEV)، اکسکاربازپین (oxcarbazepine; OXC)، پریمیدون (primidone; PRM) یا زونیسامید (zonisamide; ZNS) با افزایش این خطر مرتبط نبودند، با این حال، دادههای بسیار کمتری برای این داروها وجود داشت.
برای مقایسههای AEDها، کودکان قرارگرفته در معرض VPA دارای بیشترین خطر ناهنجاری بودند (۱۰,۹۳%؛ ۹۵% CI؛ ۸.۹۱ تا ۱۳.۱۳). خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در معرض VPA بودند در مقایسه با کودکانی که در معرض CBZ (۲۵۲۹ نفر در مقابل ۴۵۴۹ نفر؛ RR: ۲.۴۴؛ ۹۵% CI؛ ۲.۰۰ تا ۲.۹۴)، GBP (۱۸۱۴ نفر در مقابل ۱۹۰ نفر؛ RR: ۶.۲۱؛ ۹۵% CI؛ ۱.۹۱ تا ۲۰.۲۳)، LEV (۱۸۱۴ نفر در مقابل ۸۱۷ نفر؛ RR: ۵.۸۲؛ ۹۵% CI؛ ۳.۱۳ تا ۱۰.۸۱)، LTG (۲۰۲۱ نفر در مقابل ۴۱۶۴ نفر؛ RR: ۳.۵۶؛ ۹۵% CI؛ ۲.۷۷ تا ۴.۵۸)، TPM (۱۸۱۴ نفر در مقابل ۴۷۳ نفر؛ RR: ۲.۳۵؛ ۹۵% CI؛ ۱.۴۰ تا ۳.۹۵)، OXC (۶۷۶ نفر در مقابل ۲۳۸ نفر؛ RR: ۳.۷۱؛ ۹۵% CI؛ ۱.۶۵ تا ۸.۳۳)، PB (۱۱۳۷ نفر در مقابل ۶۲۶ نفر؛ RR: ۱.۵۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۱ تا ۲.۲۹)، PHT (۲۳۱۹ نفر در مقابل ۱۱۳۷ نفر؛ RR: ۲.۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۱.۴۸ تا ۲.۷۱) یا ZNS (۳۲۳ نفر در مقابل ۹۰ نفر؛ RR: ۱۷.۱۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۶ تا ۲۷۷.۴۸) قرار داشتند، بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در مواجهه با CBZ قرار داشتند در قیاس با آنهایی که در معرض LEV (۳۰۵۱ نفر در مقابل ۸۱۷ نفر؛ RR: ۱.۸۴؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۳ تا ۳.۲۹) و LTG (۳۳۸۵ نفر در مقابل ۴۱۶۴ نفر؛ RR: ۱.۳۴؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۱ تا ۱.۷۶) بودند، بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در معرض PB بودند در مقایسه با آنهایی که در معرض GBP (۲۰۴ نفر در مقابل ۱۵۹ نفر؛ RR: ۸.۳۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۴ تا ۵۰.۰۰)، LEV (۲۰۴ نفر در مقابل ۵۱۳ نفر؛ RR: ۲.۳۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۴ تا ۵) یا LTG (۲۸۲ نفر در مقابل ۱۹۵۹ نفر؛ RR: ۳.۱۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۶۴ تا ۵.۸۸) بودند، بیشتر بود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در مواجهه با PHT قرار داشتند نسبت به آنهایی که در معرض LTG (۶۲۴ نفر در مقابل ۴۰۸۲ نفر؛ RR: ۱.۸۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۱۹ تا ۲.۹۴) یا LEV (۵۶۶ نفر در مقابل ۸۱۷ نفر؛ RR: ۲.۰۴؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۹ تا ۳.۸۵) قرار گرفتند، افزایش یافت؛ با این حال مقایسه با LEV در مدل اثرات تصادفی (random‐effect) معنادار نبود. خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در معرض TPM بودند، در قیاس با کودکانی که در معرض LEV (۴۷۳ نفر در مقابل ۸۱۷ نفر؛ RR: ۲.۰۰؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۳ تا ۳.۸۵) یا LTG (۴۷۳ نفر در مقابل ۳۹۷۵ نفر؛ RR: ۱.۷۹؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۶ تا ۲.۹۴) قرار گرفتند، بیشتر بود. هیچ تفاوت معنادار دیگری وجود نداشت، یا مقایسهها فقط محدود به یک مطالعه شدند.
نرخ بسیار بیشتری را از ناهنجاریهای خاص یافتیم که PB با ناهنجاریهای قلبی و VPA با ناهنجاریهای لوله عصبی، قلبی، اورو‐فاشیال/کرانیوفاشیال، و اسکلتی و اندام در مقایسه با دیگر AEDها داشتند. دوز مواجهه مرتبط بود با خطر بروز ناهنجاری پس از قرار گرفتن در معرض VPA؛ ارتباط بالقوه دوز‐پاسخ برای دیگر AEDها کمتر روشن شد.
مواجهه جنین با AEDها خاص در رحم مادر موجب افزایش خطر ناهنجاری در جنین شده و ممکن است با الگوهای خاص از ناهنجاری همراه باشد. بر اساس شواهد موجود، قرارگیری در معرض LEV و LTG دارای کمترین خطر کلی بروز ناهنجاری بودند؛ با این حال، دادههای مربوط به ناهنجاریهای خاص در دسترس نبودند. پزشکان باید هم درباره خطرات و هم اثربخشی درمان پیش از شروع معالجه با بیمار گفتوگو کنند.
پیشینه
ادامه مصرف داروها در طول دوره بارداری برای اغلب زنانی که مبتلا به صرع هستند، اهمیت حیاتی برای سلامتشان دارد. طی ۲۵ سال گذشته، تحقیقات نشان دادهاند که ممکن است خطر ابتلا به یک ناهنجاری یا نقص مادرزادی در کودکانی که در معرض این داروها در رحم قرار میگیرند، افزایش یابد.
سوال مطالعه مروری
هدف این مطالعه مروری، دانستن این نکته بود که مواجهه با داروهای ضد صرع (AED) حین بارداری، با افزایش خطر تولد کودک مبتلا به ناهنجاری همراه است یا خیر.
ویژگیهای مطالعات
در این مطالعه مروری، ۵۰ مطالعه منتشر شده وارد شدند. کودکان زنان مبتلا به صرع را که از یک AED استفاده کردند با کودکان زنان سالم یا زنان مبتلا به صرع مقایسه کردیم که تحت درمان با AEDها نبودند. همچنین مقایسههایی را بین کودکان قرارگرفته در معرض AEDها مختلف در رحم انجام دادیم. شواهدی که در این مطالعه مروری ارائه شدند تا سپتامبر ۲۰۱۵ بهروز هستند.
نتایج
مقدار دادههای موجود از مطالعات مرور شده، بر اساس AEDها تحت بررسی، بسیار متفاوت است، و این موضوع میتواند مسوول برخی از این یافتهها باشد.
‐ کودکان قرار گرفته در معرض والپروات در مقایسه با دیگر AEDها، دارای بیشترین سطح خطر ناهنجاری به میزان ۱۰,۹۳% بودند. این کودکان دارای سطح خطر بیشتری نسبت به هر دو گروه کودکان کنترل و کودکانی بودند که در معرض کاربامازپین، گاباپنتین، لوتیراستام، لاموتریژین، اکسکاربازپین، فنوباربیتال، فنیتوئین، توپیرامات و زونیسامید قرار داشتند. سطح خطر ابتلا به یک ناهنجاری، با مقدار یا دوز والپروات مرتبط بود که کودکان در رحم در معرض آن قرار گرفتند.
‐ خطر بروز ناهنجاری در کودکان قرار گرفته در معرض کاربامازپین، در قیاس با هر دو گروه کودکان شاهد و کودکان قرارگرفته در معرض لوتیراستام و لاموتریژین، بیشتر بود.
‐ خطر بروز ناهنجاریها در کودکانی که در مواجهه با فنوباربیتال قرار داشتند، بیشتر از کودکان متولد شده از زنان سالم بود، اما نه بیشتر از کودکان متولد شده از زنان مبتلا به صرع درمان نشده. آنها در معرض خطر بیشتر بروز ناهنجاری نسبت به کودکان مواجهه یافته با گاباپنتین، لوتیراستام یا لاموتریژین قرار داشتند.
‐ خطر بروز ناهنجاری در کودکان مواجهه یافته با فنیتوئین، در قیاس با هر دو گروه کودکان کنترل و کودکان قرارگرفته در معرض لوتیراستام و لاموتریژین، افزایش یافت؛ گرچه نتیجه مقایسه با لوتیراستام، کمتر روشن است.
‐ خطر بروز ناهنجاری در کودکانی که در مواجهه با توپیرامات قرارگرفتند، نسبت به کودکان متولد شده از مادران سالم بیشتر بود، ولی نه نسبت به آنهایی که از زنان مبتلا به صرع درمان نشده متولد شدند. آنها در معرض خطر بیشتری از بروز ناهنجاری در مقایسه با کودکان قرار گرفته در معرض لوتیراستام یا لاموتریژین بودند.
‐ هیچ تفاوت معنادار دیگری میان AEDها وجود نداشت، یا مقایسهها محدود به فقط یک مطالعه شدند.
‐ همچنین نرخ بالاتری را از انواع خاص ناهنجاریها به دست آوردیم، به ویژه ارتباط فنوباربیتال با ناهنجاریهای قلبی و ارتباط والپروات با طیفی از انواع مشخص ناهنجاری که نقاط گوناگونی را از بدن تحت تاثیر قرار میدهند.
کیفیت مطالعات
کیفیت نحوه طراحی مطالعات متفاوت بود، اما آنها را در ارتباط با نتایج این مطالعه مروری در نظر نگرفتیم.
نتیجهگیریها
این مطالعه مروری نشان داد که قرار گرفتن کودکان در معرض والپروات در رحم، موجب افزایش خطر ابتلا به ناهنجاری در زمان تولد شده و سطح این خطر بر اساس دوز والپروات که کودک در معرضش قرار گرفته، تعیین میشود. به نظر میرسد بر اساس شواهد موجود، لوتیراستام و لاموتریژین AEDهایی هستند که کمترین میزان خطر را دارند، اما دادههای بیشتری، به خصوص با توجه به انواع جداگانه ناهنجاریها، مورد نیاز هستند.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb