این یک نسخه بهروز شده از مرور اصلی کاکرین است که در شماره ۶، ۲۰۱۲ منتشر شد.
صرع یکی از شایعترین اختلالات نورولوژیکی است. با وجود اینکه در حال حاضر انواع زیادی از داروهای ضد‐صرع (antiepileptic drugs; AEDs) وجود دارند، حملات تشنج در ۳۰% از افراد همچنان ادامه مییابد. این دسته از افراد نیاز به درمانهای تهاجمیتری نسبت به تک‐درمانی دارند که انتخاب اول در کنترل تشنجها است. با این وجود، درمان چند‐دارویی اغلب باعث ایجاد تاثیرات ناخواستهای مثل اختلالات نورولوژیک (خوابآلودگی، آتاکسی، سرگیجه)، اختلالات روانی و نشانههای رفتاری و تغییرات متابولیک (استئوپوروز (osteoporosis)، تحریک یا مهار آنزیمهای کبدی و غیره) میشود. برای این افراد لزوم به کار بردن AEDها که تحملشان راحتتر است، یک نیاز اساسی محسوب میشود. گزارشهای موجود نشان دادهاند که نقش ضد‐صرعی ملاتونین (melatonin) از پروفایل بیخطری خوبی برخوردار است.
پیشینه
صرع یکی از شایعترین اختلالات طولانی‐مدت سیستم عصبی است، و علیرغم چندین داروی ضد‐صرعی که اغلب بیماران مصرف میکنند، تشنج (غش) در ۳۰% از افراد ادامه مییابد. گزارشهای موجود نشان دادهاند که نقش ضد‐صرعی ملاتونین (melatonin) از پروفایل بیخطری خوبی برخوردار است. ملاتونین توسط بدن ساخته میشود و توسط پزشکان برای درمان اختلالات خواب و مشکلات جتلگ (jet lag) تجویز میشود.
ویژگیهای مطالعه
در بانکهای اطلاعاتی پزشکی برای یافتن کارآزماییهای بالینی مربوط به ملاتونین اضافه شده به داروی ضد‐صرع دیگر (درمان کمکی) در مقایسه با داروی ضد‐صرع به علاوه درمان ظاهری (دارونما (placebo)) یا عدم درمان کمکی در افراد مبتلا به صرع به جستوجو پرداختیم. شرکتکنندگان را از هر سن یا جنسیتی، چه کودک بودند و چه بزرگسال، وارد مطالعه کردیم. در این مطالعات کاهش دفعات تشنج به نصف، نسبت افراد بدون تشنج (رهایی از تشنج)، عوارض جانبی و بهبود کیفیت زندگی اندازهگیری شد.
نتایج کلیدی
نهایتا شش کارآزمایی را که دربرگیرنده ۱۲۵ شرکتکننده بود، برای مرور فعلی انتخاب کردیم. آنها دو حالت مختلف را مقایسه کرده بودند: استفاده از ملاتونین در برابر دارونما و استفاده از ملاتونین ۵ میلیگرم در برابر ملاتونین ۱۰ میلیگرم.
کارآزماییهای وارد شده به صورت روششناسانه کاهش فراوانی تشنج، از بین رفتن تشنج و عوارض جانبی را ارزیابی نکرده بود. فقط یک مطالعه گزارش داده بود که فراوانی تشنج در هیچ یک از شرکتکنندگان در طول کارآزمایی در مقایسه با پیش از آن، تغییر نکرده بود. فقط یک کارآزمایی تاثیر ملاتونین را بر کیفیت زندگی ارزیابی کرده و بهبود قابل ملاحظهای را در افرادی که ملاتونین کمکی مصرف کرده بودند، در مقایسه با آنها که از دارونمای کمکی استفاده کرده بودند، گزارش نکرده بود.
کیفیت شواهد
کارآزماییهای وارد شده به مرور از نظر روششناسی کیفیت پائینی داشتند و اینکه بتوان بر اساس آنها درباره نقش اضافه کردن ملاتونین به درمان در کاهش فراوانی تشنج یا بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به صرع نتیجهگیری قطعی انجام داد، امکانپذیر نبود.
شواهد تا ژانویه ۲۰۱۶ بهروز است.
صفحه ۱ از ۱ |
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.
طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق
© 2025 CC BY-NC 4.0 | Cochrane Iran Associate Centre
Designed & Developed by : Yektaweb