جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای Alain J Nordmann

Lars G Hemkens، Hannah Ewald، Viktoria L Gloy، Armon Arpagaus، Kelechi K Olu، Mark Nidorf، Dominik Glinz، Alain J Nordmann، Matthias Briel،
دوره ۲۰۱۶، شماره ۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

پیشینه
کلشی‌سین (colchicine) یک داروی ضدالتهاب است که برای طیف گسترده‌ای از بیماری‌های التهابی استفاده می‌شود. بیماری قلبی‌عروقی نیز یک مؤلفه التهابی دارد اما اثرات کلشی‌سین بر پیامدهای قلبی‌عروقی نامشخص است. تجزیه‌وتحلیل‌های قبلی ایمنی محدود به جمعیت خاصی از بیماران شده بود.
اهداف
ارزیابی مزایا و مضرات بالقوه قلبی‌عروقی مرتبط با درمان طولانی‌مدت مداوم با کلشی‌سین در هر جمعیتی، و به طور خاص در افراد با خطر بالای قلبی‌عروقی.
روش های جستجو
ما در ژانویه سال ۲۰۱۵، پایگاه ثبت مرکزی کارآزمایی‌های کنترل‌ شده کاکرین (CENTRAL)؛ MEDLINE؛ EMBASE؛ ClinicalTrials.gov؛ مرکز ثبت بین‌المللی کارآزمایی‌های بالینی WHO، استنادات مقالات کلیدی و منابع مطالعات را جست‌وجو کردیم. ما همچنین با محققان تماس گرفتیم تا داده‌های منتشر نشده را به دست آوریم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده (دارای طراحی گروه موازی یا خوشه‌ای یا مراحل اول مطالعات متقاطع) که به مقایسه کلشی‌سین در طول یک دوره حداقل شش ماه در مقابل هرگونه کنترل در هر جمعیت بالغ پرداختند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
پیامدهای اولیه عبارت بودند از مورتالیتی به هر علتی، انفارکتوس میوکارد و عوارض جانبی. پیامدهای ثانویه شامل مورتالیتی قلبی‌عروقی، سکته مغزی، نارسایی قلبی، بستری غیربرنامه‌ریزی شده در بیمارستان و انجام مداخلات قلبی‌عروقی غیربرنامه‌ریزی شده بودند. ما تجزیه‌وتحلیل‌های از پیش تعریف شده زیرگروهی را، به ویژه برای شرکت‌کنندگان با خطر بالای قلبی‌عروقی، انجام دادیم.
نتایج اصلی
ما ۳۹ کارآزمایی تصادفی‌سازی شده گروه موازی را با ۴۹۹۲ شرکت‌کننده وارد کردیم. کلشی‌سین هیچ تاثیری بر مورتالیتی به هر علتی (RR: ۰,۹۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۲ تا ۱.۰۹؛ شرکت‌کنندگان = ۴۱۷۴؛ مطالعات = ۳۰؛ I² = ۲۷%؛ شواهد با کیفیت متوسط) نداشت. عدم اطمینان در مورد تاثیر کلشی‌سین بر کاهش مورتالیتی قلبی‌عروقی وجود دارد (RR: ۰.۳۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۹ تا ۱.۲۱، I² = ۹%؛ شرکت‌کنندگان = ۱۱۳۲؛ مطالعات = ۷؛ شواهد با کیفیت متوسط). کلشی‌سین خطر انفارکتوس میوکارد کل را کاهش داد (RR: ۰.۲۰؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۷ تا ۰.۵۷؛ شرکت‌کنندگان = ۶۵۲؛ مطالعات = ۲؛ شواهد با کیفیت متوسط). هیچ تاثیری بر عوارض جانبی کل (RR: ۱.۵۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۳ تا ۲.۴۶؛ شرکت‌کنندگان = ۱۳۱۳؛ مطالعات = ۱۱؛ I² = ۴۵%؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین) دیده نشد اما عدم تحمل دستگاه گوارش افزایش یافت (RR: ۱.۸۳؛ ۹۵% CI؛ ۱.۰۳ تا ۳.۲۶؛ شرکت‌کنندگان = ۱۲۵۸؛ مطالعات = ۱۱؛ I² = ۷۴%؛ شواهد با کیفیت پائین). کلشی‌سین هیچ تاثیری بر نارسایی قلبی نشان نداد (RR: ۰.۶۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۱۰ تا ۳.۸۸؛ شرکت‌کنندگان = ۴۶۲؛ مطالعات = ۳؛ I² = ۴۵%؛ شواهد با کیفیت پائین) و هیچ تاثیری بر سکته مغزی نداشت (RR: ۰.۳۸؛ ۹۵% CI؛ ۰.۰۹ تا ۱.۷۰؛ شرکت‌کنندگان = ۸۷۴؛ مطالعات = ۳؛ I² = ۴۵%؛ شواهد با کیفیت پائین). گزارش‌دهی عوارض جانبی جدی متناقض بود؛ هیچ رویدادی در طول ۸۲۴ بیمار‐سال (۴ کارآزمایی) رخ نداد. تأثیرات بر پیامدهای دیگر بسیار نامشخص بود. خلاصه اثرات RCTهایی که به طور خاص روی شرکت‌کنندگان با خطر بالای قلبی‌عروقی متمرکز بودند، مشابه بودند (۴ کارآزمایی؛ ۱۲۳۰ شرکت‌کننده).
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
عدم اطمینان زیادی در مورد فواید و مضرات کلشی‌سین وجود دارد. کلشی‌سین ممکن است در کاهش انفارکتوس میوکارد در جمعیت پرخطر منتخب فواید قابل توجهی داشته باشد اما عدم قطعیت پیرامون اندازه اثرگذاری آن بر بقا و دیگر پیامدهای قلبی‌عروقی زیاد است، به خصوص در جمعیت عمومی که بیشتر مطالعات وارد شده در مرور ما از این دسته بودند. براساس شواهدی با کیفیت پائین، کلشی‌سین با عوارض جانبی دستگاه گوارش همراه است. شواهد بیشتری از کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی شده در مقیاس بزرگ مورد نیاز است.
خلاصه به زبان ساده

اثرات و ایمنی استفاده طولانی‌مدت از کلشی‌سین بر بیماری‌های قلبی

پیشینه

کلشی‌سین (colchicine) یک روش درمانی بسیار قدیمی و ارزان‌قیمت است. این دارو دارای اثرات قوی در برابر التهاب است و در درمان بیماری‌های التهابی مانند نقرس کاربرد بسیاری دارد. مطالعات زیادی در مورد تاثیر کلشی‌سین بر بیماری‌های التهابی وجود دارد. التهاب همچنین یک مؤلفه مهم برای پیشرفت حملات قلبی یا سکته مغزی به شمار می‌رود. برخی مطالعات اخیر نشان داده‌اند که کلشی‌سین ممکن است اثرات مثبتی بر بیماری‌های قلبی داشته باشد.

سوال مطالعه مروری

هدف ما، مرور کلیه مطالعات موجود در زمینه ارزیابی استفاده طولانی‌مدت از کلشی‌سین بود. ما می‌خواستیم مزایا و مضرات آن را برای افراد مبتلا به یا بدون بیماری کرونر قلبی شرح دهیم. ما تمام مطالعاتی را بررسی کردیم که حداقل شش ماه به طول انجامیدند، و شامل بزرگسالان بودند و این که اثرات سلامت مصرف کلشی‌سین را با استفاده از هر نوع درمان دیگری مقایسه کردند. ما نگاه دقیق‌تری به افراد با مشکلات قلبی قبلی داشتیم.

نتایج کلیدی

ما ۳۹ کارآزمایی را با ۴۹۹۲ شرکت‌کننده وارد آنالیز کردیم. چهار کارآزمایی در مجموع شامل ۱۲۳۰ شرکت‌کننده مبتلا به بیماری قلبی بودند. درمان با کلشی‌سین هیچ تاثیری بر مرگ‌ومیر ناشی از هر علتی نداشت. در مورد تأثیر کلشی‌سین بر مرگ قلبی‌عروقی (مرتبط با قلب) عدم اطمینان وجود دارد. نتایج نشان دادند که مرگ‌ومیر قلبی‌عروقی ممکن است کاهش یابد، اما این کاملا واضح نبود زیرا برخی از تجزیه‌وتحلیل‌های ما نشانگر کاهش خطر بودند، در حالی که برخی دیگر چنین اثری را نشان ندادند. خطر ابتلا به انفارکتوس میوکارد (حملات قلبی) کاهش یافت، اما این یافته فقط بر نتایج دو مطالعه و ۲۲ واقعه در کل، بنا شد. کلشی‌سین به وضوح خطر آسیب‌های کل را افزایش نداد اما خطر ابتلا به عدم تحمل دستگاه گوارش را افزایش داد، که به طور معمول به صورت خفیف و کوتاه‌مدت توصیف شد. ما اثرات واضحی را از آن بر سکته‌های مغزی، نارسایی قلبی، بستری در بیمارستان به صورت اورژانس یا نیاز اورژانسی به درمان‌های تهاجمی قلبی برنامه‌ریزی نشده، مشاهده نکردیم.

چهار مورد از ۳۹ مطالعه گزارش کردند که آنها به طور منظم به دنبال عوارض جانبی جدی مرتبط با استفاده از کلشی‌سین بودند. عوارض جانبی جدی می‌توانند تهدید کننده زندگی باشند یا نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا کنند. هیچ شرکت‌کننده‌ای در این چهار مطالعه گزارش نکرد که دچار چنین عوارض جانبی جدی شده باشد. این بدان معناست که عوارض جانبی جدی احتمالی نسبتا نادر به نظر می‌رسند: به عنوان مثال، نتایج نشان می‌دهند که بین ۸۰۰ نفری که در یک سال تحت درمان قرار می‌گیرند، هیچ یک دچار این عوارض جانبی جدی نمی‌شوند. با این حال، ما درباره قطعیت این نتیجه نگرانی‌هایی داریم، زیرا گزارش‌دهی آسیب‌های جدی در مطالعات ایده‌آل نبود؛ به عنوان مثال، تعاریف عوارض جانبی جدی بین مطالعات متفاوت بود، و همیشه مشخص نبود که چه موردی حادثه جانبی جدی تلقی شده است. ما هیچ تفاوتی را در تاثیرات کلشی‌سین در افراد در معرض خطر بالای قلبی‌عروقی مشاهده نکردیم.

شواهد تا ژانویه ۲۰۱۵ به‌روز است.

نتیجه‌گیری‌‌ها

به طور کلی، ما دریافتیم که تحقیقات بعدی احتمالا ارزیابی ما را در مورد مزایا و مضرات کلشی‌سین تغییر می‌دهند. بنابراین یافته‌های ما باید با احتیاط تفسیر شوند. با این حال، درمان‌های جدید در بیماری‌های قلبی به شدت مورد نیاز هستند. اگرچه در مورد فواید و مضرات کلشی‌سین، عدم اطمینان زیادی وجود دارد، ممکن است با مزایای قلبی‌عروقی، به خصوص روی انفارکتوس میوکارد همراه باشد. بنابراین ما فکر می‌کنیم که باید کارآزمایی‌های بالینی بزرگی با کیفیت بالا برای بررسی بیشتر کلشی‌سین در بیماری‌های قلبی انجام شوند.


Tobias Jakob، Alain J Nordmann، Stefan Schandelmaier، Ignacio Ferreira-González، Matthias Briel،
دوره ۲۰۱۶، شماره ۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده

پیشینه
فیبرات‌ها برای اصلاح دیس‌لیپیدمی آتروژنیک (atherogenic dyslipidaemia)، و به ویژه برای کاهش سطح سرمی تری‌گلیسرید موثر هستند. با این حال، شواهدی که نشان ‌دهد فیبرات‌ها مورتالیتی و موربیدیتی مرتبط با بیماری قلبی‌عروقی (CVD)، یا مورتالیتی و موربیدیتی کلی را در پیشگیری اولیه از بیماری قلبی‌عروقی کاهش می‌دهند، وجود ندارد.
اهداف
این مرور کاکرین و متاآنالیز (meta‐analysis) با هدف بررسی مزایا و مضرات بالینی فیبرات‌ها در برابر دارونما (placebo) یا مراقبت معمول یا مقایسه فیبرات‎ها به همراه دیگر داروهای اصلاح‌کننده چربی در مقابل دیگر داروهای اصلاح‌کننده چربی به‌تنهایی برای پیشگیری اولیه از مورتالیتی و موربیدیتی بیماری‌های قلبی‌عروقی انجام شد.
روش های جستجو
پایگاه مرکزی ثبت کارآزمایی‌های کنترل شده کاکرین (CENTRAL)؛ (MEDLINE (Ovid؛ (Embase (Ovid؛ (CINAHL (EBSCO؛ و Web of Science (همگی از زمان آغاز به کار تا ۱۹ می ۲۰۱۶) را جست‌وجو کردیم. همچنین چهار پایگاه ثبت کارآزمایی بالینی (آخرین جست‌وجو در ۳ آگوست ۲۰۱۶) را با کمک یک متخصص باتجربه کتابداری جست‌وجو کردیم. بانک‌های اطلاعاتی را برای شناسایی کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) جست‌وجو کردیم که به ارزیابی اثرات بالینی فیبرات‐درمانی در پیشگیری اولیه از حوادث CVD پرداختند. هیچ‌گونه محدودیت زبانی را در جست‌وجوها اعمال نکردیم.
معیارهای انتخاب
هدف ما انتخاب تمام RCTهایی بود که به مقایسه اثرات تک‐درمانی (monotherapy) فیبرات در برابر دارونما یا مراقبت معمول، یا فیبرات‌ها به‌علاوه دیگر داروهای اصلاح‌کننده چربی در مقابل دیگر داروهای اصلاح‌کننده چربی به‌تنهایی پرداختند. مطالعات وارد شده دارای حداقل شش ماه دوره پیگیری در پیشگیری اولیه از حوادث CVD بودند. کارآزمایی‌های کلوفیبرات را حذف کردیم، زیرا این دارو در سال ۲۰۰۲ از بازار خارج شد.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم عناوین و چکیده‌ها را برای ورود بالقوه به مطالعه غربالگری کردند. آن‌ها متن کامل مقالات را بازیابی و داده‌ها را استخراج کردند. اختلاف‌ نظرات با بحث حل‌وفصل شدند. برای داده‌های ادغام شده از پیامدهای اولیه و ثانویه، خطر نسبی (RR) و ۹۵% فاصله اطمینان (CI) آن را محاسبه کردیم. ناهمگونی را با Cochrane Q‐test آزمایش کرده و از آماره I۲ برای اندازه‌گیری ناسازگاری اثرات درمان در مطالعات استفاده کردیم. کیفیت شواهد را با استفاده از روش درجه‌‏بندی توصیه‏، ارزیابی، توسعه و ارزشیابی (GRADE) ارزیابی کرده و از نرم‌افزار GRADE profiler (GRADEpro GDT) برای انتقال داده‌ها از Review Manager ۵ به منظور ایجاد جداول «خلاصه‌ای از یافته‌ها» استفاده کردیم.
نتایج اصلی
شش کارآزمایی واجد شرایط را، شامل ۱۶,۱۳۵ نفر، انتخاب کردیم. متوسط سن جمعیت افراد در کارآزمایی‌های مختلف، بین ۴۷,۳ و ۶۲.۳ سال متغیر بود. چهار کارآزمایی فقط شامل افراد مبتلا به دیابت ملیتوس نوع ۲ بودند. میانگین طول دوره درمان و پیگیری شرکت‌کنندگان در کارآزمایی‌ها ۴.۸ سال گزارش شد. خطر سوگیری (bias) انتخاب و عملکرد در سطح پائینی قرار داشتند؛ خطرات سوگیری تشخیص، ریزش نمونه (attrition bias)، و گزارش‎دهی نامشخص بودند. گزارش عوارض جانبی توسط کارآزمایی‌های وارد شده بسیار محدود بود؛ به همین علت، از قطع درمان به دلیل عوارض جانبی به‌عنوان یک جایگزین برای عوارض جانبی استفاده کردیم. بیماران تحت درمان با فیبرات‌ها در مقایسه با بیماران در گروه دارونما با خطر کمتری برای ترکیبی از پیامد اصلی مرگ‌ومیر در اثر CVD، انفارکتوس میوکارد غیر‐کشنده، یا سکته مغزی غیر‐کشنده روبه‌رو بودند (خطر نسبی (RR): ۰.۸۴؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۴ تا ۰.۹۶؛ تعداد شرکت‌کنندگان: ۱۶,۱۳۵؛ تعداد مطالعات: ۶؛ شواهد با کیفیت متوسط). در پیامدهای ثانویه، RRها برای درمان با فیبرات در مقایسه با دارونما برای ترکیب پیامدهای مرگ‌ومیر در اثر بیماری عروق کرونر قلبی یا انفارکتوس میوکارد غیر‐کشنده معادل ۰.۷۹ (۹۵% CI؛ ۰.۶۸ تا ۰.۹۲؛ تعداد شرکت‌کنندگان: ۱۶,۱۳۵؛ تعداد مطالعات: ۶؛ شواهد با کیفیت متوسط)؛ برای مورتالیتی کلی برابر با ۱.۰۱ (۹۵% CI؛ ۰.۸۱ تا ۱.۲۶؛ تعداد شرکت‌کنندگان: ۸۴۷۱؛ تعداد مطالعات: ۵؛ شواهد با کیفیت پائین)؛ برای مورتالیتی غیر‐CVD برابر با ۱.۰۱ (۹۵% CI؛ ۰.۷۶ تا ۱.۳۵؛ تعداد شرکت‌کنندگان: ۸۴۷۱؛ تعداد مطالعات: ۵؛ شواهد با کیفیت پائین)؛ و برای قطع درمان به علت عوارض جانبی معادل ۱.۳۸ (۹۵% CI؛ ۰.۷۱ تا ۲.۶۸؛ تعداد شرکت‌کنندگان: ۴۸۰۵؛ تعداد مطالعات: ۳؛ I۲ = ۷۴%؛ شواهد با کیفیت خیلی پائین) بودند. داده‌هایی درباره کیفیت زندگی در هیچ یک از کارآزمایی‌ها در دسترس نبود. کارآزمایی‌هایی که فیبرات‌ها را در پس‌زمینه استاتین‌ها (statins) (۲ مطالعه) مورد بررسی قرار دادند، هیچ مزیتی را در پیشگیری از حوادث قلبی عروقی گزارش نکردند.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
شواهدی با کیفیت متوسط نشان می‌دهد که فیبرات‌ها خطر حوادث قلبی‌عروقی و عروق کرونری را در پیشگیری اولیه کاهش می‌دهند، اما اثرات مطلق درمان در شرایط پیشگیری اولیه متوسط (کاهش خطر مطلق < ۱%) هستند. شواهدی با کیفیت پائین وجود دارد که فیبرات‌ها هیچ تاثیری بر مورتالیتی کلی یا غیر‐CVD ندارند. شواهدی با کیفیت بسیار پائین نشان می‌دهد که فیبرات‌ها با افزایش خطر عوارض جانبی همراه هستند.
خلاصه به زبان ساده

نقش مصرف فیبرات‌ها در بیماران بدون بیماری قلبی‌عروقی تائید شده

سوال مطالعه مروری

فواید و مضرات استفاده از درمان فیبرات نسبت به دارونما یا مراقبت معمول در پیشگیری از وقوع بیماری قلبی‌عروقی در افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی چیست؟

پیشینه

بیماری‌های قلبی‌عروقی شایع‌ترین علت مرگ‌و‌میر، بیماری، ناتوانی، و کاهش کیفیت زندگی در کشورهای صنعتی به شمار می‌آید. یکی از عوامل خطر اصلی برای آن، افزایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پائین (LDL‐C؛ کلسترول «بد») است. علاوه بر این، افرادی با سطوح بالای تری‌گلیسیرید سرم و سطوح پائین کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL‐C یا کلسترول «خوب») نیز در معرض خطر حوادث بیماری‌های قلبی‌عروقی مانند حملات قلبی یا سکته مغزی قرار دارند. فیبرات‌ها سطح سرمی تری‌گلیسرید را کاهش داده، HDL‐C را به میزان متوسطی افزایش داده، و LDL‐C را به میزان متوسطی کاهش می‌دهند. بنابراین، درمان طولانی‌‐مدت با فیبرات‌ها ممکن است به پیشگیری از بروز حوادث بیماری قلبی‌عروقی، به‌ویژه در ترکیب با استاتین‌ها، که نشان داده شده به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای LDL‐C را پائین آورده و خطر حمله قلبی، سکته مغزی و مورتالیتی کلی را کاهش می‌دهند، کمک کند.

ویژگی‌های مطالعه

شواهد تا می سال ۲۰۱۶ به‌روز است. شش کارآزمایی واجد شرایط را با محوریت پیشگیری اولیه شامل ۱۶,۱۳۵ فرد بدون بیماری قلبی‌عروقی تائید شده شناسایی کردیم که درمان با فیبرات را با دارونما یا مراقبت‌های معمول مقایسه کردند. متوسط سن جمعیت کارآزمایی‌ها بین ۴۷,۳ و ۶۲.۳ سال بود؛ اکثر افراد مبتلا به دیابت ملیتوس نوع ۲ بودند. میانگین طول دوره درمان و پیگیری شرکت‌کنندگان در کارآزمایی‌ها ۴.۸ سال گزارش شد.

نتایج کلیدی و کیفیت شواهد

شواهدی با کیفیت متوسط نشان می‌دهد که درمان با استفاده از فیبرات خطر پیامد ترکیبی مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی، حمله قلبی، یا سکته مغزی را تا ۱۶% کاهش می‌دهد. از نظر معیارهای مطلق، خطر ابتلا به این پیامد ترکیبی در بیماران دارای عوامل خطر قلبی‌عروقی اما بدون بیماری قلبی‌عروقی تائید شده، به‌طور متوسط از ۵,۰% تا ۴.۳% در طول پنج سال کاهش یافت. شواهدی با کیفیت متوسط نیز نشان‌دهنده کاهش خطر ابتلا به حملات قلبی کشنده و غیر‐کشنده در استفاده از فیبرات‌ها است، اما شواهدی با کیفیت پائین برای عدم کاهش خطر مورتالیتی کلی یا مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های غیر‐CVD در استفاده از فیبرات‌ها وجود دارد. شواهدی با کیفیت بسیار پائین نشان می‌دهد که افزایش خطر عوارض جانبی در رابطه با درمان فیبرات دیده نمی‌شود. ارائه گزارش از عوارض جانبی توسط کارآزمایی‌های شناسایی شده بسیار محدود بود. داده‌هایی درباره کیفیت زندگی از هیچ یک از مطالعات در دسترس نیست. کارآزمایی‌هایی که فیبرات‌ها را به همراه استاتین‌ها مورد بررسی قرار دادند، هیچ مزیتی را از آن‌ها در پیشگیری از بروز حوادث قلبی‌عروقی گزارش نکردند.


Stefan Schandelmaier، Matthias Briel، Ramon Saccilotto، Kelechi K Olu، Armon Arpagaus، Lars G Hemkens، Alain J Nordmann،
دوره ۲۰۱۷، شماره ۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

پیشینه

اسید نیکوتینیک (نیاسین (niacin)) برای کاهش کلسترول LDL و تری‌گلیسیرید‌ها، و افزایش سطوح HDL کلسترول شناخته شده است. شواهدی از مزایای مونوتراپی نیاسین یا اضافه کردن آن به درمان‌های مبتنی بر استاتین (statin‐based therapy) بحث‌برانگیز است.

اهداف
ارزیابی اثربخشی نیاسین‌درمانی در برابر دارونما (placebo)، که به صورت مونوتراپی یا اضافه کردن به درمان مبتنی بر استاتین در افراد مبتلا یا در معرض خطر بیماری قلبی‌عروقی (CVD) تجویز می‌شود، بر مورتالیتی، عوارض CVD و عوارض جانبی.
روش های جستجو
دو نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم و در دو نسخه، رکوردها و متون کامل بالقوه واجد شرایط را که از طریق جست‌وجوهای الکترونیکی در CENTRAL؛ MEDLINE؛ Embase؛ Web of Science؛ دو پایگاه ثبت کارآزمایی و فهرست منابع مقالات مرتبط شناسایی شدند (آخرین جست‌وجو در آگوست ۲۰۱۶)، غربالگری کردند.
معیارهای انتخاب
تمام کارآزمایی‌های تصادفی‌سازی و کنترل شده (randomised controlled trials; RCTs) را که به مقایسه مونوتراپی نیاسین با دارونما/مراقبت معمول یا نیاسین در ترکیب با سایر اجزا در برابر سایر اجزا به‌تنهایی پرداختند، وارد کردیم. RCTهایی را در نظر گرفتیم که در آنها نیاسین به مدت حداقل شش ماه تجویز شد، یک پیامد بالینی را گزارش کردند، و شامل بزرگسالان با یا بدون CVD پایدار بودند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده مرور به‌طور مستقل از هم و در دو نسخه، برای استخراج ویژگی‌های کارآزمایی‌ها، آیتم‌های خطر سوگیری (bias)، و داده‌های پیامدها از فرم‌های پیش‐مقدماتی (pre‐piloted) استفاده کردند. اختلاف‌نظرها از طریق اجماع یا داوری شخص سوم حل شد. متاآنالیزهای اثرات تصادفی، تجزیه‌وتحلیل حساسیت مبتنی بر خطر سوگیری و فرضیات مختلف را برای داده‌های ازدست‌رفته انجام دادیم و از تجزیه‌وتحلیل‌های متارگرسیون برای بررسی ارتباطات بالقوه بین اثرات درمان و طول مدت درمان، نسبت شرکت‌کنندگان مبتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی پایدار و نسبت شرکت‌کنندگان دریافت کننده درمان زمینه‌ای با استاتین استفاده شد. از سیستم درجه‌‏بندی توصیه‏، ارزیابی، توسعه و ارزشیابی (GRADE) برای ارزیابی کیفیت شواهد استفاده کردیم.
نتایج اصلی

۲۳ RCT را که بین سال‌های ۱۹۶۸ تا ۲۰۱۵ منتشر شدند و در کل شامل ۳۹,۱۹۵ شرکت‌کننده بودند وارد کردیم. میانگین سنی از ۳۳ تا ۷۱ سال متغیر بود. میانه طول درمان ۱۱,۵ ماه بود و میانه دوز تجویزی نیاسین ۲ گرم/روز بود. نسبت شرکت‌کنندگان با سابقه انفارکتوس میوکارد از ۰% (۴ کارآزمایی) تا ۱۰۰% (۲ کارآزمایی، میانه نسبت ۴۸%)؛ و نسبت شرکت‌کنندگان دریافت کننده استاتین از ۰% (۴ کارآزمایی) تا ۱۰۰% بود (۱۲ کارآزمایی؛ میانه نسبت ۱۰۰%) متغیر بود.

با استفاده از موارد موجود، می‌توان گفت نیاسین، مورتالیتی کلی (خطر نسبی (RR): ۱,۰۵؛ ۹۵% فاصله اطمینان (CI): ۰.۹۷ تا ۱.۱۲؛ ۳۵۵۴۳ شرکت‌کننده؛ ۱۲ مطالعه؛ I۲ = ۰%؛ شواهد با کیفیت بالا)، مورتالیتی قلبی‌عروقی (RR: ۱,۰۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۳ تا ۱.۱۲؛ ۳۲,۹۶۶ شرکت‌کننده؛ ۵ مطالعه؛ I۲ = ۰%؛ شواهد با کیفیت متوسط)، مورتالیتی غیر‐قلبی‌عروقی (RR: ۱,۱۲؛ ۹۵% CI؛ ۰.۹۸ تا ۱.۲۸؛ ۳۲,۹۶۶ شرکت‌کننده؛ ۵ مطالعه؛ I۲ = ۰%؛ شواهد با کیفیت بالا)، تعداد انفارکتوس‌های میوکارد کشنده یا غیر‐کشنده (RR: ۰,۹۳؛ ۹۵% CI؛ ۰.۸۷ تا ۱.۰۰؛ ۳۴,۸۲۹ شرکت‌کننده؛ ۹ مطالعه؛ I۲ = ۰%؛ شواهد با کیفیت متوسط)، تعداد استروک‌های کشنده یا غیر‐کشنده (RR: ۰,۹۵؛ ۹۵% CI؛ ۰.۷۴ تا ۱.۲۲؛ ۳۳۶۶۱ شرکت‌کننده؛ ۷ مطالعه؛ I۲ = ۴۲%؛ شواهد با کیفیت پائین) را کاهش نداد. شرکت‌کنندگان تصادفی‌سازی شده برای دریافت نیاسین نسبت به شرکت‌کنندگان تصادفی‌سازی شده برای گروه کنترل، بیش‌تر احتمال داشت که به دلیل عوارض جانبی درمان را متوقف کنند (RR: ۲,۱۷؛ ۹۵% CI؛ ۱.۷۰ تا ۲.۷۷؛ ۳۳,۵۳۹ شرکت‌کننده؛ ۱۷ مطالعه؛ I۲ = ۷۷%؛ شواهد با کیفیت متوسط). نتایج مربوط به تجزیه‌وتحلیل حساسیت با استفاده از فرضیه‌های مختلف برای داده‌های ازدست‌رفته قوی بودند.

نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
شواهد با کیفیت متوسط تا بالا نشان می‌دهد که نیاسین، مورتالیتی، مورتالیتی قلبی‌عروقی، مورتالیتی غیر‐قلبی‌عروقی، تعداد انفارکتوس‌های کشنده یا غیر‐کشنده میوکارد و تعداد استروک‌های کشنده یا غیر‐کشنده را کاهش نمی‌دهد اما با عوارض جانبی همراه است. مزایای درمان با نیاسین در پیشگیری از حوادث ناشی از بیماری‌های قلبی‌عروقی بعید است.
خلاصه به زبان ساده

استفاده از نیاسین (niacin) برای افراد با یا بدون بیماری قلبی‌عروقی پایدار

سوال مطالعه مروری

شواهد مربوط به تاثیرات نیاسین را برای پیشگیری از مرگ‌ومیر و بیماری‌های قلبی‌عروقی مورد بررسی قرار دادیم.

پیشینه

حمله قلبی و استروک شایع‌ترین علل مرگ‌ومیر، بیماری، ناتوانی و کاهش کیفیت زندگی در کشورهای صنعتی هستند.

نیاسین (اسید نیکوتینیک، ویتامین B۳) یک گزینه امیدوار کننده برای پیشگیری از بیماری قلبی‌عروقی بود زیرا کلسترول خون را که یکی از عوامل اصلی خطرساز است، کاهش می‌دهد. بنابراین فرض بر این است که درمان طولانی‌مدت با نیاسین، خطر حمله قلبی و استروک را کاهش می‌دهد. ما به بررسی این موضوع پرداختیم که مطالعات بالینی می‌توانند مزیت مصرف نیاسین را نشان دهند یا خیر.

ویژگی‌های مطالعه

۲۳ مطالعه را شامل ۳۹,۱۹۵ شرکت‌کننده پیدا کردیم که نیاسین را با دارونما (placebo) مقایسه کردند. شواهد تا آگوست ۲۰۱۶ به‌روز است. اکثر شرکت‌کنندگان وارد شده به‌طور میانگین ۶۵ ساله بودند و قبلا دچار انفارکتوس میوکارد شده بودند. شرکت‌کنندگان، نیاسین یا دارونما را به مدت شش ماه و پنج سال دریافت کردند. هفده مورد از ۲۳ مطالعه به‌طور کامل یا به‌طور جزئی توسط تولید کننده دارو که به دلایل تجاری به نتایج مطالعات علاقمند بودند، از نظر مالی حمایت شدند.

نتایج کلیدی

نیاسین تعداد مرگ‌و‌میرها، حمله قلبی یا استروک را کاهش نداد. به دلیل عوارض جانبی، مصرف نیاسین در بسیاری از افراد (۱۸%) باید متوقف شود. نتایج به دست آمده بین شرکت‌کنندگانی که پیش از مصرف نیاسین دچار حمله قلبی شده بودند یا نشده بودند، تفاوتی نداشت. نتایج بین شرکت‌کنندگانی که استاتین (statin) (داروی دیگری که از حمله قلبی و استروک پیشگیری می‌کند) مصرف کرده یا نکرده بودند تفاوتی نداشت. کیفیت کلی شواهد متوسط تا بالا بود.

به‌طور خلاصه، هیچ شواهدی را درباره مزایای درمان با نیاسین نیافتیم.



صفحه ۱ از ۱