نه مطالعه مناسب با 1070 شرکتکننده را پیدا کرده و روی آنها آنالیزهای کیفی انجام دادیم. برای پیامد اولیه (درد حین کانولاسیون داخل وریدی) در متاآنالیز، هشت مطالعه با 848 شرکتکننده را وارد کردیم. استفاده از ویپوکولانت باعث کاهش امتیازهای درد شد که به صورت یک مقیاس آنالوگ بصری خطی 100میلیمتری (VAS 100) در مقایسه با کنترلها اندازهگیری شد ( تفاوتهای بین میانگین 12.5‐ میلیمتر؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 18.7‐ تا 6.4‐ میلیمتر؛ شواهد با کیفیت متوسط). مطالعهای را که هیچ تاثیراتی از مداخله را نشان نداد، در متاآنالیز قرار ندادیم.
استفاده از ویپوکولانت باعث افزایش امتیاز درد در زمان استفاده شد که با VAS 100 در مقایسه با کنترلها اندازهگیری شد (تفاوت بین میانگین: 6.3 میلیمتر؛ 95% CI؛ 2.2 تا 10.3 میلیمتر؛ چهار مطالعه؛ 461 شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت بالا) و در موفقیت اولین تلاش در مقایسه با کنترلها باعث هیچ تفاوتی نشد (خطر نسبی (RR): 1.00؛ 95% CI؛ 0.94 تا 1.06؛ شش مطالعه؛ 812 شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت متوسط). هشت عارضه جانبی مینور را که در 279 شرکتکننده گزارش شد، ثبت کردیم (تفاوت خطر (RD)؛ 0.03؛ 95% CI؛ 0 تا 0.05؛ پنج مطالعه؛ 551 شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائین).
خطر سوگیری (bias) کلی در مطالعات مجزا، با سوگیری پُر‐خطر برای سوگیری تشخیصی و عملکرد در چهار مطالعه، بین پائین و بالا بود. آنالیز حساسیت نشان داد که کنار گذاشتن مطالعات با خطر سوگیری بالا یا نامشخص، نتایج این مرور را تغییر نمیدهد.
پیشینه
کانولاسیون (cannulation) داخل وریدی برای تستهای خونی یا درمانی، پروسیجری شایع و اغلب دردناک است. از اسپریهای ویپوکولانت یا «اسپریهای سرد» برای کاهش درد پیش از ورود سوزن استفاده میشود. ویپوکولانتها به خصوص به دلیل تاثیرات سریع آنها (چند ثانیه)، نسبت به دیگر روشهای تسکین دهنده درد، منفعتهای بسیاری دارند.
شواهدی را مرور کردیم که چگونگی تاثیر ویپوکولانتها را بر کاهش درد حاصل از ورود سوزن هنگام جاگذاری کانولای داخل وریدی نشان میداد. شواهد تا می 2015 بهروز است.
نتایج
نه مطالعه با 1070 شرکتکننده را شناسایی کردیم، این مطالعات، استفاده از ویپوکولانتها را با اسپری دارونما (placebo) یا بدون اسپری در کودکان و بزرگسالانی که در هر مرکز مراقبت سلامت کانولاسیون داخل وریدی شدند، مقایسه کردند. پژوهشگران در سه مطالعه سرمایهگذاریشان را از یک منبعی به دست آوردند که دخالت آن در طرح مطالعه و آنالیز گزارش نشد. سازندگان ویپوکولانت برای دو مطالعه اسپریهای ویپوکولانت و دارونما تهیه کردند، و این عمل نه در طرح مطالعه و نه در آنالیز نتایج دخالت داده نشد.
دریافتیم که ویپوکولانتها احتمالا درد حین کانولاسیون داخل وریدی را کاهش میدهند و نه انجام کانولاسیون را مشکل میکنند و نه باعث عوارض جانبی میشوند. یادآور شدیم که استفاده از ویپوکولانتها باعث کمی ناراحتی میشود، اما استفاده از آنها درد را کاهش میدهد. با استفاده از یک طیف امتیازی درد از 0 تا 100 میلیمتر (0 = بدون درد و 100 = بدترین درد ممکن)، دریافتیم که نمرات میانگین درد به اندازه 12.5 میلیمتر در شرکتکنندگانی که برای آنها از اسپری ویپوکولانت استفاده شد، کاهش پیدا میکند.
کیفیت شواهد
به طور کلی، کیفیت شواهد به جای بالا، در سطح متوسط بود. اما، کنار گذاشتن مطالعات با کیفیت کمتر، نتایج این مرور را به طور اساسی تغییر نداد.