جلد 2017 -                   جلد 2017 - صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Martin Offringa, Richard Newton, Martinus A Cozijnsen, Sarah J Nevitt. Prophylactic drug management for febrile seizures in children. 3 2017; 2017
URL: http://cochrane.ir/article-1-1259-fa.html
پیشینه
تشنج‌های ناشی از تب (Febrile seizures) که در کودک بالای 1 ماه در طول یک اپیزود تب اتفاق می‌افتد، 2 تا 4% از کودکان را در کشورهای بریتانیای کبیر و ایالات متحده آمریکا مبتلا ساخته و در 30% از آنها مجدداً رخ می‌دهد. تجویز داروهای سریع‌الاثر ضدصرع (antiepileptics) و ضدتب (antipyretics) در طول اپیزودهای متوالی تب برای پیشگیری از بروز عوارض جانبی ناشی از داروهای ضدصرع ادامه‌دار مورد استفاده قرار گرفته است.
اهداف
ارزیابی اولیه اثربخشی و ایمنی داروهای ضدصرع و ضدتب که به صورت پروفیلاکتیک (prophylactically) در درمان کودکان مبتلا به تشنج‌های ناشی از تب استفاده می‌شود؛ و همچنین ارزیابی هر نوع مداخله دارویی دیگر، زمانی که یک منطق بیولوژیکی موثق مبنی بر استفاده از آن وجود داشته است.
روش های جستجو
ما در پایگاه مرکزی ثبت کارآزمایی‌‌های کنترل شده کاکرین (CENTRAL) (کتابخانه کاکرین 2016، شماره 7)؛ MEDLINE (1966 تا جولای 2016)؛ Embase (1966 تا جولای 2016)؛ بانک داده‌‌ای چکیده مرورهای مربوط به اثربخشی (Database of Abstracts of Reviews of Effectiveness (DARE)) (جولای 2016) به جست‌وجو پرداختیم. ما هیچ نوع محدودیت زبانی اعمال نکردیم. ما همچنین برای شناسایی مطالعات در حال اجرا یا منتشر نشده با پژوهشگران مرتبط با زمینه مطالعه تماس گرفتیم.
معیارهای انتخاب
کارآزمایی‌‌هایی که از تخصیص تصادفی‌شده یا شبه‌تصادفی شده شرکت‌‌کنندگان برای مقایسه استفاده از داروی ضدصرع، داروی ضدتب یا سایر عوامل قابل قبول (plausible agents) با یکدیگر، پلاسبو یا عدم درمان استفاده کرده بودند.
گردآوری و تحلیل داده‌ها
دو نویسنده مرور (RN و MO) به صورت مستقل با استفاده از معیارهای از پیش‌تعریف شده به انتخاب کارآزمایی‌‌ها برای ورود به مرور و استخراج داده‌‌های مرتبط از پیش تعریف‌شده، ثبت روش‌‌های استفاده شده برای تصادفی‌‌سازی، کورسازی و حذف (exclusionsexclusion) پرداختند.
نتایج اصلی
ما 40 مقاله‌‌ای را که به توصیف 30 کارآزمایی تصادفی شده با 4256 شرکت‌‌کننده تصادفی شده پرداخته بودند، وارد مرور کردیم. ما 13 مداخله را از پروفیلاکسی مداوم (continuous) یا متناوب (intermittent) و درمان‌‌های کنترلی آن‌‌ها تحلیل کردیم. کیفیت روش‌‌شناختی در اکثر مطالعات متوسط تا ضعیف بود. ما هیچ مزیت معنی‌‌داری به نفع فنوباربیتون (phenobarbitone)، فنی‌‌توئین (phenytoin)، والپروات (valproate)، پیریدوکسین (pyridoxine)، ایبوپروفن (ibuprofen) یا سولفات روی (zinc sulfate) در مقابل پلاسبو یا عدم درمان به دست نیاوردیم؛ همین طور برای دیکلوفناک (diclofenac) در مقابل پلاسبو بعد از ایبوپروفن، استامینوفن یا پلاسبو؛ همین طور برای فنوباربیتون مداوم در مقابل دیازپام (diazepam)، دیازپام رکتال متناوب در مقابل والپروات متناوب یا دیازپام خوراکی در مقابل کلوبازام (clobazam).
در رابطه با عود تشنج‌‌های ناشی از تب، کاهش معنی‌‌داری در اثر استفاده از دیازپام متناوب در مقابل پلاسبو یا عدم درمان با نسبت خطر (RR) 64/0 (فاصله اطمینان (CI) 95%: 48/0 تا 85/0) بعد از 6 ماه، نسبت خطر 69/0 (فاصله اطمینان 95%: 56/0 تا 84/0) بعد از 12 ماه، نسبت خطر 37/0 (فاصله اطمینان 95%: 23/0 تا 60/0) بعد از 18 ماه، نسبت خطر 73/0 ( فاصله اطمینان 95%: 56/0 تا 95/0) بعد از 24 ماه، نسبت خطر 58/0 (فاصله اطمینان 95%: 40/0 تا 85/0) بعد از 36 ماه و نسبت خطر 36/0 (فاصله اطمینان 95%: 15/0 تا 89/0) بعد از 48 ماه وجود داشت، اما هیچ مزیتی بعد از 60 تا 72 ماه وجود نداشت. فنوباربیتون در مقابل پلاسبو یا عدم درمان تشنج‌‌ها را بعد از 6، 12 و 24 ماه کاهش داده بود اما بعد از 18 یا 72 ماه پیگیری کاهش نداده بود (نسبت خطر: 59/0 (فاصله اطمینان 95%: 42/0 تا 83/0) بعد از 6 ماه؛ نسبت خطر: 54/0 (فاصله اطمینان 95%: 42/0 تا 70/0) بعد از 12ماه؛ و نسبت خطر: 69/0 (فاصله اطمینان 95%: 53/0 تا 89/0) بعد از 24 ماه). استفاده از کلوبازام متناوب در مقایسه با پلاسبو بعد از 6 ماه منجر به نسبت خطری معادل 36/0 (فاصله اطمینان 95%: 20/0 تا 64/0) شد و اثری بر خلاف نرخ عود بسیار بالای (3/83 %) مشاهده شده در گروه‌‌های کنترل به دست داد که این نتیجه، نتیجه‌‌ای است که نیاز به تکرار دارد.
ثبت عوارض جانبی متنوع بود. نمرات درک پایین‌‌تر (Lower comprehension scores) در کودکان تحت درمان با فنوباربیتون در 2 مطالعه یافت شدند. به طور کلی، بروز عوارض جانبی حداکثر تا 30% از کودکان تحت درمان در گروه فنوباربیتون و حداکثر تا 36% از کودکان تحت درمان در گروه بنزودیازپین (benzodiazepine) گزارش شده بودند. ما شواهدی مبنی بر وجود تورش انتشار در فراتحلیل مقایسه‌‌های به‌عمل آمده برای فنوباربیتون در مقابل پلاسبو (8 مطالعه) بعد از 12 ماه به دست آوردیم اما شواهدی در این خصوص بعد از 6 ماه (6 مطالعه) به دست نیاوردیم؛ همین طور در مورد والپروات در مقابل پلاسبو (4 مطالعه) بعد از 12 ماه؛ در مورد سایر مقایسه‌‌ها هم شواهدی مبنی بر وجود تورش انتشار در تعداد بسیار اندکی از مطالعات وجود داشت.
بیشتر کارآزمایی‌‌های مرور شده درباره داروی ضدصرع به لحاظ کیفیت روش‌‌شناختی در سطح پایین یا بسیار پایین درجه‌‌بندی شدند. روش‌‌های تصادفی‌‌سازی و پنهان‌‌سازی تخصیص اغلب با استانداردهای اخیر مطابقت ندارند؛ و درمان در مقابل عدم درمان نسبت به درمان در مقابل پلاسبو معمولا بیشتر دیده می‌‌شود که این منجر به بروز ریسک‌‌های تورش آشکار می‌‌شود. کارآزمایی‌‌های انجام شده درباره داروهای ضدتب و زینک دارای کیفیت بالاتری بودند.
نتیجه‌گیری‌های نویسندگان
ما دریافتیم که نرخ‌‌های عود تشنج‌‌های ناشی از تب در کودکان تحت درمان با دیازپام متناوب و فنوباربیتون مداوم توام با بروز عوارض جانبی حداکثر تا 30% کاهش یافته بود. مزیت آشکار به دست آمده در نتیجه درمان با کلوبازام در 1 کارآزمایی برای قضاوت مبنی بر قابل اعتماد بودن، نیاز به تکرار دارد. با توجه به خوش‌‌خیم بودن ماهیت عود تشنج‌‌های ناشی از تب و شیوع بالای عوارض جانبی ناشی از این داروها، بهتر است والدین و خانواده‌‌ها با جزئیات تماس کافی با خدمات پزشکی و اطلاعات مربوط به عود تشنج‌‌ها، مدیریت کمک اولیه و از همه مهم‌‌تر، خوش‌‌خیم بودن این پدیده مورد حمایت قرار گیرند.
خلاصه به زبان ساده
مدیریت دارویی پروفیلاکتیک برای تشنج‌‌های ناشی از تب در کودکان
پیشینه
بروز تشنج‌‌های (Seizures) ناشی از تب (fever) در کودکان شایع است و حدود 1 نفر از هر 3 کودک زیر 6 سال به آن دچار می‌‌شوند. به طور متوسط، 1 نفر از هر 3 کودکی که تشنج ناشی از تب (febrile seizure) داشته، حداقل1 بار دیگر دچار این حالت خواهد شد. ما شواهد مربوط به اثر داروها را برای پیشگیری از بروز تشنج (داروهای ضدصرع (antiepileptics))، داروهای پایین‌‌آورنده تب (داروهای ضدتب (antipyretics)) و زینک (zinc) در کودکان مبتلا به تشنج‌‌های ناشی از تب مرور کردیم.

هدف
ما می‌‌خواستیم بدانیم این داورها در چه تعداد از کودکان از عود تشنج یا بروز عوارض ناخواسته پیشگیری می‌‌کند؟

ویژگی‌‌های مطالعه
ما 30 مطالعه را شامل مجموعاً 4256 کودک وارد مرور کردیم. کودکانی که حداقل 1 بار به تشنج ناشی از تب مبتلا شده‌‌ بودند، در گروه‌‌هایی که تحت درمان موردنظر مطالعه قرار گرفته‌‌ یا نگرفته بودند، قرار داده شدند. مطالعات منتخب هر نوع تشنج ثانویه را در فواصل زمانی متنوع بین 6 ماه و تا 6 سال در هر گروه گزارش کرده بودند. عوارض پزشکی ناخواسته نیز گزارش شده بودند.

نتایج کلیدی
کیفیت طرح مطالعه و شواهد ارائه شده از سوی این مطالعات برای داروهای ضدصرع اغلب پایین یا بسیار پایین بود. روش‌‌های ضعیفی که منجر به بروز ریسک‌‌های تورش آشکار شده بودند، مورد استفاده قرار گرفته بودند که عمدتاً به روش تخصیص کودکان در هرگروه و روش تصادفی‌‌سازی این تخصیص مربوط می‌‌شد. موضوعات دیگر عبارت بودند از اینکه آیا والدین و/ یا پزشکان از گروهی که هر کودک در آن گماشته شده، یا شاید اگر مطالعه مربوط به درمان کودک در مقایسه با عدم درمان بوده است، اطلاع داشته‌‌اند یا خیر. کیفیت کارآزمایی‌‌های مربوط به داروهای ضدتب یا زینک بهتر بود و شواهد مربوط به آنها در سطح متوسط تا بالا درجه‌‌بندی شدند.
زینک درمانی هیچ مزیتی نداشت. همچنین درمان کودکان با هر یک از داروهای ضدتب یا بیشتر داروهای ضدصرع، دقیقا در زمان بروز تب مزیتی نداشت.
در زمان‌‌هایی (گهگاهی) یک نتیجه معنی‌‌دار گزارش شده بود. در علم آمار این رویداد به این معنی است که کمتر از 1 از 20 برای این وقوع به صورت اتفاقی شانس وجود داشت. برای مثال در زمان‌‌هایی بین 6 و 48 ماه پیگیری، دیازپام متناوب (یک نوع داروی ضدصرع) منجر به کاهش در تعداد موارد عود تشنج‌‌ها تا حدود یک سوم شد. فنوباربیتون مداوم به طور معناداری منجر به کاهش تعداد موارد عود تشنج‌‌ها بعد از 6، 12 و 24 ماه شد، اما بعد از 18 و 60 تا 72 ماه این کاهش مشاهده نشد.
با وجود این، از انجایی که عود تشنج‌‌ها فقط در حدود یک سوم از کودکان مشاهده می‌‌شوند، این بدان معنی است که برای مصون نگه‌داشتن فقط 1 کودک از خطر ابتلا به تشنج ثانویه، حداکثر تا 16 کودک باید در طول 1 یا 2 سال تحت درمان قرار بگیرند. از آنجایی که تشنج‌‌های ناشی از تب آسیب‌‌رسان نیستند، ما این یافته‌‌های معنی‌‌دار (از نظر آماری) را غیرمهم تلقی می‌‌کنیم. به ویژه آنکه عوارض جانبی ناشی از دارو‌‌درمانی شایع بودند. نمرات درک پایین‌‌تر (Lower comprehension scores) در کودکان تحت درمان با فنوباربیتون در 2 مطالعه یافت شدند. به طور کلی عوارض جانبی حداکثر تا حدود یک سوم از کودکان در هر دو گروه تحت درمان با فنوباربیتون و بنزودیازپین گزارش شده بودند. برای نشان دادن اینکه مزیت مشاهده شده برای درمان با کلوبازام در 1 مطالعه منتشر شده در سال 2011 قابل اعتماد است، این مزیت باید تکرار شود.

نتیجه‌‌گیری نویسندگان
هیچ یک از روش‌‌های درمان مداوم یا متناوب با زینک، داروهای ضدصرع یا ضدتب نمی‌‌توانند برای درمان کودکان مبتلا به تشنج‌‌های ناشی از تب توصیه شوند. تشنج‌‌های ناشی از تب می‌‌تواند برای ناظران ترسناک باشند. بهتر است والدین و خانواده‌‌ها با جزئیات تماس کافی با خدمات پزشکی و اطلاعات مربوط به عود تشنج‌‌، مدیریت کمک اولیه و مهم‌‌تر از همه، خوش‌‌خیم بودن ماهیت این پدیده حمایت شوند.
شواهد تا 21 جولای 2016 بروز هستند.

(1105 مشاهده)
متن کامل [PDF 4 kb]   (57 دریافت)    

پذیرش: 1395/4/31 | انتشار: 1395/12/4