موضوع چیست؟
افرادی که بیماریهای کلیه دارند ممکن است امید به زندگی کمتری داشته باشند، دچار عوارضی از جمله بیماریهای قلبی شوند و نیاز به درمانهایی برای نارسایی شدید کلیه، مانند دیالیز داشته باشند. بیماران و پزشکان مایل به شناسایی درمانهایی هستند که افراد را از ابتلا به نارسایی کلیه یا بیماریهای قلبی محافظت کند. هم برای پزشکان و هم برای افرادی که بیماریهای کلیه دارند، تغییرات سبک زندگی مانند رژیم غذایی به عنوان راههای امکانپذیر برای بهبود سلامت و بهزیستی (well‐being) بسیار مهم است و به افراد امکان میدهد تا به روش «خود‐مدیریتی» مراقبت از بیماریهای کلیه خودشان را مدیریت کنند.
ما چه کاری را انجام دادیم؟
تمام مطالعاتی را ترکیب کردهایم که به دنبال تغییرات رژیم غذایی در افراد مبتلا به بیماریهای کلیه شامل افرادی بودند که تحت درمان با دیالیز یا پیوند کلیه قرار گرفتهاند.
ما به چه نتایجی رسیدیم؟
17 مطالعه را شامل 1639 فرد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیه پیدا کردیم که بررسی کرده بودند از بین تغییر رژیم غذایی یا توصیه بیماران به بهبود سلامتشان، کدام یک موثرتر است. مطالعات شامل مردان و زنان مبتلا به بیماریهای کلیه در سطح متوسط یا شدید بودند. رژیمهای غذایی شامل افزایش مصرف میوه و سبزی، افزایش جوجههای گوشتی و ماهی، افزایش استفاده از آجیل و روغن زیتون و افزایش برخی غلات و حبوبات (مثل لوبیا) و کاهش مصرف گوشت قرمز، شکر و نمک بود. ما به طور خاص سه پیامد کلیدی را مد نظر قرار دادیم: خطر مرگومیر، خطر بیماریهای پیشرفته کلیه نیازمند به دیالیز و کیفیت زندگی. چهار مطالعه شامل افرادی بود که پیوند کلیه انجام داده بودند و سه مطالعه مربوط به افراد تحت درمان با دیالیز بود.
پس از ترکیب مطالعات موجود، اینکه تغییرات رژیم غذایی سالم بتوانند از عوارض قلبی پیشگیری کنند یا خیر، نامطمئن است چراکه بیشتر مطالعات این موضوع را اندازهگیری نکرده بودند. تغییرات رژیم غذایی ممکن است کیفیت زندگی را بهبود بخشد. ما متوجه شدیم که با انجام مشاوره تغذیه یا خوردن مواد غذایی سالمتر، بعضی از عوامل خطر برای ابتلا به بیماریهایی در آینده، مانند فشار خون و کلسترول، کاهش مییابد.
کیفیت اغلب مطالعات وارد شده بسیار پائین بود به این معنی که ما نمیتوانیم اطمینان حاصل کنیم که مطالعات آینده نتایج مشابهی را پیدا خواهند کرد.
نتیجهگیریها
اینکه چه تغییراتی در رژیم غذایی میتواند بهزیستی (well‐being) را در افراد مبتلا به بیماریهای کلیه بهبود ببخشد بسیار نامطمئن هستیم، چراکه مطالعات پژوهشی موجود برای بررسی این موارد طراحی نشده بودند. تغییرات رژیم غذایی ممکن است فشار خون و کلسترول را کاهش دهند، اما تاثیر طولانیمدت این تاثیرات بر بهزیستی (well‐being) اثبات نشده است. بدان معنی که ما هنوز به مطالعات پژوهشی بزرگ و با کیفیت خوب نیاز داریم تا به درک تاثیر رژیم غذایی بر سلامت افراد مبتلا به بیماریهای کلیه کمک کنیم.