ما 31 مطالعه (32 مقایسه) را وارد کردیم که 1651 نوزاد نارس را تصادفیسازی کردند. از جستوجوی منابع علمی در سال 2018، یک مطالعه جدید برای گنجاندن در مجموعه مطالعات به دست آمد. هیچ کارآزمایی جدید در حال انجامی شناسایی نشد و هیچ مطالعهای از داربپویتین استفاده نکرد.
بیشتر کارآزماییهای وارد شده، حجم نمونه کوچکی داشتند. متاآنالیز، تاثیر قابل توجهی را روی استفاده از یک یا تعداد بیشتری از ترانسفیوژن گلبولهای قرمز نشان داد (21 مطالعه (1202= n)؛ خطر نسبی (RR) معمول: 0.72؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.65 تا 0.79؛ تفاوت خطر (RD) معمول: 0.17‐؛ 95% CI؛ 0.22‐ تا 0.12‐؛ تعداد معمول افراد مورد نیاز جهت درمان تا حصول یک پیامد مثبت اضافی (NNTB): 6؛ 95% CI؛ 5 تا 8). ناهمگونی متوسطی برای این پیامد وجود داشت (RR I² = 66%; RD I² = 58%). کیفیت شواهد بسیار پایین بود. ما نتایج مشابهی را از تجزیهوتحلیلهای ثانویه بر اساس ترکیبات مختلف دوزهای بالا/پائین از EPO و مکملیاری آهن به دست آوردیم. کاهش معنیداری در حجم کل (میلیلیتر/کیلوگرم) خون انتقال یافته به ازای هر نوزاد مشاهده نشد (تفاوت میانگین (MD) معمول: 1.6‐ میلیلیتر/کیلوگرم؛ 95% CI؛ 5.8‐ تا 2.6؛ 5 مطالعه، 197 نوزاد). ناهمگونی بالایی برای این پیامد وجود داشت (I² = 92%). کاهش معنیداری در تعداد ترانسفیوژنها به ازای هر نوزاد مشاهده شد (11 مطالعه با شرکت 817 نوزاد؛ MD معمول: 0.22‐؛ 95% CI؛ 0.38‐ تا 0.06‐). ناهمگونی بالایی برای این پیامد وجود داشت (I² = 94%).
3 مطالعه شامل 404 نوزاد، در مورد رتینوپاتی پرهماچوریتی (ROP) (در تمامی مراحل یا مرحله آن گزارش نشده بود) گزارشی ارائه کردند، با RR معمول: 1.27 (95% CI؛ 0.99 تا 1.64) و RD معمول: 0.09 (95% CI؛ 0.00‐ تا 0.18). ناهمگونی بالایی برای این پیامد برای هر دو شاخص RR؛ (I² = 83%) و RD؛ (I² = 82%) وجود داشت. کیفیت شواهد بسیار پایین بود. 3 کارآزمایی با حضور 442 نوزاد، در مورد رتینوپاتی پرهماچوریتی (مرحله 3 یا بالاتر) گزارش دادند. RR معمول، 1.73 (95% CI؛ 0.92 تا 3.24) و RD معمول، 0.05 (95% CI؛ 0.01‐ تا 0.10) بود. ناهمگونی برای این پیامد برای RR (I² = 18%) وجود نداشت؛ اما ناهمگونی برای RD بالا بود (I² = 79%). کیفیت شواهد بسیار پایین بود. تفاوت معنیداری در سایر پیامدهای بالینی، از جمله مرگومیر و انتروکولیت نکروزان مشاهده نشد. در مورد پیامدهای مرگومیر و انتروکولیت نکروزان، کیفیت شواهد در سطح متوسط گزارش شد. پیامدهای طولانیمدت تکامل سیستم عصبی گزارش نشدند.
سوال مطالعه مروری
ما شواهد مربوط به اثربخشی و ایمنی شروع تاخیری را در درمان با عوامل محرک اریتروپویزیس (erythropoiesis‐stimulating agents)، بین 8 تا 28 روز پس از تولد، در کاهش نیاز به ترانسفیوژن گلبولهای قرمز خون (RBC)، در نوزادان نارس یا کموزن هنگام تولد مرور کردیم.
پیشینه
درصد گلبولهای قرمز خون در گردش (هماتوکریت (haematocrit))، پس از تولد در همه نوزادان کاهش مییابد. این امر بهویژه در نوزادان نارس، بهدلیل پاسخ ضعیف آنها به کمخونی و میزان خونی که برای انجام آزمایشهای لازم گرفته میشود، صادق است. سطوح پایین پلاسمایی اریتروپویتین (erythropoietin; EPO)، مادهای در خون که باعث تحریک تولید گلبولهای قرمز خون در نوزادان نارس میشود، دلیلی منطقی را برای استفاده از عوامل محرک اریتروپویزیس (EPO و داربپویتین (darbepoetin)) برای پیشگیری یا درمان کمخونی ارائه میدهد.
تاریخ جستوجو
شواهد تا 5 جون 2018 بهروز هستند.
ویژگیهای مطالعه
تا به امروز، 1651 نوزاد (سنین بین 8 تا 28 روز) که نارس متولد شدند، در 31 مطالعه انجام شده روی تجویز دیرهنگام EPO با هدف کاهش استفاده از ترانسفیوژن گلبولهای قرمز خون و پیشگیری از مواجهه با خون اهدا شده، ثبتنام شدند.
هیچ مطالعهای روی مصرف داربپویتین صورت نگرفت.
منابع تامین مالی مطالعه
ما هیچ بودجه کمکی را برای انجام این مرور دریافت نکردیم و هیچ تضاد منافعی برای اعلام آن وجود ندارد.
نتایج کلیدی
خطر دریافت ترانسفیوژن گلبولهای قرمز، با شروع درمان با EPO کاهش مییابد. با این حال، مزیت کلی EPO کاهش مییابد، زیرا بسیاری از این نوزادان قبل از ورود به کارآزماییها، در مواجهه با خون اهدا شده قرار گرفته بودند. درمان با EPO دیرهنگام هیچ تاثیر مهمی بر مرگومیر یا عوارض شایع زایمان زودرس نداشت، به جز برای روندهای افزایشی خطر ابتلا به رتینوپاتی پرهماچوریتی. رتینوپاتی پرهماچوریتی، نوعی بیماری چشمی است که نوزادان نارس متولد شده را درگیر میکند. این وضعیت به نظر میرسد که ناشی از رشد نامنظم عروق خونی شبکیه بوده که ممکن است منجر به ایجاد زخم و جدا شدن شبکیه چشم (retinal detachment) شود. رتینوپاتی پرهماچوریتی میتواند خفیف باشد و ممکن است به طور خودبهخود برطرف شود، اما در موارد شدید، ممکن است منجر به کوری شود.
کیفیت شواهد
کیفیت مطالعه متغیر بود و اطلاعات مهم درباره تولید تصادفی توالی و این که تخصیص بیماران به گروهها، پنهانسازی شده بود یا خیر، در دسترس نبودند. حجم نمونهها، کوچک بوده و پیامدهای طولانیمدت (18 تا 24 ماهگی سن اصلاح شده) گزارش نشدند. کیفیت شواهد برای پیامدهای «استفاده از یک یا چند مورد ترانسفیوژن گلبولهای قرمز خون»، «رتینوپاتی پرهماچوریتی (کلیه مراحل یا مرحله آن گزارش نشده بود)» و برای «رتینوپاتی پرهماچوریتی (مرحله 3 یا بالاتر)»، بسیار پایین بود. برای پیامدهای «انتروکولیت نکروزان» و «مرگومیر»، کیفیت شواهد متوسط بود.