آنتیبادیهای ضد آنتیژن سطحی هپاتیت B؛ (HbsAg) به دنبال ایمنیسازی هپاتیت B در طول زمان کاهش مییابند. بنابراین، اینکه آیا افرادی که با برنامههای 3-دوزی و 4-دوزی واکسنزدهاند وقتی سطح آنتیبادی سطحی هپاتیت B؛ (anti-HBs) آنها غیرقابل تشخیص میشود، یا کمتر از حدی است که معمولا سطح حفاظتی در نظر گرفته میشود، همچنان ایمن هستند یا خیر، مشخص نیست. به این سوال میتوان بهطور بالقوه بهصورت غیرمستقیم با اندازهگیری پاسخ تشدیدی ایمنی به یک دوز یادآور واکسن پاسخ داد. اصطلاح «یادآور» (یا دوباره واکسنزدن) به دوز اضافی واکسن هپاتیت B؛ (HBV) اشاره دارد که بعد از اولین تزریق واکسن برای القای خاطره ایمنی و بهبود حفاظت درمقابل عفونت ویروس هپاتیت B تزریق میشود.
بررسی منفعتها و مضرات واکسن دوز یادآور هپاتیت B، پس از بیش از 5 سال از واکسیناسیون اولیه، برای پیشگیری از عفونت HBV در افراد سالمی که قبلا واکسن هپاتیت B را دریافت کردهاند، و سطح آنتیبادی سطحی هپاتیت B؛ (anti-HBs) زیر mIU/mL 10 است.
برای این مطالعه مروری، مرکز ثبت کارآزماییهای کنترلشده گروه هپاتوبیلیاری در کاکرین (Cochrane Hepato-Biliary Group Controlled Trials Register)؛ پایگاه کارآزماییهای بالینی ثبت شده کاکرین (CENTRAL ؛Cochrane Central Register of Controlled Trials)؛ MEDLINE؛ EMBASE؛ Science Citation Index Expanded؛ پایگاه اطلاعاتی کنفرانسها؛ و فهرست منابع مقالات را تا ژانویه 2016 جستوجو کردیم. همچنین، با نویسندگان مقالات ارتباط برقرار کردیم. به علاوه، ClinicalTrails.gov و پلتفرم بینالمللی ثبت کارآزماییهای بالینی سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization International Clinical Trials Registry Platform) را برای کارآزماییهای درحال انجام جستوجو کردیم (می 2016).
کارآزماییهای تصادفیسازی و بالینی در مورد پاسخ تشدید ایمنی به یک دوز یادآور واکسن هپاتیت B، پس از بیش از 5 سال از واکسیناسیون اولیه، در شرکتکنندههای به ظاهر سالم، که با برنامههای 3-دوزی و 4-دوزی واکسن هپاتیت B در حین واکسیناسیون اولیه، بدون دریافت دوز اضافی یا ایمنوگلوبولین، واکسن دریافت کردهاند.
هر دو نویسنده مطالعه مروری تصمیم گرفتند که کدام مطالعات، مناسب معیارهای انتخاب هستند. پیامدهای اولیه شامل نسبت شرکتکنندههای با پاسخ تشدید ایمنی در شرکتکنندههای بدون محافظت و علائم عفونت HBV بود. پیامدهای ثانویه به صورت نسبت شرکتکنندههایی بود که بعد از تزریق دوز یادآور دچار عوارض جانبی سیستمیک و موضعی میشدند. تصمیم گرفتیم که نسبت وزندار را با 95% فاصلههای اطمینان (CI) گزارش کنیم.
هیچ کارآزمایی تصادفیسازی و بالینی که مناسب معیارهای انتخاب این مطالعه مروری باشد، وجود نداشت.
نتوانستیم هیچ کارآزمایی تصادفیسازی و بالینی در مورد این موضوع گردآوری کنیم؛ فقط کارآزماییهای تصادفیسازی و بالینی هستند که میتوانند به این سوال که آیا واکسن دوز یادآور میتواند از عفونت هپاتیت B پیشگیری کند یا خیر، پاسخ دهند.