این مطالعه مروری کاکرین خلاصهای را از کارآزماییهایی ارائه میکند که به ارزیابی مداخلات مختلف برای بهبود کیفیت آب و پیشگیری از ابتلا به اسهال پرداختند. پس از جستوجو برای یافتن کارآزماییهای مرتبط تا 11 نوامبر 2014، تعداد 55 مطالعه را شامل بیش از 84,000 شرکتکننده وارد مرور کردیم. بیشتر مطالعات وارد شده در کشورهایی با سطح درآمد پائین و متوسط (LMICs) (50 مطالعه)، با منابع آب توسعهنیافته (30 مطالعه)، و وضعیت بهداشتی مبهم یا توسعهنیافته (34 مطالعه) به اجرا درآمدند.
چه عاملی منجر به بروز اسهال شده و چه مداخلاتی در رابطه با کیفیت آب ممکن است از بروز اسهال پیشگیری کنند؟
اسهال (diarrhoea) یک علت اصلی مرگومیر و بیماری به ویژه میان کودکان کمسن سال در کشورهایی با سطح درآمد پائین به حساب میآید، جایی که شایعترین دلایل این بیماری ناشی از آب و غذای آلوده به مدفوع یا اقدامات بهداشتی ضعیف است.
در محیطهای دورافتاده و با سطح درآمد پائین، بهبود کیفیت آب وابسته به منبع (source‐based water) ممکن است شامل فراهم کردن آبهای زیرزمینی حفاظتشده (چشمهها، چاهها و گودالها)، یا آب باران برداشتشده به عنوان جایگزینی برای منابع سطحی (رودخانهها و دریاچهها) باشد. در حالت دیگر، آب ممکن است در مکان مصرف در منازل افراد از طریق جوشانیدن، کلرزنی (chlorination)، انعقاد و لختهسازی (flocculation)، فیلتراسیون (filtration)، یا گندزدایی خورشیدی (solar disinfection) ضد‐عفونی شود. این مداخلات صورت گرفته در مکان مصرف دارای ظرفیت بالقوه برای غلبه بر منابع آلوده و آلودهسازی مجدد آب تمیز در منزل، هر دو، است.
آنچه این تحقیق به ما میگوید
در حال حاضر شواهد برای اطمینان از اینکه روشهای بهبود کیفیت آب وابسته به منبع از جمله چاههای حفاظت شده، ایستگاههای شیر آب جمعی (communal tap stands)، یا کلرزنی/ فیلتراسیون منابع آب جمعی همواره میزان ابتلا به اسهال را در محیطهایی با سطح درآمد پائین کاهش میدهند، کافی نیست (شواهد با کیفیت بسیار پائین). هیچ مطالعهای را به دست نیاوردیم که به ارزیابی منابع آب لولهکشی قابل اعتماد به منزل افراد پرداخته باشد.
بهطور متوسط، توزیع محصولات ضد‐عفونی کننده آب برای استفاده در منزل، ممکن است ابتلای افراد را به اسهال در صورت استفاده از محصولات دارای کلر (chlorine products) تا حدود یک‐چهارم (شواهد با کیفیت پائین )، و در صورت انعقاد و لختهسازی آب و استفاده از مواد ضد‐عفونیکننده تا حدود یک‐سوم (شواهد با کیفیت متوسط) کاهش دهد.
سیستمهای فیلتراسیون در محل مصرف آب ممکن است میزان ابتلا به اسهال را تا حدود یک‐دوم کاهش دهند (شواهد با کیفیت متوسط )، و تاثیرات مداخله همواره در موارد استفاده از فیلترهای سرامیکی (ceramic filters) (شواهد با کیفیت متوسط )، سیستمهای ماسه زیستی (biosand systems) (شواهد با کیفیت متوسط ) و فیلترهای LifeStraw® (شواهد با کیفیت پائین ) دیده شدند. فیلتراسیون لولهکشی فقط در محیطهایی با سطح درآمد بالا مورد ارزیابی قرار گرفتند (شواهد با کیفیت پائین).
در محیطهایی با سطح درآمد پائین، توزیع بطریهای پلاستیکی با دستورالعملهایی مبنی بر قرار دادن بطریهای پُر در معرض تابش مستقیم خورشید به مدت حداقل شش ساعت پیش از نوشیدن، احتمالا موارد ابتلا به اسهال را تا حدود یک‐سوم کاهش میدهد (شواهد با کیفیت متوسط).
انجام تحقیقاتی که به بررسی اثرات اتصالات خانگی و کلرزنی در محل تحویل آب میپردازند، به بهبود پایه دانش ما کمک خواهند کرد. شواهد موجود حاکی از آن است که هر چه افراد بیشتری از مداخلات مختلف برای بهبود کیفیت آب استفاده کنند، اثرات مداخله بزرگتر خواهد بود، بنابراین تحقیق در رویکردهای عملیاتی برای افزایش سطح پوشش و کمک به حصول اطمینان نسبت به استفاده طولانی‐مدت از آنها در گروههای جمعیتی آسیبپذیر به بهبود تاثیر آن کمک خواهد کرد.