برای تسکین کمردرد (LBP)، داروی ضددردی که گزینه نخست تجویز است و بیش از سایر داروها توصیه میشود، پاراستامول (استامینوفن) است. با این حال، اثربخشی پاراستامول در درمان LBP در هالهای از ابهام قرار دارد.
بررسی اثربخشی و ایمنی پاراستامول در درمان LBP به هر علتی.
ما این موارد را جستوجو کردیم: پایگاه ثبت مرکزی کارآزماییهای کنترل شده کاکرین (CENTRAL؛ Cochrane Central Register of Controlled Trials) که شامل ثبت کارآزماییهای گروه مرور پشت و گردن در کاکرین ( Back and Neck Review Group)؛ MEDLINE؛ EMBASE؛ CINAHL؛ AMED؛ Web of Science؛ LILACS؛ IPA از آغاز تا هفتم آگوست 2015 بود. ما همچنین، فهرست منابع مقالات واجد شرایط و وبسایت ثبت کارآزماییها (WHO ICTRP و ClinicalTrials.gov ) را جستوجو کردیم.
ما فقط آن دسته از کارآزماییهای تصادفی را در نظر گرفتیم که در آنها به مقایسه اثربخشی پاراستامول در برابر دارونما برای درمان LBP به هر علت پرداخته شده بود. پیامدهای اولیه موردنظر ما عبارت بودند از درد و ناتوانی. ما همچنین مواردی مانند کیفیت زندگی، عملکرد، عوارض جانبی، احساس بهبودی به طور کلی (global impression of recovery)، کیفیت خواب، پایبندی و تبعیت بیمار و استفاده از داروی تسکین دهنده (use of rescue medication) را در زمره پیامدهای ثانویه بررسی کردیم.
دو نویسنده مطالعه مروری به طور مستقل به استخراج دادهها و ارزیابی خطر سوگیری (Bias) در مطالعات انجام شده پرداختند. ما همچنین کیفیت شواهد را با استفاده از روش GRADE ارزیابی کردیم. ما مقیاس شدت درد را به مقیاس متداول صفر تا 100 تبدیل کردیم. تأثیرات درمان را با استفاده از میانگین تفاوت برای پیامدهای پیوسته و مستمر و خطر نسبی را برای پیامدهای دوتایی اندازهگیری کردیم. اندازه اثر و 95% فاصله اطمینان (CI) را بهمثابه معیاری برای اثر درمان برای پیامدهای اولیه بهکار بردیم. هنگامی که مقدار اثرات درمان کوچکتر از 9 امتیاز در مقیاس صفر تا 100 بود، اثر را کوچک و از نظر بالینی بیاهمیت در نظر گرفتیم.
در جستوجوهای خود تعداد 4449 کارآزمایی ثبتشده را بازیابی کردیم که از این تعداد، سه کارآزمایی شامل 1825 شرکتکننده در مطالعه مروری گنجانده شدند و دو کارآزمایی نیز مورد متاآنالیز (meta-analysis) قرار گرفتند. در مورد کمردرد حاد، شواهدی با کیفیت بالا حکایت از آن دارد که هیچ تفاوتی بین مصرف پاراستامول (4 گرم در روز) و دارونما در یک هفته (برطرف کردن بلافاصله درد)، دو هفته، چهار هفته و 12 هفته (کوتاهمدت) برای پیامدهای اولیه وجود ندارد. شواهدی با کیفیت بالا در دست است که نشان میدهد مصرف پاراستامول بر کیفیت زندگی، عملکرد، تصور و احساس کلی از بهبودی و کیفیت خواب برای همه دورههای زمانی موردنظر هیچ تأثیری ندارد. همچنین تفاوت معناداری بین پاراستامول و دارونما درخصوص عوارض جانبی، پایبندی بیمار یا استفاده از داروی تسکیندهنده (use of rescue medication) وجود نداشت. درخصوص کمردرد مزمن، شواهدی با کیفیت بسیار پائین (مبتنی بر یک کارآزمایی) وجود داشت؛ بر این اساس که مصرف پاراستامول (یک گرم دوز وریدی) بر کاهش درد فوری هیچ تأثیری ندارد. در نهایت، هیچ کارآزماییای شناسایی نشد که در آن به ارزیابی بیماران مبتلا به کمردرد نیمهحاد پرداخته شده باشد.
ما دریافتیم که پاراستامول در مقایسه با دارونما پیامدهای بهتری را برای افراد مبتلا به کمردرد حاد ایجاد نمیکند و تأثیرگذاری آن بر کمردرد مزمن قطعی نیست.