کمبود روی (zinc) یک مشکل تغذیهای جهانی است، به ویژه در کودکان و زنان ساکن در مناطقی که در آنجا رژیمهای غذایی غلاتمحور و بدون تنوع است. این نوع کمبود چندین پیامد منفی سلامت دارد. غنیسازی مواد غذایی اصلی با روی ممکن است استراتژی موثری در پیشگیری از کمبود روی و بهبود پیامدهای سلامت مرتبط با آن باشد.
بررسی اثرات مفید و نامطلوب غنیسازی مواد غذایی اصلی با روی بر پیامدهای سلامت و بیومارکرهای وضعیت روی در جمعیت عمومی.
ما پایگاههای اطلاعاتی زیر را در آپریل 2015 جستوجو کردیم: پایگاه کارآزماییهای بالینی ثبتشده کاکرین ((CENTRAL ؛Cochrane Central Register of Controlled Trials)، شماره 3 از 12؛ 2015؛ کتابخانه کاکرین (The Cochrane Library))؛ MEDLINE و (MEDLINE In Process (OVID؛ (از 1950 تا 8 آپریل 2015)، (EMBASE (OVID؛ (از 1974 تا 8 آپریل 2015)؛ CINAHL (از 1982 تا 8 آپریل 2015)، Web of Science (از 1900 تا 9 آپریل 2015)، BIOSIS (از 1969 تا 9 آپریل 2015)، POPLINE (از 1970 تا آپریل 2015)، AGRICOLA؛ OpenGrey؛ BiblioMap و (Trials Register of Promoting Health Interventions (TRoPHI، و پایگاههای اطلاعاتی محلی (تا آپریل 2015) و پایاننامهها. ما همچنین ثبت کارآزماییهای بالینی (17 مارچ 2015) را جستوجو کردیم و با سازمانهای مربوطه برای شناسایی مطالعات در حال انجام و منتشر نشده تماس گرفتیم (می 2014).
ما کارآزمایی های تصادفیسازی و کنترلشده، را که در سطح فردی یا خوشهای تصادفیسازی شده بودند، وارد مطالعه کردیم. ما همچنین کارآزماییهای غیرتصادفی را در سطح فردی که همزمان یک گروه مقایسه داشتند، وارد مطالعه کردیم. ما کارآزماییهای خوشهای غیرتصادفی و مطالعات کنترل شده قبل و بعد را فقط در صورتی که حداقل دو بازوی مداخله و دو بازوی کنترل داشتند، وارد مطالعه کردیم. مداخلات شامل غنیسازی (مرکزی / صنعتی) غذاهای اصلی (آرد غلات، چربیهای خوراکی، شکر، چاشنیها، ادویه، شیر و نوشابه) با روی برای یک دوره حداقل دو هفتهای بود. شرکتکنندگان از جمعیت عمومی با بیش از دو سال سن (از جمله زنان باردار و شیرده) از هر کشوری بودند.
دو نویسنده مستقل واجد شرایط بودن مطالعات را برای گنجاندن در مطالعه مروری، بررسی و دادهها را از مطالعات استخراج و خطر سوگیری (Bias) مطالعات انتخاب شده را ارزیابی کردند.
ما هشت کارآزمایی (709 شرکت کننده) را در مطالعه گنجاندیم؛ هفت مطالعه از کشورهای با درآمد متوسط آسیا، آفریقا، اروپا و آمریکای لاتین بودند، کشورهایی که کمبود روی به احتمال زیاد یک مشکل بهداشت سلامت در آنجاست. چهار کارآزمایی اثر غذاهای اصلی غنیشده با روی را با غذاهای غنینشده مقایسه کردند (مقایسه 1) و چهار مورد مواد غذایی اصلی غنی شده با روی را در ترکیب با سایر مواد مغذی / عوامل با همان مواد غذایی حاوی همان مواد مغذی یا عوامل بدون روی (مقایسه 2) مقایسه کردند. مداخلات بین 1 تا 9 ماه به طول انجامید. ما اکثر کارآزماییها را با خطر مبهم و بالای سوگیری برای تصادفیسازی، اما با خطر پائین سوگیری برای کورسازی و فرسایشی (Attrition) دستهبندی کردیم. هیچ یک از مطالعات در مقایسه 1، دادهای برای کمبود روی گزارش نکرد.
غذاهای غنیشده با روی در مقایسه با غذاهای غنینشده سطوح سرمی و پلاسمایی روی را افزایش دادند (اختلاف میانگین (MD)؛ µmol/L 2.12؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 1.25 تا 3.00؛ 3 مطالعه؛ 158 شرکت کننده؛ شواهد با کیفیت پائین). شرکتکنندگان مصرف کننده غذاهای غنیشده با روی در مقایسه با مصرفکنندگان غذاهای یکسان بدون روی، خطر یکسانی برای کمبود وزن (میانگین خطر نسبی (RR): 3.10؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.52 تا 18.38؛ 2 مطالعه؛ 397 شرکت کننده؛ شواهد با کیفیت پائین)، و کوتاهی قد (RR: 0.88؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.36 تا 2.13؛ 2 مطالعه؛ 397 شرکت کننده؛ شواهد با کیفیت پائین) داشتند. یک کارآزمایی جداگانه افزودن روی را به آهن در آرد گندم بررسی کرد و کاهشی در میزان کمبود روی نیافت (RR: 0.17؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.01 تا 3.94؛ شواهد با کیفیت بسیار پائین). ما تفاوتی در سطوح روی سرم و پلاسما در شرکت کنندگانی که غذاهای غنی شده را با روی و دیگر ریزمغذیها مصرف میکردند، در مقایسه با گروهی که همان غذاها را که فقط روی به آنها اضافه شده بود مصرف میکردند، نیافتیم (MD: 0.03 µmol/L؛ 95% فاصله اطمینان (CI): 0.67 - تا 0.72؛ 4 مطالعه؛ 250 شرکتکننده؛ شواهد با کیفیت پائیین). در مقایسه 2 هیچ یک از کارآزماییها اطلاعاتی درباره کمبود وزن یا کوتاهی قد ارائه نکردند.
هیچ اثر ناخواستهای از غنیسازی مواد غذایی با روی بر شاخصهای آهن یا مس گزارش نشد.
غنیسازی مواد غذایی با روی، درصورتی که تنها ریزمغذی مورد استفاده برای غنیسازی باشد، ممکن است وضعیت سرمی روی را در جمعیت بهبود ببخشد. اگر روی در ترکیب با دیگر ریزمغذیها به غذا اضافه شود، ممکن است تفاوت کمی در وضعیت سرمی روی ایجاد کند یا بدون تاثیر باشد. اثرات غنیسازی مواد غذایی با روی بر پیامدهای دیگر از جمله کمبود روی، رشد کودکان، شناخت، ظرفیت کار بزرگسالان یا بر شاخصهای خونی ناشناخته است. با توجه به تعداد کم کارآزماییها و شرکتکنندگان هر کارآزمایی، تحقیقات بیشتر روی این پیامدها مورد نیاز است.