مواد مغذی مناسب در اوایل زندگی تکامل شناختی را افزایش میدهند و برای رشد و عملکرد مناسب ضروری هستند. تاثیر مواد مغذی فردی مصرف شده از طریق غذا به دلیل «سینرژی (همافزایی) غذایی»، که همان تعاملات بیولوژیکی و شیمیایی است که بین موادغذایی رخ میدهند، اغلب همانند مصرف مواد مغذی مشابه به شکل مکمل نیست. مواد غذایی با منشاء حیوانی، مانند تخممرغ، گوشت، ماهی و لبنیات، دارای انرژی متراکم هستند و حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی و اسیدهای چرب ضروری با فراهمیزیستی بالا هستند. مزایای غذاهای با منشاء حیوانی ممکن است شامل سینرژی بالاتر غذا نسبت به غذاهای غنی شده و نیز کاهش وابستگی به تامین کنندگان خارجی غذاهای غنی شده باشد.
ارزیابی اثربخشی مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقایسه با هر نوع مداخله تغذیهای دیگر یا عدم مداخله در بهبود پیامدهای رشد و تکامل در کودکان 6 تا 59 ماهه.
ما CENTRAL؛ MEDLINE؛ Embase؛ (CINAHL) Cumulative Index to Nursing and Allied Health Litreture؛ 18 پایگاه اطلاعاتی دیگر و سه پایگاه ثبت کارآزماییها را تا آگوست 2018 جستوجو کردیم. ما همچنین با نویسندگان و متخصصین شناخته شده در این زمینه برای کمک به شناسایی مطالعات در حال انجام یا دادههای منتشرنشده تماس گرفتیم و فهرست منابع مطالعات و مرورهای انتخاب شده و وبسایتهای سازمانهای مربوطه را، برای یافتن مطالعات دیگری که ممکن است توسط جستوجوهای الکترونیکی ما به دست نیامده باشند، جستوجو کردیم.
ما کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترلشده و کارآزماییهای شبهتصادفیسازی شده و کنترل شده را با هر دوره زمانی انتخاب کردیم، که در آن به کودکان 5 تا 59 ماه (6 ساله) غذای با منشاء حیوانی (مانند مصرف شیر، گوشت یا تخممرغ)، با هر روش پخت ارائه شده و با هر نوع مداخله دیگر یا عدم مداخله مقایسه شد.
دو نویسنده مرور بهطور مستقل از هم مناسب بودن کارآزمایی را با استفاده از معیارهای پیشنهادی ارزیابی کرده، دادهها را استخراج، خطر سوگیری (bias) را ارزیابی کردند، و کیفیت شواهد را با استفاده از رویکرد GRADE (نظام درجهبندی میفیت شواهد و قدرت توصیهها) مورد بررسی قرار دادند.
ویژگیهای مطالعه
ما 6 مطالعه را وارد کردیم که دادههای به دست آمده را از 3036 کودک 5 تا 50 ماهه تجزیهوتحلیل کردند. این مطالعات در چین، جمهوری دموکراتیک کنگو، اکوادور، گواتمالا، پاکستان، ایالات متحده آمریکا و زامبیا انجام شده و بین 5 تا 12 ماه طول کشیده بودند. سه مطالعه، بهطور جزئی، از نهادهای دولتی حمایت مالی دریافت کرد؛ یک مطالعه توسط یک سازمان غیرانتفاعی حمایت شد. دو مطالعه منابع مالی خود را گزارش نکردند.
سه مطالعه به مقایسه اثرات تغذیه با مواد غذایی دارای منشاء حیوانی همراه با غلات غنی شده (آهن یا آهن و زینک)، یا غلات غنینشده پرداختند؛ دو مطالعه از گروه کنترل بدون مداخله استفاده کردند؛ یک مطالعه رژیم غذایی مبتنی بر گوشت را با رژیم غذایی مبتنی بر لبنیات مقایسه کرد. انواع مواد غذایی با منشاء حیوانی که مورد آزمایش قرار گرفتند عبارت بودند از ماست، تخممرغ، پنیر، گوشت گاو منجمد (lyophilized)، گوشت گاو puréed and jarred با خوک و پروتئین بخش آبمانند شیر پودر شده.
ما چهار مطالعه را در معرض خطر نامشخص سوگیری کلی قضاوت کردیم؛ سه مطالعه به دلیل اینکه توسط صنعتی حمایت مالی شدند که سود محتمل در نتیجه مداخله داشت؛ و یک مطالعه به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی برای ارزیابی پنج مورد از هفت حوزه «خطر سوگیری». ما دو مورد را از شش مطالعه در معرض خطر بالای سوگیری کلی قضاوت کردیم؛ یک مطالعه به دلیل عدم وجود تعادل معنیدار در خط پایه در نمرات z قد - برای - سن (LAZ) بین گروهها و شواهد مربوط به گزارشدهی انتخابی؛ مطالعه دیگر هم به دلیل عدم وجود تعادل معنیدار در خط پایه در نمرات LAZ و هم نمرات z وزن - برای - سن (WAZ) بین گروهها و یک کمپین رسانههای اجتماعی در مقیاس بزرگ که ممکن است مراقبتهای دریافت شده را در خانه در گروه کنترل تحت تاثیر قرار دهد.
با توجه به کیفیت محدود شواهد، ما از اثرات ارائه مواد غذایی با منشاء حیوانی در مقابل محصولات غلات یا عدم مداخله بر رشدونمو کودکان مطمئن نیستیم. کارآزماییهای دارای توان آزمون کافی در مورد مواد غذایی با منشاء حیوانی که بهطور هدفمند انتخاب شوند مورد نیاز هستند.