سوال مطالعه مروری
ما شواهد را مرور کردیم تا مشخص شود که افزودن چربی اضافی (استفاده از مکملها) به شیر مادر که به نوزادان زود‐متولد شده (پرهترم) داده میشود، در مقایسه با نوزادانی که چربی اضافی دریافت نمیکنند، میتواند بدون آن که عوارض جانبی قابل توجهی داشته باشد، باعث بهبودی رشد، چربی بدن، چاقی، مشکلات قلبی، قند خون بالا، و تکامل مغزی شود یا خیر.
پیشینه
نوزادان پرهترم در بدو تولد فاقد ذخایر کافی چربی هستند، زیرا قبل از آن که فرصت تامین ذخایر مغذی را در فاز رشد سریع سه ماهه سوم بارداری بیابند، متولد میشوند. در نتیجه، برای دستیابی به رشد و تکامل کافی، نیاز به دریافت چربی بیشتری در مقایسه با همتایان ترم خود دارند. چربی تقریبا نیمی از کالری موجود را در شیر مادر تامین کرده و از رشد و تکامل مغز حمایت میکند. اگرچه شیر مادر مزایای فراوانی برای نوزاد پرهترم دارد، ممکن است حاوی مقادیر متغیر و ناکافی چربی برای رشد و تکامل مطلوب باشد. تامین ناکافی چربی در نوزادان پرهترم که با شیر مادر تغذیه میشوند ممکن است بر رشد و تکامل آنها اثرات منفی داشته باشد. بنابراین، میتوان چربی اضافی را به شیر مادر افزود، که معمولا با اضافه کردن ترکیباتی از محصولات تجاری چربی به مقدار کمی (به عنوان مثال، 20 میلیلیتر) از شیر دوشیده شده مادر انجام میشود.
ویژگیهای مطالعه
یک کارآزمایی را با شواهدی با کیفیت بسیار پائین و شامل 14 نوزاد پرهترم وارد کردیم. این جستوجو تا تاریخ آگوست 2019 بهروز است.
نتایج کلیدی
افزودن چربی اضافی به شیر مادر در نوزادان پرهترم هیچ مزیت واضحی را از نظر میزان وزنگیری، افزایش طول بدن، و رشد سر در کوتاه‐مدت نشان نداد. هیچ شواهدی به نفع این ادعا وجود نداشت که چربی اضافی، خطر عدم تحمل گوارشی را افزایش میدهد. هیچ اطلاعاتی در مورد اثرات افزودن چربی اضافی بر رشد، چربی بدن، چاقی، افزایش قند خون، یا تکامل مغزی در دراز‐مدت در دسترس نبود. همچنین، دادههای محدودی برای ارزیابی عوارض جانبی وجود داشت.
نتیجهگیریها
شواهد کافی و با کیفیت بالا در مورد مزایا و مضرات افزودن چربی اضافی به شیر مادر در نوزادان پرهترم وجود ندارد، و هیچ پیامد طولانی‐مدتی گزارش نشده است. از آنجا که در حال حاضر افزودن چربی اضافی به شیر مادر به عنوان بخشی از غنیسازی با چند ماده مغذی (multi‐nutrient fortification) انجام میشود، کارآزماییهای آتی باید تاثیر مولفه چربی را بر رشد، چربی بدن، چاقی، افزایش قند خون، یا تکامل مغزی در کوتاه‐مدت و دراز‐مدت ارزیابی کنند. میزان و ترکیب مناسب چربی اضافی مورد نیاز، عوارض جانبی، و راههای انتقال نیز باید ارزیابی شوند.