سوال مطالعه مروری
ما به بررسی کارآزماییهای تصادفیسازی شدهای (شرکتکنندگان برای قرار گرفتن در هر دو گروه درمان شانس یکسان دارند) پرداختیم که به مقایسه تاثیرات مصرف زیاد و کم چربیهای امگا‐6 بر مرگومیرها و بیماریهای قلبی و گردش خون (بیماریهای قلبیعروقی (cardiovascular diseases; CVD)، شامل حملات قلبی و سکته مغزی) پرداختند.
پیشینه
چربیهای امگا‐6 ضروری هستند، که لازم است مقادیری از آن را از مواد غذایی به دست آوریم. آنها برای تنظیم تولید انرژی (بخشی از متابولیسم)، سلامت استخوان، پوست و مو مهم هستند. بسیاری از غذاها حاوی چربیهای امگا‐6 هستند، به ویژه روغنهای گیاهی و آجیل. چربیهای امگا‐6 عبارتند از اسید لینولئیک (linoleic acid; LA)، اسید گاما‐لینولنیک (gamma‐linolenic acid; GLA)، دیهومو‐گاما‐لینولنیک اسید (dihomo‐gamma‐linolenic acid; DGLA) و آراشیدونیک اسید (arachidonic acid; AA).
بعضی شواهد نشان میدهد که افزایش مصرف چربیهای امگا‐6، همراه با مصرف کمتر چربیهای اشباع شده (از منابع حیوانی مانند گوشت و پنیر) میتواند بیماری عروق کرونر قلب را کاهش دهد. در مقابل، این نگرانی وجود دارد که سطوح بالای چربیهای امگا‐6 با افزایش التهاب، خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی را بیشتر کنند. بهطور کلی، شواهد قطعی در مورد مزایا و آسیبهای مصرف چربی امگا‐6 بر بیماریهای قلبی و گردش خون یا سایر پیامدهای مرتبط با سلامت وجود ندارد.
ویژگیهای مطالعه
شواهدی که در این مرور وجود دارد تا می 2017 بهروز است. ما به 19 مطالعه با مجموع 6461 بزرگسال دست یافتیم. این مطالعات تاثیرات میزان بالاتر مصرف چربی امگا‐6 را در مقایسه با مقادیر پائینتر آن، بر بیماریهای قلبی و گردش خون و همچنین مرگومیرها ارزیابی کردند. ما متوجه شدیم که سه کارآزمایی بسیار قابل اعتماد هستند (با طراحیهای خوب که به ایجاد شواهد معتبر منجر شدند). مطالعات در آمریکای شمالی، آسیا، اروپا و استرالیا انجام شده و هشت مطالعه فقط توسط آژانسهای ملی یا خیریه تامین مالی شدند. شرکتکنندگان میزان مصرف چربیهای امگا‐6 خود را افزایش داده یا همان چربیهای معمول خود را برای حداقل یک سال و حداکثر هشت سال ادامه دادند.
نتایج کلیدی
ما دریافتیم که افزایش مصرف چربیهای امگا‐6 ممکن است تفاوتی اندک یا عدم تفاوت در مرگومیرها یا حوادث قلبیعروقی ایجاد کند، اما میتوانند خطر ابتلا را به حملات قلبی کاهش دهند (شواهد با کیفیت پائین). نقاط ضعف شواهد عبارت بودند از: مشکلاتی در طراحی مطالعه، تعداد کم رویدادها (events)، تعداد اندک شرکتکنندگان از کشورهای در حال توسعه، و تعداد کم زنان.
شواهد نشان میدهد افزایش مصرف چربیهای امگا‐6 باعث کاهش کلسترول خون شده (شواهد با کیفیت بالا) و احتمالا تاثیری اندک یا عدم تاثیر بر وزن متناسب بدن و تعدیل شده با قد دارد (همه شواهد با کیفیت متوسط) و ممکن است تفاوتی اندک یا عدم تفاوت در میزان تریگلیسیریدها، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL، کلسترول خوب) یا لیپوپروتئین با چگالی پائین (LDL، کلسترول بد) ایجاد کند (شواهد با کیفیت پائین).