کمبود ویتامین K با افزایش رسوب کلسیم و کلسیفیکاسیون عروق کرونر همراه است که ممکن است منجر به بیماریهای قلبی عروقی شود.
تعیین اثربخشی مصرف مکمل ویتامین K به عنوان یک مکمل غذایی برای پیشگیری اولیه از بیماریهای قلبی عروقی.
پایگاههای اطلاعاتی الکترونیکی زیر را جستوجو کردیم: پایگاه کارآزماییهای بالینی ثبت شده کاکرین (CENTRAL؛ Cochrane Central Register of Controlled Trials) (شماره 8 از 12، 2014)؛ MEDLINE (در Ovid، از 1946 تا هفته 2 سپتامبر 2014)؛ EMBASE Classic + EMBASE (در Ovid از 1947 تا 18 سپتامبر 2014)؛ Science Citation Index Expanded (در SCI-EXPANDED)؛ نمایهنامه استنادی مقالات کنفرانسها، علوم (CPCI-S؛ Conference Proceedings Citation Index, Science) (هر دو از 1990 تا 17 سپتامبر 2014) در (Web of Science (Thomson Reuters؛ پایگاه اطلاعاتی چکیدههای مطالعات مروری اثرات (DARE؛ Database of Abstracts of Reviews of Effects)؛ پایگاه اطلاعاتی ارزیابی تکنولوژی سلامت (Health Technology Assessment Database)؛ پایگاه اطلاعاتی ارزیابیهای اقتصادی سلامت (Health Economics Evaluations Database) (شماره 3 از 4، 2014). مرکز ثبت کارآزماییها و فهرست منابع مطالعات مروری را برای مطالعات بیشتر نیز جستوجو کردیم. هیچ محدودیت زبانی اعمال نشد.
کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شدهای را وارد مطاله کردیم که در آنها مصرف مکمل ویتامین K به عنوان یک مکمل غذایی تنها، به مدت حداقل سه ماه، در افراد بزرگسال سالم و بزرگسالان در معرض خطر بیماریهای قلبیعروقی بررسی شده بود. گروه مقایسه بدون مداخله و یا دارونما بود. پیامدهای مورد نظر حوادث بالینی بیماریهای قلبیعروقی و عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی بودند.
دو نویسنده این مطالعه مروری به طور مستقل کارآزماییها را برای ورود به مطالعه انتخاب، از دادهها چکیدهبرداری کرده و خطر سوگیری (bias) را ارزیابی کردند.
تنها یک کارآزمایی کوچک (60 شرکتکننده تصادفی) را که به طور کلی خطر سوگیری برای آن کم ارزیابی شده بود، وارد مطالعه کردیم. این مطالعه مصرف دو دوز از menaquinone (ویتامین K2) را برای بیش از 3 ماه در افراد سالم در سنین بین 40 تا 65 سال بررسی کرد. تمرکز اصلی کارآزمایی به بررسی اثرات menaquinone (زیر گروه MK7) در ماتریسهای مختلف پروتئینهای Gla (پروتئینهای MGP وابسته به ویتامین K در دیواره عروق) در دوزهای متفاوت بود، اما نویسندگان سطح فشار و چربی خون را نیز گزارش کردند. در این آزمایش پیامدهای اولیه ما (حوادث بالینی بیماریهای قلبیعروقی) به علت کوچک و کوتاهمدت بودن آزمایش و انجام شدن آن در افراد سالم گزارش نشده است. از نظر عوامل خطر بیماریهای قلبیعروقی، تاثیری از عملکرد ویتامین K2 بر فشار خون یا سطح چربی خون دیده نشد، اگرچه آزمایش کوچک و یافتههای آن محدود هستند. در این آزمایش هیچیک از پیامدهای ثانویه دیگر ما هم گزارش نشده است.
نتایج بسیار محدود این مطالعه مروری در حال حاضر فقدان شواهد موجود را برای تعیین اثربخشی مصرف مکمل ویتامین K در پیشگیری اولیه از بیماریهای قلبی عروقی برجسته کرده و نیاز به آزمایشات بیشتر و با کیفیت بالاتر را در این زمینه نشان می دهد.