آجیل دارای ویژگیهای تغذیهای است که ممکن است اثرات محافظتی بر قلب داشته باشند. تعدادی از مطالعات اپیدمیولوژیک نشان داده که مصرف آجیل ممکن است اثر مفیدی روی افرادی داشته باشد که در معرض خطر بیماریهای قلبیعروقی (CVD) قرار دارند. با این حال، نتایج حاصل از کارآزماییهای تصادفیسازی و کنترل شده (RCT) کمتر تایید کننده این مطلب است.
تعیین اثربخشی مصرف آجیل در پیشگیری اولیه از CVD.
پایگاههای اطلاعاتی الکترونیکی را که در ادامه آمده، تا 30 جولای 2015 جستوجو کردیم: پایگاه کارآزماییهای بالینی ثبت شده کاکرین (CENTRAL؛ Cochrane Central Register of Controlled Trials)؛ MEDLINE؛ EMBASE؛ Web of Science Core Collection؛ CINAHL؛ پایگاه اطلاعاتی چکیدههای مطالعات مروری اثرات (DARE؛ Database of Abstracts of Reviews of Effects)؛ پایگاه اطلاعاتی بررسی فناوری (HTA؛ Technology Assessment Database) و پایگاه اطلاعاتی ارزیابی تکنولوژی سلامت (HEED؛ Health Economics Evaluations Database). مرکز ثبت کارآزماییها و فهرست منابع مطالعات مروری را هم برای مطالعات بیشتر جستوجو کردیم. هیچ محدودیت زبانی اعمال نشد.
RCTهایی را وارد مطالعه کردیم که دارای مشاوره رژیم غذایی برای افزایش مصرف و تهیه آجیل بودند و در آنها برای مدت حداقل سه ماه، بزرگسالان سالم و بزرگسالانی که در معرض خطر متوسط و بالا برای CVD بودند، افزایش مصرف آجیل داشتند. گروه مقایسه بدون مداخله یا دارای حداقل مداخله بود. پیاهدهای مورد نظر، حوادث بالینی CVD و عوامل خطر CVD بودند.
دو نویسنده این مطالعه مروری به طور مستقل کارآزماییها را برای ورود به مطالعه انتخاب، چکیده دادهها را گردآوری و خطر سوگیری را برای کارآزماییهای وارد شده به مطالعه محاسبه کردند.
پنج کارآزمایی (435 شرکتکننده تصادفی) و یک کارآزمایی در حال انجام را وارد مطالعه کردیم. یک مطالعه در انتظار طبقهبندی است. تمام کارآزماییها تهیه آجیل را به جای مشاوره رژیم غذایی برای افزایش مصرف آجیل بررسی کرده بودند. هیچ یک از کارآزماییها پیامدهای اولیه و رویدادهای بالینی CVD را گزارش نکرد. کارآزماییها کوچک و کوتاهمدت بود. همه پنج کارآزمایی عوامل خطر CVD را گزارش کردند. چهار مورد از این کارآزماییها دادهها را در فرمتی که برای متاآنالیز (meta-analysis) قابل استفاده است ارائه کرد، اما ناهمگونی دادهها انجام متاآنالیز را برای بسیاری از آنها با مانع مواجه کرده است. به طور کلی خطر سوگیری در کارآزماییها نامشخص برآورد شد.
اثرات مصرف آجیل بر عوامل خطر CVD (سطح چربی و فشار خون) متغیر و متناقض بود. سه مطالعه عوارض جانبی را پیگیری کردند. یک کارآزمایی یک واکنش آلرژیک به آجیل را گزارش و سه کارآزمایی عدم افزایش قابلتوجه وزن را با افزایش مصرف آجیل گزارش کردند. هیچیک از آزمایشات وارد شده به مطالعه پیامدهای ثانویه دیگر را مانند بروز دیابت نوع 2 به عنوان یک عامل خطر عمده برای CVD، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و هزینهها گزارش نکردند.
در حال حاضر شواهد کمی برای تعیین اثرات مصرف آجیل بر حوادث بالینی CVD در پیشگیری اولیه و شواهد بسیار محدودتری برای تعیین اثرات آن بر عوامل خطر CVD وجود دارد. هیچ نتیجهای از این شواهد نمیتوان گرفت و مطالعات بیشتر، با کیفیت بهتر، بلندمدتتر و با اندازه مناسب برای پاسخ به سوال این مطالعه مروری مورد نیاز است.